Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

ciliegia # e-mail 2018.01.23. 23:15

Van egy utánfutóm, aminek a tulajdonosa és az üzembentartója is én vagyok. Pár évvel ezelőtt kölcsönadtam az utánfutót a bátyámnak papírokkal együtt. Szóban abban állapodtunk meg, hogy ő használja és fizeti a költségeket.(biztosítás, adó)
A kapcsolatunk megromlott, az utánfutó papírokkal együtt nála van. A költségeket meg fizethetem én.Többszöri megkeresésemre se válaszolt, nem áll velem szóba.

Nincs szükségem az utánfutóra, felőlem használhatja, sőt akár átirathatja a saját nevére is, de a költségeket nem akarom így fizetni.

Mit tudok tenni ilyen esetben?
Nélküle el tudom-e intézni, hogy ő legyen legalább az üzembentató?
Vagy ha kivonatom a forgalomból, de ő ennek ellenére használja, akkor én kapom a büntetést?

drbjozsef # e-mail 2018.01.07. 15:42

bmwpower,

megvásároltam egy autót üzembentartói szerződéssel
Ilyen jogilag nem létezik. Ahogy tőled sem "vette meg" senki üzembentartói szerződéssel, mert ilyet nem lehet. Téged is átvertek, Te is átverted a "vevődet".

Azt tudni kell, hogy az üzembentartó maga helyett nem jogosult másik üzembentartót megnevezni, sem pedig a tulajdonos jelenléte nélkül intézni az üzembentartói bejegyzést az okmányirodában, illetve csak akkor teheti meg azt, ha rendelkezik meghatalmazással a tulajdonos részéről.
Ha ettől eltérően szerezted Te az üzembentartói jogot, akkor az sem volt törvényes. Ha ettől eltérően adtad tovább, akkor az sem.
Egyszóval ez nagyjából az így járt esete. A tulajdonos bemegy az okmányirodába, bejelenti az üzembentartói jog visszavonását, és ha nem kapja vissza az autót, akkor feljelentést tesz a rendőrségen, az köröztetni fogja, és ha megtalálja visszaadja a tulajdonosnak. Annak, aki a nyilvántartás szerinti tulajdonos.

Te pedig, ha úgy érzed becsaptak, akkor polgári pert indíthatsz az ellen, aki szerinted becsapott. Ha a "nő" szabályos meghatalmazással járt el az üzembentartói jog átadásánál neked (mármint az igazi tulajdonostól szabályos meghatalmazással), akkor ő végülis helyesen járt el. Ha Te aláírtad az üzembentartói szerződést, akkor nem sok keresnivalód lesz, használtad az autót, üzemeltetted, a szerződés szerint, soha egy pillanatig nem voltál a tulajdonosa, ezért azt továbbértékesíteni sem, de az üzembentartói jogot továbbadni sem volt jogod, tehát onnantól már Te jártál el szabálytalanul, és az, aki tőled átvette (nem megvette!) az autót, az téged fog perelni, és nyerni fog.

Nagy hülyeséget csináltál. Lehet még belőle vaskos tanulópénz. Megspóroltál pártízezer átírási illetéket, cserébe kártalaníthatsz pár embert meg viselheted a perkölztségeket esetleg százezres nagyságrendben.

Vadsuhanc #   2018.01.07. 12:42

Üzembetartási szerződéssel a gépkocsi nem kerül a tulajdonodba. Sőt, ha a tulajdonos eladja az üzembetartói bejegyzésedet is törölni fogják.

bmwmpower # e-mail 2018.01.07. 12:16

Tisztelt Jogifórum!

Segítséget kérnék a fórumozóktól az alábbi ügyben:

