Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

mamamacoka #   2015.03.18. 21:10

valaki ?

mamamacoka #   2015.03.18. 14:41

autó vásárlásakor van arra lehetőség, hogy férj és feleség egyaránt tulajdonosként szerepeljen a forgalmi engedélyben, vagy az egyiknek az üzembentartói lehetőség van ?
és ezt adásvételkor hogy kell rendezni ?

Fabyen82 # e-mail 2015.03.18. 11:29

És mi van akkor, ha bűncselekményt követtek el a kocsival? A parkolási büntetések innentől kezdve nem is olyan nagy dolog...

Fabyen82 # e-mail 2015.03.18. 09:30

Nyilván alap esetben mi sem mennénk bele semmilyen féle törvénytelenségbe. Mikor elvitte az autót, minden le volt beszélve a tulajjal is, egy hetes kölcsönadásival kapta meg, kifizette (tudom, mi is hibáztunk, nem adhattuk volna neki oda semmiképp sem). Természetesen eszünk ágában nem volt romának eladni, a poén, hogy ez a pasi nem roma, sőt, nagyon is magyarnak néz ki, viszont ő a góré a romatelepen. Megmondta, hogy élve onnan nem megyünk ki, és ha bepöccen, egy telefon és 8 autónyi roma jön utánunk. Ha a rendőrséghez fordulunk, nyilván bepöccen, nyilván priuszos az illető..stb. Persze, nagyon hülyék voltunk mi is, de a kisebbik rosszat akarjuk választani, ha van olyan.

Szomorú örökös # e-mail 2015.03.18. 07:38

Én úgy tudom, hogy az adásvételivel ki is kell mostmár jelenteni az autót a tulajdonjogból, amivel nyilván az üzembentartói jogviszony is érvényét vesztheti. Én semmi törvénytelen dologba nem mennék bele. Főleg eleve romákkal nem üzleteltem volna.

Nekem egyszer jött egy kocsi után tilos parkolásról bírság, mert az ürge nem íratta még akkor át és én akinek ott hagytam, az biankó szerződést kapott - amelyre nyilván már az új tulaj neve került - mivel kupec volt, tehát nem szerette volna megtartani. Soha többé nem csinálok én sem ilyet. Szerencsére azt le tudtam rendezni nem kevés utána járással, elmentem az új tulajhoz, aki ideadta a bírság árát és be tudtam fizetni.

Fabyen82 # e-mail 2015.03.18. 00:29

Ja és egy fontos dolog még, a pasi nyomatékosan megkért, hogy ne fizessük be a parkolási büntetéseket, mert ezeket ő el tudja intézni??? Hogyan, mivel? Egy rég lejárt, érvénytelen kölcsönadási szerződéssel?? Ha nem fizetünk, akkor viszont hatványozódik az összeg, már van egy feljelentés alatt álló is.

Fabyen82 # e-mail 2015.03.18. 00:25

Gerbera, vagy más! Nagyon fontos lenne megtudnom, hogy mi történhet. A történet folytatódott.Megpróbáltunk elmenni az illetőhöz, mivel a parkolási csekken rajta volt a címe,(elárulta) de nem volt otthon. A kocsi viszont nyitva volt (rossz a zár) és benne volt a forgalmi, kivettük és levettük az egyik rendszámot róla. Mikor megtudta, állítólag feljelentett minket az autó feltörése miatt (lehet, hogy nem igaz). Rendőr is jelent volt, ő mondta, hogy akár a kocsit is vihetnénk, ha lenne kulcsunk és vigyük nyugodtan a papírokat. A pasi szerint ez rendőri túlkapás és fel fogják függeszteni a rendőrt. Viszont ezek után halálos fenyegetéseket is kaptunk,(mint kiderült, egy roma telep használja a kocsit) eléggé beijedtünk, így az lesz, amit a pasi kér, mivel 3 gyerek van itthon. Ő szeretné vissza dátumozva aláírni az adás vételit valaki más nevére, nyilván, sosem lenne átírva az autó. Mi viszont félünk attól, hogy ez okirat hamisítás és kiderül, akkor annak milyen következményei lesznek?
A vissza dátumozás a felhalmozott parkolási pótlékok miatt kellene neki gondolom, bár nem egyértelmű, mivel úgy tudjuk, az üzembentartó fizet mindenképpen. A másik, ha vissza dátumozott adásvételit írunk alá, akkor a párom, mint üzembentartó hogyan tűnik el? Az adásvételivel az automatikusan megszűnik, vagy továbbra is marad ő, ha nem írják át? Ezt visszamenőleg elintézni nyilván nem lehet, gondolom akkor kellene, mikor leadja az adásvételit, és aznaptól vonják vissza, hiába adja el papíron korábban másik tulajnak. A pasi most papírok nélkül hirdeti az autót eladásra... Kétségbe vagyunk esve.Esetleg valami tanács? Köszönöm, ha valaki segít.

