Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

Zanett # e-mail 2017.07.03. 21:27

Köszönöm!

nonolet # e-mail 2017.07.02. 15:32

Hiába sértődsz meg... attól még az van amit leírtam.

drbjozsef # e-mail 2017.07.02. 14:41

Milyen 30-án? Mi van a szerződésben?

Ha a 30 júniusra vonatkozik (szóban), a szerződés meg augusztusig, akkor szerinted?

Amíg a megállapodás tart, nem sokat tehetsz. Akár fel is mondhatod egyoldalúan, de minek, ha úgysem adja vissza magától az autót?

Majd ha a szerződés lejárta után nem adja vissza az autót, akkor tudsz csak bármilyen jogi lépést elindítani.

Addig egyet tehetsz : közösen megegyeztek másban. Mondjuk ő vissza adja most az autót, Te meg adsz neki az autóbérlésre 100.000.- Ft-ot. Abba lehet, hogy belemenne. Ha kell az autó, valamit cserébe ajánlanod kell.

Zanett # e-mail 2017.07.02. 08:28

Nem pitiáner bosszúállás. Így egyeztünk meg szóban,hogy 30.-án hozza az autót. És nem ítélkezést kértem,hanem tanácsot. Köszi,kedves nonolet!

nonolet # e-mail 2017.07.01. 00:45

Felmondod a kölcsön szerződést
és
állod az ezzel járó kártérítési igényt.

Mivel alapvetés, hogy

  • a szerződéseket be KELL tartani
  • ha mégsem, akkor állni kell a károkat

-

Szóval, ne légy pitiáner-bosszúálló.

HA mégis az leszel az sokba kerülhet neked,
ha tökös csávó a volt párod.

Persze lehet közös megegyezéssel is megoldani kérdést.
Csak vélhetően az is pénzedbe kerül...

Zanett # e-mail 2017.06.30. 23:56

Jó estét! Szeretném megtudni,hogy hogyan kaphatnám vissza az autónkat. Az autó a 16éves lányom nevén van,én vagyok az üzembentartó és én kölcsön adtam a volt páromnak augusztusig. De mivel a kapcsolatunk megromlott,szeretném visszakapni az autót,a volt párom viszont azt mondta,hogy nem adja vissza a szerződés lejárta előtt,sőt ki akarja vinni németországba. A rendőrséghez fordultam,de ők leráztak azzal,h.ott a szerződés,nem tudnak mit tenni. Mi a teendő? Hogy kaphatnám vissza az autót? Válaszát köszönöm!

Vadsuhanc #   2017.04.25. 15:56

Ön csak a gépjármű üzembentartója lesz és nem a tulajdonosa, így a NAV nem tekintheti az Ön vagyonának.
Így egyszerűen. Kérem figyelembe venni, hogy házzá nemértő egyszerű gondolkodású ember vagyok.

euzkadi # e-mail 2017.04.25. 15:35

Üdvözlöm. A fiam gépkocsiját szeretném üzembentartói szerződéssel használni. A kérdésem az lenne, h létezik e olyan üzembentartói szerződés, ami a gépkocsi tulajdonjogát nem ruházza rám, tehát továbbra is a fiam lesz a tulajdonos. Adótartozásom van, amit részletekben fizetek, azonban ha vagyontárgy kerül a nevemre, pl egy gépkocsi tulajdonjoga, akkor azt a NAV lefoglalja. Ezt szeretném elkerülni. Válaszukat köszönöm.

efop111 # e-mail 2017.03.24. 10:35

Köszönöm a gyors választ. Arra esetleg van lehetőség, hogy a tulajdonos és az üzembentartó írnak egy "használati szerződést" miszerint a tulajdonos használja a gépjárművet? Így az amortizációs költség is őt illetné.
Köszönöm.

Dr.Attika # e-mail 2017.03.23. 19:50

A jogszabály egyébként a 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről. Tulajdonjog, tulajdonosi jogosítványok témakörében kell keresni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Dr.Attika # e-mail 2017.03.23. 19:47

Üdvözlöm!
Ha a tulajdonos és üzemben tartó elválik egy gépkocsi esetében az azt jelenti, hogy a gk. használati, hasznok szedési joga az üzembentartót illeti. A tulajdonost, mivel nem lehet jogszerű használó csak kötelezettség terheli.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

efop111 # e-mail 2017.03.23. 11:13

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, hogy ha valakinek saját tulajdonában van személygépjármű, de az üzembentartó egy másik személy, akkor kiküldetés alkalmával elszámolható amortizációs költség a tulajdonos részére, ha ő volt kiküldetésen? Sajnos sehol nem találtam erre vonatkozó jogszabályt.
Előre is köszönöm a segítséget!

