Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Szocpol átvihetősége!!!

MajorDomus # e-mail 2017.03.16. 23:51

Esetleg egh harmadik ügyintéző?

Javadolném,irásban kérj állásfoglalást.
Az a biztos!

drbjozsef # e-mail 2017.03.15. 13:37

Vagy, a szocpol osszegere kerhettek esetleg valamilyen athidalo kolcsont.

Csak azert arra szamitsatok, hogy a banki ertekbecsles-onero-hitel haromszogben konnyen megborulnak a dolgok, ha nem annyira ertekelik az ingatlant, mint amennyit a vevo kapni akar erte.

drbjozsef # e-mail 2017.03.15. 12:22

A szabály ez, ha jól értelmezem, de megjegyzem, nem vagyok jogász, csak laikus olvasó.

Azért azt vedd figyelembe, hogy a 2.4 millio szocpolt vissza fogjak nektek utalni. Abbol mondjuk tudtok felujitani, ha kell.

Ha nem igy lenne, egy lakascserevel siman le lehetne nyulni a szocpol osszeget az allamtol. Ezt nem kultivalja ertheto okokbol az allam. Szereti monopolizalni a dolgokat, a torvenyes lopas sajnos csak oket illeti meg.

l.kriszti # e-mail 2017.03.15. 09:52

drbjozsef, köszönöm a gyors választ!
Parádés lenne, ha 10,4 Mft-t kérnének önerőnek, az azt jelentené, hogy a 2015-ben megmaradt 8,2 Mft-hez 2 év alatt meg kellett volna takarítanunk 2,2 Mft-ot. De ez egy képtelen álom volna sajnos. Mégis honnan, hogyan tudnék ennyi pénzt még befizetni önerőként? Pl bank ad erre kölcsönt? Lehetetlent kérnek, nélkülözve a realitást is...

drbjozsef # e-mail 2017.03.15. 08:56

"17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
...
43. § (1) Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően új lakás építése vagy új, illetve - a lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével - használt lakás vásárlása útján elégíti ki
...
(5) Ha a támogatott személy a (2) bekezdés d) pontja szerinti újabb lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt nem igazolja, vagy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzését igazolja, úgy a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget is) különbözetével arányos része visszafizetett családi otthonteremtési kedvezménynek minősül, amelynek központi költségvetés javára történő átvezetéséről a kormányhivatal intézkedik.
(6) Ha a támogatott személy a felfüggesztés időtartamának lejártáig

  1. az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja

aa) adásvételi vagy csereszerződés bemutatásával vagy
ab) építés esetében a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány, bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány bemutatásával,

  1. a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt - csökkentve a 44. § (7) bekezdésében foglaltakkal - számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az újabb lakás megszerzésére fordította

...
44. §
...
(7) A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető

  1. a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
  2. azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.
"

Ezek alapján én azt mondanám, hogy masik lakas vasarlasaba onerokent 10,4 millio forintot kell beleraknotok. Ugyanis magat a szocpolt nem vonhatod le a torveny szerint, hiszen azt vissza fogod majd kapni, tehat azzal is szamolni kell,az is "onero". Illetve, ebbol a 10.4 milliobol levonhato az az osszeg, amit az eladas utan SZJA-kent befizettetek, ha volt egyaltalan adofizetesi kotelezettsegetek.
De mas nem.

