Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkajogi kérdések.

drbjozsef # e-mail 2017.11.17. 21:09

Erikx,

ha akarsz rendőrségen tehetsz feljelentést testi sértésért. Ha akarsz munkaügyi bírósághoz fordulhatsz a munkakörülmények miatt. Ha akarsz, megegyezhetsz ezek helyett valamilyen kártérítésben a munkahelyeddel. Amit csak akarsz.

drbjozsef # e-mail 2017.11.17. 21:07

IllePille,

minden bizonnyal igen, bár nem olvasom végig. 2015-ös a cikk, az Nkt 2011-es jogszabály, de ha biztosra akarsz menni olvasd eredetiben, ez mindig az adott napon (tehát ma) hatályos állapota a törvénynek :

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

IllePille #   2017.11.17. 16:31
erikx # e-mail 2017.11.16. 19:24

Nemrég kezdtem egy munkahelyen és mindig piszkáltak kibáltak velem pedig rendesen dolgoztam a munkámmal nem volt gond,viszont mindig belémkötöttek végül odáig fajult ,hogy a fönököm gyomorszájon vágott majd kiabáltam vele ekkor arcon ütött meg megfenyegetett ,hogy elver!Ezután meg elrohant ,hogy kirúgat én meg felmentem a hr osztálya és felmondtam!
Az esetről videofelvétel készült illetve jegyzőkönyvet vettek fel!hova fordulhatok illetve kaphatok-e kártéritést,vagy tegyek feljelentést az ügyben az a baj hogy nem nagyon találok állást!Milyen jogi lehetőségem van ,ekkor
van lehetőség kártéritésre!

drbjozsef # e-mail 2017.11.16. 13:28

Intézményvezető nem lehet BÁRKI, vezetőképző tanfolyamot el kell hozzá végezni és pedagógusnak kell lennie.

Az intézményvezető-helyetteseknek nem kötelező a vezetőképző. Ő(k) lehet(nek) pedagógusok.

wers #   2017.11.16. 11:57

Én csak viccnek szántam. De tényleg fizikus :) de nem ez számít. Iskolaigazgatói pozícióra szerintem előírás a pedagógusi végzettség. Értelmesebb lenne pl. közgazdasági. De ezt a kíró jegyző úgy is tudja.

nonolet # e-mail 2017.11.16. 11:32

Az EU vezetői között ezért akad csak érettségizett is...

nonolet # e-mail 2017.11.16. 11:31

Mivel VÁLASZTOTT tisztségviselő BÁRKI lehet.

Akár 2 elemivel is... sőt anélkül is.

wers #   2017.11.16. 10:56

"Országot is akár" :) Angela Merkel fizikus diplomája szerint.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.16. 10:48

Nem árt, ha pedagógus. Bár egy jogász bármilyen intézményt el tud vezetni. Országot is akár.

www.kbs-ugyved.hu

IllePille #   2017.11.16. 07:55

Kérdésem az lenne, van-e előírás arra, hogy iskolaigazgatónak milyen végzettségűnek kell lennie, és ezt megbízása esetén mennyi időn belül kell igazolnia.

ObudaFan # e-mail 2017.11.16. 07:09

1.) Ha nem fogadom el a felajánlott másik pozíciót (ami még nem is biztos, hogy lesz, és a jelenlegi határozatlan idejű szerződésemmel szemben határozott idejű lenne), akkor is jár végkielégítés? Nem minősül ez részemről felmondásnak, ugye? 12 éve vagyok a cégnél.

Nem minősül a részedről felmondásnak.

3.) A béremet rendezni kellett volna a 2017. jan. 1-el emelkedett minimálbérrel? Mert ez nem történt meg. Visszamenőleg kérhetem ezt (még nem történt kifizetés)? Mert így a szabadságaim is a régi béremmel lesznek kifizetve (és a végkielégítés is). (30 órás voltam br 110-zel, kérhetem, hogy emeljék fel a most aktuális minimálbérre?)

Kérheted.