gerbera317 # e-mail 2015.03.15. 23:33

Kár, mert ott válaszoltam.

Fabyen82 # e-mail 2015.03.15. 22:53

Köszönöm a segítséget gerbera! Valahol megkérdeztem korábban , de nem találom.

gerbera317 # e-mail 2015.03.15. 12:48

Ezt hány helyen kérdezted még meg?

Fabyen82 # e-mail 2015.03.12. 22:30

Kedves Fórumozók!

Tanácstalanok vagyunk, kérem, aki tud, segítsen, mert nagy bajba kerültünk, sajnos a mi hibánkból. Üzembentartó vagyok egy autónak, de továbbadtam, tavaly nyáron pénzért egy pesti illetőnek, egy rövid határidejű kölcsönadási szerződéssel. Mivel a tulaj is pesti, így megbeszéltük, hogy megkeresik egymást és aláírják az adásvételit egy héten belül. Mivel nagyon sürgős volt az illetőnek, és kifizette a kocsit, nem gyanakodtunk, normálisnak látszott. Viszont utána elkezdett hazudozni a kocsiról, hogy elromlott, stb. és nem íratta át az autót. A biztosítást valahogy befizette, de a műszaki, forgalmi is lejár, vagy lejárt nemrég. Sajnos tavaly november óta jönnek a csekkek, hogy tilosban parkolt az autóval, és persze erre is kitalált először egy hazugságot, hogy nem kell befizetnünk, ő majd elintézi az önkormányzatnál, mert tévedésből bírságolták meg. Elsőre még hittünk neki, de aztán jöttek a további csekkek, már pofátlanul csinálja, és nem tudjuk, mit lehetne tenni? Ha valahogy aláíratjuk vele az adásvételit, oda mennénk a tulajjal együtt, akkor utána vissza tudnánk tőle perelni a büntetéseket, vagy nincs esély rá?

Artur79 # e-mail 2015.03.09. 12:27

Tisztelt Fórumozók!
Azzal a problémaval keresem Önt, hogy van egy személyautó, ami közös tulajdonban van a volt barátnőmmel és én vagyok az üzembentartója is.
Mivel elszámolási gondok akadtak más területen is a szétválásunk folytán, az lenne a kérdésem, hogy jogomban áll e az autót elvinni tőle, illetve ha közös tulajdonként van bejegyezve az autó viszont a vásárlás 60-40 arányban volt kifizetve a javamra, ha megakarja vásárólni vagy másnak értékesítjük akkor jogom van e az autó értékének a 60 százalékát elkérni, vagy a közös tulajdon az autómatikusan 50-50%-ot jelent?

Üdvözlettel:

Art

manuel # e-mail 2015.03.04. 10:45

Kedves Fórumozók!

Az alábbi esetben kinek kell a parkolási pótdíjat megfizetni Önök szerint?