l.kriszti # e-mail 2017.03.15. 08:28

Jó napot!
Az alábbi ügyben szeretnék információt kérni.
2015-ben eladtuk a lakásunkat 20 Mft-ért. Visszafizettük a banki hitelt, és az Államkincstár letéti számlájára befizettük a 2,4 Mft-t SZOCPOL-t. Maradt 8 millió forintunk. Most másik lakást szeretnénk venni (ugyan elszálltak az árak, de lejár a 2x1 év felfüggesztési határidő, így muszáj), annak a vételi ára 28 Mft (felújítandó lakás).
Az Államkincstárnál az egyik ügyintéző szerint a korábbi eladásból származó 8 Mft-ot mindenképpen fel kell használni önerőként, csak akkor kapjuk vissza a teljes SZOCPOL összeget.
A másik ügyintéző szerint, mivel jóval magasabb az új ingatlan vételára, mint a régi eladotté, nem vizsgálják, mennyi önerőt használunk fel (megtartanánk valamennyit a felújításra) mindenképpen visszakapjuk a 2,4 Mft-ot. Melyiknek van igaza?
Illetve kérdés, hogy az adásvételi szerződésben benne kell e lennie, hogy SZOCPOL-t is igénybe veszünk? Ha nincs benne, és úgy adom be a Kincstárba az adásvételit, hogy visszaigényeljünk a pénzt, elfogadják, megkapjuk - tulajdonképpen - utólag a 2,4 Mft-ot?
Nagyon köszönöm a választ

MajorDomus # e-mail 2017.03.08. 21:02

A bank megmondja a tutit!

chava #   2017.03.08. 12:28

A szocpolos ügyeket már nem a MÁK, hanem a kormányhivatalok intézik 2015. áprilisa óta.
FBalázs! Gondolom akkor megelőlegezőt vettetek fel, és mivel a 2. gyermek nem "teljesült", ezért 1,2 m-t vissza kell fizetnetek a banknak (ez gyakorlatilag egy "piaci" hitelnek felel meg, az Állam csak fizetett volna a banknak, ha teljesítitek is a 2. gyerkőcöt).
drbjozsef írta jól, azaz az új gyerkőcre vehetnétek fel újra a támogatást.
De azért keressétek meg az illetékes kormányhivatalt, ott hátha ismernek valami más megoldási módot.

drbjozsef # e-mail 2017.03.08. 08:50

Erdekes kerdes, hogy minek minosul a szocpol, de szerintem kozos gyerekekre, kozosen szereztek, a kozos vagyon resze, ily modon az eletkozosseg felbontasaval azt is osztani kell, fuggetneluk attol, hogy kinel es hol maradnak a gyerekek. Laikus velemeny, nem jogi szakvelemeny.

MajorDomus # e-mail 2017.03.07. 22:59

Természetesen .
Gondolom a lányod nem mond le a tartásdijról,azért mert ő lakik a lakásban?!

drbjozsef # e-mail 2017.03.07. 12:47

Het en ebbe nem mernek tanacsot adni, mert a szerzodo fel nem te vagy, hanem TI vagytok. Szerintem egyaltalan nem biztos, hogy ezt a szerzodest, amelyik egy hazaspar elore bevallalt gyerekszulesere vontakozik, at lehessen vinni egy masik anya masik gyerekere.
Legfeljebb ugy tudom elkepzelni, hogy a masodik gyerek utan felvett szocpolt visszafizetitek, es masik lakas vasarlasanal az uj gyerekre mar igenyelheted a szocpolt ujra.

Szokas a bank es a MAK kozott egymasra mutogatni, jobb otletem nincs, mint hogy megkeresed a vonatkozo kormanyrendeletet, beleasod magad, es megkeresed ami rad vonatkozik. Ha megtalalod, dughatod a bank orra ala, hogy ezalapjan kered amit kersz. De sajnos tartok tole, hogy nem fogsz ilyet talani, szocpol atvihetoseg csak szerzodesen belul, az ingatlan tekinteteben van, masik gyerek tekinteteben nincs. Szerintem.

FBalazs # e-mail 2017.03.07. 11:38

Köszönöm a választ. Hát együtt vettük fel így mindketten. Az lenne még a kérdés, hogy mi ennek a módja vagy hogyan tovább. A bank a MÁK-ra mutogat a MÁK meg a bankra, hogy itt meg ott tájékozódjak de normális válasszal senki sem szolgál. Nem tudom, hogy esetleg tudna-e bővebben informálni engem vagy segítséget nyújtani?

nagyon köszönöm

MajorDomus # e-mail 2017.03.06. 23:02

Ha te vagy a szerződő fél,akkor esélyes,ha a bank is beleegyezik!

