Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Szocpol átvihetősége!!!

Pepe1978 # e-mail 2017.02.02. 16:04

Dr. Bjozsef! Köszönöm szépen a leírtakat. Üdv: László

drbjozsef # e-mail 2017.02.02. 08:38

Pepe,

elvileg igen.

Két éve még az volt a szabály, hogy a bevételből (nálatok: 23MHUF) le lehet vonni a hitelintézetnek visszafizetett kölcsönt (18MHUF), de csak annyit, hogy a különbözet legalább a kapott kedvezmények összegének legalább a dupláját elérje. Mivel a kedvezmény 2,4M volt nálatok (ha áfavisszatérítéses kedvezményt nem kértetek), a kölcsön levonása után pedig 5M marad, ezért pont belefértek még.

Azt nem tudom, hogy ez a szabály még mindig érvényben van-e. Neked is azt javasolhatom, hogy pontos válaszért az Államkincstárnak kellene e-mailt írnod, vagy telefonálnod.

Pepe1978 # e-mail 2017.02.01. 21:05

Röviden leírnám azt amivel felkerestem levelemmel. 2008-ban vettünk egy házat Budapesten, amire szocpolt igényeltünk 2 gyermekre melynek összege 2,400,000 Ft volt. 2016 év végén eladtuk a házunkat, de mivel nem laktunk 10 évig benne így ezt az összeget vissza kellet fizetnünk. Ez az összeg letéti számlára került, hogy ha 1 éven belül veszünk új lakást vagy házat visszautalják számunkra. A lakásunkat 23,000,000 Ft-ért adtuk el, de mivel a lakásunk banki hiteles volt ezért eladáskor ki kellet fizetnünk a maradék tartozást a banknak ami 18,000,000 Ft volt. Erről van papírunk amiben le van írva hogy ennek az összegnek befizetésével tartozásunk megszűnt a bank felé. Idén nyáron szeretnénk 6,000,000 Ft értékben lakást vásárolni vidèken. A kérdésem az hogy , vissza tudjuk -e igényelni a teljes szocpolt úgy hogy a lakàs értèke kissebb mint az eladott lakàs àra, de a hitel kifizetèsre került ? Ez lakàscèlu hitel volt. Vàlaszàt előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2017.01.12. 22:03

Érdemes.

SASII #   2017.01.12. 09:49

Pontos választ akarsz akkor MÁK-ot kérdezd! Sokszor a bank is rosszul tudja.

MajorDomus # e-mail 2017.01.11. 20:20

Kérdezd meg először a Bankot!

Illaaa # e-mail 2017.01.11. 12:53

Üdvözletem!

Tanácsot szeretnék kérni. Tavalyi évben építkeztünk (2016), a használatbavételi engedély még nincs meg, most fogom intézni. 2 gyerekre vettünk fel CSOK-ot, a beköltözésig azonban kiderült, hogy nem lesz második gyermek, ezt kamatostól vissza kell fizessük. Egyik kérdésem, hogy itt is 5szörös büntetőkamat van, vagy az csak a 10+10 -es CSOKra vonatkozik?
Úgy alakult, hogy el szeretnénk adni a házat. Helyette másikat vásárolnánk máshol. Mire kell figyelni? A csere ilyen gyorsan is működhet? Adózás szempontjából hogy alakul ilyen esetben a helyzet? A telek árát, és valamennyi számlánk is van. Kérdés, hogy milyen számla fogadható el az adó csökkentéséhez?
Jelzáloggal terhelt ingatlan eladását hogy lehet kivitelezni ha a vételárból szeretnénk a jelzálogot kifizetni? Van erre mód?

nohe # e-mail 2015.08.26. 20:44

Kedves Fórumozók!

