Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

guba" # e-mail 2015.02.28. 09:05

Határozatlan idejű bérleti, vagy haszonkölcsön szerződéseket egyoldalú nyilatkozattal fel lehet mondani. Ezt kell tenni, a nyilatkozatból egy példányt bevinni az okmányirodába és kérni az üzembentartói jog törlését.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

maliszka # e-mail 2015.02.25. 05:56

Helló, sajnos nem. A tulajdonos aláírása kell hozzá :(

gerbera317 # e-mail 2015.02.24. 13:35

Akkor azt lefoglalták, majd ismeretlen okból feloldották. Teljesen mindegy.

Biztos, hogy te nem adhatod bontóba? A jogszabály nem tulajdonost emleget, hanem ügyfelet, az pedig akárki is lehet, tehát akár az üzemben tartó is. Szerintem kérdezd meg az okmányirodán, mit tehetsz.

maliszka # e-mail 2015.02.24. 06:32

Helló: „a gépkocsit le akarták foglalni” -igazából csak egy határozatot kaptam, hogy elidegenítési tilalmat raktak rá, és hogy a NAV lefoglalja. De nem jött senki érte, nem volt, hogy adja le bárhol, de ez már szerencsére megszűnt, levették az elidegenítési tilalmat.Gondolom a tulaj rendezte a sorait a NAV-al. - Ez csak széljegyzet volt :)

A lényeg igazából az, hogy a kocsit az adásvétel után közös megegyezéssel nem írattam át, csak üzembentartó lettem.
A fenti NAV-os ügy miatt vettem másik autót, és most a régitől szeretnék megszabadulni, de a tulajdonos az adásvételi ellenére nem hajlandó aláírni a bontáshoz, illetve az üzembetartói jog megszűnéséhez szükséges meghatalmazást.

A kérdés ugye az lenne, hogy ilyenkor mit tudok csinálni,ha a tulajdonos ilyen "rosszindulatúan" viselkedik.

Adalék: a kocsi egy 1993-as 22 éves Ford Mondeo, lejárt műszakival, járóképtelen állapotban, forgalomból ideiglenesen kivonva.Tehát értéke igazából nincs.

gerbera317 # e-mail 2015.02.23. 11:27

a gépkocsit le akarták foglalni” - Ilyen nincs. Vagy lefoglalták, vagy nem, de olyan nincs hogy "akarták". De inkább lefoglalták, és kivonták a forgalomból. Úgy-e?

A NAV eljárás közben megszűnt” - Harmadik személyként - még ha érdekelt is vagy a dologban - ezt te honnan tudod? És ha megszűnt, akkor mi a problémád? Elfelejtették visszahelyeztetni a forgalomba, kérd hogy pótolják. Vagy lehet, hogy visszahelyezték, csak te nem tudsz róla? Esetleg lehet, hogy meg sem szűnt az adóeljárás? Utóbbinál kérd, hogy mielőbb árverezzék el a tragacsot.

maliszka # e-mail 2015.02.22. 18:18

Tisztelt Jogi Fórum !

A következő problémában szeretnék segítséget kérni:
2006 -ban vásároltam egy gépjárművet, de csak üzembetartóként lettem bejegyezve. Dátum nélküli adásvételi szerződésem van a tulajdonos aláírásával.
A tulajdonos külföldön tartózkodik, elérhetetlen!

Különböző okok miatt :

  • A tulajdonosnak NAV végrehajtása volt, ami miatt a gépkocsit le akarták foglalni, és ezért nekem egy másikat kellett vennem. A NAV eljárás közben megszűnt,de az autónak közben lejárt a műszakija,ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból. -

szeretném a gépjárművet eladni, vagy a forgalomból véglegesen kivonni,illetve amire a legreálisabb esély van ,a üzembetartói bejegyzést megszüntetni.

Milyen megoldást lehet találni, hogy a háromból bármelyik kivitelezhető legyen a tulajdonos aláírása nélkül, mert az beszerezhetetlen

Előre is köszönöm

Atis77 # e-mail 2015.02.10. 06:56

Kössél rá biztosítást papírozd le, neked nem lesz plusz költséged.

Nyekk # e-mail 2015.02.08. 17:49

Kedves Fórumozók!

Én a következő helyzetbe kerültem, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, érdeklődöm tapasztalatok felől.

Adott egy gépjármű, melynek én kívánom az üzembentartója lenni, viszont a jelenlegi üzembentartó nem fizette be időben a biztosítást, így kiszámláztak neki X Ft összeget fedezetlenségi díjként. Én szeretném használni a kocsit és ezért vállalnám, hogy üzembentartó leszek, viszont nem tudom, hogy jelen körülmények közt áthárul-e rám a fedezetlenségi díj megfizetése, vagy marad a korábbi üzembentartó személyen? Sőt, azt halottam, hogy ezzel érvényét veszíti az egész kötelezettség, se velem, se a korábbi üzembentartóval nem fizettetik meg. Ti erről mit tudtok?

