közúti baleset okozásának tagadása


Véleményem # 2017.11.14. 14:02

Dandelionguy

Van ügyvéded a legtöbbet ő tudna segíteni és tájékoztatni az itt feltett kérdésekre. A 8 napon belüli és túli dologban valami félre értés lehet, hisz bíróság előtt van az ügy mindenképpen 8 napon túli súlyos sérülésként kezelik.
Büntetési tippek: az eljárás költségeinek megfizetése, plusz a kiszabott büntetés. Vezetéstől eltiltás is esélyes lesz, ennek időtartama a pár hónaptól az 1-2 évig is terjedhet. Letöltendő börtönbüntetés nem valószínű. Persze mindez csak akkor ha megállapítják a felelősséged a balesetokozásában.

Dandelionguy # 2017.11.06. 08:48

Kedves Fórumozók!

Az alábbi sajnálatos ügyemben szeretnék tanácsokat, támogatást kérni:

2017.05.13-án egy lámpás kereszteződésen szerettem volna egyenesen áthajtani. A lámpák sárgán jeleztek, STOP táblám volt, amit észleltem. Megálltam a STOP vonalnál, a STOP táblánál, és még további 3 alkalommal, mert a kereszteződés olyan szinten beláthatatlan, hogy csak a folyamatos „csorgással”, az autó teljes belógatásával észlelhető a balról-jobbról jövő. A sokadik megállás után, meggyőződtem róla, hogy nincs közlekedő jármű, így behajtottam a kereszteződésbe. Az én egyenes utamat keresztező út kétsávos.
Nem jutottam előre sokat, nagyjából 1 méter megtétele után, még a külső sávban egy balról érkező motoros belém rongyolt, hármat perdült a levegőben, majd sok méterrel később egy virágágyásos járdaszigeten landolt (hála az Istennek). Az autóval épp annyit gurultam előrébb, hogy legalább az egyik sáv járható legyen és még a baleset percében értesítettem a mentőket, a következő percben a rendőrséget. A motorost egy szemtanú segítségével elláttuk a mentők megérkezéséig.
Már a helyszínelőnek is elmondtam, hogy láttam a STOP táblát, körültekintően haladtam, több megállást és körbenézést követően hajtottam be a kereszteződésbe, a motorosnak, akkor híre sem volt. Itt megjegyezném azt a talán fontos információt, hogy természetesen egyesben közlekedve, talán 5km/h-val hajtottam be, az autóm mégis totálkárra tört, az elvileg max 50km/h-val haladó, elvileg kismotorral való ütközés után- bár sem féknyom, sem köbcenti jelzést nem találtak a helyszínelők. Ebből kifolyólag, már a helyszínen sem ismertem el felelősségem, miszerint a baleset csakis a motoros sebessége miatt következett be.
Tovább bonyolítva az ügyet, megérkezett a família is, akik nem zavartatva magukat, hogy forgalomirányítókkal, és helyszínelőkkel vagyunk körbe véve, a helyszínen többször is megpróbáltak bántalmazni, életveszélyesen megfenyegettek. Mikor már igazán nagy volt a cirkusz, csak akkor álltak mellém a helyszínen lévő rendőrök. Az adatfelvétel olyan gondos volt, hogy a hozzátartozók fel tudták írni a telefonszámom, így a további 48 órában folytatódtak az életveszélyes fenyegetések. A rendőrség tanácsára számot cseréltem, így ültek el a zaklatások. Erről a lakhelyem szerinti és a beleset helyszíne szerinti rendőrségen is jelzést tettünk, a későbbi kihallgatásom során pedig részletesen beszámoltam róla.
A balesetet követően minden lehetséges módon próbáltam felvenni a kapcsolatot a sértettel, teljesen sikertelenül a hozzátartozók hozzáállása miatt.
A balesetet követő harmadik hónapban, 2017.08.03-án volt az első rendőrségi kihallgatásom, ahol érdekes dolgokat tudtam meg. Az ügyem első körben „Közúti közlekedés rendjének megzavarása” szabálysértés és 8 napon belüli sérüléssel járó személyi sérüléssel került a rendőrségre, amihez be is idéz elsődleges véleményt a 8 napon belüli sérülés megállapításához, holott a helyszínen is egyértelmű volt a 8 napon túl gyógyuló sérülés, hiszen szerencsétlennek kiállt a csont a lábából. (Az ügyvédem szerint nekem kedvez ez a keszekuszaság.) Szembesítettek vele, hogy a helyszíni jegyzőkönyvben az van rögzítve, hogy a belső sávban ütköztünk, a helyszínrajzon is az van bejelölve- tartom-e magam ahhoz, hogy a külső sávban ütköztünk? Tartottam magam hozzá. Továbbá annyit tudtam meg a sértettről, hogy medence és bal combcsont felső háromnegyed 8 centis szilánkos törést szenvedett, a jelenlegi orvosi lelet alapján maradandó egészségügyi károsodással, de végleges diagnózist az egy éves kontroll után adnak ki.
Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyik ellenem eljárás. Eltelt fél év (ami az ügyvédem szerint szintén nekem kedvez), 2017.11.08- ra hívtak be egy újabb kihallgatásra, azzal az indokkal, hogy meghosszabbították a nyomozati szakaszt 2017.12.12-ig, a Be. 176 § (1) bekezdésének második mondatának II. fordulatában megjelölt okból. Talán fontos információ lehet, hogy büntetlen előéletű vagyok, semmilyen közúti fekete pontom nincs. Az ügyvédem szerint jó pont, hogy munkanélküli, ámde önköltséges egyetemista vagyok. Alkoholt természetesen nem fogyasztottam.
A kérdésem első sorban mire számíthatok, ezen az újabb, második kihallgatáson? A „szakértő” ismerősök szerint szembesítés lesz, amitől az előzményeket tekintve eléggé tartok.
Továbbá nagyon érdekelne, hogy mire számíthatok az ügyemmel kapcsolatban? Engem nem igazán érdekel a jogsim, a baleset óta nem is vezetek, hiszen totálkáros lett az autóm, amit nincs lehetőségem önerőből megcsináltatni, az ügy jelenlegi állása szerint pedig a biztosító nem nekem fizet. Sokkal inkább érdekel a pénzbírság nagysága! Sokan ijesztgetnek milliós nagyságrendű pénzbírságokkal, évekig tartó polgári perekkel és még börtönnel is, mindezt a feltételezett maradandó egészségügyi károsodására.
Szívesen fogadnám hasonlókat átélt személyek hozzászólását és szakértők véleményét a következményekkel kapcsolatban!
Köszönöm!

