Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Szocpol átvihetősége!!!

drbjozsef # e-mail 2018.03.09. 17:27

A szocpol átvihetőségének feltétele, hogy az érintett összeget az államkincstár (most talán a kormányhivatal?) letéti számlájára letétbe kerüljön. Ez után törlik az elidegenítési tilalmat, eladhatjátok a lakást, vehettek másikat, bejegyzik rá a terhelést, és ez után visszakapjátok a letétbe rakott pénzt.

Sajnos ez oltári szívás a vásárlóknak, hiányzik az az 1-2-3 millió forint. Nincs rá jó megoldás. Valahogy az eladót kell meggyőzni, vagy kölcsön kérni valakitől.

Az újra átviheted hiteltől függetlenül, mert azt a kormányrendelet engedi, hogy a szocpol terhei felkerüljenek akkor is, ha kereskedelmi banknak terhelési tilalma van fent. De csak a fenti úton.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tavasz8357 # e-mail 2018.03.09. 17:20

Szia Nomaad, kicsit kiokosodtam mert hasonlo cipoben jarok sajnos en is. Mennyi a szocpol összege? Az új háznak mennyi az értéke? Mennyi hitel lesz rajta?

Nomaad # e-mail 2018.03.02. 21:59

Tisztelt Fòrumtàrsak,

2009 augusztusban vettük fel előre a szocpolt 2 gyerekre amit 2017 januàrban teljesítettünk, amely után a lakáson lévő hitelt is kifizettük. Most van egy hitelmentes lakàsunk amit árulunk. Közben találtunk egy nagyobb hàzat amire le kellett csapnunk és a bankba ahol a szocpolt is felvettük es ismernek minket senki nem mondta, hogy addig nem vehetünk másikat amíg ezt el nem adtuk. Vettünk fel áthidaló hitelt amit két héten belül folyósítanak es beköltözhetünk az új házba.
A lakásunk viszont addig nem adható el amíg a teher szerepel rajta az újra meg nem vihetem át mert az áthidaló hitelre vettem?
Mit tegyek? Milyen kérelemmel forduljunk a bankhoz, hogy ne bukjunk rengeteg pénzt?

Köszönöm

Cs_Gabor # e-mail 2017.12.20. 23:45

Tisztelt Fórumtársak!

Az idei évben eladtuk (válás miatt) lakásunkat, a szocpol egy parkolószámlára került, és most szeretném a fele, engem illető részt tovább vinni az általam vásárolt lakásra.
Az államkincstár azonban csak akkor fizet, ha a bank valamiféle ígérvényt ad, hogy kifizeti a hitelem, viszont a bank csak akkor fizet, ha az államkincstár már kifizette és ezt igazolom is, a szocpol részt az eladónak.
Úgy érzem, hogy ez a 22-es csapdája, a két fél egymásra vár, és sem a hitel ügyintéző sem az ügyvéd nem tudja és érti, hogy most mi a teendő, a bank és az államkincstár meg természetesen ragaszkodik a saját álláspontjához...

Az egész azért érthetetlen számomra, hogy erre nincs egy kialakult és bevált módszer, mert nyilván nem vagyok egyedül az ilyen esettel :-(

A tanácsokat megköszönöm előre is.

drbjozsef # e-mail 2017.10.11. 21:54

Szerintem is.

Ez egyszerűen kipróbálható, be kell menni a kormányhivatalba, azt hiszem ezek már hozzájuktartoznak, és beadni egy törlési engedély iránti kérelmet. Ha megadják, akkor igen volt a válasz. :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

móni66 # e-mail 2017.10.11. 20:33

Az első kérdésre biztos választ tudok, 2004-től folytatódott, lehet töröltetni. A 2. kérdésre csak gondolom, hogy nem.

Anikoo70 # e-mail 2017.10.03. 13:09

Üdvözlet!

Szocpolt vettem fel 2004-ben egy új építésű lakásra. Ezt átjegyeztettem 2008-ban egy újabb lakásra, mivel elköltöztünk.

  1. kérdés: A 10 év jelzálogjog 2008-ban újra indult az új lakásra, vagy folytatódott 2004-től? Tehát lejárt-e már a 10 év, töröltethetem a jelzálogjogot és eladhatom-e az ingatlant, amit 2008-ban vettem?
  2. kérdés: A második lakást 2008-ban olcsóbban vettem, mint az elsőt, így a szocpol egy részét 2008-ban vissza kellett fizetnem.

Ha most vennék ismét egy drágább lakást és arra újra át kellene jegyeztetni a szocpol jelzálogát, visszakapnám-e azt, amit 2008-ban befizettem?

Köszönöm előre is, ha tud valaki válaszolni!

MajorDomus # e-mail 2017.09.25. 20:45

OTP bank ügyfélszolgálat.

MMKlaudia # e-mail 2017.09.25. 15:51

Jó napot!

Most építtetünk generálkivitelezővel egy családi házat.
Igénybe vesszük a 10+10 konstrukciót.
Folyamatban van az építkezés, minden rendben halad, bank utalgatja is a pénzt, 80%-on állunk. Minden sínen van jól működik.

