Ingatlan vásárlása közben félretájákoztatás


MajorDomus # 2015.08.30. 11:05

Van igazad, de ettől még ez a szerzõdés lett aláirva. Az eladó nem állhat el.

SolnesM # 2015.08.29. 06:17

adásvételtől úgy, hogy eddig minden pontját betartottam ?
Az lehet hogy Péter betartotta. de hogy a fenében lehet ilyen egyoldalú szerződést kötni ?

Én inkább adtam volna 6 milláért az ingatlant annak aki nyomban fizet. Ha ilyen nincs akkor is minimum egy előleg.

SolnesM # 2015.08.29. 06:12

M.Peter M.Peter !
Tehát eddig se foglalót, se előleget nem fizettél !
Akkor mit akarsz ?
Ez a szerződés eleve rossz, legalább is az eladó szempontjából.
Maga a szerződés szövege lehet , hogy hibátlan, de hogy semmi biztosíték nincs az eladó számára az nem kóser. Ennél már csak az lenne borzasztóbb ha a házba is beköltöznétek.

lajcsó # 2015.08.28. 21:09

"Az eladónak viszont most ( a szerződés kötés után 2 héttel) jut eszébe, hogy ő kérne előleget vagy eláll a szerződéstől."
Teljesíteni (részben vagy egészben) a határidő előtt is lehetséges. De ha ezt megtagadod, az eladó nem jogosult elállni a szerződéstől.

MajorDomus # 2015.08.28. 19:27

Nem

M.Peter # 2015.08.26. 19:49

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket szeretném kérni a következőkben:

Nemrégiben ügyvéd segítségével adásvételi szerződést kötöttem, mint vevő az eladóval, melyben a lakás vételárát 7 millió forintban rögzítettük. A vételárból 4 millió forintot önerővel fizetek ki az eladónak, a fennmaradó összeget hitellel fogom kifizetni. Az adásvételi szerződésben nem rögzítettünk sem előleget, sem foglalót, viszont a 4 millió forintot abban az esetben kell elutalnom az eladó részére, ha pozitív bírálatról értesülök a banktól (tehát a 4 milliót ezután utalnám, nyilván a hitelből származó 3 milliót is rövid időn belül átutalásra kerülne a számára). Az eladónak viszont most ( a szerződés kötés után 2 héttel) jut eszébe, hogy ő kérne előleget vagy eláll a szerződéstől. A szerződésben nem lett rögzítve elállás vagy felbontás, illetve az került leírásra, hogy a teljes vételár megfizetése után nem lehet elállni vagy módosítani a szerződést. A vételár folyósításra a szerződésben 45 nap lett megadva melyben még bőven benne vagyok. A kérdésem az lenne, hogy az eladó valóban elállhat e az adásvételtől úgy, hogy eddig minden pontját betartottam ?

lajcsó # 2015.08.21. 11:31

"A vevő már két hónapja hiteget, hogy majd ekkor, meg akkor fizet. Fél füllel hallottam, hogy visszalép"
Értem az aggodalmadat, de minden attól függ, hogy mi szerepel a szerződésben?
"Kötbérre, behajtásra van reményem?"
Kötbérre nem valószínű, behajtásra talán igen. Ismerni kellene a szerződés tartalmát.
"Ha újabb vevőt találnék erre a területre, akkor megint a 10 hónapos hercehurca következik, vagy bárki megveheti?"
Attól, hogy meghiúsul a jelen szerződés nem jelenti azt, hogy bárki megveheti a földet.

Apacsaba # 2015.08.21. 11:17

Több, mint egy éve adtam el egy nyárfa ültetvényt. A szerződés jóváhagyása 10 hónapig tartott. A vevő már két hónapja hiteget, hogy majd ekkor, meg akkor fizet. Fél füllel hallottam, hogy visszalép, mert az általa megvásárolt erdők egy részét, amelyet jó alacsonyra alkudott le, a helyi elővásárlási jog folytán elhappolták tőle és így már nem éri meg a csökkent területtel foglalkoznia. Kötbérre, behajtásra van reményem? A másik kérdésem: Ha újabb vevőt találnék erre a területre, akkor megint a 10 hónapos hercehurca következik, vagy bárki megveheti?

