Zártsorú építés


MajorDomus # 2015.08.10. 21:37

Fogadj ügyvédet, s te támadj először.

bimbus # 2015.08.10. 09:49

Köszönöm a tanácsaidat.Igyekszem megfogadni.

bimbus # 2015.08.10. 07:48

Business Law!
A szomszéd gondolkodása nemcsak öntörvényű és értelmetlen(?), hanem célravezető is.
Rosszhiszemű túlépítés esetén a jog szerint kérhetem az épület bontását, bizonyos feltételek mellett. Ez nem járható út. A másik lehetőség, hogy a túlépítő bocsássa rendelkezésemre a telkét az épülettel együtt. Természetesen ezért neki fizetnem kell. Ez a fizetés lehet havi törlesztőrészletben vagy azonnal kp kell fizetni az értékét?
Nem gazdagodni akarok rajta, csupán keresem az eszközt, amivel alku pozicióba kerülhetek, hogy jussunk egyezségre, ne húzódjon a per még évekig.

ostafiok # 2015.08.10. 06:37

Nanemaa: de mi alapjan berelne be, hogy bizonyitja,hogy en szedtem le? Ez egy epitesi telek,barki bemehet es leszedheti,ahogy nekem is loptak el mar ezt azt a telekrol,a kerites kb nem er semmit,rozoga drothalo. Ennyi erovel en is barkit beperelhetek,hogy ellopta a szerszamaimat,bar bizonyitani nem tudom,akkor meg mi ertelme vsn?

bimbus # 2015.08.09. 19:31

Nincs gond a bizonyítással, a szakértő is kimondta, tulajdonképpen a szomszéd is elismeri. Nem ezzel van a gondom. Nekem azt nehéz megemészteni, hogy a szomszéd az építési engedélyben benne lévő előírást, mely szerint határvita esetén fel kell függessze az építést, a bíró végzését, hogy függessze fel az építést, amit másodfokon is helybenhagytak, csak épített, felépítette a házat. Most pedig azzal, hogy engem köteleznek arra, hogy bepucolhassa a felém eső falrészt, a jogellenesen felépített házat jogerőre emelik. Ezt nem akarom megérteni, hogy lehet ez. A törvénytelent törvényessé tesszük. Nincs szankció. Az a bíró, aki megtiltotta az építkezést, most ki fogja mondani, hogy az így felépített ház védelmében velem szemben fog ítélni.
Ezért értek egyet MajorDomussal, hogy a jog és a törvénykezés kullog a pofátlanság után.
Nem mellesleg a gyereknek a túlépítés miatt nem építhetem meg az oda tervezett garzonlakást.

MajorDomus # 2015.08.09. 18:27

Akkor viszont kártérítés, de téged terhel a bizonyítás.

bimbus # 2015.08.09. 12:09

Business Law!
"A felépítmény lebontása aránytalan érdeksérelemmel járna, így arra valószínüleg nem kerül sor."

Valóban, ez egy értelmes döntés lehetne, de még nem döntés. Én el is fogadnám, nincs vele bajom. De a szomszéd eddig sem tartott be semmit, kezdettől fogva úgy állt az ügyhöz, hogy akinek nem tetszik, az majd perel. A pert elhúzza, hogy időt nyerjen, közben építkezik. Most, hogy felépítette és beköltözött és szándéka szerint az én oldalamon is készre építi, méginkább fütyöl az egészre, még kevésbé érdeke a per befejezése és törvénynek nincs eszköze, hogy véget vessünk ennek az állapotnak. A bíró szerint is legalább 5 év, mire vége a pernek. Ő is a megegyezésre biztatna. Hiába teszek feléje gesztust, akár azzal, hogy hozzájárulok az oldalamon lévő rész bepucolásához, nincs hozadéka, nem viszi előre az ügyet, nem értékelné.
A kártérítés csak szerinted jár nekem. A szomszéd úgy gondolja, hogy én okoztam neki kárt, hátráltattam az építkezés során, ezért később tudott beköltözni. Nem pucolhatta be a tűzfalat felőlem, ezért ázott a téglafal, tehát szándékosan kárt okoztam, stb.