Még 2005-ben vettünk egy lakást megelőlegező szocpollal két gyerekre, akik meg is születtek. Tavaly született egy harmadik gyerekünk is, a hitelünk még élt. Idén gondoltunk egy nagyot, nagyobb lakásba költöznénk. A hitel végtörlesztéséről informálódtunk a bankban, mikor az ügyintéző felhívta a figyelmünket, hogy a harmadik gyerekre is jár még nekünk a régi feltételek melletti szocpol. Ezt meg is igényeltük, be is folyt a hitelszámlára. A hitelt végtörlesztettük, közben pedig sikerült eladni a lakást is. A MÁK-tól pedig megkaptuk a két nagyobbik gyerek után kapott összegre a törlési engedélyt. A földhivatalhoz ilyen sorrendben érkeztek be a kérelmek: eladás tulajdonjog fenntartással, 3. gyerekre tekintettel jelzálog MÁK javára, hitelintézeti jelzálog törlése, MÁK törlési engedély a két nagyobb gyerekre. A vevőinktől kaptunk hozzájárulást, hogy jelzálogjogok törlését előre vegyék.
Az eladást jelentettük a MÁK-nál, a most kapott összeget letéti számlára befizettük.
A mai nap kaptunk a földhivatalból két határozatot, ami szerint törölték a hitelintézeti jelzálogot és a MÁK jelzálogát a nagyokra. Ezután hívtak a MÁK-tól, hogy átvehető a határozat a felfüggesztésről.
A határozat arról szól, hogy egy évig felfüggesztették a visszafizetést, mivel másik ingatlant szeretnénk venni. Viszont törlési engedélyt nem állítottak ki, mivel a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom még csak széljegyen van.
És most jön a kérdés :) Most akkor meg kell várni, hogy a földhivatal bejegyezze a jelzálogjogot (aug. 5-én vette fel széljegyre), és utána lehet kérni a MÁK-ot a törlési engedély kiadására (21 nap ügyintézés) majd azzal vissza a földhivatalhoz, hogy törölheti (újabb 30 nap)?
Vagy ezzel a határozattal törli a földhivatal a széljegyet?
Köszi a válaszokat előre is.

Vyktor #   2015.08.26. 20:00

Jó napot kívánok!
Szocpolt a jelenlegi törvény szerint az édes anya teljes egészében (apa részét is) átviheti egy másik ingatlanba, ha a gyerekek nála vannak elhelyezve.
Az átvitelhez elég egy lakásrészt tulajdonát megszereznie, vagy egyedüli tulajdonosnak kell lennie az új ingatlanba?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.08.12. 14:18

Igen, de az összegét akkor is letétbe kell helyezni. (Amúgy pedig fiktív, színlelt szerződést kötni általában csak elsőre tűnhet jó ötletnek, később igen nagy bajok lehetnek belőle.)

www.kbs-ugyved.hu

bogeszka # e-mail 2015.08.12. 12:12

Üdvözletem!

Olyan kérdésem volna,hogy eladjuk a házat,amin még 4 évig szocpol terhelés van. Az árából szeretnénk visszafizetni a két hitelt,amiből a házat építettük,és most tudtuk meg,hogy ezek alapján a szocpolt és a kamattámogatást is vissza kell fizessük,ha nem veszünk másik ingatlant (nyilván tudnunk kellett volna). Kérdésem,hogy pl szülőktől,rokonoktól vásárolható-e ingatlan(amire átvinnénk a szocpolt is)?
Köszönöm,B.

Wildmann # e-mail 2015.04.05. 13:24

Nem.

A szoc.pol. soha nem érinti a tulajdonos kezét.
Igényléskor az eladó kapja, felfüggesztéskor a kincstár és utána ismételten az eladó kapja.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

saminiti # e-mail 2015.02.16. 19:52

Jó napot!

2006-ban vásárolt lakásra igényeltünk szocpolt 2 gyermekünk után. Az ingatlant most eladnánk, így a 10 év elidegenítési tilalomból csak 9 év telt el. Időközben 2011-ben vásároltunk magasabb értékű és nagyságú másik ingatlant szintén 1/2-1/2 arányban. A 2006-ban vásárolt ingatlanon még van hitel, így azt természetesen az eladással visszafizetnénk. A kérdésem az lenne, hogy a szocpolt át tudjuk-e vinni a 2011-ben vásárolt ingatlanra, illetve, hogy a szocpol összegét vissza kell-e fizetnünk, ha igen milyen arányban, ha hitelt is törlesztünk a vételárból. A kincstárnál letéti számlára kerülő szocpolt visszakaphatjuk-e valamilyen módon 1 éven belül?
Előre is köszönöm!

emma # e-mail 2013.10.24. 08:41

Kedves Anik!