Zöldövezeti11 # 2015.08.17. 12:50

Ajvékolnak egyesek, hogy a lakhatás mindenkinek jár !
Így van. Csak azt nem teszik hozzá, hogy hány m2 a lakhatás normája. Meg hogy ki fedezi az árát / költségét !

Nos 4 -5 m2 -en nagyon jól el lehet lakni, talán ennyit a társadalom fedezhet. Akinek többre van igénye, dolgozzon szorgalmasan és hatékonyan, vagy ha nem megy, a papa és mama fedezze a költségeket.

bokros # 2015.08.17. 09:38

"Lehet hogy nem naiv jólélek, hanem közgazdaságilag butácska."

vagy már hallotta, hogy a rezsicsökkentést kiterjesztik az albérleti díjakra is.:-)))


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Zöldövezeti11 # 2015.08.17. 07:39

Most volt egy rádióműsor az igen drága bérletekről. Hablatyoltak sok mindenről. És javasolgattak sms -ben is.
Egy naiv jólélek jött a világrengető javaslatával, hogy rendeltet kellene hozni, ami szerint az albérlet maximuma 25 eft lenne. Szép gondolatok , csak azt nem értem miért nem ö kezdi ezzel.
Lehet hogy nem naiv jólélek, hanem közgazdaságilag butácska.

Zöldövezeti11 # 2015.08.17. 07:04

nanemaaa
Hát ez nem rossz végül is, de azért ezt kéne tudni előre. El kell olvasni az apró betűs részt is. tehát az eladó 10 millára becsüli az ingatlanját, ezzel az árral hirdetik, majd az ingatlanos 11 milláért adja el, Akkor az 1 milla fele az övé + a 4 % eredeti jutalék. Ez úgy 900 eft. Nem rossz mint írtam.

nanemaaa # 2015.08.17. 06:41

Bori Bori
Ingatlanosa válogatja. Én magam több olyan ingatlanossal is találkoztam, aki az elvárt ár felett tette fel a hirdetést a netre. Találkoztam olyannal is, aki nem közvetítette ki azt a vevőjelöltet, aki a tulajdonos által elvárt árra tett ajánlatot. Ugyanis a megbízásnak van egy apróbetűs záradéka is, mely szerint, ha az ingatlanos az elvárt ár felett ad el, akkor a különbözet 50 %-a is az ingatlanosé.

Bori Bori # 2015.08.16. 12:12

SolnesM
Na ugye, hogy nem az ingatlanos tornázza fel az árakat. Van egy szerződése az eladóval. Ahhoz kell tartania magát. Ha néhány hónap alatt nem megy el ennyiért az ingatlan, meggyőzi az eladót, hogy vigye le az árat. Ehhez a jól bevált kérdések: "Hirdetni akarja vagy eladni?" "Ennyiért 1 hónap alatt eladom."

Bea1 # 2015.08.16. 04:54

nekem ellenkező tapasztalatom van. Valami tűzkőnek tettem ajánlatot egy ingatlanra, zártkerti nyaraló, kinevetett, hogy 2 500 000 ft-ot mondtam, azt állította, hogy 3 000 000 az alja. mondtam, szóljon, ha mégis, az ingatlan a szomszédomban van. erre 2 héten belűl eladta egy jó ismerősének 2 350 000 ft-ért. azt, hogy ezzel megkárosította a tulajt, nem reklámozza magáról

SolnesM # 2015.08.16. 04:19

Na ja ! Van egy index cikk Az urbanista etikátlan ingatlanosok v hasonló cimmel. Ott szerepel a Dani bloggjára való hívatkozás
. Ö egy bloggoló ingatlanos a' hatalmas' ingatlan kínálatával ( vagy 20 db ). A hozzászólásoknál kerekedett egy vita ingatlanosok pro érdeklődők.
maga a cikk és aglog is fals beállítású. miért lenne etikátlan egy komolytalan érdeklődő ajánlatát továbbítani a megbízó felé. nyilván csak azt továbbítja amiben megállapodtak. ott egy 55 millás ajánlatra tett valaki 46 millát és ezt nem továbbította az ingatlanos erre méltatlankodik az érdeklődő. 17 % -kal kevesebbet kínál, naná hogy figyelmen kívül hagyják.