Ebben benne van a második kérdésre is a válasz. Nincs semmi kényszerítő dolog, ami miatt érdekében állna az egyezség megkötése.

bimbus # 2015.08.09. 05:54

MajorDomus!
Igen, elég büntetés neki a felesége.
Köszönöm a biztatást!

MajorDomus # 2015.08.08. 21:54

Mármint a feleségével?

Akkor jó család.

Ne is pereskedj.

Csak alkalmazd a kis trükköket.

És ne feledd a jogfosztottak alaptörvényét!

,, a kibaszás az mindig társasjáték,,!

bimbus # 2015.08.08. 05:41

MajorDomus!
Igazad van, ezt én is látom. De biztosan te is, hogy tőlem messze áll a nem törvényes eszközök alkalmazása. Szomorú, hogy a jog nem tudja kezelni ezeket az eseteket (sem).
A szomszéd felesége a tanítványom volt, ismerem. Inkább vesszen a per és bünhődjék vele a szomszéd.

MajorDomus # 2015.08.07. 21:10

Erre utaltam előzőleg.
A jog és a törvény mindig utána kullog a pofátlanságnak.

Ilyen esetben nem törvényes eszközöket kell alkalmazni.
A téglafalat slaggal, a koszorút Sósavval
locsolni, a szigetelésbe denevéreket költöztetni.

Szomszéd feleségét elcsábitani,
a következő tárgyalásról mindjárt a váloperére
is mehet.

Hajrá.

bimbus # 2015.08.07. 13:05

nanemaaa!
Természetesen észrevettem, hogy nő a ház. A tárgyaláson jeleztem is a bírónak. De ő mintha nem vett volna tudomást róla, nem reagált rá. De ezen már túl vagyunk. Esetleg valami javaslatod van?

nanemaaa # 2015.08.07. 11:40

Az, hogy a tiltás ellenére folytatta az építést, szerintem bizonyítja a rosszhiszeműségét.
Ugyanakkor te is bőven hibáztál, amikor nem vetted észre, hogy nő a ház. Még idejében kezdeményezned kellett volna a döntés végrehajtását. Akkor talán nem kerültél volna ebbe a helyzetbe.

bimbus # 2015.08.07. 09:33

Zártsorú beépítésnél a szomszéd túlépített. Már az alap kitűzésénél szóltam, hiába. Bírósági per lett belőle, ami jelenleg is folyik. Mire az első tárgyalás meglett, a szomszéd az alapot megépítette. A bíró végzésben kötelezte a szomszédot az építkezés felfüggesztésére a vitatott szakaszon, a fellebezésre való tekintet nélkül. Másodfokon ezt helybenhagyták. Ekkor már a szomszéd az első szint falait felépítette és az emelet építésébe kezdett. Az építkezést nem hagyta abba, készre építette a házat, megkapta a lakhatási engedélyt. Egyedül az én szomszédságomban nem felyezte be a ház bepucolását, mert nem járultam hozzá, hogy az én telkemet igénybe vegye. A tégla fal csupaszon áll. Most a bírósághoz beadvánnyal fordult, hogy a per elhúzódása miatt (2011 óta tart, most új szakértőt rendelt kia bíró)kötelezzen engem arra, hogy befejezhesse azon az oldalon is az építkezést, mert a csapadékvíz áztatja a falat. A tégla felszívja és a belső felületen sókicsapódás mutatkozik. (kivülről nem látni semmit.) Az emeleti részen a falat 4 cm-rel bentebb építette, a szigetelés miatt. Ott pedig a vasbeton koszorú előtt lévő hőszigetelő tovább tárolja a bent lévő nedvességet és a már bevakolt homlokzati részen a sarkoknál a vakolat felpuposodik. A javítást pedig nehéz lesz elvégezni, mert a többi részen már érett szín van, nem lehet pontosan ugyan olyanra keverni. Arra hívatkozik, hogy korábban a bíróság az építkezés felfüggesztésénél az állagmegóvást nem érintette az építkezés felfüggesztése, de ez ma már nem áll fenn. A felépítmény lebontása aránytalan érdeksérelemmel járna, így arra valószínüleg nem kerül sor. A jogi képviselőm szerint nem tehtünk semmit. Én ezt nem akarom elhinni. A szomszéd jelzés, felszólítás, bírósági tiltás ellenére felépíti a házát úgy, hogy én nem tudom a túlépítése miatt beépíteni az utcafrontot(zártsorú építési terület). Megkapta a lakhatási engedélyt, beköltözik és fütyöl az egészre. Egyezséget eddig sem, ezek után meg pláne nem lehet kötni vele. Valóban így van?