2017.02.12-én megvásároltam egy autót üzembentartói szerződéssel, motorhibásan, üzemképtelen állapotban. Az autót a tulajdonos élettársa a forgalmi szerinti üzembentartó értékesítette számomra. Közölte hogy a tulajdonos külföldön tartózkodik és hogy az autó törzskönyve nincs a birtokában a tulajdonosnál van külföldön. Mire én felajánlottam hogy az autó vételára 65e FT ebből ott hagyok 50e FT-ot és amennyiben eljuttatja a törzskönyvet a részemre elutalom bankszámlára neki a fennt maradó 15e FT-ot. Megegyeztünk elfogadta. Egy hónapmúlva jelentkezik hogy haza érkezett a párja oda adta neki a törzskönyvet és feladja a részemre ha elutalom a pénzt. Elutaltam nekik, a törzsköny soha nem érkezett meg. Hiába hívtam előszőr hitegetett hogy elfelejtette feladni de feladja stb. Utána azt találta ki hogy összevesztek és beszéljek a párjával mert neki nem veszi fel a telefont. Akitől megvettem soha többet nem lehetett elérni utána, a tulajdonos nővel 1x tudtam beszélni aki azt állította hogy oda adta a párjának és hogy nincs nála. Őt sem tudtam utána soha többet elérni. Közben az autót megjavítottam vettem bele másik motort, leműszakiztattam, és szintén üzembentartói szerződéssel tovább értékesítettem 250e FT-ért. A vevő kötött az autóra biztosítást bement a kormányablakba és érvényesítette az üzembentartói bejegyzést kiállították az új forgalmit a nevére. Használta az autót egyszer összetörtök az elejét és ezek után nem sokkal ismét tönkre ment benne a motor. Üzemképtelen lett. Elvitték egy szerelőhöz aki szétszedte azóta is így áll az autó. Ezek után 2018.01.05-én megjelent nálam az eredeti tulajdonos a hölgy, hozott magával egy levelet ami egy ügyvédi irodától kapott a párja nevére a volt üzembentartó hogy fizessenek be 59500FT-ot mert az autópályán közlekedtek az autóval 2017.05.03-án. Mivel én az autót 2017.05.26.án értékesítettem tovább, befizettem természetesen, de azt közöltem vele hogy én többszőr próbáltam őket elérni korábban sikertelenül és hogy ők is szólhattak volna a levélről mivel elsőre nem ennyit követelnek csupán 14850ft-ot amit ha 30 vagy 60 napon belül nem térítenek meg abban az esetben pótdíjjazák tovább 59500-ft ig. Befizetem nekik. Ezek után a Nő a tulajdonos közölte hogy én kártalanítsam valahogy hogy a tudta nélkül tovább értékesítettem az autót üzembentartói szerződéssel vagy feljelent. Ezek után elmentek. Majd később viberes beszélgetés alkalmával kijelentette hogy őt nem érdekli hogy én eladtam az autót az új üzembentartónak, ő vagy elviszi az autót tehát igény tart rá, vagy nem tart rá igényt és adok neki 170e ft ot amiért hajlandó velem adásvételit írni, vagy tovább értékesítem neki amiből természetesen a vételár őt illeti meg vagy feljelent ha nem fizetek. Őt nem érdekli a jelenlegi üzembentartó, illetve az sem hogy ő szintén megvette az autót mint én egykor. Mit tudok ebben a helyzetben tenni ? Segítséget kérnék a kedves fórumozóktól. Üdvözlet mindenkinek!

nonolet # e-mail 2017.09.20. 20:58

A lányodhoz... vele kell megegyezned.

Maxima07 # e-mail 2017.09.20. 20:44

S.O.S-ben kérnék segítséget:
Üzembentartó mint szülő Én vagyok,az autót is én vásároltam 2002-ben és azóta is én használom.Jóhiszeműként a lányom nevére írattam. Jelenleg szeretnék a 15 éves autótól megszabadulni,de a Tulajdonos -aki a lányom- nem írja alá a szerződést.Így eladni és az üzembentartói jogot sem tudom felmondani.Tehát marad az autó költségeivel.
A tulajdonoslányom semmilyen megkeresésemre nem reagál,így rosszindulatúként él a jog adta lehetőségével.
Mit tegyek?Hová forduljak?
Üdv.Nyugdíjas

Vadsuhanc #   2017.08.07. 20:24

Mert az adásvételi szerződést a gyermekkorú helyett az a személy írta alá, aki most az üzembetartó akar lenni és egyben a tulajdonosi jogokat akarja gyakorolni üzembentartóként a tulajdonos gyermeke helyett.

:-) nem lehet.....

A gyermekkorú jogait valakinek képviselnie kell és ez nem lehet az akivel a gyermekkorú szerződést akar kötni.

wers # e-mail 2017.08.07. 20:12

:)) akkor ugyanarról beszélünk. És mindegy, ez egy új ügylet, vagy cserélik az üzembentartót. Csak nem értem, miért érti ezt a hivatal másképp.

Vadsuhanc #   2017.08.07. 20:05

Tisztelt wers....

A Tulajdonosnak ( kiskorú ) és az üzembentartónak az üzemben tartásról szerződést kell kötnie. Az kizárt, hogy a kiskorú jogi képviselője és a szerződő fél ugyanaz legyen.

wers # e-mail 2017.08.07. 19:56

Rosszul írtam. Önmagában egyedül nem jegyzik be. Kell üzembentartó.

wers # e-mail 2017.08.07. 19:52

Nem. A tulajdonjogot nem jegyik be. De nem is vitatható.
Elválik a közigazgatási jog a polgáritól. Más terülezeken is. De ebbe most ne menjünk bele. Engem az ügygondnok érdekelt.