Adott egy gépjármű , aminek volt tulajdonosa és külön üzembentartója is. A gépjárművet a tulajdonos eladta, tulajdonjog átruházási szerződés készült az adásvételről, amiben egy szó sem esik üzembentartóról, tőle a jog vissza nem lett vonva, sem a régi, sem az új tulaj által, továbbá a gépjármű nyilvántartás adatai alapján a mai napig ő szerepel üzembentartóként, ő van bejegyezve. Tulajdonos által bejelentett változás eredményeképp az új tulaj is csak vélelmezettként szerepel. A gépjármű ki van vonva a forgalomból. Az üzembentartó folyamatosan az adásvételi szerződésre hivatkozik, hogy azzal az ő üzembentartói joga is megszűnt.

guba" # e-mail 2015.02.28. 09:05

Határozatlan idejű bérleti, vagy haszonkölcsön szerződéseket egyoldalú nyilatkozattal fel lehet mondani. Ezt kell tenni, a nyilatkozatból egy példányt bevinni az okmányirodába és kérni az üzembentartói jog törlését.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

maliszka # e-mail 2015.02.25. 05:56

Helló, sajnos nem. A tulajdonos aláírása kell hozzá :(

gerbera317 # e-mail 2015.02.24. 13:35

Akkor azt lefoglalták, majd ismeretlen okból feloldották. Teljesen mindegy.

Biztos, hogy te nem adhatod bontóba? A jogszabály nem tulajdonost emleget, hanem ügyfelet, az pedig akárki is lehet, tehát akár az üzemben tartó is. Szerintem kérdezd meg az okmányirodán, mit tehetsz.

maliszka # e-mail 2015.02.24. 06:32

Helló: „a gépkocsit le akarták foglalni” -igazából csak egy határozatot kaptam, hogy elidegenítési tilalmat raktak rá, és hogy a NAV lefoglalja. De nem jött senki érte, nem volt, hogy adja le bárhol, de ez már szerencsére megszűnt, levették az elidegenítési tilalmat.Gondolom a tulaj rendezte a sorait a NAV-al. - Ez csak széljegyzet volt :)

A lényeg igazából az, hogy a kocsit az adásvétel után közös megegyezéssel nem írattam át, csak üzembentartó lettem.
A fenti NAV-os ügy miatt vettem másik autót, és most a régitől szeretnék megszabadulni, de a tulajdonos az adásvételi ellenére nem hajlandó aláírni a bontáshoz, illetve az üzembetartói jog megszűnéséhez szükséges meghatalmazást.

A kérdés ugye az lenne, hogy ilyenkor mit tudok csinálni,ha a tulajdonos ilyen "rosszindulatúan" viselkedik.

Adalék: a kocsi egy 1993-as 22 éves Ford Mondeo, lejárt műszakival, járóképtelen állapotban, forgalomból ideiglenesen kivonva.Tehát értéke igazából nincs.

gerbera317 # e-mail 2015.02.23. 11:27

a gépkocsit le akarták foglalni” - Ilyen nincs. Vagy lefoglalták, vagy nem, de olyan nincs hogy "akarták". De inkább lefoglalták, és kivonták a forgalomból. Úgy-e?

A NAV eljárás közben megszűnt” - Harmadik személyként - még ha érdekelt is vagy a dologban - ezt te honnan tudod? És ha megszűnt, akkor mi a problémád? Elfelejtették visszahelyeztetni a forgalomba, kérd hogy pótolják. Vagy lehet, hogy visszahelyezték, csak te nem tudsz róla? Esetleg lehet, hogy meg sem szűnt az adóeljárás? Utóbbinál kérd, hogy mielőbb árverezzék el a tragacsot.

maliszka # e-mail 2015.02.22. 18:18

Tisztelt Jogi Fórum !

A következő problémában szeretnék segítséget kérni:
2006 -ban vásároltam egy gépjárművet, de csak üzembetartóként lettem bejegyezve. Dátum nélküli adásvételi szerződésem van a tulajdonos aláírásával.
A tulajdonos külföldön tartózkodik, elérhetetlen!

Különböző okok miatt :

  • A tulajdonosnak NAV végrehajtása volt, ami miatt a gépkocsit le akarták foglalni, és ezért nekem egy másikat kellett vennem. A NAV eljárás közben megszűnt,de az autónak közben lejárt a műszakija,ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból. -

szeretném a gépjárművet eladni, vagy a forgalomból véglegesen kivonni,illetve amire a legreálisabb esély van ,a üzembetartói bejegyzést megszüntetni.