MajorDomus # 2015.08.03. 22:16

Na látod, az én javaslatom ezt mind megelőzi.

Lesz egy felépített házad, használatbavételi engedély, és még mindig ráérsz akkor leszerelni a klímát.

nanemaaa # 2015.08.03. 08:20

ostafiok
Tegyük fel, önhatalmúan leszereled a szomszéd klímáját. Ő ezért téged kapásból beperel. A perben kérni fogja az építési engedélyed végrehajtásának felfüggesztését, amit a bíróság meg fog ítélni, mivel az építéssel lehetetlenné teszed az esetleges visszaállítás lehetőségét.
Az eredmény: lesz egy lejárt építési engedélyed, elveszítesz egy pert önbíráskodás jogcímén, elvileg meg is büntetnek, és lesz egy üres telked.

MajorDomus # 2015.08.01. 20:23

Szerintem is.
De rengeteg időt veszít.

MajorDomus # 2015.07.31. 21:41

De igen, s rengeteg időt veszítesz vele.

nanestb szakember, s szakmailag igaza van, de ha ezt jogilag le akarod zongorázni, akkor a házavatóra a postás kihozza az első nyugdijadat.

Én az mondtam, hogy vágd ketté a gordiuszi csomót.

Amíg az építkezés tart, működjön a légkondi.
Szépen körbe építed. Megteheted?
Természetesen. Jogerős építési engedélyek birtokában jársz el.
A falnak azon a szakaszán, ahol a kondi van,,, ablakot,, hagysz a határoló falon, legalább elszivja az építkezés porát. Alá merevitve persze!

A szemle idejére eltakarod.
majd lebontod, e beépíted az,, ablakot,,

Bizonyítsa a szomszéd, hogy volt ott légkondi.

Jogerős építési engedéllyel építkeztel, van használatbavételi engedélyed. Nincs miröl beszélni.

Persze azt is megteheted, hogy Neki állsz alapozni, s egyúttal elinditod a birtokvédelmi eljárást a szomszéd ellen,
mire a tetőt ácsolják talán vége lesz.

ostafiok # 2015.07.31. 08:21

nanemaa, köszi a választ, ha birtokháborítás miatt jelentem fel, az nem lenne ugyanúgy lassú, évekig-hónapokig tartó folyamat, mintha a hatósághoz fordulok?
ezért tartok leginkább ezektől, és jóval kecsegtetőbb az,hogy simán leszedem, aztán bizonyítsa be, hogy én voltam, tehát ne nekem kelljen utána futnom, hanem megfordítom a szitut

nanemaaa # 2015.07.31. 07:44

ostafiok
Kénytelen leszel te beperelni a szomszédot birtokháborításért. Az építési hatóság engedélye az engedélyezett építési munkával kapcsolatos polgári jogi igényt nem dönt el. Ez tipikusan polgári jogi kérdés, így azt rendezned kell. Leszerelni önhatalmúlag nem érdemes, mert az egyrészt önbíráskodás, másrészt a szomszédnak kapásból felmerülnének olyan "kárai" amiket nem győznél megtéríteni. Az ő falára, de a telkedre területére felszerelt tábla és klímák semmiképpen nem nevezhetők szabályos építésnek. Mindezek ellenére nem ajánlom, hogy az építésfelügyeleti hatósághoz fordulj, mivel az az eljárás egyrészt akár évekig is elhúzódhat, másrészt közel sem biztos, hogy eredményre vezetne.

ostafiok # 2015.07.31. 07:02

MajorDomus: úgy érted a határoló falakat megépítem, de ahol van a reklámtábla és a légkondi, ott ne legyen fal a használatbavételi engedélyig?
Immaculata: kifejtenéd légyszi bővebben, hogy mire gondolsz?