Az élet úgy hozta (pont most igen), hogy másik városba kellene költöznünk, és ott elkezdenénk egy hasonló építkezést úgy hogy ebből szeretnénk kiszállni. (Eladni a most épülő házunkat.)

Mind a kettő építkezés új építés, generálkivitelezővel minden téren megfelel a CSOK 10+10nek.

A kérdések:

A 10 millió CSOK vissza nem térítendő felvehető-e újra ha addig letéti számlára helyezzük? (visszafizetjük)
A 10 milliós kedvezményes hitel szintén újra felvehető-e ha addig letéti számlára helyezzük?
Van-e jelentősége hogy a használatbavételi engedély előtt vagy után intézzük az eladást vagy az nem befolyásoló tényező?

Köszönöm a válaszokat M. Klaudia

Sanya10 # e-mail 2017.08.17. 17:52

Igen...ez Téten volt....nincs nyüzsi

drbjozsef # e-mail 2017.08.17. 15:31

Nem... nekem be kellett adni (igaz 3 szerződést kértem, ÁFA-visszatérítés szerződés, meg még valami volt, már nem emlékszem), és két hét múlva kellett érte menni.
Mondjuk ez a székesfőváros kerületi földhivatala volt, ott nagy a zsongás, lehet, máshol eccerűbben megy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sanya10 # e-mail 2017.08.17. 15:16

5 perc alatt kiadták a lakástámogatási szerződés eredetivel megegyező másolatát....vagy másra gondoltál ?

drbjozsef # e-mail 2017.08.17. 08:04

Arra számíts, hogy csak kérelmet fogadnak be, és 1-2 hét mire meglesznek a szerződések.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sanya10 # e-mail 2017.08.17. 07:50

Ma megyünk a földhivatalba,mástól is ezt a tippet kaptuk ????

drbjozsef # e-mail 2017.08.16. 07:46

Esetleg egy ötlet : ha jegyeztek be jelzalogot, és gondolom, jegyeztek, akkor az azt előíró szerződés meg kell legyen a földhivatalban, ahonnan lehet kérni hiteles másolatot.

Én pár éve vetettem le a 10 év lejárta után a jelzálogot, és nem találtam én sem a szerződést. Elmentem a bankba, de kinevettek, 12 év után semmit sem találtak róla. Aztán valaki adta ezt az ötletet (talán itt a fórumban?), és tényleg be tudtam szerezni a földhivataltól. Még mondta is az ügyintéző csaj, hogy ez tökre mindennapos náluk a szocpolnál, rendszeresen tőlük szerzik be a trehányak a szerződéseket... :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sanya10 # e-mail 2017.08.15. 18:05

Köszönöm válaszát.Már voltam is bent az Állam Kincstárban,s ebben megerősítettek.A probléma ezen része megoldódott.Sajnos lett is következő,ugyan is a felfüggesztéshez szükség van a szocpol szerződéshez,persze a mai nap kutatása során ,amikor is még a 12 éve vásárolt gyerekülés számlája is előkerült,sajnos a szerződés nem került elő....egy újabb gond,vagy lehet hogy ezzel be is zárult a kapu.

drbjozsef # e-mail 2017.08.13. 19:46

Én a helyedben vagy a banknál, vagy az államkincstárnál (illetve most a kormányhivatalnál asszem) érdeklődnék, biztos ami biztos alapon, kérjél egy állásfoglalást.

Szerintem visszajár, mert a 10 éves elidegenítési tilalom a szocpol biztosítására van, ha megvan a csereingatlan, akkor vissza kell járjon a letéti számláról is. Egyszerűbben : logikus, hogy visszajár, hiszen a 10 év után sem kell senkinek visszafizetnie, aki nem költözik el.
Véleményem szerint egyértelműen visszajár, de én is tévedhetek. A 10 éves határnak nincs köze a letéti számlához.

Írj egy levelet az illetékes hivatalnak, lehetőleg két egyszerű mondatban megfogalmazva. Mondjuk ilyesmi :

"Lakásépítési/vásárlási támogatással vásárolt, és még 2017.november 28-ig elidegenítési tilalommal terhelt ingatlanom helyett nagyobbat vásárolnék. A kapott 2.4 millió forint támogatást a vonatkozó rendelet szerint befizetném a letéti számlára, de az új lakás megvásárlása feltehetőleg a fenti időponton túlra el fog húzódni. Jól értelmezem a rendeletet, hogy a 10 éves határidő lejárata után is visszajár a letéti számláról az oda befizetett összeg, ha utólag igazolom a másik lakás megszerzését?"

Vagy efféle. De szerezz be valami hivatalos választ.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sanya10 # e-mail 2017.08.13. 11:49

Üdvözlöm!

