Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Használtautó, Garancia???

Dr.Attika # e-mail 2018.06.24. 09:30

Igaz. Arra gondoltam, hogy cégtől vásárolt.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

drbjozsef # e-mail 2018.06.23. 13:28

A törvény azt a megdönthető vélelmet állítja fel, ha a vásárlástól számított 6 hónapon belül jelentkezik a hiba, akkor már a vásárláskor is fennállt.

Ez kizárólag a fogyasztási szerződések esetén igaz, ha magánszemély cégtől vásárol.

Minden más esetben, ahogy a kérdező esetében is aki magánszemélytől vásárol, nincs ez a vélelem, a vevőnek kell bizonyítania az első naptól, hogy a rejtett hiba a vásárláskor is fennállt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dr.Attika # e-mail 2018.06.23. 11:03
petyaz # e-mail 2018.06.23. 10:53

A motorhibát a biztosító szakértője is dokumentálta fotókkal is anno, fen állt a hiba megvásárlásakor, mivel olyan mechanikai sérülések voltak a motorban ami nem 150-km alatt keletkezik.

Dr.Attika # e-mail 2018.06.23. 10:07

A rejtett hibáért akkor felel az eladó, ha az már a vásárláskor megvolt. A törvény azt a megdönthető vélelmet állítja fel, ha a vásárlástól számított 6 hónapon belül jelentkezik a hiba, akkor már a vásárláskor is fennállt. Ekkor az eladónak kell bizonyítani, hogy nem állt fenn. Ha 6 hónapon túl jelentkezik a hiba, akkor a bizonyítási kötelezettség megfordul és a vevőnek kell bizonyítani, hogy az eladáskor is fennállt a hiba.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Dr.Attika # e-mail 2018.06.23. 10:01

Az egyesbíró csak magával tud tanácskozni. Ha bírói tanács van, akkor nyilván tanácskoznak és szavazás után meghozzák a döntést.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Miruati # e-mail 2018.06.23. 08:42

Hogyan zajlik egy ilyen bírósági per? A bíró otthon egyedül töpreng, hogy kinek adjon igazat? Vagy mint bíróság többen összeülnek aztán megvitatják?

drbjozsef # e-mail 2018.06.23. 07:36

„A bíró szerint ez egy rejtett hiba, így nem felelős az alperes.”
Így van ez ha egy bíró nemcsak a joghoz hanem az autókhoz is ért...

Ezt azért pontosítsuk : ha ez valóban így hangzott el, akkor a bíró a joghoz sem ért. Mert a rejtett hibáért természetesen felelős az eladó alapesetben, és csak kevés kivétellel mentesülhet. Szóval ez szimplán hülyeség.

Ami nem rejtett hiba, hanem mindenki látja, pont azért nem felel, hiszen a kellő gondosság mellett a vevőnek is fel kell ismernie.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

petyaz # e-mail 2018.06.23. 06:35

A bíró szerint ha az eladó nem tudott a hibáról "fölösleges" 200.000-Ft-ért szakértőt bevonni, igaz erről a tanú meghallgatása előtt volt szó.

üdv

Miruati # e-mail 2018.06.22. 21:16

Igazságügyi szakértő volt az ügyben?

alfateam # e-mail 2018.06.22. 15:03

A bíró szerint ez egy rejtett hiba, így nem felelős az alperes.
Így van ez ha egy bíró nemcsak a joghoz hanem az autókhoz is ért...

petyaz # e-mail 2018.06.22. 14:34

Tisztelt Fórumtagok!