Immaculata # 2015.07.31. 05:36

A hülyeségben ne légy partner.

Ha ostafiok tévedéseit ide bemásolom, akkor egy az egyben kellett volna copyznom.

MajorDomus # 2015.07.30. 20:11

A hülyeségben ne légy partner.
Kutyaharapâst szőrivel!

Építsd fel a határoló falakat alapozás után persze, ha már a tető is fenn fenn, s az utcáról nem látszik semmi, kérd meg a használatbavételi engedélyt, majd ha megvan, szeresd le a légkondikat.

Bizonyítsa be, hogy ott volt.

Ez sem nagyobb hülyeség mint amit a szomszéd mond, de nyersz vele egy évet.

MajorDomus # 2015.07.30. 20:11

A hülyeségben ne légy partner.
Kutyaharapâst szőrivel!

Építsd fel a határoló falakat alapozás után persze, ha már a tető is fenn fenn, s az utcáról nem látszik semmi, kérd meg a használatbavételi engedélyt, majd ha megvan, szeresd le a légkondikat.

Bizonyítsa be, hogy ott volt.

Ez sem nagyobb hülyeség mint amit a szomszéd mond, de nyersz vele egy évet.

ostafiok # 2015.07.30. 09:35

Sziasztok
Zártsorú beépítésű területen fogunk építkezni Budaörsön, jogerős építési engedélyem van egy családi házra ami a szomszéd tűzfalához csatlakozik közvetlenül. Ez ellen a szomszéd nem fellebezett a hatóságnál a számára biztosított 15 napos fellebbezési időn belül így jogerőre emelkedett. Viszont az ő tűzfalán jelenleg egy kisebb, kb 2 méteres hosszúkás, valószínűleg régebben reklámtáblaként használt fémszerkezet van felcsavarozva, illetve 2 db légkondícionáló berendezés, egyik sem lóg túl 50cm-t. Mikor megkértem,hogy azokat az építkezés miatt távolítsa el, hiszen a főfalam odakerül, azt mondta,hogy ő ezt nem teszi meg mert az a telekrész még alatta az övé. Mivel zártsorú a besorolás, így igen valószínűtlennek tartom, hogy kb 40 centimétterrel a telekhatáron belül ér véget a háza, és a többi rész pedig csak a légkondi miatt lett kihagyva és ezt engedélyezték is neki korábban. Már csak ezért is fura,hogy miért nem fellebbezett korábban, ha igazat mond. Földmérővel felmérettem a telket és az ő véleménye szerint a szomszéd háza a telekhatáron van, maximum néhány cm-es hibahatáros eltérés lehet, amit kb lehetetlen bebizonítani.
Két kérdésem van ez ügyben: ha nem szedi le a szomszéd ezeket a faláról, nem tudok építkezni zártsorú módon. Mit tudok ilyenkor tenni, hogy ne kelljen hónapokat-éveket várni, hogy leszedje ezeket? Ha ő nem szedi le, én lecsavarozhatom a faláról?
A másik kérdés, hogy mi alapján bizonyíthatja ő be,hogy a maradék 40 cm az övé, amennyiben a földmérő szerint ez nem igaz? A földmérő azt mondta,hogy két verzió van, az első az,hogy simán hazudik a szomszéd, mert nem akarja leszedni, gondolta egy próbát megért, a másik, ha nem hazudik és valóban így építkezett, ahogy szerinte állítja, akkor a földhivatalt kellene NEKI beperelnie, mivel a földmérő a földhivatali adatok alapján állítja,hogy márpedig a szomszéd a telekhatárra épített.
Meggátolhatja az építkezést valamilyen módon a szomszéd, annak ellenére,hogy jogerős építési engedélyem van arra,hogy közvetlenül ráépítsek a falára? Esetleg csak peres úton tud? De ilyenkor mivel ő a felperes, neki kell bizonyítania az igazát, így addig nem kell felfüggeszteni az építkezést, ha már elkezdtük az alapozást?