Ufo555 # e-mail 2017.01.26. 14:27

Köszönöm, van ügyfélkapu hozzáférésem. Megnéztem és a rendszer szerint az autó forgalomban van.

Szomorú örökös # e-mail 2017.01.26. 08:04

Ufo555

Ha írsz egy rendszámot, akkor le tudom kérdezni és ide rakom az eredményt. Feltéve persze,hogy ezzel nem sértünk adatvédelmi törvényt.

Ufo555 # e-mail 2017.01.25. 21:34

Köszönöm szépen! Megpróbálom, az eredményt megírom!

drbjozsef # e-mail 2017.01.25. 11:36

Mondjuk ügyfélkapu kell hozzá, ha nincs az egy kör az okmányirodába. De érdemes, két perc általában.

Vonasd ki a forgalomból, inditsd el a visszaadást. Ha nem lesz meg az autó, véglegesen akkor is csak úgy tudod kivonatni, ha lesz ítéleted, és ha nem kaptad vissza, akkor mehetsz végrehajtani, majd rendőrségre.

Nem egy év lesz.

Ufo555 # e-mail 2017.01.25. 11:30

Köszönöm az infót, talán ez is segíthet!

Szomorú örökös # e-mail 2017.01.25. 08:02

Ufo555

A Magyarország.hu oldalon le tudod kérdezni az autó státuszát. Mondjuk ott is csak annyit fognak róla írni, hogy forgalomban van vagy nincs, többet nem fognak elárulni róla. Egy szimpla regisztrációhoz kötött ez a szolgáltatás.

Ufo555 # e-mail 2017.01.24. 23:27

A példából kiindulva, működhet az az étterem, de ha nincs hivatalos papírja a működéséről akkor azonnal bezárják, elvileg. Szinte teljesen biztos vagyok benne hogy az autó már nem létezik. Még egy kis csavar: 3 évvel ezelőtt idézést kaptam a XV.kerületi kapitányságtól, hogy tanuként jelenjek meg. Mint kiderült az autót valahol vidéken igazoltatni akarták, azaz a sofőrjét, aki a rendőrök elől menekülve egy szántóföldre menekült. Ott a rendőrök elfogtak egy embert, nem azt akinek odaadtam az autót (Akkor ez már tényszerű sikkasztás?). A rendőrök elkérték a papírjaimat, közölték, hogy tudják az ügyhöz nincsen közöm és többet nem is árultak el. A kollégám aki elvitte a kocsit egy bukott rendőr...lehet ez is számít valamit. Kulcsom nincsen a kocsihoz, és nem is tudom hol van, de szerintem már nem is létezik.

drbjozsef # e-mail 2017.01.24. 07:29

"Nem is üzembentartó, mert ha az volna, az tudtommal kötelezettségekkel jár, úgy mint bejelentés, adófizetés"

Mondjuk egy étteremnek is vannak kötelezettségei. Attól, hogy pocsék a kaja, nem jelenti be a pincéreket, nem fizet adót, és még az áramot is lopja, attól az még étterem.

Az okmányiroda rendszám nélkül is kivonja a forgalomból az autód. Viszont a végleges kivonáshoz bontási igazolás kell, ezért csak ideiglenesen tudod kivonatni. De az olcsóbb is, és fél évente újra megismételhető, szóval Neked szvsz jobb is. Tedd meg minél előbb, aztán levél, aztán per. Utóbbiban ezeket a költségeidet is érvényesítheted. Elvileg persze, mert ha a kötelezettnek se az autó nincs meg, se végrehajtható vagyona nincs, akkor neked csak az igazad lesz meg, viszont (jó)párszázezer forint költséget még bukni fogsz...

Nincs kulcsod az autóhoz? Tudod hol van?
Én biztos visszavenném, aztám pereskedjen ő...

