Ingatlan státusz


Bea1 # 2015.09.05. 15:18

ügyvédi költség fog felmerülni csak. (1-2%) illetve még 6600 ft földhivatali eljárás miatt.

illetéket nem kell fizetnie az ajándékozásért.

oszlopos # 2015.09.05. 15:04

Tisztelt CÍM! Egy kérdésem volna,: Egyenes ági leszármazottnak, /lányom/lakó ingatlanomat mindenféle,költség nélkül, ajándékban adhatom e Várom megtisztelő választ.
Marika.

MajorDomus # 2015.09.04. 18:51

Köteles.

Csak nem veszi tudomásul.

Vasutas # 2015.09.03. 20:46

Ki így látja, ki úgy. Én szeretem a portámat rendben tartani. Jelenlegi állás szerint természetesen az van ha nem tetszik, akkor vágja le, de akkor is köteles lenne tűrni ha vágom a sövényt! :)

MajorDomus # 2015.09.03. 20:24

De mi ezzel a gondod, örülj hogy ott nem kell sövényt vágnod.

Vasutas # 2015.09.03. 19:42

Ja és a másik, hogy a mi kerítésünk ami elválasztja a két telket, ugye egy drótkerítés, ami közé sövényt ültettünk hogy ne nagyon lássanak be. A sövény oldal irányba nő, mert a tetejét vágjuk. A tulaj azt mondta, ha kimerünk menni a portájára levágni a saját kerítésünkről a gallyakat "eltöri a lábunkat". Mondjuk nem egy olyan ember akitől félni kell mert gyáva nagyon, messziről kiabál.
Tudtommal a Ptk. szomszédjogi szabálya erre lehetőséget ad.

Vasutas # 2015.09.03. 19:33

Business Law

Körülbelül 3 éve van a kerítés ott. Eddig azért nem volt baj, mert szó nélkül beengedett minket, mondta is hogy nyugodtan, kérdezni sem kell. Akkor még nem tudtuk hogy nincsen szolgalmi jog, csak mint válalkozó bebukott, mindent elvesztett, és most haragszik az egész világra, minden telkét zár, kerít körbe. A problémával nemrégen szembesültünk, próbáltunk vele beszélni, de lehetetlen. Míg a vita tartott, ha téli tüzelőt vettünk, leboríttattuk a traktorral az utcán, és talicskával betoltuk, 30-50 mázsa fát... mert egyszerüen nincs más út.

Bea1 # 2015.09.03. 19:07

de te tudod: ha úgy ítéled meg, hogy tudsz várni 28.-áig, és jó emberismerő vagy... kívánom, hogy használhasd a kapudat.

Bea1 # 2015.09.03. 18:54

lépj előbb: birtokvédelem a jegyzőhöz. szerintem meg pont szőnyegalá söprés van folyamatban. 2000 ft-lesz, és tuti nyoma marad: indítsd el a birtokvédelmet, amit meg fogsz nyerni: be kell jegyezzék a szorgalmi jogot, hiszen a vevőnek megtekintett állapotban kellett megvennie ezt az utat, ergo látta, hogy ott van egy kerítés: PLUSSZBAN KÉRD MAJD A KÁRTÉRÍTÉST, a neked járó szorgalmi jogon túl.

a mostani jegyző is sáros, ha nem lenne az, ő maga ajánlotta volna a birtokvédelmi eljárást...

Vasutas # 2015.09.03. 18:12

Mondtam is a jegyzőnek előre, hogy kártérítést elutasítom, pénz nem kell, mert attól még a telket nem tudom használni, most az a következő lépés, hogy le kell írjam a panaszomat papírra is, majd el kell neki küldjem, gondolom hogy hivatalos legyen... Ja, és meg kell várnom a 28.ai közgyűlést hogy majd a testület döntést hoz... Az új jegyző nagyon korrekt, nem hiszem hogy egy ilyen ügy miatt a szőnyeg szélére akarja magát sodorni, mert az az igazság hogy ez az előző jegyző sara... A többi szomszéddal az a gond, hogy nekik nincsen a lezárt út felé kapu, csak üres telkek, gyep. Az "új gazda" 2007 ben vásárolta az utat, de titokban, senki nem tudott róla. Képes volt várni pár évet, és egyik reggelre ott termedt egy kerítés...

Vasutas # 2015.09.03. 16:24

Ma kijött a jegyző, szétnézett a telken, megállapította, hogy a nagykaput valóban nem lehet sehová kiépíteni, tehát marad az eredeti nagykapu. Azt mondta a hiba ott keletkezett amikor eladták az utat, nem került szolgalom bejegyzésre, ezt elmulasztották. Minden iratot hozott magával, adásvételi, stb... De arra nem kaptam egyértelmű választ, hogy a szomszédnak azaz nekünk, kellett volna aláírni valamit hogy eladhatják az utat előlünk, vagy sem.

Vasutas # 2015.09.02. 19:23

A jegyző ajánlotta hogy az önkormányzat saját költségén a telek valamely pontjára új nagykaput csinál. De ez fizikailag lehetetlen mert nincs hely máshol. Meg nekem már van kapum, és azt szeretném használni. A telek rombusz alakú, az utcafronton keskeny, nincs hely a ház miatt, csak ahol most van.

