Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

Dr.Attika # e-mail 2016.06.23. 10:59

Ez a baj. Írogatnak különböző szerződéseket, amikből nem derül ki a tartalom (felek jogai és kötelezettségei) és ilyen szerződésekre akarnak jogot alapítani.Joghatályosan ez nem működik.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

pozso # e-mail 2016.06.23. 10:19

Nem tudom, a cél, hogy minél kevesebb költséggel járjon az autó átadása, hiszen apa és fia között történne, és az apának ne keljen elölről kezdenie a bonusz fokozatokat.

Dr.Attika # e-mail 2016.06.23. 07:13

Attól függ, hogy milyen jogcímet tartalmaz az un.üzemben tartói szerződés.( Ilyen önálló jogcímű szerződést nem ismer a magyar jog.)

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

pozso # e-mail 2016.06.23. 07:09

Üdv,
ha szülőtől üzembentartói szerződéssel átveszem az autóját és ő vesz magának másik kocsit, a bonus besorolása marad a régi, vagy újraindul?

wers #   2016.05.26. 16:47

A kárigényt a vevő adta be, mivel ő használta a baleset idején a kocsit. A biztosító semmiféle információt nem ad, mert nem ő a bejegyzett tulajdonos
Nem csoda
első részlet kifizetése előtt már használta a vevő a kocsit, és onnan kezdve ő fizette az összes költséget, kötelező, súlyadó stb.
ezt így konkrétan nem tudta fizetni, max megtérítette ezen költségeket
Az eladó úgy döntött, hogy nem írja alá az adásvételi szerződést annak ellenére, hogy már ki lett fizetve a kocsi.
Hát, akkor perelni kell. Szerződést az üzletkötéskor illik aláírni. Persze utólag is lehet, ha másik fél is hajlandó. De ez elég tanulságos történet, csak több ezer példa van rá. (mármint, hogyan nem szabad autót venni)

HorvathE # e-mail 2016.05.25. 09:26

Elnézést, de nem találtam hasonló témát, ezért ide írok. Az egyik rokonom vett egy használt autót egy másik rokontól. Minden figyelmeztetés ellenére úgy zajlott az "adásvétel", hogy az autó árát részletekben fizette meg, de a részletek átvételétől semmiféle papírt nem írtak (tekintettel a rokoni kapcsolatra), sőt azt beszélték meg az elején, hogy akkor írnak adásvételi szerződést, ha az autó teljes ára ki lett fizetve. A vevő közben használhatta a kocsit akként, hogy egy határozatlan időre szóló használati szerződést írtak az eladóval. Néhány hónapja az autóba hátulról beleütköztek. A kárigényt a vevő adta be, mivel ő használta a baleset idején a kocsit. A biztosító semmiféle információt nem ad, mert nem ő a bejegyzett tulajdonos. Hozzá kell tennem, hogy az első részlet kifizetése előtt már használta a vevő a kocsit, és onnan kezdve ő fizette az összes költséget, kötelező, súlyadó stb. Az eladó úgy döntött, hogy nem írja alá az adásvételi szerződést annak ellenére, hogy már ki lett fizetve a kocsi. Sőt a biztosítási összeget is felvette a biztosítótól. Erre bizonyíték még nincs, de mivel a baleset kb. 2-3 hónapja történt, valószínű, hogy már kifizették. A másik probléma az, hogy az eladó most kitalálta, hogy mindenképpen vissza akarja szerezni a kocsi, ennek érdekében azzal fenyegeti a vevőt, hogy feljelentést tesz a rendőrségen, hogy ellopták a kocsit, meg hogy kivonatja a kocsit a forgalomból, és azt is mondta, hogy azt fogja állítani, hogy elvették tőle a kocsit. Kérdésem, hogy mit tud tenne a vevő? Mivel nincs semmiről papír, illetve telefonos üzenetek, vannak az eladótól, hogy pl. mikor hozza már a pénzt, meg hogy mikor íratja már át a kocsit. Ez elég? Volt a vevő egy ismerősnél a rendőrségen, de ott azt mondták, hogy egy nem tartozik rájuk, ez polgári ügy. Segítség! Hova menjen, mint tehet? Előre is köszönöm szépen a segítséget. H.E.