Van egy ikerházi lakásom amit szeretnék lecserélni egy nagyobbra illetve drágábbra.Saját ingatlanomon szocpol teher van elvileg 2017.nov.28-ig .Erre az ingatlanra van is vételi ajánlatom.Tudtommal ha a 2.4 milliót letéti számlára helyezem a MÁK-nál akkor törlik a szocpolt így tehermentes lesz az ingatlanom így értékesíthető lesz!De mivel már meg van a kiszemelt "új" használt ingatlan,így az lenne a cél ingatlan amire a szocpolt szeretném átjegyeztetni,de ez az ingatlan csak úgy tud a tulajdonomba jutni ha az enyémet eladtam s abból plussz a megtakarításomból kifizetem a vételárat.Ez a művelet simán elhúzódik november végére mire tulajdonlapon szerepelek ami segítségével tudom igazolni a MÁK-nál a fedezetet a szocpolhoz.De eddigre le is tellik a szocpol 10éves futam ideje,ebben az esetben is visszakapom a 2.4 milliót vagy esetleg ebben az esetben lehet-e kérni a MÁK-nál valami féle kedvezményt hogy mivel hónapok vannak hátra a szocpol futamidejéből,s ez által mellőznék a 2.4 millió letéti számlára helyezését.Ez azért lenne fontos mert jelen pillanatban nagyon körülményes s nehézkes lenne ez összeg megfizetése,s csak ezért hitelt felvenni nem nagyon szeretnék!Válaszát s tanácsát előre is köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2017.08.09. 23:45

Noémi,

nem, nem lehet, de azt semmilyen CSOK-nál nem lehet "kötelezettség nélkül". A CSOK-os lakásokat 10 év után lehet elidegeníteni kötelezettség nélkül.

Amit hárommal lejjebbi hozzászólásnál a használthoz látsz, dettó így van az új lakásoknál is, csak ott a 16/2017 rendeletben, és az 59. §-ban.

(1) Ha a támogatott személy a lakásigényét az új lakás cseréjével, vagy az új lakás értékesítését követően másik új lakás építése vagy új, illetve – az új lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével – használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig a támogatott személy – az 50. § (3) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott – kérelme alapján a kormányhivatal – a (9) bekezdésben foglaltak kivételével – felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.

Tehát ugyanúgy : 5 éven belül csak újra válthatsz, 5 év után már használt lakásra is, 10 év múlva már semmire sem kell. Persze, az értékegyezés kell, ha olcsóbba költözöl (akár új, akár használt), a támogatás arányos részét nem fogják visszaadni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Noémi123 # e-mail 2017.08.09. 23:00

CSOK 10 plusz 10 esetén is el lehet adni minden kötelezettség nélkül a házat 5 év múlva?

MajorDomus # e-mail 2017.07.24. 22:08

Balszerencse,

riskok # e-mail 2017.07.24. 19:24

Köszönöm szépen a gyors választ!

drbjozsef # e-mail 2017.07.23. 14:14

riskok,

sajnos a hivatalnak igaza van.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
...
43. § (1) Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően új lakás építése vagy új, illetve - a lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével - használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig a támogatott személy - a 44. § (4) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott - kérelme alapján a kormányhivatal - a (9) bekezdésben foglaltak kivételével - felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.

Magyarul : használt lakásos CSOK esetén, ha eladod a lakást 5 éven belül, akkor csak új építésére, vagy új vásárlására fordítható, ha letelt az öt év, akkor vehetsz belőle használtat is. Ez most a hatályos rendelet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

riskok # e-mail 2017.07.23. 11:32

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz!Röviden,áthelyezhető e a CSOK(használt ház vásárlása,három meglévő gyerek 2,4millió) egy másik használt házra.Bövebben,2016-ban vásároltunk egy ingatlant meglévő három gyerkőccel amihez igénybe vettünk 2,2 milló CSOK-ot,hitel nélkül.Sajnos időközben családi tragédiák miatt egy költözés mellett döntöttünk.A házunk el is kelt,amelyet múlt héten jelentettem is a területi Államkincstárnál.És,hogy letétbe helyeznénk az összeget egy másik ingatlan vásárlásáig.Ott forráztak le bennünket amikor közölték,hogy mivel már egyszer igénybe vettük mindhárom gyerekre a CSOK-ot,és azt 5 éven belül értékesitettük,igy azt még egyszer nem vehetjük igénybe csak a 10+10 konstrukcióban.Magyarul új ház épitésére,vásárlására.Ami mint tudjuk nem egészen ugyanaz a kiadás....Én ezt nem értem,nem is akarom elhinni.Ez teljesen életszerűtlen(ha egyszer már úgy döntöttem,hogy megterhelne egy épitkezés és használt házat veszek,miért akarnék egy egyszerű költözés miatt épitkezni) amit pedig mi szeretnénk az nagyon is életszerű.Természetesen az egyéb feltételeknek megfelelne a vásárolandó ingatlan,mind négyzetméterben mind vételárban nagyobbat szeretnénk csak éppen 200 km-el odébb.Még egy apróság,ez a kitétel nem is szerepel a tavaly aláirt CSOK szerződésünkben,állitólag ez a rendelet azóta lépett életbe(ami megint csak fura,mert visszamenőleg ritkán szokott).Válaszukat előre is köszönjük,Riskó család ;)

MajorDomus # e-mail 2017.03.16. 23:51

Esetleg egh harmadik ügyintéző?

Javadolném,irásban kérj állásfoglalást.
Az a biztos!