Már írtam januárban az oldalra de mivel azóta sem történ érdemi változás az ügyemben, gondoltam megosztom ami a napokban törtét, történik.
Röviden: Vásároltam egy használt személyautót magánszemélytől,(rendőr volt az eladó) ez számomra fontos volt akkor.
Kifogástalan állapotkén árulta, pár esztétikai hibát leszámítva ami engem nem zavart, ezt tisztáztuk is anno.A várárlást követő napon vissza kellett vinnem az autót az eladóhoz mivel voltak hiányosságok a motortérben stb..! A hiba kijavítása után (szelepdekli tömítés) visszakerült hozzám az autó és a kötelezőszerviz után, 150-km megtételekor
motorhibás lett az autó,1 millió a javítási költség, az autó vételára volt 1 millió forint.
Mint megtudtam az illető,jóval ár alatt vette meg az autót anno mivel hibás volt a motorja. 4 hónap múlva túl is adott az autón.
Ezt velem elfelejtette közölni és még pár apróságot.
A tanú az utolsó tárgyaláson elmondott minden olyan tényt amit nekem nem mondott el az eladó 2016-ban.
Konkrétan eltagadott mindent, a tárgyalásokon sem volt igazán őszinte.
Ezek után még mindig nincs ítélet hirdetés.
Mit kell még tennem ahhoz,hogy a bíróságon lássák hogy engem csúnyán átvertek.
Az illető ideáig azzal védekezett hogy ő nem tudott a hibáról.
A bíró szerint ez egy rejtett hiba, így nem felelős az alperes.
Remélem pozitív lesz a bírálás irányomban, mert ha nem akkor arra tudok gondolni hogy egy rendőrt nem lehet elmarasztalni, legyen az hamis tanúzás, vagy bármi is, ami más állampolgárra vonatkozik ma Magyarországon.

üdv

Szomorú örökös #   2018.06.20. 06:33

uvihun

Az az „ERG” inkább EGR, nem? Kipufogógáz visszavezető szelep, ami ugyebár a kipufogó gázt visszavezeti az égéstérbe a tökéletes elégetés céljából.

https://cromax.hu/…-tudni-kell/

Nekem volt autóm, ahol szimplán beleraktak egy zárólapot, hogy ne működjön, mégsem jelzett hibakódot. Ezt akkor teszik, amikor bekokszolódik és már lehetetlenség kitakarítani, az új pedig nagyon drága. Szóval ezzel a hibával még egy öreg autónál számítani kell, de ez nem befolyásolja jelentősen a működését.

Az alapjárati motort pedig alapesetben szimplán leszedik és kitakarítják, utána rendesen fog működni. Nagy baj azzal sem lehet szerintem.

uvihun # e-mail 2018.06.19. 18:32

nonolet

Igazad van nem voltam elég gondos.
De le lehet mosni szépen egy motort és nem látod folyik e az olaj,csak másnap veszed észre.
Vasárnap a szerelő rátette a komputert ki írt három hibát: ERG, alapjárati motor és még valamit.
Járó motornál lehúzta az ERG- röl a kábelt és a motor ugyan úgy járt.Utána lehúzta az alapjáratiról is.A motor járása nem változott.Lehúzott még valamit és még mindig ugyan úgy járta motor.Azt mondta még ő se látott ilyet!"Valamit nagy megpatkoltak."Ezek a szerelő szavai.
És képzeljétek kitörölte a hibakódokat és azóta tökéletesen jár a motor.Azt mondta hogy lehet hogy 50 km vagy 500 km után lehet hogy visszajön a hiba.De ezt így nem tudod kiszúrni mert amíg nem jön vissza addig tökéletesen jár az autó.Megtalálni meg qva nehéz mert több minden lehet.Ezek után is azt mondod nem csalók?Már beletörődtem.Megcsináltatom amiket tudok hogy be tudjak vele járni dolgozni.

nonolet # e-mail 2018.06.19. 16:54

Ha mégsem vette őket észre, akkor pedig

vagy nem voltak meg az átadáskor

vagy nem volt a vevőtől elvárhatóan gondos

vagy mindkettő...

nonolet # e-mail 2018.06.19. 16:52

Itthon is csinál átvizsgálást a legtöbb szerviz, némi díjért.

De ugye egy 34 éve sofőrnek
azért ezeket hibákat bizony
illett volna kiszúrni, simán.

