Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Osztatlan közös tulajdon

Macchiato #   2018.11.17. 19:45

Köszi szépen, ez jó hír :-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.17. 19:43

Nem tart sokáig. Első fokon simán vége egy éven belül.

www.kbs-ugyved.hu

Macchiato #   2018.11.17. 19:29

Nagyon szépen köszönöm, sokat segitettetek. Igy már könnyebb lesz a döntés, alaphangon ez 1-2 év alatt lebonyolódik, vagy hosszadalmasabb szokott lenni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.17. 19:10

Illeték 6% (első fokon; ha másodfok is van, ott 8); ügyvédi munkadíj 5% (két ügyvédnek kétszer annyi); szakértő 100-200K; ha végrehajtó árverezi az ingatlant, még 1% illeték; 8% jutalék, és 100-200K költség...

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2018.11.17. 17:04

Alapban, sima ügymenetben cirka a telekár 10%-a.
Amit feleztek.

Ha mindenféle szakértőzés el időhúzás lesz akkor az könnyen további milliós tétel lehet.

Amit (tudtommal) az fizet aki miatt szükségessé vált.

- -

A lehetséges menetrend

Beszéld meg a másikkal, hogy KÖZÖSEN felkértek egy hivatalos értékbecslőt (~30-40 eFt).

Akiben mindketten megbíztok és az általa becsült árat elfogadjátok.

Így az áron már nem lesz vita köztetek!

Utána közösen eldöntitek, hogy KI VESZI meg a másiktól a becsült ár felét megfizetve.

HA megtudtok egyezni, akkor OKÉ!

A költségeket nyilván te fizeted, mivel te akarsz variálni
(értékbecslő, ügyvéd, illeték)

HA nem tudtok meggyezni....

Akkor elsőnek ÍRÁSBAN teszel egy vételi ajánlatot.
(legyél fizető képes!!!)
Mondjuk 30 napos határidővel és jelezve, hogy utána per lesz.

HA eladja neked OKÉ!

HA nem akkor valóban pert indítasz a közös tulajdon megszüntetése iránt.
(legyél fizető képes!!!!! és ezt jelezd is)

Macchiato #   2018.11.17. 13:03

Köszönöm.
Gondolom, a perköltség nagyságrendje annyi mindentől függ, hogy képtelenség előre látni. Van esetleg egy tól-ig becslés? Ha tudnám, hogy milliós nagyságrend és sok év, nagyon meggondolnám, megéri-e. A perérték 6 %-a, amit indulásnál ki kell fizetnem, ill. meg kell előlegeznem, az a teljes értékre értendő, vagy csak az én 1/2 tulajdonomra?

ObudaFan # e-mail 2018.11.17. 12:30

Macchiato

Inkább alacsonyabb szokott lenni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Macchiato #   2018.11.17. 11:02

Köszi,
az ingatlan értékét reálisan meg tudom itélni, mert több ingatlanos egybehangzó véleményére tudok támaszkodni. Ugyan hivatalos értékbecslést nem kértem, mert egyelőre szeretném nagyobb költségek nélkül megpróbálni, hátha megoldható. Azt viszont nem tudom, ha kérek az önkormányzattól egy hivatalos adó- és értékbizonyitványt, ami közokiratnak számit tudtommal, abban az esetben mennyire áll majd közel a tényleges forgalmi értékhez. Mi a tapasztalat, ez inkább alacsonyabb értéket fog a, vagy reális napi eladási árat jelölnek meg? Ennek nem olyan nagy a költségvonzata, de érdemes vajon megkérni?
Az ügyvéd általi felszólitás a következő lépés lenne, de úgy gondolom innen már egyenes út a pereskedéshez, mert őt ismerve, nem fog rá válaszolni.
Azért szeretném tudni, hogy amennyiben perre kerül a sor - jó esély van rá - kb mire kell számitanom.
Egyszer tudom a perérték 6 %-át, az ügyvédi munkadijat, (amiről fogalmam sincs) és nem tudom, h minden esetben kell-e fizetni értékbecslőt, ezt mindenképpen elrendeli a biróság? Tehát a nagyságrendjét szeretném belőni az egész hercehurcának, hogy könnyebben dönthessek, kb. mi az az összeg, amit még megéri engedni a vételárból.

Szomorú örökös #   2018.11.17. 07:19

Macchiato

Illetve megvásárolná a fél tulajdonrészt, de irreálisan alacsony áron.

Először lehet fel kéne hivatalosan értékeltetni az ingatlant egy szakértővel, nem? Én is a csillagos egekben kezdtem a korábbi ingatlanom értékesítését, a végén viszont reális piaci áron tudtam csak eladni. Nem éri meg túl magas árat kérni érte.

Ha mégis perre kerülne a sor, meg lehet saccolni a költségek nagyságrendjét, és a per időtartamát?

Nem feltétlen azzal kezdi a bíróság, hogy értékesítik az ingatlant. Első körben felajánlják, hogy valamelyik fél vegye meg a másik részt. De azért azt lobogtasd meg neki, hogy ha a bíróság elé kerül a közös tulajdon megszüntetésére indított per, akkor ott közösen fizetitek a végén a költséget (úgy tudom, hogy talán a perérték 6 %-a) mivel ilyen perben nincs olyan, hogy győztes vagy vesztes. Igaz neked kell megelőlegezned az eljárás költségét - ami ráadásul nem kevés - de a végén tulajdoni hányad alapján osztja a bíróság. Sőt ilyen esetben a bíróságnak akár árverésen történő értékesítést is joga van elrendelni - ami persze megint plusz költség (végrehajtó, stb.). Szóval jobb lenne, ha peren kívül egyeznétek meg. Én ezt laikusként így tudom, mert nekem is korábban felmerült egy korábbi ingatlanom kapcsán.

Ja, és hatásosabb, ha inkább egy ügyvéd által küldesz neki hivatalos ajánlatot, mert azt nagy valószínűséggel át fogja venni és jó esetben el is olvassa, sőt akár még el is hiszi, komolyan is veszi, amit olvas. Ha látja, hogy te vagy a feladó, akkor nyilván magasról letojja, mert komolytalannak gondolja. Én is inkább ügyvéddel írogattam a másik tulajnak, egyből eljutottunk oda, hogy értelmesen leültünk és megbeszéltük a dolgokat. Elhiheted, hogy az a párezer forint, amibe ez került, megérte nekem. :-)

Macchiato #   2018.11.16. 16:16

Köszi a gyors válaszért.
Igen, próbálom eladni a felét, de úgy tűnik nem nagyon tolonganak érte, ami valahol érthető. Egyébként nem lakás, telek, és aki épitkezne, az ilyen feltételekkel nem nagyon fogja megvenni sajnos.
Már közöltem vele, hogy mindkettőnk jobban járna, ha perenkivül megegyeznénk, de nem hatotta meg, vagy nem fogta fel.
Ha mégis perre kerülne a sor, meg lehet saccolni a költségek nagyságrendjét, és a per időtartamát?

drbjozsef # e-mail 2018.11.16. 16:06

Eladhatod bárkinek, nem kell hozzá a tulajdonostársad engedélye, legfeljebb elővásárlási joga lesz.

Így sem lesz piaci ár, de talán nem "irreálisan" alacsony - ha egyáltalán találsz valakit, aki így megvenné. Valszeg a tulajdonostársad is erre bazírozik.

Egyébként azt megemlítheted neki, hogy törvényben külön vett néhány szigorú kivételtől eltekintve, a bíróság biztosan meg fogja szüntetni a közös tulajdont, úgyhogy vagy reálisabb árat lesz kénytelen fizetni, plusz az eljárás költségeinek egy részét, vagy elárverezik az egészet, és egy fél lakásnyi pénzzel mehet amerre akar.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Macchiato #   2018.11.16. 16:02

Üdv, aki tud érdemben válaszolni, kérem tegye meg!

Adott egy osztatlan közös tulajdonu 50-50%-os ingatlan. A másik tulajdonossal nem tudok konszenzusra jutni, sem a közös eladásba nem egyezik bele, sem a kivásárlásba. Illetve megvásárolná a fél tulajdonrészt, de irreálisan alacsony áron. Van még valami lehetőségem, mielőtt elinditok egy közös tulajdon megszüntetésére irányuló pert? Beszélni nem lehet vele értelmesen, a tértis-ajánlott küldeményem "nem kereste" jelzéssel jött vissza.

drbjozsef # e-mail 2018.11.16. 11:53

Jennyfere,

Semmilyen köze nincs a tulajdoni arányoknak a használati arányokhoz. Teljesen tetszőlegesen meg lehet egyezni. Sima szerződésben a legegyszerűbb.

(Egyébként pont hogy ez szokott lenni sokszor a probléma, ha valaki jóval nagyobb területet használ, mint a tulajdoni hányada, de ha ez kialakult, és a másik tulajdonos(ok) ezt akár csak ráutaló magatartással is jóváhagyták, akkor ezen nagyon nehéz változtatni)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jennyfere # e-mail 2018.11.16. 10:47

Hello,

osztatlan közös tulajdonban (1/2-1/2) lévő telek használati aránya a használati megállapodásban eltérhet a tulajdoni hányad arányától?

Tehát ha 1000 nm a telek és fele-fele arányban tulajdonosok, megegyezhetnek úgy, hogy a használat 600-400 nm az 500-500 helyett? (Elég fura megoldás lenne mondjuk...)

A konkrét esetben van 100 nm, aminek a használata ingyenesen át lett engedve egyik fél részéről a másiknak, és ennek a résznek a helyzetét szeretnénk rendezni.

Milyen lehetőségek vannak még?
Megvenni azt a részt?
Gondolom a jogcím miatt az elbirtoklás ebben az esetben kizárt.
Bérelni mondjuk 100 évre azt a 100 nm-t?
Társasházzá alakulás segíthet ezen a problémán?

Köszi a választ.

ObudaFan # e-mail 2018.10.29. 11:42

Bírósághoz fordulhatsz a használat rendezése iránt.
Írhatsz levelet a tulajdonostársnak, hogy el szeretnéd adni a hányadodat, csak ezzel sokat nem érsz. Ha van vevő a részedre, akkor a konkrét ajánlatot kell vele közölni, mert elővásárlási joga van.
Ha meg nincs vevő, csak az egész ingatlanra, akkor a közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani, aminek a részleteiről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

zsuov #   2018.10.29. 11:34

Sziasztok

Lenne egy ingatlan amiből 3/16-d része az anyém, de réges régóta ki vagyok "zárva" az ingatlanról. Milyen jogaim vannak, milyen szervhez fordulhatok, hogy kulcsokat kapjak az ingatlanhoz?

Illetve elegendő tértivevényes levélben jeleznem a tulajdonostársaknak, hogy a részemet elszándékozom adni?

rajakapota # e-mail 2018.10.25. 22:13

Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.10.25. 19:14

Ezt kérdezd meg a jogalkotótól. De nem csak ezért érdemes társasházat csinálni az 50 lakásból, közös tulajdonként 50 lakás egyébként is kezelhetetlen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rajakapota # e-mail 2018.10.25. 17:26

Köszönöm.
Bár megdöbbentően hangzik annak fényében, hogy, ahogy itt olvastam, egész lakópark is lehet egy hrsz-on.
Ott mi véd meg egy oda bejelentett céget attól, hogy esetleg 50 ház 120 kéményét ellenőriztetnie kelljen?
Köszönöm : )

ObudaFan # e-mail 2018.10.25. 16:31

Ha ide van bejelentve a cég, akkor a jogszabály szerint a kéményseprőnek ellenőriznie kell és ezért felszámítja a díjat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rajakapota # e-mail 2018.10.25. 15:28

Kedves Szakértők!
Egy családi házban élek, ahol két lakást alakítottunk ki, két külön: gázórával, vízórával, villanyórával.
Annak a lakásnak a fűtése, amelyikben én lakom egy olyan kazánnal van megoldva, ami nem kéménybe kötött, hanem egy vízszintes, a falon átvezető, csövön jut a gázkazán égésterméke a szabadba.
Két kérdésem lenne:

  • kéménynek minősül-e egy ilyen cső?
  • a Kft-m ide van bejelentve, ezért kényszeríthet-e a kéményseprő, hogy a ház minden kéményének ellenőrzését az én cégem fizesse azzal az indokkal, hogy ők csak a helyrajzi számot nézik?

Köszönöm, Emőke

Szomorú örökös #   2018.10.17. 08:02

Fagin

közös tulajdon megszüntetése - én úgy tudtam, ez azt jelenti, hogy felosztják az ingatlant, és 2 hrsz-t kap.

Nem egészen! Egy osztatlan közös tulajdonú magánházas ingatlan esetén kötelezi pl. a feleket, hogy társasházzá alakuljanak és albetétek jöjjenek létre. Persze nem mindig ez a megoldás, de ha nem jó irányba haladnak a dolgok, akkor el is árverezhetik az ingatlant és mindkét tulajdonos megkapja belőle a megmaradó részt - persze ez csak a legvégső megoldás, ha már a többi lehetőség nem vezet eredményre.

Én ugyanebben a cipőben jártam a korábbi lakhelyemen. Volt egy használati megosztás, mivel a másik fél hitelből vette az ingatlant és kötelező volt neki. Aztán gyakorlatilag semmit nem törődött az ingatlannal és a gondok csak szaporodtak. Majd mikor ezt a lehetőséget "meglebegtettem" neki ügyvéd segítségével, hogy pert indítok a közös tulajdon megszüntetésére és ott nem szabadon választott lesz a döntés, ráadásul méregdrága eredmény várható a perköltség osztott mivolta miatt, egyből megjelent és helyre tettük a dolgokat. Nekem megérte néhány levél erejéig, hogy ügyvédet bíztam meg vele, mert az én leveleimet válaszra sem méltatta. Így már legalább a párbeszédig eljutottunk és onnan egyenes út vezetett a végső megoldásig.

ObudaFan # e-mail 2018.10.17. 07:21

Közös tulajdon megszüntetése az is, ha valamelyikőtök a másik hányadát magához váltja, vagy ha értékesítitek az ingatlant, illetve a bíróság árverési értékesítést rendel el. Bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Fagin # e-mail 2018.10.16. 09:34

"közös tulajdon megszüntetése" - én úgy tudtam, ez azt jelenti, hogy felosztják az ingatlant, és 2 hrsz-t kap.

Ezt a HÉSZ nem engedi, mivel jelenleg a legkisebb kialakítható telek 1200 m2 (ez a telek pedig 1976 m2 - tehát nem jönne ki belőle 2 db).

Szomorú örökös #   2018.10.16. 06:42

Fagin

nem az évszázad üzlete

Ha az előző hozzászólóra hallgatsz és kezdeményezed a közös tulajdon megszüntetését, akkor még kevésbé lesz az, mert eléggé jelentős egy ilyen eljárásnak az illetékfizetése, amit neked is meg a másik tulajnak is kötelező megosztva rendezni. Egy ilyen perben nincs nyertes vagy vesztes.

A peres eljárás költségei általánosságban:

peres eljárás illetéke: a megszüntetést kezdeményező tulajdonostárs tulajdoni hányada értékének 6%-a, amelyet a keresetlevélen, illetékbélyeg formájában kell leróni;

amennyiben a felek az ingatlan értékében megegyezni nem tudnak, úgy sor fog kerülni ingatlanforgalmi szakértő kirendelésére is – ennek költsége legalább 80-120.000 forint, amely a bírói döntéstől függően jellemzően a felperest terheli;

a közös tulajdon megszüntetése iránti perben a perköltséget a felek rendszerint saját tulajdoni hányaduk után viselik.