4.) A felmondási időre jár szabi? Azt kifizetik? Nekem már átnyúlna 2018-ra a felmondási időm, úgy számoltam, járna 2 vagy 3 nap arra az évre, azt ki kell fizetniük, ugye? Mivel az új munkahelyen azt már nem vehetem ki.

Jár.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Marika_36 # e-mail 2017.11.13. 22:23

Informatikai biztonsági szabályzat nincs, az informatikai szabályzatban nincs benne. nem erről szól.

Azonnali hatályú felmondás meg valszeg azért lett mert határozott idejű szerződése volt a kollégámnak (az előző főnöknek az volt a heppje, hogy mindenkit tesztel egy évig.....után köt határozatlan idejű szerződést)

Az indok az volt hogy az általa elkészített file-t többen használják, ami meg nem igaz), az meg elvileg azt jelentette volna, hogy mivel azon a helyen nem lehetett felülírni a file-t, akkor le kellett tölteni, és frissítve visszatölteni akkor meg minden ilyen kollégának meg van, az utolsó állapot mert a file hónapok óta nem frissült, de ez kicsit bonyolultan hangzik..........

efazekas76 # e-mail 2017.11.13. 18:43

Tisztelt Fórumozók, Hozzáértők!

Ha volt már ilyen kérdés, elnézést, visszaolvastam, de válaszokat nem találtam ezzel kapcsolatban. Aki tud, kérem, írjon.
Gyes után térnék vissza a munkahelyemre, de eredeti munkakörömbe nem akarnak visszavenni, lebegtetve van egy másik munkakör, ami még nem biztos. Most a felgyűlt szabadságaimat töltöm.

A kérdéseim a következők lennének:
1.) Ha nem fogadom el a felajánlott másik pozíciót (ami még nem is biztos, hogy lesz, és a jelenlegi határozatlan idejű szerződésemmel szemben határozott idejű lenne), akkor is jár végkielégítés? Nem minősül ez részemről felmondásnak, ugye? 12 éve vagyok a cégnél.
2.) Most a felgyűlt szabadságaimat töltöm. Elmehetek közben táppénzre? Vagy kell ehhez egy napot dolgoznom, hogy járjon táppénz?
3.) A béremet rendezni kellett volna a 2017. jan. 1-el emelkedett minimálbérrel? Mert ez nem történt meg. Visszamenőleg kérhetem ezt (még nem történt kifizetés)? Mert így a szabadságaim is a régi béremmel lesznek kifizetve (és a végkielégítés is). (30 órás voltam br 110-zel, kérhetem, hogy emeljék fel a most aktuális minimálbérre?)
4.) A felmondási időre jár szabi? Azt kifizetik? Nekem már átnyúlna 2018-ra a felmondási időm, úgy számoltam, járna 2 vagy 3 nap arra az évre, azt ki kell fizetniük, ugye? Mivel az új munkahelyen azt már nem vehetem ki.

Remélem, érthetően írtam le, és lesz, aki tud segíteni, fontos lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Rexor # e-mail 2017.11.13. 10:31

Nem lehet, hogy van egy céges belső szabályzat, ahol le van írva, hogyan és milyen formában lehet kezelini a hálózaton levő fileokat? Ha van ilyen, és ezt ezzel megsértette a kolléga akkor a felmondásnak meglehet a reáalis alapja (bár ha nagyobb sérelem nem történt az azonnali felmondást kicsit erősnek érzem).

Marika_36 # e-mail 2017.11.12. 23:11

köszönöm a választ.

nincs szabályozva a cégnél, hogy csak a hálózaton lehet dolgozni, sőt az az elterjedt, hogy a laptop saját meghajtóján dolgoznak és az eredményterméket elküldik emailen.

nonolet # e-mail 2017.11.12. 22:45

"nem is bizonyíthatta, hogy az anyagok megtalálhatóak a laptopon."

Nem ez a fő kérdés.

Hanem, hogy jogosult volt-e a másolásra, elvitelre.
Megszegte-e az adatvédelmi szabályokat...

nonolet # e-mail 2017.11.12. 22:42

A céges file-ok engedély nélküli másolgatása nem játék...

Simán kellően alapos ok lehet az azonnali felmondásra.
HA nem volt rá jogosultsága, felhatalmazása.