Az építési telekről adásvételi szerződésnek is kellett létrejönnie, de a számlát is csatolhatjátok az iratokhoz. Mindenféleképpen érdemes egyeztetni az Államkincstárral, de a szocpol átvihetőségéhez, a letétbe helyezett összeg visszaigényelhetőségéhez figyelembe vett összeghez a telekárat is hozzá kell számítani, nem csak a házépítés egyéb költségeit.

anik1222 # e-mail 2013.10.22. 14:07

Jó napot kívánok!

Szeretnék segítséget kérni a következőkkel kapcsolatban:
Nyáron eladtuk a lakásunkat, amelyen elidegenítési tilalom volt szocpol miatt. Ezt felfüggesztettük, letétbe helyeztük a megfelelő összeget az államkincstárnál. Építettünk egy házat, amelyre nemsokára megkapjuk a lakhatási engedélyt. Szeretnénk visszaigényelni a letétbe helyezett összeget, amelyhez számlákat kell felmutatnunk, hogy az eladásból származó bevételünket az új ház építésére felhasználtuk. A kérdés az lenne, hogy az építési telekről kapott (Önkormányzati)számlát elfogadja-e az államkincstár. A számla kelte és a használatbavételi engedély kelte között kevesebb mint 6 hónap telt el.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anik

Butyu # e-mail 2012.04.16. 12:21

Kedves Emma!

Köszönöm gyors válaszát.

Üdvözlettel:

Nagy L.

emma # e-mail 2012.04.16. 12:14

Kedves Nagy L.!

A problémát abban látom, hogy a szocpolt szabályozó 12/2001-es Kormányrendelet szerint először el kell adni az ingatlant, és az azt követően vásárolt inatlanra lehet átvinni a szocpolt. Viszont ha a vásárolt ingatlan így nem lakható, akkor az építkezéshez, bővítéshez használatba vételi engedély kell. A települési önkormányzat jegyzője felfüggesztheti a szocpolt az eladást követően, ekkor viszont letétbe kell helyezni az összeget a Kincstárban. Érdemes lenne a jegyzőtől megkérdezni, hogy a ti esetetekben ez járható út-e, tekintettel arra, hogy már korábban megvettétetek az ingatlant.

A 3. gyerek után elvileg igényelhető még támogatás, abban a bankban kellene megérdeklődni, ahol van lakáshiteletek, és ahol az előző gyerekekkel kapocslatos szocpol támogatást intéztétek. Bár valószínűleg tartom, hogy ha a mostani lakásotok/házatok, kicsinek bizonyult, akkor nem jár a támogatás, mert figyelembe veszik az ingatlan szobaszámait, benne lakó személyek számát, stb. Egy kérdést viszont mindenféleképpen megér a banknál! Mert ha mégis jár, akkor a fennálló lakáshitel tartozásból a 3. gyerekre járól szocpol összeg levonhatól.

Butyu # e-mail 2012.04.16. 11:20

Jó napot kívánok!

Mi is szeretnénk a szocpolt tovább vinni. 2006-ban vásároltunk egy lakást, és 2 gyerekre megkaptuk a szocpolt. Idő közben megszületett 3. gyermekünk, és a lakás kicsinek bizonyult. Tavaly sikerült egy nagyon romos házat venni egy kis településen. Az a tervünk, hogy a romos ház egy részét lebontjuk, és felújítjuk, kibővítjük abból a pénzből, amit majd a lakásért kapunk.
A kérdés az, hogy az építkezéshez fel lehet - e majd használni a szocpolt, vagy vissza kell fizetni, és esetleg a 3. gyermek után igényelhetünk - e támogatást?