Ufo555 # e-mail 2017.01.23. 21:20

Kedves Hozzászólók! Tényleg csodálom az ügyvédi szakmát, és próbálok lépést tartani, de az Önök által leírt dolgok mindig újabb kérdéseket vetnek fel. Megnéztem a tulajdonosi triász pontos definicióját, de igazság szerint én személy szerint ebből semmit nem tudok gyakorolni a tulajdonom felett. És az illető akinél az autóm van, milyen jogcímen birtokolja azt? Ő ugye nem tulajdonos, ez egyértelmű. Nem is üzembentartó, mert ha az volna, az tudtommal kötelezettségekkel jár, úgy mint bejelentés, adófizetés. És az üzembentartói szerződés is felbontható tudtommal, amit én próbáltam megvalósítani, sikertelenül. Ha ezeket rosszul tudom, vagy rosszul értelmezem akkor tényleg nagyon lemaradtam jogi dolgokban, ami természetesen lehetséges. Szép estét!

Dr.Attika # e-mail 2017.01.23. 19:54

Ufo555!
Nincs itt semmiféle joghézag. Guba kollégát kérje meg, hogy magyarázza el a tulajdonosi triász lényegét.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

guba" # e-mail 2017.01.23. 19:06

Tisztelt Ufo555!

Négy évvel ezelőtt a volt kollégámnak üzembentartói szerződéssel odaadtam a gépkocsimat, aki eltűnt vele.

Eladta neki, vagy bérbe adta, esetleg ingyenes használatra adta? Ez az alapkérdés.

Lopás fel sem merül, legfeljebb a sikkasztás jöhetne szóba.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Ufo555 # e-mail 2017.01.23. 18:44

Kedves drbjozsef! Köszönöm szépen a kimerítő választ. Igyekszem e szerint cselekedni, remélem sikerrel. Ön szerint (Tudom persze, hogy nem ismeri az ügy mindkét oldalát) egyértelmű lenne, hogy megnyerem a polgári pert? Az önkormányzat forgalmi és rendszám nélkül is kivonja az autómat a forgalomból? Válaszát előre is köszönöm! Üdv

drbjozsef # e-mail 2017.01.22. 13:49

"Az Én véleményem továbbra is az, hogy akié papíron az autó azé a rendelkezési jog is."

Ez így is van, kivonathatoda forgalomból.

"Ha pedig ez így van és felszólítás ellenére sem kerül vissza az autó, abban az esetben igen is lopás történik."

Úgy érted, hogy történik egy cselekmény, és utólag, attól függően, hogy mik történnek még utána, visszamenőlegesen lehet mindősíteni. Nem. A lopás az elsőre is lopás, ami nem lopás, az két hét múlva sem lopás.

"Nem is értem hogy miért van külön üzembentartói és adásvételi szerződés, ha jogilag egy és ugyanaz. "

Egyáltalán nem ugyanaz. Különböző jogokat, és kötelességeket rendel hozzá a törvény. Aztán, ha az nincs betartva, az más dolog.

"Miért kell Nekem valami olyanért fizetnem ami felett nem rendelkezhetem?"

Már miért ne rendelkezhetnél róla, mármint hivatalos ügyekben? Bemész az okmányirodába, és kivonatod a forgalomból. Te mondtad, hogy nem lett bejegyezve az üzembentartói.

"A hatóságok szerint semmi közöm az autóhoz"
Pont fordítva. Pont azt mondják, hogy Neked van közöd hozzá, ezért nem lopás.

Értsd meg, jogilag az nem lopás, hogy nem adja vissza az autót, amit Te adtál oda neki. Ezért például ha lenne hozzá kulcsod, akkor sem vihetnéd el a háza elől. Márminj jogilag, a valóságban én valószínűleg ezt tenném, aztán pereskedjen ő. De jogilag Te csak azt tehetnéd, hogy felszólítod őt, hogy a szerződést (ami remélem megvan, aláírva általa, hogy ő lesz az üzembentartó, és ezt őneki kell bejelentenie a hatóságnál) nem tartotta be, felbontanád a szerződést, kéred vissza az autót, fizesse meg a károdat, költségeidet. Ha nem teszi, polgári pert indíthatsz a fentiek miatt.

Bűncselekményt valószínűleg nem követett el, ezért hajt el a rendőrség, hanempolgári jogi szerződést szegett meg valószínüleg, amre a bíróságtól tudsz jogorvoslatot kérni.