Dr.Attika # e-mail 2016.05.17. 07:49

Kedves Pató Palika!
Olyan, mint önálló üzembentartójog nem létezik. Az üzembentartó valamilyen használati jogcímen tarthatja üzemben a gk-t. Ez lehet lízing, bérlet, szívességi használat, haszonélvezeti jog.
Ha az adóhatóság minősíti ezt a 10.- Ft-os szerződést, akkor vélhetőleg haszonélvezeti jog szerződéssel történő alapításnak fogja minősíteni. Ebben az esetben nem a 10,- Ft a haszonélvezet illetéke alapja, hanem a gk. értéke.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

végrehajtó1 # e-mail 2016.05.17. 06:39

1. elég ha te kötsz biztosítást.
2.nem szükséges érvényes jogsi.
3.kézzel írt meghatalmazást , névekl lakcím anyja neve stb.dobass alája két tanút is névvel lakcímmel

Pató Palika # e-mail 2016.05.16. 19:28

Nem akarom elvinni a beszélgetést jogi vitába, ezért is nem reagáltam a korábbi zárójeles gondolatodra.

Egyébként azt gondolom, hogy a jogalkotónak biztos más volt a szándéka, mint lehetőséget adni az embereknek a bónus-malnus rendszerrel való játszadozásra.

Mint üzembentartó meg vannak a jogszabály adta jogaim, és kötelezettségem. Ennek eleget fogok tenni. Én leszek az üzembentartó, ennek minden költségével, nyűgjével együtt. Be fogom jelenteni, és állom ennek költségeit. Itt semmi, de semmi valótlan állítás nem történik. Erkölcsi vitát folytathatnánk, de minek? :)

A kérdéseimre szeretnék választ kapni attól, aki a témában járatos.

Pató Palika # e-mail 2016.05.16. 11:58

Kb. 30 ezer forintot évente.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.05.16. 10:36

Megkérdezhetem - puszta kíváncsiság -, mi célt szolgál a valótlan adat bejegyeztetése? (Ami egyébként szigorúan véve bűncselekmény.)

www.kbs-ugyved.hu

Pató Palika # e-mail 2016.05.16. 10:20

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban kérném a segítségeteket.

Tegnap vásárolt a lányom egy autót. Ugyanezen dátummal kötött velem, az anyjával egy üzembentartói szerződést (10.-ft-ért vettem meg tőle a vagyoni értékű jogot).
Holnap megyünk az okmányokat, átírást elintézni.

A kérdésem a következő:

  • kell-e a lányomnak a tulajdonszerzés átírásához kötelező biztosítást kötnie, vagy elég, ha én, mint üzembentartó kötök, és bemutatom az okmányirodában.
  • az üzembentartó bejegyzéséhez szükséges-e, hogy érvényes legyen az üzembentartó jogosítványa.
  • mint üzembentartó milyen meghatalmazást kell adnom bármely családtagomnak, hogy az autót rendszeresen vezethesse, és rendőri igazoltatáskor ne legyen problémájuk.

Köszönettel,
PP

Atis77 # e-mail 2016.02.21. 07:51

Még hozzájön a vagyonszerzési illeték is.

wers #   2016.02.14. 12:31

:))
"Átírás" és "átírás" között igen csak lehetnek különbségek, más - más költségekkel, mentességekkel. Azon kívül ugyanazon költségek nem csak "átíráskor" merülhetnek fel.

Judy76 # e-mail 2016.02.14. 06:40

Köszönöm a segítséget, az én értelmezésemben létezik az átírási ktsg fogalma. Mindaz, amit felsoroltál.. együtt.

wers #   2016.02.13. 22:20

Olyan nincs, hogy átírási költség. Ezért bátorkodtam felsorolni.

Judy76 # e-mail 2016.02.13. 22:05

A költségekkel tisztában vagyok, annak utánajártam... itt most a tulajdonosi illetve az üzembentartói egyidejű bejegyzésével kapcsolatban érdeklődtem. Az nem volt tiszta, hogy kinek mi megy a nevére, és ezért hányszor kell fizetni. De hétfőn telefonon megérdeklődöm, az a tuti.

wers #   2016.02.13. 21:32

A regadót a közlekedésiek fogják meghatározni a műszaki adatlap alaplján. Utána az okmányirodában forgalmi 6000 törzskönyv 6000 igazoló matrica párszáz Ft, rendszám ha jól emlékszem 8500

Judy76 # e-mail 2016.02.13. 20:03

Ez még nem került szóba, egyenlőre csak kinéztük.
Tehát akkor az adásvételi, megy a gyerek nevére, onnan vizsgára, regadó, okmányiroda - már az üzembentartóival együtt- és egyszerre jegyzik be a tulajt és az üt.-t..

  • 1* kgfb
  • 1* átírási ktsg, ha jó értem?
wers #   2016.02.13. 19:32

Dehogy, csak egy Kgfb. Az üzembentartó nevére, utána az okmányiroda. A kereskedő nem mondta el?

