Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.22. 11:25

Ez az egész törvény nem is az álláskeresési támogatásról szól, hanem a közfoglalkoztatásról. [Az idézett 1. § (4a) pont pedig az abból való kizárásról.]

www.kbs-ugyved.hu

negative #   2017.07.22. 07:53

2011. évi CVI. törvény
e)19 a közfoglalkoztatási jogviszony létesítését megelőző három hónapon belül a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy a munkáltató azonnali hatályú felmondásával - ide nem értve a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást - szűnt meg,

2011. évi CVI. törvény
e)19 a közfoglalkoztatási jogviszony létesítését megel?z? három hónapon belül a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb fogl

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.21. 15:57

211.évi CVI.törvény pontja
Melyik pontja?

www.kbs-ugyved.hu

negative #   2017.07.21. 15:32

Tisztelt Cím!
Álláskeresési ellátásomat kizárták 3 hónapra a mukaügyi központ 211.évi CVI.törvény pontja alapján,mivel munkavállalói felmondással szüntetem meg,melyre fellebbezhetek 15 napon belül.Nem értem miért zártak ki mivel tudomásom szerint(interneten utána néztem 2017- ha munkavállaló mond fel akkor is jár az ellátás)a három évet ledolgoztam melynek meg kell lennie.kérném segítségüket ,hogy hol találom a törvénykönyben ami nekem is jár?Vagy tényleg nem jár?Köszönöm válaszukat.

2011. évi CVI. törvény
e)19 a közfoglalkoztatási jogviszony létesítését megel?z? három hónapon belül a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb fogl

Dr.Juc #   2017.07.21. 14:24

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok.

Az Mt. azt írja, hogy a munka befejezése és a másnapi munkakezdés között kell meglennie a 11 óra pihenő időnek. (8 órának, attól függ milyen munkarendben van ugye + most már behozta a kompenzáló pihenőidőt, de most nem ez a lényeg)

Tegyük fel a munkavállaló általános munkarendben dolgozik 7.00-tól 15.20-ig, majd készenlétben van 15.20-tól másnap reggel 7.00-ig, majd 7.00-től 15.20-ig megint dolgozna.
Készenlét alatt rendkívüli munkát rendelnek el neki 22.00-tól éjfélig. Ugye alap esetben éjféltől kell számolnom a pihenőidejét, tehát 11.00-kor állhatna újra munkába.
DE felhív reggel 7-kor, hogy ő nagyon rosszul van, el kell mennie orvoshoz. Az orvos őt egész napra táppénzre veszi. Elszámolhatom-e a pihenőidejét is erre a napra?? Vagy akkor a táppénz napja úgymond kiesik, és a következő napon (amikor munkába áll) akkor kell neki a munka befejezésétől számolnom a pihenő idejét?
Magyarán ugyanazon jogcímen jár-e a táppénz és a pihenőidő?

Válaszokat előre is köszönöm!

pazs #   2017.07.17. 15:48

Helyes az a mondat, amit idézel, viszont a te válaszodban az "azonnali" szó használata nem helyénvaló, az azonnali hatályú (régi nevén rendkívüli) felmondás az más, mint a "sima" (régi nevén rendes) felmondás. Szóval azonnali válasz hiányában a munkáltató dönthet úgy, hogy inkább egyoldalúan mond fel, ha egyébként arra van megfelelő indoka.

forgalmiviszonyoknakmegfe # e-mail 2017.07.17. 15:20

Ebben az esetben ez a mondat:

"A munkáltató viszont nem köteles gondolkodási időt biztosítania, ezért előfordulhat, hogy azonnali válasz hiányában a munkáltatója haladéktalanul átadja a munkaviszony megszüntetésére irányuló felmondást."

annyit tesz, hogy azonnali válasz hiányában a munkáltató úgy dönt, hogy mégsem törekszik közös megegyezésre, hanem ehelyett azonnali felmondást alkalmaz.

... Hiszen a másik fél még nem nyilatkozott, gondolkodási időt szeretne kérni, de nem kap - ergo a közös megegyezés lehetősége nem áll fenn.

???

Vagy az emlitett pontban alkalmazott megfogalmazás esetleg nem helyes?

Ksz.