FBalazs # e-mail 2017.03.06. 11:35

Volt egy első kapcsolatom melyből egy gyerek származott. Felvettük a szocpolt akkor még két gyerekre 2,4 m-t. Egy gyerek ugye teljesült a másikra nem. Idő közben elváltam (10 éven belül) és lett egy új kapcsolatom és abból is egy gyermek. Kérdés, hogy át lehet-e vinni a szocpolt így egy másik ingatlanra vagy legalább az 50%-át?

nagyon köszönöm

Pepe1978 # e-mail 2017.02.02. 16:04

Dr. Bjozsef! Köszönöm szépen a leírtakat. Üdv: László

drbjozsef # e-mail 2017.02.02. 08:38

Pepe,

elvileg igen.

Két éve még az volt a szabály, hogy a bevételből (nálatok: 23MHUF) le lehet vonni a hitelintézetnek visszafizetett kölcsönt (18MHUF), de csak annyit, hogy a különbözet legalább a kapott kedvezmények összegének legalább a dupláját elérje. Mivel a kedvezmény 2,4M volt nálatok (ha áfavisszatérítéses kedvezményt nem kértetek), a kölcsön levonása után pedig 5M marad, ezért pont belefértek még.

Azt nem tudom, hogy ez a szabály még mindig érvényben van-e. Neked is azt javasolhatom, hogy pontos válaszért az Államkincstárnak kellene e-mailt írnod, vagy telefonálnod.

Pepe1978 # e-mail 2017.02.01. 21:05

Röviden leírnám azt amivel felkerestem levelemmel. 2008-ban vettünk egy házat Budapesten, amire szocpolt igényeltünk 2 gyermekre melynek összege 2,400,000 Ft volt. 2016 év végén eladtuk a házunkat, de mivel nem laktunk 10 évig benne így ezt az összeget vissza kellet fizetnünk. Ez az összeg letéti számlára került, hogy ha 1 éven belül veszünk új lakást vagy házat visszautalják számunkra. A lakásunkat 23,000,000 Ft-ért adtuk el, de mivel a lakásunk banki hiteles volt ezért eladáskor ki kellet fizetnünk a maradék tartozást a banknak ami 18,000,000 Ft volt. Erről van papírunk amiben le van írva hogy ennek az összegnek befizetésével tartozásunk megszűnt a bank felé. Idén nyáron szeretnénk 6,000,000 Ft értékben lakást vásárolni vidèken. A kérdésem az hogy , vissza tudjuk -e igényelni a teljes szocpolt úgy hogy a lakàs értèke kissebb mint az eladott lakàs àra, de a hitel kifizetèsre került ? Ez lakàscèlu hitel volt. Vàlaszàt előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2017.01.12. 22:03

Érdemes.

MajorDomus # e-mail 2017.01.11. 20:20

Kérdezd meg először a Bankot!

Illaaa # e-mail 2017.01.11. 12:53

Üdvözletem!

Tanácsot szeretnék kérni. Tavalyi évben építkeztünk (2016), a használatbavételi engedély még nincs meg, most fogom intézni. 2 gyerekre vettünk fel CSOK-ot, a beköltözésig azonban kiderült, hogy nem lesz második gyermek, ezt kamatostól vissza kell fizessük. Egyik kérdésem, hogy itt is 5szörös büntetőkamat van, vagy az csak a 10+10 -es CSOKra vonatkozik?
Úgy alakult, hogy el szeretnénk adni a házat. Helyette másikat vásárolnánk máshol. Mire kell figyelni? A csere ilyen gyorsan is működhet? Adózás szempontjából hogy alakul ilyen esetben a helyzet? A telek árát, és valamennyi számlánk is van. Kérdés, hogy milyen számla fogadható el az adó csökkentéséhez?
Jelzáloggal terhelt ingatlan eladását hogy lehet kivitelezni ha a vételárból szeretnénk a jelzálogot kifizetni? Van erre mód?

nohe # e-mail 2015.08.26. 20:44

Kedves Fórumozók!