Annyit hozzá tennék még, hogy jelenleg ki van vonva a kocsi a forgalomból, de úgy tudom, ezt nem befolyásolja a helyzetet a fent részletezett kérdéssel kapcsolatban.

Előre is köszi

ius latratus # e-mail 2015.01.05. 14:26

"Ha az én nevemre átíratjuk az üzembentartóit a biztosítást is az én nevemre kell megkötni?"

Persze. De - ugye? - nem te vagy a tulajdonos?

"Ha az üzembetartó megváltozik,a biztosítás is tiszta lappal kezd?"

Hát én ezt nem értem.

Jcus23 # e-mail 2015.01.05. 13:55

Tisztelt Szakértő!
Van egy gépjárművünk,és a férjem nevén van az üzembentartói már 7 éve.Ha az én nevemre átíratjuk az üzembentartóit a biztosítást is az én nevemre kell megkötni?A kötelező biztosítás a járműre vonatkozik,vagy azzal együtt az üzembetartóra is?Kérdezem ezt azért,mert nem váltottunk biztosítót,de a kiértesítésen dupla összeg szerepe,mint a kalkulátoron.Ha az üzembetartó megváltozik,a biztosítás is tiszta lappal kezd?
Válaszát előre is köszönöm!

kiki1985 # e-mail 2014.11.07. 15:35

Tisztelt Szakértők!

Idén vásárolt a párom egy személygépjárművet a tulajdonos az édesanyja lett míg az üzembentartó rám lett írva!
Miután párommal megromlott a kapcsolatom, a gépjármű a tulajdonoshoz került minden papírjával! A problémám a következő semmilyen úton nem férek sem a gépjárműhöz sem papírjaihoz, a tulajdonos nem hajlandó lemondó nyilatkozatra amelyben törölni szeretném az üzemben tartói jogom! Igy minden felelősség engem terhel a továbbiakban legyen az büntetés, karbantartás illetve adózási! Mit tehetek ebben az esetben ha sem használni nem tudom a gépjárművet sem kibújni a lemondásról? Hogy tudnám érvényesíteni bármiféle jogom?
Köszönettel Krisztián

Dóri73 # e-mail 2014.08.18. 23:46

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha öcsém eladná nekem az autóját, használhatja-e ő tovább mint üzembentartó és így a meglévő biztosítási bónusza is megmarad-e a biztosításával együtt?
Munkájához használja az autót, ezért maradna ő az üzembentartó.
Nekem nincs szükségem az autóra, az adásvétel azért jönne létre, mert kölcsön kért tőlem és az autó lenne a fedezet amíg a kölcsönt meg nem adja.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.09. 14:15

Az üzembentartó nem tulajdonos, így nem is adhatja el az autót. Az az autó az örökösé.
(Értem én, hogy fiktív meg színlelt szerződést kötöttél - most érezheted, hogy az ilyesmi kockázatos.)

www.kbs-ugyved.hu

Misi85 # e-mail 2014.08.09. 13:05

Tisztelt fórumozók

Nagyon kérném a segítségüket! Olyan helyzetbe csöppentem hogy: kiváltottam üzembentartóit egy autóra, evvel semmi gond nem volt, rendben volt! Most el szeretném adni úgy hogy a tulajjal írnának adásvételit, de mikor felhívtam a tulajt akkor a fia vette fel és kiderült hogy elhunyt fél éve! Hétfőn beszélek vele újra mert szerintem ezt az öröklésbe be kellett volna hogy vegyék(egy fia van), és neki át kellett volna íratni! De én sem tudok lemondani a jogról mert nincs tulajdonos aki aláírja! Ilyenkor mit tehetek??

lory85 # e-mail 2014.06.09. 00:00

Tisztelt fórumtársak!

Egy igen bonyolult helyzetbe kevertem magam.
A lényeg:Vásároltam egy személyautót üzembentartói szerződéssel,de nem jegyeztettem be.A tulaj felmondta a biztosítását,én kötöttem új biztosítást rá,de mivel ez 2 hónapja történt,a biztosító semmissé nyilvánította,mivel nem jegyeztettem be az üzembentartói jogot.Az autót most megvásárolnák tőlem hivatalos adásvételi szerződéssel(azt tudom,hogy csak a törzskönyvben jegyzett tulajdonos írhat adásvételi szerződést).Hogy tud ez létrejönni?Milyen anyagi vonzattal járna ez rám illetve a régi(forgalmiban és törzskönyvben jegyzett tulaj részére).Mivel imerősöm,így mindenképp engem terhelne annak a költsége.
Elsősorban a hiányzó biztosítási idő miatt lenne lényeges.