Adott esetben örülhet, ha nem jelentik fel a rendőrségen is.

- -

A kirúgáshoz nem kell senkinek jelen lenni!
Miért is kéne?

- -

HA neki más véleménye van az esetről
és úgy gondolja, hogy jogtalanul történt.
Akkor elmehet a munkaügyi bíróságra.

Marika_36 # e-mail 2017.11.12. 22:08

folyt köv

A laptopját lezárták mire visszatért a szobába csak a személyes dolgait pakolhatta össze, átadás a laptopon lévő anyagokról nem készült, ezáltal nem is bizonyíthatta, hogy az anyagok megtalálhatóak a laptopon.

Marika_36 # e-mail 2017.11.12. 22:01

Tisztelt Szakértő,

A kollégámat azonnali hatályú felmondással elküldték, úgy hogy 2 nappal korábban behívták egy elbeszélgetésre amiről nem tudott, és a főnökén kívül, még ketten voltak a szobában, bemutatták őket név szerint de hogy milyen minőségben vannak ott és mi a funkciójuk azt nem. A kollégám a végére jött rá, hogy az egyik jogász (külsős) a másik pedig pedig egy HR-es. Lehet-e így eljárni.

A felmondáskor amit nem írt alá jelezte, hogy ebben az esetben neki is járt volna a jogi képviselet , amire nem válaszoltak, aztán a HR-es elnézést kért. Ebben a helyzetben lehet valamit tenni?

Az elküldés oka az volt, hogy egy saját file-t a hálózatról áttett a saját céges laptopjára (elvileg laptopon dolgoznak), miután az egyik véletlenül törölt file-t, a számítástechnika nem tudta visszaállítani, ezért mivel leadandó határidős anyagról volt szó újból el kellett készítenie, a laptopon meg ez kukába kerül, onnan vissza lehet venni.

A cégnél arra hivatkoztak, de csak egyetlen file esetén (az összes munkaanyagát visszarakta a laptopra) hogy ez több ember használja, de tőle nem kérdezték meg a elbeszélgetést megelőzően miért rakta vissza a laptopjára, nem is utasították erre.

Kicsit banálisnak tűnik, de jogszerű?

A felmondás átadottnak tekinthető? Azt az infót kapta, hogy postán kiküldik. De küldhetik privát e-mail-re is?

köszönöm a választ

tudatlan3 # e-mail 2017.11.12. 09:37

Az étkezési utalványt írásban kérd tőle 3 évre visszamenőleg.Ha nem nem kapod meg adj be fizmeghagyást ellene.

nonolet # e-mail 2017.11.11. 21:14

Nem elegendő.
Ezért nem is kapnál semmit.

ktocsi # e-mail 2017.11.11. 19:52

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék érdeklődni pár kérdés erejéig.Több mint negyven éve dolgozom egy helyen.10 hónapom van a nyugdíjig.Az utóbbi időben eléggé eldurvultak a dolgok a munkahelyemen.2016 decemberében beadtam a felmondásomat.Ekkor a főnököm lebeszélt róla,és ígért sok mindent,de azóta sem változott semmi.Ha most beadnám a felmondásomat,akkor milyen módon lehetne,hogy kapjak végkielégítést.Itt megjegyezném.hogy védő eszközöket már több éve nem kaptam,és a munkaszerződésembe benne van,hogy jár étkezési utalvány,de már vagy 5 éve azt sem kaptam.Kérdésem,hogy ezekre hivatkozva be adhatnám-e azonnali hatállyal a felmondásomat,és kapnék-e végkielégítést?
Tisztelettel.

nonolet # e-mail 2017.11.09. 17:09

Plusz tegyetek bejelentést a hatóságnál.... hagy tisztuljon az ügy.

Lyonee #   2017.11.09. 14:04

"Nem összeesküvés-elméleteket kérek gyártani hanem jogilag adekvát válaszokat kérnék."?
Valószínűleg, hogy ne legyen bizonyíték a kezetekben.
Szerintem nem fizetik be utánatok a járulékokat. Ellenőrizzétek le, hogy él-e a munkaviszonyotok.