Vadsuhanc #   2017.08.07. 19:32

Kedves wers!

Az az érdekes, hogy eddig ki volt az üzembentartó. Azt, hogy egy gyermekkorú személy tulajdonjogát bejegyezték nincs akadálya, de ez is csak a cselekvőképességben korlátozott személy tulajdonszerzésére vonatkozó szabályok alapján volt lehetséges. A gépjármű tulajdonjoga további kötelezettséggel jár.

Súlyadó - gépjárműadó - Önkormányzatnál ki az adóalany? ( a gyermekkorú személy ? )

Kötelező biztosítás ? Ki kötötte meg azt és milyen jog alapján ?

wers # e-mail 2017.08.07. 19:16

Nem érdekes, csak lehetelen. Tulajdonjogot szerezhet, csak egyedül nem kap forgalmi engedélyt. De ez ritka. Ilyenkor kivonják ideiglenesen a forgalomból.

Vadsuhanc #   2017.08.07. 18:20

Azért az is kérdés eddig ki volt az üzembentartó? A 9 éves gyermek? ( Érdekes kérdés volt )

wers # e-mail 2017.08.07. 18:19

A hátteret nem tudom, tőlem is csak kérdezték.

wers # e-mail 2017.08.07. 18:16

Köszi, szerintem is.

alfateam # e-mail 2017.08.07. 18:07

!„ Szeretném a véleményeteket kérni.
Ez nem vélemény kérdése hanem Ket. Mivel szerződésről van szó kell eseti gondnok.

Vadsuhanc #   2017.08.07. 17:57

Ez csak egy sima ügy? De gyanítom válóperről van szó vagy vagyonmegosztásról. Másképpen nem tudom elképzelni.

Szerintem szükséges.

wers # e-mail 2017.08.07. 17:40

Sziasztok! Szeretném a véleményeteket kérni. Ha 9 éves gyermek, mint tulajdonos üzembentartói jogot ruház az anyukára, kell-e ügygondnok?

Zanett # e-mail 2017.07.03. 21:27

Köszönöm!

nonolet # e-mail 2017.07.02. 15:32

Hiába sértődsz meg... attól még az van amit leírtam.

drbjozsef # e-mail 2017.07.02. 14:41

Milyen 30-án? Mi van a szerződésben?

Ha a 30 júniusra vonatkozik (szóban), a szerződés meg augusztusig, akkor szerinted?

Amíg a megállapodás tart, nem sokat tehetsz. Akár fel is mondhatod egyoldalúan, de minek, ha úgysem adja vissza magától az autót?

Majd ha a szerződés lejárta után nem adja vissza az autót, akkor tudsz csak bármilyen jogi lépést elindítani.

Addig egyet tehetsz : közösen megegyeztek másban. Mondjuk ő vissza adja most az autót, Te meg adsz neki az autóbérlésre 100.000.- Ft-ot. Abba lehet, hogy belemenne. Ha kell az autó, valamit cserébe ajánlanod kell.

Zanett # e-mail 2017.07.02. 08:28

Nem pitiáner bosszúállás. Így egyeztünk meg szóban,hogy 30.-án hozza az autót. És nem ítélkezést kértem,hanem tanácsot. Köszi,kedves nonolet!

nonolet # e-mail 2017.07.01. 00:45

Felmondod a kölcsön szerződést
és
állod az ezzel járó kártérítési igényt.

Mivel alapvetés, hogy

  • a szerződéseket be KELL tartani
  • ha mégsem, akkor állni kell a károkat

-

Szóval, ne légy pitiáner-bosszúálló.

HA mégis az leszel az sokba kerülhet neked,
ha tökös csávó a volt párod.

Persze lehet közös megegyezéssel is megoldani kérdést.
Csak vélhetően az is pénzedbe kerül...

Zanett # e-mail 2017.06.30. 23:56

Jó estét! Szeretném megtudni,hogy hogyan kaphatnám vissza az autónkat. Az autó a 16éves lányom nevén van,én vagyok az üzembentartó és én kölcsön adtam a volt páromnak augusztusig. De mivel a kapcsolatunk megromlott,szeretném visszakapni az autót,a volt párom viszont azt mondta,hogy nem adja vissza a szerződés lejárta előtt,sőt ki akarja vinni németországba. A rendőrséghez fordultam,de ők leráztak azzal,h.ott a szerződés,nem tudnak mit tenni. Mi a teendő? Hogy kaphatnám vissza az autót? Válaszát köszönöm!