Milyen megoldást lehet találni, hogy a háromból bármelyik kivitelezhető legyen a tulajdonos aláírása nélkül, mert az beszerezhetetlen

Előre is köszönöm

Atis77 # e-mail 2015.02.10. 06:56

Kössél rá biztosítást papírozd le, neked nem lesz plusz költséged.

Nyekk # e-mail 2015.02.08. 17:49

Kedves Fórumozók!

Én a következő helyzetbe kerültem, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, érdeklődöm tapasztalatok felől.

Adott egy gépjármű, melynek én kívánom az üzembentartója lenni, viszont a jelenlegi üzembentartó nem fizette be időben a biztosítást, így kiszámláztak neki X Ft összeget fedezetlenségi díjként. Én szeretném használni a kocsit és ezért vállalnám, hogy üzembentartó leszek, viszont nem tudom, hogy jelen körülmények közt áthárul-e rám a fedezetlenségi díj megfizetése, vagy marad a korábbi üzembentartó személyen? Sőt, azt halottam, hogy ezzel érvényét veszíti az egész kötelezettség, se velem, se a korábbi üzembentartóval nem fizettetik meg. Ti erről mit tudtok?

Annyit hozzá tennék még, hogy jelenleg ki van vonva a kocsi a forgalomból, de úgy tudom, ezt nem befolyásolja a helyzetet a fent részletezett kérdéssel kapcsolatban.

Előre is köszi

ius latratus # e-mail 2015.01.05. 14:26

"Ha az én nevemre átíratjuk az üzembentartóit a biztosítást is az én nevemre kell megkötni?"

Persze. De - ugye? - nem te vagy a tulajdonos?

"Ha az üzembetartó megváltozik,a biztosítás is tiszta lappal kezd?"

Hát én ezt nem értem.

Jcus23 # e-mail 2015.01.05. 13:55

Tisztelt Szakértő!
Van egy gépjárművünk,és a férjem nevén van az üzembentartói már 7 éve.Ha az én nevemre átíratjuk az üzembentartóit a biztosítást is az én nevemre kell megkötni?A kötelező biztosítás a járműre vonatkozik,vagy azzal együtt az üzembetartóra is?Kérdezem ezt azért,mert nem váltottunk biztosítót,de a kiértesítésen dupla összeg szerepe,mint a kalkulátoron.Ha az üzembetartó megváltozik,a biztosítás is tiszta lappal kezd?
Válaszát előre is köszönöm!

kiki1985 # e-mail 2014.11.07. 15:35

Tisztelt Szakértők!

Idén vásárolt a párom egy személygépjárművet a tulajdonos az édesanyja lett míg az üzembentartó rám lett írva!
Miután párommal megromlott a kapcsolatom, a gépjármű a tulajdonoshoz került minden papírjával! A problémám a következő semmilyen úton nem férek sem a gépjárműhöz sem papírjaihoz, a tulajdonos nem hajlandó lemondó nyilatkozatra amelyben törölni szeretném az üzemben tartói jogom! Igy minden felelősség engem terhel a továbbiakban legyen az büntetés, karbantartás illetve adózási! Mit tehetek ebben az esetben ha sem használni nem tudom a gépjárművet sem kibújni a lemondásról? Hogy tudnám érvényesíteni bármiféle jogom?
Köszönettel Krisztián

Dóri73 # e-mail 2014.08.18. 23:46

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha öcsém eladná nekem az autóját, használhatja-e ő tovább mint üzembentartó és így a meglévő biztosítási bónusza is megmarad-e a biztosításával együtt?
Munkájához használja az autót, ezért maradna ő az üzembentartó.
Nekem nincs szükségem az autóra, az adásvétel azért jönne létre, mert kölcsön kért tőlem és az autó lenne a fedezet amíg a kölcsönt meg nem adja.