Előre is köszönve várom válaszotok!

Elara # e-mail 2014.05.18. 12:13

Kedves Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne: kiskorú a jármű tulajdonosa, az anyuka lenne az üzembentartó.
Az üzembentartói jog bejegyzése illetékfizetéssel jár-e?

Atis77 # e-mail 2014.05.10. 06:14

Sajnos nem tudják a nevemre írni az üzembentartóit, mivel le van járva a műszakija. Mindegy papírokat megírtuk, apu lejelenti, így a bónusza megmarad, ha kész a kocsi akkor a intézem az én részemet.

guba" # e-mail 2014.05.08. 21:05

Igen.
Igen.
Ha nem akarsz rá biztosítást kötni,akkor újra ki kell vonatnod ideiglenesen. Ezt üzembentartóként is megteheted.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Atis77 # e-mail 2014.05.08. 08:45

Sziasztok.

Azt szeretném megkérdezni hogy, kaptam édesapámtól egy kocsit. Eddig kerek is a dolog. Üzembentartóit megírjuk oké, de a kocsi ki van vonva ideiglenesen a forgalomból, és a műszakija is lejárt. Lehetséges ebben a formában megejteni az ügyletet? Ha igen automatikusan visszakerül a forgalomba? Ha nem akkor is kell rá biztosítást kössek?

Előre is köszi.

kisa8585 # e-mail 2013.12.10. 14:32

Tisztelt jogi fórum!
Következő kérdéssel fordulnék önökhöz.
Értékesítésre került a tulajdonomban lévő gépjármű,melynek édesanyám volt az üzemben tartója,jelenlegi üzemben tartója is tovább adta az üzemben tartást,az én engedélyemmel.Az lenne a kérdésem,ha a jelnlegi üzemben tartó nem íratja át az autót a saját nevére,akkor abból nekem származhat e bármiféle problémám,illetve a gépjármű adó az hozzám fog e érkezni?Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Kis Adrián

preszton # e-mail 2013.11.08. 10:30

Tisztelt Jogi fórum!

A következő , nem egyszerű esetben szeretném ha valaki hozzá értő értékelné az esélyeimet.
2012. szeptember 11 én hitellel terhelt autómat üzembentartónak ügyvédi szerződéssel átadtam. A finanszírozó cég hozzájárulását adta hivatalosan. Ezután az üzembentartó csak november 11 én írta át az autót üzembentartójának mert többször figyelmeztettem hogy feljelentem. Közben csinált is egy matrica nélküli közlekedést autópályán de ezt elismertettem vele. Aztán nem fizette a hitelt és 2013 februárban felmondták a szerződést. Ekkor az úr nem vitte vissza az autót a finanszírozó cégnek és én feljelentettem sikkasztás gyanújával. Ezt a rendőrség jelenleg is nyomozza mivel az autót az úr elvonta és nem is tudja hogy az autó hol van.A behajtó is küldött egy jelentést miszerint az autót nem találja és az autót hivatalosan is körözik. Ma kaptam egy határozatot miszerint az autót kivonták a forgalomból és szolgáltassa vissza az üzembentartó a rendszámot. A kérdés az hogy mivel az autó hitelét a köztünk(üzembentartó és tulaj) létrejött ügyvédi szerződés szerint átvállalja illetve őt illeti mennyi esélyem van ennek érvényesítésére(esetleg peres)? Esetleg a finanszírozó cég belemegy abba hogy az úr viselje a hitel fennmaradó részét?

köszönöm

guba" # e-mail 2013.11.01. 16:09

A kérdés valószínűleg az lehet, hogy mikortól kell a kötelező biztosítást megkötni.A jogügylet hatálybalépésének napjától.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Magdi84 # e-mail 2013.10.30. 20:59

Tisztelt Jogifórum!

Az üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződés megkülönböztet két dátumot:a járműnek üzembentartó birtokába kerülési időpontját és a jogügylet hatálybalépésének napját. Kérdésem lenne, hogy eltérhet-e a kettő? Melyik dátumtól számít a kötelező biztosítás érvényesnek?

Válaszukat előre is köszönöm!

jodu # e-mail 2013.05.02. 13:20

üdvözlöm! kérdésem a következö lenne adott két auto és a haverommal cserélni szeretnénk az ö autoja kicsit drágább mint az enyém én ráfizetek még deviszont nemszeretnénk még átirni egymásra ezesetben egy üzembentartói elég mind két félnek vagy milyen megoldás lenne jo erre a helyzetre ha elég az üzembentartoi akkor a biztositást is átt kell csinálnunk

wers #   2013.04.26. 11:34

az eladónak be kell jelenteni az eladást 5 munkanapon belül, az vevőnek 15 napon belül át kell iratnia, ne játsz a dátummal