Bori Bori # 2015.09.02. 19:08

"Felajánlotta a hivatal a kártérítést, pénzt, és hogy csinálnak kaput"

Hova csinálnak kaput? Nem értem...

Immaculata # 2015.09.02. 13:21

A másik, hogy alá kellett volna a szomszédoknak írni, hogy lemondanak a közút ezen részéről

Akkor pedig semmis az eladás, a szomszédok irányába.

Vasutas # 2015.09.02. 13:19

Business Law

Ma beszéltem az önkormányzat jegyzőjével. Elismerte, hogy az önkormányzat hibája, mert amikor a közutat feloszották és eladták nem lett szolgalom bejegyezve a mi gazdasági bejáratunkra. Elméletileg a telket nem lehet már ismét közúttá nyilvánítani, mert már 1/1 arányban a tulajdonosé.. mint kivett sh út. A másik, hogy alá kellett volna a szomszédoknak írni, hogy lemondanak a közút ezen részéről, de erről nem láttam semmilyen iratot, de tudomásom szerint nem történt ilyen. Felajánlotta a hivatal a kártérítést, pénzt, és hogy csinálnak kaput.. Nekem kapu nem kell mert 60 éve már hogy ott van. Pénz megint nem kell, mert attól még nem fogok tudni a telekre bemenni. Hogyan tovább innen? :/

Bori Bori # 2015.08.28. 20:24

szorgalmi jog :D ahogy Bea írja.

Vasutas # 2015.08.28. 14:58

Mindenkinek nagyon szépen megköszönöm a segítségét, sok hasznos információhoz jutottam, a következő fogadónapon az önkormányzat jegyzőjét felkeresem.

ui. Kiderült az út közút volt, mert a tulajdonlapon és a vázrajzon fel van tüntetve hogy az xy hrsz megosztásából alakult. Az xy hrsz korábban közút volt. Most a közút is új hrsz-t kapott, és a leválasztott rész is. Ha nem lett volna közút, akkor az út hrsz száma nem változott volna meg, és a tulajdon lapon sem lenne egyértelműen feltüntetve. És ahhoz hogy ezt eladja az önkormányzat, a szomszédoknak bele kell egyezni, (itt olvastam ezen a fórumon egy másik topikban) de ebbe senki nem egyezett bele. Érvényesíteni fogom a birtokvédelmi jogot, és a szorgalmi jogot a kapura, ahogyan Bea leírta, természetesen akkor ha, ha az utat nem sikerül járhatóvá tenni. Köszönöm!

Bea1 # 2015.08.28. 12:55

birtokvédelmi igény bejelentése a jegyzőhöz, szorgalmi jog igénylése a nagykapudhoz.

Vasutas # 2015.08.28. 12:04

Itt senki nem bohóckodik a sátuszokkal, azért így írtam, mert nem tudom mit jelent és nem akartam hülyeséget írni.
Megkaptam a Változási Vázrajzot. Szívesen megmutatnám, de nem lehet képet feltölteni. Adott egy kivett közút. Az önkormányzat tulajdona, magyarul ez az utca. Ezt ketté osztotta a hivatal. A régi helyrajzi számot módosította, és hozzáadott egy újat az elkerített részhez, ez lett a kivett sh. út. Tehát ez a térkép szerint régen közút volt, ahová eddig is nyillott a nagykapum. Van régi térképem, módosítás előtti, és ott még a közút helyrajzi számához tartozik a terület, de ez a módosításban is fel van tüntetve. Csak nem értem mi jogon lehet közutat eladni. Mert akkor én is megvehetném az utut előttünk, és lezárhatnám...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.28. 11:12

Az egy másik kérdés. De akkor azt kell feltenni. Nem bohóckodni a "státuszokkal".

Rexor # 2015.08.28. 10:52

De szerintem akkor sem akadályozhatja meg, hogy kihajtson az ingatlanról, ha csak ezen keresztül van bejárat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.28. 10:40

Valószínűleg sose volt az közút. De ha mégis, akkor kérdezd az önkormányzatot, miért adták el.

Vasutas # 2015.08.27. 22:02

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdéseme keresem a választ. Adott két ingatlan, de sajnos nem tudom értelmezni a státuszát.

  • Kivett közút,
  • Kivett saját használatú út.

Ezek régen közút státuszban voltak. A saját ingatlanom kapuja erre az útra nyílik. Jött egy gazda valahogyan elvileg megvette, és megtiltotta hogy a nagykapun kimenjek, mert ez az ő területe. Sajnos így gépjárművel az ingatlanomra nem tudok behajtani, mert kerítéssel körbe kerítette az út két végét.

A kérdésem az, hogy az én beleegyezésem nélkül, merthogy én semmilyen szerződést nem írtam alá, ő jogilag megvásárolhatta a két ingatlant? 60 éve közút az az út, a nagyszüleim is itt éltek.

Nagyon köszönöm a segítségüket!