Atis77 # 2017.05.17. 04:06

Elvileg a telefon hívás rögzítve van.

mallorca17 # 2017.05.16. 08:28

Tisztelt szakértők és fórumozók!

A tegnapi napon (2017. május 15. hétfő)személygépkocsimmal Pécs városán belül haladtam kb 35-40 km/h sebeséggel a főúton(védett útvonalon),amikor is balról egy autó kihajtani kezdett elém.Szakadó esőben is tisztán és egyértelműen érzékelhető volt(véleményem szerint nem csak számomra),hogy nem fog beférni elém.Én fékezni kezdtem és hangjelzéssel is próbáltam figyelmeztetni,de mivel a balról jövő utca után kb 5 méterre a főúton van egy gyalogátkelőhely és egy gyalogos lelépett az útra(meggyőződésem,hogy a hölgy nem vette figyelembe a gyalogátkelőhelyet a kihajtáskor,és csak az autókra figyelt),így a gyalogos miatt fékezni kényszerült,aminek következtében azz autóink ütköztek.Az ő autója NEM ÁLLT ÉS NEM IS VOLT 100%-osan előttem,így az ő autójának a jobb hátulja,míg az én autómnak a bal eleje sérült.Személyi sérülés szerencsére nem történt.A hölgy az autójából ki sem szállva elismerte,hogy ő a hibás/vétkes,mert azt hitte befér még elém.(Ismétlem,véleményem szerint ő figyelmen kívül hagyta/felejtette,s nem számított arra,hogy fékezni kényszerül miután elém kihajtott.)
A rendőrségnek is elmondta/elismerte miután felhívtuk őket a telefonomról,hogy ő a vétkes,így a rendőrség nem szállt ki helyszínelés céljából.A hölgy megadta az elérhetőségét,hogy a mai napon betétlapot adjon/stb ... Én nem adtam neki semmit,mert abban maradtunk,hogy én keresem őt.
S most jön a jogi problémám.
Az eset után nem sokkal felhívott a rendőrségről egy baleseti helyszínelő ismerősöm(kicsi a világ),hogy a hölgy feljelentést tett a balesettel kapcsolatban,s ott már nem tartotta magát vétkesnek.Véleményem szerint mivel nem volt helyszínelés azt tanácsolhatták neki az ismerősei,hogy így már nehezebb lesz megállapítani a helyzetet,s mivel én érkeztem hátulról,így én leszek a KRESZ szerint a hibás.Még a tegnapi napon a rendőrségi helyszínelők felkerestek engem,megnézték az autómat és felvették a vallomásomat.
Jelen állás szerint nagy valószínűséggel(a rendőr úrak szerint)én leszek a vétkes,mivel én érkeztem hátulról.
A kérdéseim arra irányulnának,hogy miután a hölgy nekem és a rendőrségnek is elismerte a telefonba(ezért nem is történt helyszínelés) hogy ő a vétkes,így mit tudok tenni most,hogy az igazamat bizonyítsam?
Valóban a rendőrségi eljárás engem fog vétkesnek találni,és csak polgári peres úton lenne lehetőségem az igazam igazolására vagy esetleg a rendőrségi meghallgatáskor(mert lesz ilyen) is megtudom magam védeni,hogy ne nekem kelljen fizetnem(a biztosítómnak)és ne az én bónuszom essen vissza?

Előre is köszönöm a válaszokat/tanácsokat

Tisztelettel
Renáta Barbara