Garázsból való kihajtás akadályoztatása


Gabicsek # 2013.10.30. 19:18

Jól értelmezem, hogy te a bal oldalon laksz, az autó pedig a bejáróddal szemben, a jobb oldalon áll? Hát, ha a jobb oldalon nincs megállni, vagy várakozni tilos (tehát a kapubejáróddal szemközti oldalon áll), akkor azt semmi nem tiltja. Hiába fordulsz birtokvédelemért, ez nem erre vonatkozik. A KRESZ idézeted - első - nem erre vonatkozik. A második pedig arra vonatkozik, hogy nem állhatnak be a kapubejáród elé.

Véleményem # 2013.10.28. 17:11

A kérdés vagy megoldás egyszerű. Ki lehet hajtani, járni a garázsból vagy sem? Ha ki lehet de nehezen akkor nem fog semmilyen hatóság bírságolni vagy szankcionálni. A KRESZT betartatni - ezen felül ha ki tud járni - nem tudja.

guriga56 # 2013.10.24. 17:43

Egyirányú utca bal oldalán lakunk. Az úttest szélessége 5,4 méter + 1,4 méter járda. (Ha az úttesten parkol akkor a kihajtáshoz 3,8 méter marad. A személy autónk 4,7 méter + vonóhorog 20 cm) A házunk előtt árok. A gépkocsi kijárónkkal szemben állandó jelleggel várakozik egy személyautó. (hetente két-három napot) Minden esetben ráállva a járdára is. Kértük a helyi Önkormányzatot, Rendőrséget a probléma megoldására, de megállni tilos táblát nem akarnak kirakni, „mivel nem célszerű”; Megbüntetni nem akarják (közterület felügyelő), mert akkor még kevesebb helyem marad a kiállásra. Ez az indok!
Mivel előttünk csapadékelvezető árok van nagyon balesetveszélyes a kihajtás. Ezt a problémát a téli időjárás, sötétség, jegesedés, hófúvás még tovább fokozhatja. Figyelmeztető táblát is kihelyeztünk a kapura, de nem lett eredménye. A kihajtási problémánkat növeli, hogy a szomszédnál igen nagy a személygépkocsi forgalom, több autó rendszeresen parkol hosszabb ideig, ezáltal lehetetlen a kihajtás a garázsból. A KRESZ szabályok azt mondják:
„40. § Megállás
(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.”
Nem tudom igazából, mivel a törvény nem tér ki a jobb oldalra, hogy mi vonatkozik a jobb oldalra.
41.& (2) Tilos várakozni

  1. ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást akadályozhatja;

Kértük a gépkocsi tulajdonosát legyen kedves arrébb állni, de elutasító választ kaptunk (tanuljunk meg vezetni, vásároljunk tolató radart). Sőt az utóbbi időbe sajnos a helyzet még rosszabb lett, mivel most már teljes mértékben az első piros vonalhoz áll közelebb az autó.

Mivel a helyi hatóságok nem tesznek semmit annak érdekében, hogy ez a problémánk megoldódjon arra gondoltunk, hogy Birtokvédelmet kérünk. Nem tudom mi lenne a megoldás.

Várom mielőbbi segítségét: