Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Osztatlan közös tulajdon

nesi69 # e-mail 2014.08.18. 12:36

MajorDomus! Köszönöm, megfontolom az ötletedet!

MajorDomus # e-mail 2014.08.11. 23:03

Másik házba kell költözni.

Ha összefognak ellened, semmit sem tehetsz. A társasházban minden a többségi akaratotn múlik, s az nem melletted áll.
Én sem díjaznám ha alattam ugatna egész nap a kutya, míg te odavagy dolgozni.

A Másik tulajdonosnak az osztatlan közös tulajdonban éppen olyan joga van mint neked, sőt több mert ahogy leírod, annyi a tulajdoni hányada mint kettőtöké, vagyis a duplája mint a tied.

Tehát a 3/4-ed többség akarata áll szemben a tieddel.

Mint társasházkezelő szakmailag és törvényesen ennyit mondhatok.


====

Nem szakmailag:
Dezinformácios hadművelet.
Mélabus panasz előbb az egyik, majd a másik szomszédnak!

Kár hogy máris költözni kell, de muszáj mert a gyereknek kutya kell.
Azután 6-8 gyerekes,, érdeklődők,, jelenjenek meg, érdeklődve a fél ház tulajdonosatol, hogy,, ugye itt lehet malackát tartani,,?

Hidd el őszre kiegyeznek a kutyával!

nesi69 # e-mail 2014.08.11. 15:11

Sziasztok!

Két hónapja vásároltam egy társasházi lakást. A társasház gyakorlatilag egy ikerház, amelynek egyik felét egy család lakja, a másik fele pedig alsó és felső lakásra különül el. Az alsó lakást vásároltam meg, tartozik hozzá egy terasz, ami a közös használatú osztatlan közös tulajdonban lévő kertre nyilik. Az ikerházhoz tartozó telek, ami elég nagy, méreteket sajnos nem tudok pontosan de kb 400-500 m2 lehet összesen, teljes mértékben osztatlan közös tulajdon. Az ikerház kertjének egyik felét az ott lakó család élő sövénnyel elszeparálta, gondozza. A másik felét a felettem lakó családdal közösen használnánk.
Én úgy vásároltam a lakást, hogy kiskutyát szeretnénk a kisfiammal. Az Alapító Okirat és a helyi önkormányzati ebrendelet erre lehetőséget is ad. Viszont mindkét tulajdonos tiltakozik és azóta hogy beköltöztem én vagyok az ügyeletes téma a fura óhajommal. Természetesen senki nem járul hozzá. Kistestű kutyáról van szó, szerintem nem kell hozzá engedély. Viszont a felettem lakó családban nemrég született kisbaba, és ők arra hivatkoznak, hogy az én leendő kiskutyám sérti a gyermek érdekeit, mert az ürüléket, kakit pisit szőrt nem tudom eltávolítani nyomtalanul a közös területekről. De minden terület közös. A teraszom előtti területből pedig nem engednek lekeríteni semekkora részt sem. Hoztak egy határozatot, miszerint a közös területeken a kutyám pórázon sem sétáltathatom. Ez ellenkezik az önkormányzati rendelettel. A kutyának meg kellene tanulni repülni ahhoz, hogy a kapuig eljussunk.
Nem hiszem el, hogy a teraszom előtti részt nem használhatom erre a célra, mert ők ott is szeretnének gyermeket sétáltatni és kerti partit tartani. hangsúlyozom, a terület méreteit tekintve az ő és az én igényeimet is kielégíthetné. Ők minden elől elzárkóznak. Az ikerház elszeparált kertjét birtokló tulajdonost pedig zavarja a kutyaugatás. De őt nem értem, hogy milyen alapon rendezkedik a mi oldalunkon. Szerintem ő nem szólhatna bele.
Én úgy gondolom, hogy az én jogaim is sérülnek, amennyiben nem hajlandók kompromisszumra. Mit javasoltok, mit lehet tenni ilyenkor? Mi a megoldás?
Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólását és iránymutatását!

nesi69

MajorDomus # e-mail 2014.08.07. 22:39

Szüntesd meg a közös tulajdont!

Szepy11 # e-mail 2014.08.07. 15:45

Köszönöm a válaszaitokat. Szép napot mindenkinek.

ObudaFan # e-mail 2014.08.07. 12:04

A Szükséges beruházásokat az értesítése mellett elvégezheted és követelheted a költségek ráeső részének a megtérítését.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Szepy11 # e-mail 2014.08.07. 08:09

MajorDomus

Igen ajándékozással jött létre.Haszonélvezet nincs a másik felén.

ObudaFan

Beázik a m.ép és a garázs.Na meg az egész házra ráférne a felújítás.Balatoni ingatlan,úgyhogy sajnálom,hogy tönkre megy és veszít az értékéből.Anyós részéről mindig lakták rokonai.Most megint..A baj csak az,hogy senki nem tesz érte semmit,csak lelakják.Ezért nem tudom,hogy most mit is tehetek.Senkit nem akarok piszkálni,csak felújítani szeretnék,ha nem is segít az anyós,mert tényleg az enyészeté lesz minden..

ObudaFan # e-mail 2014.08.07. 07:40

Szepy11

Akkor nem kell a hozzájárulása, ha kifejezetten szükséges, állagmegóvó munkáról van szó. Ha értéknövelő munkáról, ahhoz kellene.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

MajorDomus # e-mail 2014.08.06. 23:52

Haszonélvezete van-e az ingatlan másik felén?

Hogy jött össze ez a párosítás?
Ajándékozással?

Szepy11 # e-mail 2014.08.05. 17:20

Kedves Segítők!