ObudaFan # e-mail 2017.07.17. 12:40

Amennyiben a munkáltató a munkavállaló beleegyezése nélkül is átadhatja a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó felmondást, akkor az nem közös megegyezés?!
Vagy úgy közös megegyezés, hogy az az átadáskor még nem lép hatályba, csak ha a munkavállaló is aláirásával szentesiti azt.

A közös megegyezésnek elég jól benne van a nevében, hogy akkor jön létre, ha mind a két fél kifejezi, hogy az az ő akarata.
Ezzel szemben a felmondás egyoldalú jognyilatkozat, tehát nem közös megegyezéssel jön létre, viszont a feltételei jóval szigorúbbak.
Ebből következően közös megegyezéses felmondás nem létezik.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pazs #   2017.07.17. 12:40

Úgy van, hogy "a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó felmondás" nincs. Közös megegyezés van vagy felmondás. A közös megegyezésben az van, amiben a két fél megállapodik (az egyik fél ajánlatot tesz, a másik elfogadja, persze lehet ellenajánlat is).

Ha bármelyikük nem fogadja el, nem lesz közös megegyezés. Ha mindettől függetlenül van ok felmondásra, élhet ezzel a jogával a munkáltató (meg a munkavállaló is, amúgy).

Úgyhogy ha a munkáltató tesz egy ajánlatot a munkaviszony közös megegyezésről való megszüntetésére, akkor annak elfogadásáig bármikor meggondolhatja magát, hogy mégsem szeretne közös megegyezéses megszüntetést.

forgalmiviszonyoknakmegfe # e-mail 2017.07.17. 12:30

Ez a munkajogi forumból vett idézet:

http://www.jogiforum.hu/…acsadas/6625
  • > Kérhet-e a munkavállaló gondolkodási időt közös megegyezés esetén?

"Tehát ha a munkáltatója ajánlatot tesz a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésre, úgy Ön természetesen nem köteles azonnal válaszolni. Kérhet gondolkodási időt, illetve jelezheti a munkáltatójának, hogy akár ügyvéddel meg szeretné beszélni a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodás tartalmát. A munkáltató viszont nem köteles gondolkodási időt biztosítania, ezért előfordulhat, hogy azonnali válasz hiányában a munkáltatója haladéktalanul átadja a munkaviszony megszüntetésére irányuló felmondást."

Bocsánat, de nem értem:
Az ember vagy kérhet, vagy nem kérhet.
Amennyiben a munkáltató a munkavállaló beleegyezése nélkül is átadhatja a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó felmondást, akkor az nem közös megegyezés?!
Vagy úgy közös megegyezés, hogy az az átadáskor még nem lép hatályba, csak ha a munkavállaló is aláirásával szentesiti azt.

Hogy is van ez?

Köszönöm!

nonolet # e-mail 2017.07.16. 21:18

Lehetséges... ha ott maradsz és beletörődsz.

Keress jobb helyet és menj oda.

Valódi asztalosként menni fog.
Kamu asztalosként meg nem.

Ennyi.

cophy # e-mail 2017.07.16. 21:02

Tisztelt Hozzáértők! :)
Három éve dolgozom egy bútoripari cégnél FEOR08:8125 munkakörben, lapszabász gépen. Időközben a főnököm javaslatára elvégeztem egy kétéves felnőttképzést, asztalos szakmából. Viszont a főnök azt mondta, ő bizony meg nem változtatja a titulusomat. Lehetséges ez? Hogy asztalosként, asztalos gépen, nem asztalos beosztásban, nem asztalos bérért foglalkoztat? Hová fordulhatok, ha mégis jól sejtem az igazam?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Roberta75 # e-mail 2017.07.15. 13:17

Tisztelt Szerkesztő! Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. Lányom mellett voltam itthon kiemelt ápolási díjon, mellette vállaltam 4 órás munkát. A munkaviszony megszűnésekor jogosult lettem álláskeresési járadékra. Mivel a lányom véglegesítve van így nem kell újra vizsgálni, ezért addig amíg a munkanélküli jár megszüntettem az ápolásit.Viszont mivel álláskereső lettem kiközvetítettek 8 órás munkahelyre, amit nem mondhatok vissza, mert akkor sem a munkanélkülit, sem az ápolásit nem kapnám.8 órába elmenni dolgozni nem tudok, a 4 órás munkám is kötetlen volt, ezért tudtam bevállalni. Maradhatok-e ebben a helyzetben bármilyen juttatás nélkül egy súlyosan fogyatékos gyermekkel? Válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.14. 18:02