Dr.Attika # e-mail 2018.06.19. 15:38

Egyébként ilyen átvizsgálás ma is működik Németországban. 120,- EURO. Megvizsgálják a gk-t, adnak egy állapotlapot a látott hibákról. Ezt követően már csak a rejtett hibákról lehet vitatkozni, hogy az megvolt-e a vásárláskor vagy sem.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

LelkesK #   2018.06.19. 00:31

Sajnos érdemben nem tudok hozzászólni a kérdéshez, én is csak oltani tudok. Én is vettem autót sok éve, 15 éve fél millióért. Jónak tűnő vétel volt. Az átvétel egy általam kiválasztott szervizben volt, ahol 5000 Ft-ért felemelték s 3 szerelő végigrángatott mindent, adott egy állapotleírást s egy listát, hogy mit kell kicserélni egy és mit két év után...
Ennek fényében eldönthettem, hogy beleugrok e vagy sem.
Nocomment.

Dr.Attika # e-mail 2018.06.18. 19:28

Ebben az esetben vállalni kell azt a kockázatot, hogy az olcsón vásárolt gk. meghibásodik, elég gyakran és a javítás sokba kerül.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

uvihun # e-mail 2018.06.18. 18:52

Sajnos én nem tudok újabb,drágább autót venni.:(

Dr.Attika # e-mail 2018.06.18. 15:47

A különböző gépkocsi árkatalógusok (EUROTAX, SCHWAKE) is csak a gépkocsi 10 éves koráig ad meg árat. A gyártók is csak 10 évig kötelesek az alkatrészek gyártására. A 10 éven felűli gépkocsi vétel nevezhető szerencse szerződésnek. Vagy bejön vagy nem.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Miruati # e-mail 2018.06.18. 12:27

Az is hátrány, hogy az elhozott autó idős.

Ahogy szoktátok írni, számolni kell az autó korából eredő hibákkal...

nonolet # e-mail 2018.06.18. 10:26

Hát igen, a felnőtt és felelős emberek tudják, hogy:

"HA túl jó az ajánlat, akkor mondj rá NEM-et!!!"

Mert úgyis csak átverés...

- -

Ha éppenséggel cigány az eladó egy öreg autónál,
akkor pedig eleve megnézni sem érdemes, minek?!

A jó vételnek ez esetben nincs gyakorlati esélye.

Szomorú örökös #   2018.06.18. 06:53

uvihun

Beindult de egy henger nem járt úgyhogy az alapjárat egyeletlen volt majdhogy nem leállt. Viszont gázra felpörgött.A sárga motor lámpa persze égett.Óvatosan elindultam és végül haza tudtam jönni szép lassan.

Én is vettem már Opel B Vectrát, ráadásul kereskedőtől, kár volt, pedig én is egy nagyon jó kis kocsit hagytam ott neki érte. Az egyik legszarabb Opel motorral sikerült vásárolnom - X16XEL - ráadásul amikor én eladtam, akkor már az óra szerint 245 ezer km valójában minimum 350 ezer lehetett az egymás után előjövő hibák alapján. Sok mindenre oda kell figyelni. Az egyik legfontosabb, hogy ha a gyártási évszám alapján pl. új uniós rendszáma van, akkor nagy valószínűséggel behozott, leharcolt autóról beszélünk, aminek ha feltűnően kevés a kilométere, az felettébb gyanús kell, hogy legyen. A világító motor jelzés egyébként többnyire Opeleknél azt jelenti, hogy ha tovább haladsz vele, akkor károsodhat a katalizátor, mert nem megfelelő a kipufogógáz összetétele, nálad szerintem ez egyértelmű volt, mivel az egyik henger nem ment. Szóval így nem is lenne szabad járatni a motort.

Sőt volt olyan tapasztalatom is, amikor úgy vettem egy Opelt - már ugyebár épp a negyedik Opel-típust nyúzom - hogy világított a légzsák visszajelző. Azt mondta az eladó, hogy "aktiválni kell". Nos igen, a vezérlő elemet kellett kicserélni, mindjárt jó lett.

Én most legutóbb magyar üzembehelyezésű autót vettem, sokkal jobb vásár lett, lényegesen kevesebb a gond vele, mivel az eddigiekből tanultam. Szóval a laikust könnyen meg lehet vezetni, de aki már felkészülve érkezik a helyszínre, az olyan tömény roncsot, amit te leírtál, eleve szó nélkül ott hagy.

nonolet # e-mail 2018.06.17. 20:29

Opel Vectra combi

Az írásai alapján...