Judy76 # e-mail 2016.02.13. 17:20

Tisztelt Fórumozók!
Gépjármű vásárlás előtt állunk, tájékozódni próbálok, de már belezavarodtam.
Külföldről (magyar kereskedő által) behozott gépjármű esetén, amennyiben kiskorú lenne (16 éves személyivel rendelkező) a tulajdonos és a szülő lenne az üzembentartó:

  • Az adásvételi a kiskorú nevére készül, mint tulaj majd műszaki vizsga, NAV (regadó), KGFB valamint az okmányiroda? Ezután újabb ügyintézéssel és újabb KGFB-vel tudjuk az üzembentartóit elintézni a szülő felé, vagy ... ?
Szendvics # e-mail 2016.02.05. 15:00

Tisztelt Jogifórum!

A tulajdonomban álló személygépjármű, kötelezőbiztosítási költségét jelentősen megemelték (balesetemet nem volt csak a kockázati faktorok szorzóit változtatta a biztosítóm), erről elvileg e-mailben tájékoztatást kaptam viszont nem találtam meg az értesítőt a postafiókomban.

A probléma, hogy már a felmondási időn belül vagyunk (28 nap) így a következő évben is ott kell maradnom.

A biztosító ügyfélszolgálatán azt a tanácsot kaptam, hogy családtaggal kössek üzemben-tartói megállapodást és akkor megszűnik a kötelező biztosítás, majd utána ezt vonjam vissza és úgy újra tudok kötni ahol szeretnék.

Arról már tájékozódtam, hogy ez a folyamat illetékköteles illetve új forgalmit kell csináltatni.

A kérdéseim a következők lennének:

  • Ha csak 2 napra adom át az üzembentartói jogot akkor is kell az üzemben tartónak arra a 2 napra kötelező felelősségbiztosítást kötnie?
  • Ha az üzembentartói megállapodást hosszabb időre kötjük akkor használhatom én is a személygépjárművet ez alatt az időszak alatt? (Ha használhatom akkor kell ilyenkor nekem is kötelezőt kötnöm?)
  • Ha egyeneságon történik az üzembentartói megállapodás megkötése ajándékozásként akkor illetékmentességet élvezünk, és csak a forgalmi kiállítását kell fizetni?

Várom válaszát!

Előre is köszönettel!
V.M.

Tika01 # e-mail 2016.01.27. 11:35

Tisztelt Jogi Fórum!
Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan problémám van, hogy a férjem unokatestvére anyagi problémák miatt, átadta a kocsit (ami banki kölcsönben van), így mi lettünk az üzembentartók. Annak rendje módja szerint jártunk el, bejelentkeztünk üzembentartónak és 5 évet használtuk az autót fizetve a banki kölcsönt helyette. A forintosítás miatt kiderült, hogy még 11 évet kéne fizetnünk ezt mi már nem vállaltuk tovább így visszaadtuk az autót a papírokkal együtt.
Naivak voltunk és nem tudtuk, hogy lemondó nyilatkozat is kell ilyen esetben, egyszerűen csak átadtunk mindent és hazajöttünk. Most szüntetném meg a biztosítást és ekkor szembesültem a problémával, hogy nem tudom csak ha bizonyítom, hogy már nem vagyok üzembentartó. Az unokatestvér azt mondta, hogy ö átírta már, de azóta se hajlandó felvenni a telefont.Van-e lehetőség lekérni egy forgalmi engedély másolatot hogy tényleg átíratta az autót? Ha nem íratta át mit tudunk tenni, hogyan tudjuk megszüntetni, hogy ne legyünk üzembentartók?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
P.K.

Atis77 # e-mail 2016.01.11. 08:48

Mivel a férjed nevén van illetékmentes, házassági anyakönyvit kivonatot és a férjed is vidd magaddal, ha ő nem megy akkor meghatalmazás.

kökény67 # e-mail 2016.01.08. 19:47

Utánfutónk üzembentartója egyben tulajdonosa is a férjem, szeretnénk átiratni az üzembentartó személyét. Ezentúl én lennék az üzembentartó, férjem maradni a tulajdonos.
Az világos hogy új forgalmi engedélyre lesz szükség, ennek díja 6000 ft.
De az nem világos hogy egy utánfutónak hogy számolom ki a forgalmi értékét ha nincs bent motor. Akkor mi lesz a fizetendő 50% vagy 25% számítási alapja?
Köszönöm a segítséget. Szerintem ugyanis ha a Kw 0, azt bármivel szorzom, 0 lesz, annak akárhány százaléka js 0%