A válszt előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Nagy L.

emma # e-mail 2012.04.16. 08:50

Loki13: Nem egészen pontos információkat kaptál a szocpol átvihetőségéről. Az eladott ingatlan árából valóban levonható a hitel, viszont ha az új ingatlant csak a feleséged veszi, akkor csak az ő tulajdoni hányadára eső szocpolt viheti tovább a vásárolt ingatlanra. A te tulajdoni hányadodra eső szocpolt, viszont egy évig fel lehet függeszteni a települési jegyzőnél (ahol az eladott ingatlan van), viszont ilyenkor a szocpol összegének rád eső részét letétbe kell helyezni a Kincstárban. Ha nem akarsz új ingatlant venni, akkor a szocpol összegének rád eső részét vissza kell fizetni.

Loki13 # e-mail 2012.04.13. 17:17

Jó napot!

2006-ban vásároltunk a feleségemmel( 1/2-ed, 1/2-ed arányban) új ingatlant, két gyerekre igényeltük és kaptuk meg a szocpolt.
A kérdésem az lenne: amennyiben eladjuk az ingatlant és veszünk egy újat, csak a feleségem nevére, akkor átvihető-e a szocpol teljes mértékben?
Befolyásolja-e a történetet, hogy hivatalosan elválunk-e? Én úgy tudom, hogy akinél a két gyerek marad, az viheti tovább a szocpolt.Illetve az eladott ingatlan árából levonható a hitel és a maradék részt kell teljes egészében az új ingatlanra fordítani?

Válaszát előre is köszönöm!

lewho # e-mail 2012.02.28. 16:15

Egy kérdés: a ház 1/1-ben a tied, vagy a volt élettárs valamilyen arányban tulajdoni igényt támaszt?

Egyébként ha kifizeted az élettársat és a hitelt, és a fennmaradó összegből ingatlant veszel, akkor a szocpol egésze illetve egy része (a tulajdoni arányoktól függően) átvihető az új lakásra.

Hana # e-mail 2012.02.28. 15:32

Kérdésem a következö:2006-ban új építésü családi háznál fevettük a kislányunk után járó 900.000Ft szocplot.Jelenleg áruljuk a házat(2012 02)amely a telekkel együtt 1/1 hányadban az én(édesanya)nevemen van.Sikeres eladás esetén a banki kölcsön illetve volt élettársam részének kifizetése után kb csak egy fele ekkora értékü lakást tudok csak venni(legjobb esetben..),vissza kell fizetnem a szocpolt vagy mérlegel az államkincstár?Választ előre is köszönöm!

emma # e-mail 2012.01.12. 15:26

Ildiko2000:

Sajnos igen, vissza kell fizetni a lakásépítési kedvezmény felét (ami a férje tulajdoni hányadára eső rész).

ildiko2000 # e-mail 2012.01.03. 11:02

Segítséget szeretnék kérni a következőhöz: 2004-ben utólag született gyermek után 1000.000.- Ft lakásépítési kedvezményt kaptunk. A használatba vételi engedélyt 2003. decemberében kaptuk meg. Most (2012.jan-ban) válunk 1/2 - 1/2 tulajdoni arányunkat az ingatlanon úgy kívánjuk megosztani, hogy a volt férjem 1/2 tulajdoni hányadát a gyerekeknek ajándékozza 1/4-1/4 arányban. Mivel a használatbavételi engedélytől a 10 év nem telt el, vissza kell fizetni az 1/2-re eső 500000 Ft támogatást? Ilyen esetben is, ha a gyerekek lesznek a tulajdonosok?

lewho # e-mail 2012.01.02. 16:18

molzso:

1, Nem, a támogatott ingatlant kell először eladni, s utána kell az újat megvenni.

2, Csak a tőkét. Ha már kamatokat is kérik, akkor buktad:)

3, Nem, az eladott ingatlan vételára csökkenthető egy csomó dologgal, így pl. a kifizetett kölcsön összegével is.