Heuréka! Végre fizetett a MÁV! Vagy legalábbis elkezdte a kártérítés rendezését.
Kifizette a finanszírozó banknak az autó káridőponti értékének és roncsértékének a különbözetét, nekem pedig a késedelmi kamatot, a vontatási díjat és a kárfelmérés díját a számlák alapján.
A roncskereskedővel is sikerült elrendezni a dolgot, úgyhogy ki tudtam nullázni a bank felé a hitelemet.
A gondom csak az, hogy a bank a hitel rendkívüli előtörlesztése címén felszámított cirka 140.000 Ft-ot (szerződésmódosítási díj, kamatkülönbözet), amit úgy érzem, a biztosítónak még utólag ki kellene felém fizetnie, hiszen ezek is a baleset folyományai, anélkül ezek a költségek nem merültek volna fel.
A másik problémám, hogy a roncsot a baleset időpontjától kezdve ezidáig (cirka 9 hónapon keresztül egyik munkatársam kertjében tároltuk. (Én panelban lakom, nem tudtam volna megoldani, a hivatalos kereskedőnél való tárolást pedig nem bírtam volna anyagilag.) Namost, a munkatársammal úgy beszéltük meg, hogy ráérek a roncs elszállítását követően fizetni, nyilván nem hivatalos tárolási tarifát, de azért valamennyi pénzt ő is szeretne cserébe látni, mondván "Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen". Még annakidején írtunk is egy szerződést erről, és még akkor el is küldtem ezt a szerződést a MÁV-nak.
Tehát a kérdéseim:
- Jogos-e részemről, hogy a banki rendkívüli költségeket be akarom hajtani a MÁV-on? És ha nem tudom, perelhetek-e ezért jogosan?
- Hogyan tudnám behajtani a tárolási költséget a MÁV-on, úgy, hogy a tárolásról egy magánszeméllyel (munkatárs) van szerződésem, benne utólagos elszámolással, de ő számlát nem tud kibocsátani. Mindenképpen kellene róla számla, vagy elég a szerződés plusz mondjuk egy átadás-átvételi elismervény a kifizetett tárolási díjról?