Még 2005-ben vettünk egy lakást megelőlegező szocpollal két gyerekre, akik meg is születtek. Tavaly született egy harmadik gyerekünk is, a hitelünk még élt. Idén gondoltunk egy nagyot, nagyobb lakásba költöznénk. A hitel végtörlesztéséről informálódtunk a bankban, mikor az ügyintéző felhívta a figyelmünket, hogy a harmadik gyerekre is jár még nekünk a régi feltételek melletti szocpol. Ezt meg is igényeltük, be is folyt a hitelszámlára. A hitelt végtörlesztettük, közben pedig sikerült eladni a lakást is. A MÁK-tól pedig megkaptuk a két nagyobbik gyerek után kapott összegre a törlési engedélyt. A földhivatalhoz ilyen sorrendben érkeztek be a kérelmek: eladás tulajdonjog fenntartással, 3. gyerekre tekintettel jelzálog MÁK javára, hitelintézeti jelzálog törlése, MÁK törlési engedély a két nagyobb gyerekre. A vevőinktől kaptunk hozzájárulást, hogy jelzálogjogok törlését előre vegyék.
Az eladást jelentettük a MÁK-nál, a most kapott összeget letéti számlára befizettük.
A mai nap kaptunk a földhivatalból két határozatot, ami szerint törölték a hitelintézeti jelzálogot és a MÁK jelzálogát a nagyokra. Ezután hívtak a MÁK-tól, hogy átvehető a határozat a felfüggesztésről.
A határozat arról szól, hogy egy évig felfüggesztették a visszafizetést, mivel másik ingatlant szeretnénk venni. Viszont törlési engedélyt nem állítottak ki, mivel a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom még csak széljegyen van.
És most jön a kérdés :) Most akkor meg kell várni, hogy a földhivatal bejegyezze a jelzálogjogot (aug. 5-én vette fel széljegyre), és utána lehet kérni a MÁK-ot a törlési engedély kiadására (21 nap ügyintézés) majd azzal vissza a földhivatalhoz, hogy törölheti (újabb 30 nap)?
Vagy ezzel a határozattal törli a földhivatal a széljegyet?
Köszi a válaszokat előre is.

Vyktor #   2015.08.26. 20:00

Jó napot kívánok!
Szocpolt a jelenlegi törvény szerint az édes anya teljes egészében (apa részét is) átviheti egy másik ingatlanba, ha a gyerekek nála vannak elhelyezve.
Az átvitelhez elég egy lakásrészt tulajdonát megszereznie, vagy egyedüli tulajdonosnak kell lennie az új ingatlanba?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.08.12. 14:18

Igen, de az összegét akkor is letétbe kell helyezni. (Amúgy pedig fiktív, színlelt szerződést kötni általában csak elsőre tűnhet jó ötletnek, később igen nagy bajok lehetnek belőle.)

www.kbs-ugyved.hu

bogeszka # e-mail 2015.08.12. 12:12

Üdvözletem!

Olyan kérdésem volna,hogy eladjuk a házat,amin még 4 évig szocpol terhelés van. Az árából szeretnénk visszafizetni a két hitelt,amiből a házat építettük,és most tudtuk meg,hogy ezek alapján a szocpolt és a kamattámogatást is vissza kell fizessük,ha nem veszünk másik ingatlant (nyilván tudnunk kellett volna). Kérdésem,hogy pl szülőktől,rokonoktól vásárolható-e ingatlan(amire átvinnénk a szocpolt is)?
Köszönöm,B.

Wildmann # e-mail 2015.04.05. 13:24

Nem.

A szoc.pol. soha nem érinti a tulajdonos kezét.
Igényléskor az eladó kapja, felfüggesztéskor a kincstár és utána ismételten az eladó kapja.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com