Osztatlan közös tulajdonban vagyok anyósommal.Fele ház és telek az enyém,de ő lakja.2 hónapja odafogadta egyik unokáját családostul.Nem vagyunk jóban,ezért nem sokat jártam a saját tulajdonomban.Max.évente,de most már nagyon ráférne egy felújítás a házra melléképületre stb..
Nem tudom ilyenkor mit tehetek.Anyós nem akar semmit csinálni rajta,soha nem is költött rá.Ettől függetlenül én szeretném az állagát óvni és dolgozgatni rajta,de nem tudom milyen jogaim vannak.
Pl. ha a m.ép.-en tetőt javítanék,mert beázik,kicsit felújítanám stb..ő megtilthatná-e. Mivel értéket növelek a befektetéssel,a jövendőbeli örökösöknek is,ezt hogyan tudom majd elszámolni velük?Jog szerű-e,hogy befogad a közös házba számomra idegen embereket,?hiszen leamortizálják az én részemet is.
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Szabó Mária

MajorDomus # e-mail 2014.08.02. 23:07

Hát akkor adják el befektetésnek!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.02. 09:09

De azt nem szeretnék.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2014.08.02. 00:09

Azért hogy ők válthassák meg a nagybácsi részét.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.01. 09:15

Miért kell ahhoz nekik pénz? A nagybácsinak legyen.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2014.07.31. 23:09

Ha nincs közmű, akkor hol fogy a viz és Villany?

Vagyis 1/3-ad rész a kettőtöké.
Ki használja az ingatlant?
Kérhettek többlethasznalati díjat,
Vagy ha van pénzetek, kérjétek a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól.

Jászó # e-mail 2014.07.30. 15:23

Tisztelt Szakértők és Kedves Fórumozók!

Múlt év augusztusában elhunyt a nagymamám,majd ezt követően a Közjegyzőhöz idén Februárban jutottunk el, hogy az örökösödési procedúrán és az ingatlan felosztáson túlessünk.
Édesapám évekkel korábban meghalt ezért a nagymamám után a két gyereke, illetve a testvérem és én örököltünk. A kettőnk tulajdoni hányada 1/6, 1/6 a maradék a többieké.
Az örökölt ingatlan egy közművesítetlen vasúti őrház,ami a nagymama magántulajdonába került. A keresztapám szóban tett ígéretet, a tulajdoni részünk megvásárlására,amit most igyekszik nem megtenni.
A kérdésem az lenne, hogy az 1/6 - 1/6 tulajdonkunnal mit tudunk törvényesen kezdeni?
Az épületekhez kulcsokat nem kapunk,viszont a víz és villanyhasználat folyamatos. Amit szintén ránk is ránk terhelhetnek.

MajorDomus # e-mail 2014.07.06. 22:09

Előbb szüntessétek meg a közös tulajdont, telekmegosztás, új helyrajzi szám.

Az is megoldás ha a 3 tulajdonos olyan megosztási szerződést köt, hogy az eladás után a kis ház kizárólagos használata a tied.

sandel #   2014.07.06. 18:38

Valaki tud a kérdéseimre válaszolni?

Amina79 # e-mail 2014.07.05. 09:27

Igen osztatlan közös az egész.

MajorDomus # e-mail 2014.07.03. 23:43

Tehát osztatlan közös tulajdon az egész?

sandel #   2014.07.03. 20:32

Köszönöm a tömör, velős válaszát :D

MajorDomus # e-mail 2014.07.02. 23:07

Mindenek előtt fordulj ügyvédhez!

Amina79 # e-mail 2014.07.02. 22:17

és még mindig én.. Azt elfelejtettem, hogy mivel saroktelek az én részem, a kis háznak külön bejárata van a másik utcáról tehát még ebben sem zavarnánk az új tulajdonost.
Előre is köszönöm!

Amina79 # e-mail 2014.07.02. 22:09

Ja és lemaradt az elejéről, hogy mindenkit üdvözlök és szép napot kívánok :-)

Amina79 # e-mail 2014.07.02. 22:07

Jelenleg Balatonon van egy közös tulajdonban lévő ikernyaralónk kerttel, az ikernyaraló egyik fele az enyém, a másik fele – emelet és földszint – külön tulajdonban vannak. A nyaralót sajnos el kell adnom. A terület egy hrsz-en van bejegyezve tulajdoni hányadok szerint. A két nyaraló el van választva kerítéssel, szeparált, sose zavartuk egymás köreit. A nyaralónk mögött van egy kis kb. 17 négyzetméteres házikó, ami lakható, víz villany van benne, hozzá kb. 50-60 négyzetméter terület. Alórát lehet rá szerelni, tehát elvileg mérhető a víz és villanyfogyasztása is, ezt is le tudjuk úgy szeparálni, hogy ne zavarjuk az új tulajdonost. Az egész terület kb. 800 négyzetméter, a mi ikerrészünk kb. 450 négyzetméter a kerttel együtt.
Ezt a kis házat a területtel megtartanám, viszont ha közös tulajdonban marad, az új tulaj kérheti a megszüntetést és akkor elveszítem a házat, jól gondolom? Mit tehetnék az ügyben, hogy megmaradjon a ház, igazából a hely eszmei értéke fontos számomra, nincs pénzem új nyaralóra, és félek attól, hogy kitesz az új tulaj. Társasházban is gondolkodtunk, de azt mondta egy ügyvéd, hogy a házhoz túl közel van a kis ház (kb. fél- egy méterre). Ez lehet szempont a társasházzá nyilvánításnál, hogy milyen messze vannak a falak? Ha egybeépítjük, hogy közös fal legyen, akkor már társasház lehet? Mi lehet a legjobb megoldás?
Előre is köszönöm.