Nekem, mint óvodatitkárnak megszűnik a státusz.
A munkáltatónak mindenkit tájékoztatni kellett volna róla, hogy ki foglalkoztatja tovább. Az ugyanis tévedés, hogy megszűnnek a jogviszonyok - ez úgynevezett "jogutódlás a munkáltató személyében".
Neked is meg kellene tudnod, melyik óvoda foglalkoztat tovább.
Persze akár a mostani, akár az új munkáltató megszüntetheti a jogviszonyodat azzal az indokkal, hogy a beosztásod megszűnt (ami nehezen hihető, hiszen eddig egy titkár kellett, most meg majd minden óvodába kell egy), de akkor jár felmentési idő, végkielégítés, és a felmentési idő felére fel kell menteni a munkavégzés alól.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.07.14. 15:11
ObudaFan # e-mail 2017.07.14. 15:10
K
  • ti58

Mindenki egyenként munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

dzsozi79 # e-mail 2017.07.14. 15:02

visszamenőleg ki tudom vele fizetettni a szabadságokat,a piros betűs ünnepnapokat?
Melyik szervhez forduljak?

Rexor # e-mail 2017.07.14. 14:39

Többek között ez sincs rendben, a részmunkaidő nem érinti a szabadság időtartamát, ami esetedben 26 munkanap plusz a gyerekek után is jár pótszsbadság.

dzsozi79 # e-mail 2017.07.14. 14:33

a lényeg az hogy mennyi szabadság járt volna, mert szerinte törvényileg 6 nap/év.Ez így törvényileg rendben van? Mert nem tudom.
Ha nincs kikötve hogy napi x óra munka a munkaszerződésemben akkor az alap jár+az évek+a gyerekek?

Rexor # e-mail 2017.07.14. 13:59

Nem "észleltétek" hogy 2 óra helyett 8 órát dolgoztok? vagy hogy zsebbe kapjátok a pénzt?

dzsozi79 # e-mail 2017.07.14. 13:20

Szerintem , mi félre lettünk vezetve . Nem mindegy .

Rexor # e-mail 2017.07.14. 13:00

Maradjunk annyiban, hogy tényleg jobban járnál, ha kilépnétek ebből, mert a leírtak alapján a munkaügyi szabálytalanságokon túl sok minden benne lehet: okirathamisítás, költségvetési csalás, stb. És ebben ti is is vastagon benne vagytok a "munkáltatóval" együtt.

dzsozi79 # e-mail 2017.07.14. 12:31

Üdvözlöm.
konkrétan a szerződésünkben nincs benne hogy két óra csak annyi hogy:
takarító,25400ft,30 nap próbaidő.
természetesen nem ennyi a fizetésünk és nem két órát dolgozunk.
van egy másik papír:munkáltatói igazolás a biztosított nyilvántartásba vételéről,amiben az van hogy főfoglalkozású alkalmazott.
bérpapírt utoljára ez év január 3.-án írtunk alá amin az van(mindegyiken az van) hogy kivehető szabadság:0
szerinte törvényileg 6 nap jár amit előtte vagy utána le kell dolgozni,az összes piros betűs napon dolgoztunk de szerinte arra sem jár semmi.járulékkedvezmény gyerekre címszóval ad 17500ft-ot mert törvényileg ennyi jár.38 évesek vagyunk 2 gyerek(15-17 évesek)
Az eredeti szerződést módosította 2015-ben ez nincs meg,elkeveredhetett de ebben csak annyi változott hogy a kifizető a neje lett.
nagyon zavaros ez az ügy ezért nem tudom világosan leírni.
A bérpapírjaink alá sincsenek írva csak 1-2 és már alapban is érdekesek,akárcsak a szerződés.fényképet tudok küldeni róluk.
Előre is köszönöm.

Ka--ti58 # e-mail 2017.07.14. 11:44

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megtudni, hol tehetnék feljelentést, volt munkahelyem ellen. 7 dolgozót elbocsájtott jun.30-án, szabadságot. pótlékokat nem fizette ki az embereknek. Nem lehet elérni, sem telefonon, sem levélre nem válaszol.
Köszönöm, válaszát.

keninger.dori # e-mail 2017.07.14. 11:25

megszűnni a közös óvoda, mint intézmény szűnik meg.