Bori Bori # 2015.08.15. 17:32

Miért tolnák fel az ingatlanosok az ingatlanárakat? Ez egy hülyeség. Pont ellenkezőleg, igyekeznek meggyőzni az eladót az alacsonyabb vételárról. Az ingatlanos érdeke ugyanaz, mint az eladónak és a vevőnek: hamar eljutni az adásvételi szerződésig. Ettől függetlenül tévhit, hogy az eladót képviseli. Nem ügyvéd, nem képvisel senkit, a saját üzleti vállalkozását futtatja. A látogatói nyilatkozat, személyes adatok felírása, egyéb cicomák mind a jutalékát biztosítják. Az ajánlattételi százalék sem az eladó komolyságát bizonyítja, hanem szintén a jutalék biztosítéka, ha a felek adásvételiznek, ez a pénz már bent van az ingatlanközvetítőnél. A közvetítői jutalék az első pénzmozgásnál esedékes.

SolnesM # 2015.08.15. 16:48

Inkább ide kívánkozna ez az elmélkedés . Tehát félre tájékoztatás. Ime :

Egy másik fórumon/bloggon vita kerekedett az etikátlan ingatlanosokról. Hogy felverik az eladandó ingatlanok árait amit rájuk bíznak eladásra. Ráadásul egy ingatlanos a Dani rúgozik ezen a témán , tehát hogy egyes kollégái milyen etikátlanok.
Mármint, hogy egyes ajánlatokat amiket ők komolytalannal ítéltek azokat „nem jelzik ”a megbízó tulajnak. Előfordulhat.
Nos itt keveredtem vitába egy kissé öntudatos ingatlanossal, mivel az próbáltam írni /mondani, hogy az eladó személye előbb útóbb csak kiderül, ha úgy nézki hogy ezt valamiért titkolja az ingatlanos, akkor azért direktben rövid időn belül megszerezhető az ingatlanos személye /cime. Főleg ha bent lakik a lakásban.
nos itt jött az ingatlanos a nagy mellénnyel, hogy van egy bizonyos un. látogatói nyilatkozat amiben az érdeklődő számára vannak tiltások - így pl. az eladóval való közvetlen kontakt, meg egyebek.
Kérem mi van ha én nem írom alá ezt a nyilatkozatot ? Rendőrrel vitet el ?
Meg mondta azt is , hogy ő bizony személyit és lakcímkártyát kér. A bankszámla kívonatot öntudatában elfelejtette nyilván.
A szegény ördögöknek, akik nem tudják igazolni az anyagi helyzetüket, meg sem mutatja az eladandó lakásokat. Nyilván nála ez működik, kérdés mennyire hatásos/ gazdaságos.

Persze potyára mutogatni az néha nagyon idegesítő tud lenni.
mint ahogy idegesítő az is amikor az érdeklődő a helyszínen látja, hogy az a sok szép amit az eladandó ingatlanról írtak messze van a valóságtól.

MajorDomus # 2015.08.09. 18:24

36 fok

SolnesM # 2015.08.09. 08:46

Ime itt a besorolási fokozatok :

"Végül nézzük meg, mit takarnak egészen pontosan az energetikai tanúsítvány betűkiosztásai:

A + Fokozottan energiatakarékos
A Energiatakarékos
B Követelménynél jobb
C Követelménynek megfelelő
D Követelményt megközelítő
E Átlagosnál jobb
F Átlagos
G Átlagost megközelítő
H Gyenge
I Rossz"
Majd a cikkíró még vigasztal is :
Ebből következően, az ABC betűiben egyre hátrább haladva, a kevésbé energiatakarékos ingatlanokat találjuk, egészen az I besorolásig, mely a legrosszabb energetikai szempontból. Azonban ilyenkor sem kell elkeserednünk, ez nem azt jelenti, hogy a lakásunk eladása bármilyen korlátozás alá esne.

Gyakorlatilag a két utolsó fokozat ad csak gyanút valamire.
Olyan egyébként a ház/lakás vásárlás mint a házasodás, ha tetszik ( a portéka ), nincs az a passzús ami megakadályozna benne.. Nálam a 14. pontban volt ez megfogalmazva, emigyen :
14 . hát nekem tetszik.

SolnesM # 2015.08.09. 08:32

Természetesen én mérlegeltem a lakás energia helyzetét.
Tapasztalattal, összehasonlító módszerrel.
Pl. még elmentem a gázszolgáltatóhoz is, ahol készségesen megmondták visszamenőlegesen a lakás gázfogyasztását. Azt elemezetem megfelelő kritával.
Holmi elködösített tanúsító papírral a lakosság többsége sokra nem megy .

Na majd nézzetek meg egy tanúsítványt !
" Ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes " mondja az egykori példa beszéd, erre is nyugodtan rá lehet húzni.

SolnesM # 2015.08.09. 08:24

5 éve amikor vettünk egy lakást ezek voltak a szempontok :

A lipót körúti lakás választás szempontjai : És hogy miért itt ezt választottam? Hát : 1. a belvárosban van, 2. ennél jobb csomó pont nincs, a kombinó és a metro
  • 3. 50 m2 -es, (kisebbet nem keresünk - nagyobbra nincs pénz
4. Csendes mivel egy parkra néz, 5. világos napfényes, du 3 órán át besüt a Nap 6. a ház belülről és kivülről felújított,

7. csak 16 lakás van az egész házban,
8. a lakás bejárata előtt senki nem jár el, ( folyosó akár le is zárható )
9. a nagy belmagasság miatt galériázható,
10. első emeleti, tehát védett, de még egy emeletet lehet menni gyalog is.
11. vízórás kicsi a közös költség
12. azonnal beköltözhető
13. a Pistinek el kell költöznie - soha nem lesz önálló -
14 . hát nekem tetszik.
Hátrány , hogy fel kell újítani ,de ilyenkor lehet saját ízlésre is.
A felújítások :
1. korszerű fűtés, az egy meglévő konvektor kevés.

a . cirkó - ez kb. 600 -800 eft - meggondolandó !!
b. + egy konvektor - itt a probkléma, hogy a közös képviselő elzárkózik a konvektor kivezetéstől - ez kb 150 eft lenne
c. fekete megoldás - kb. egy 100 -as,

2. fürdőszoba felújítás ill. új kialakítás )zuhanyzó akád helyett, mosdó kagyló + WC , mosógéphely kialakítás, kb 400 eft
3. Konyha kialakítás kb. 100 eft,
4. festés mázolás min 400 eft.
5 . majd egy galélria min 400 eft.

Tehát a bútorozáson kívül is min 1.5 millió vagy a csillagos ég.
Ennyi ! Igaz így is lehet benne lakni - ezt bizonygatta a tulaj.
Üdv Mihály
ja illeték + ügyvéd !!

Hol van itt holmi zöldkártya /energiatanúsítvány igény ?
Aki kitalálta lökött volt, messze a valós élettől.

SolnesM # 2015.08.09. 06:26

Bori Bori !

Jól gondolod.

Dr.Attika # 2015.08.09. 05:38

Elfér a jogszabályok tengerében. Annyi előnye van, hogy kellékszavatossági perben hivatkozni lehet rá, mint az eladó tájékoztatása az ingatlan energia felhasználásáról. Ha még sem annyi, akkor az eladó felelőssége megállapítható.

MajorDomus # 2015.08.08. 22:03

Akkor minek írták elő?