testvérek közötti öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.03. 19:40

Semmi jelentősége nincs a bejelentésnek, legfeljebb megkönnyíti (vagy megnehezíti) a bizonyítást.

Dr.Attika # 2016.10.03. 19:02

Igen. Amíg nincsenek közös lakcímen addig csak legfeljebb alkalom szerű hálótársak, ami jogi relevanciával nem bír.

Lajos84 # 2016.10.03. 18:56

Ez azt jelenti, ha 2 fél, akik élettársak, külön lakcímre vannak bejelentve, akkor nem minősülnek élettársnak? Csak onnantól, ha közös lesz a lakcimük?

Dr.Attika # 2016.10.03. 18:09

Írta a kérdező, hogy külön lakcímen élnek, tehát az élettársi kapcsolat még nem is valószínűsíthető.Rendszeres együtt alvási állapot pedig élettársi vagyonközösséget nem alapít.

ObudaFan # 2016.10.03. 16:14

Azért mindent valószínűleg nem, mert ilyen ügyekben általában az élettársi kapcsolat ténye bizonyítható, és akkor már kozos tulajdon van, de persze a szerzési arányok igazolása problémas lehet.

Dr.Attika # 2016.10.03. 15:09

Papírok nélkül mindent elvisz a testvér. Vagy végrendelkezzen a párja az Ön javára, vagy házasodjanak össze.

kati48 # 2016.10.03. 14:39

tisztelettel kérdzném :

7 éve élünk együtt a párommal, - vállalkozás miatt - nem egy lakcímen.
jókora hitelem miatt, minden az ő nevén van.
nagy értékű autók, nagy értékű telek, ezeket együtt értük el a 7 év alatt.
ha a párom hirtelen elhunyna, - nincs gyermeke - én örökölhetek, vagy hogyan bizonyithatnám, hogy ezeket együtt vásároltuk ?
mert van a páromnak egy testvére.
papirok nélkül mindent elvisz a testvér ??

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.02. 18:26

Az anyja és a testvérei.

Juli1965 # 2016.10.02. 18:15

Tisztelt Fórumozók!

Lenne egy kérdésem.
Ki örököl akkor,ha az elhunytnak nincsen se házastársa,se gyermeke?
Él az Édesanyja valamint 3 testvére.
A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.09.28. 19:39

Van olyan szabály, ami szerint az örökösök egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért. Ez azt jelenti, hogy a hitelező bármelyik örököstől követelhet. Mindez azonban azt nem zárja ki, hogy erről a jogáról maga a hitelező mondjon le természetesen, bár őszintén szólva nem értem, miért tenné.

tund1 # 2016.09.28. 19:13

Tisztelt Dr.Attika!
Természetesen nem svédasztal, de a felosztás lehetősége akkor is adott, hiszen közjegyző előtt megegyezéssel egyezséggel az örökség felosztható.

A kérdés még mindig nyitott, ha a tartozást egyikünk akarja örökölni, akkor azt megteheti e? (a tartozás ugye a hagyaték 1 része)

Dr.Attika # 2016.09.28. 19:04

Tisztelt tund1!
Az örökség nem egy "svédasztal", amiből tetszés szerint válogatunk a szerint, hogy ízlik vagy sem. Vagy viszik az egészet a terheivel együtt vagy nem visznek semmit.

tund1 # 2016.09.28. 18:27

Tisztelt Szakértők

Szeretném, ha segítenének tanáccsal, illetve ha felvilágosítanának minket, hogy ha létezik olyan mint amit mi testvérek szeretnénk, azt melyik paragrafussal támaszthatjuk alá...

Van e olyan jogszabály, vagy valamilyen eljárás arra, hogy a tartozást egyikünk vállalja csak be, és a többi vagyont felosztjuk egymás között??? Vagy valóban igaz az, hogy hiába akarja csak egyikünk örökölni a tarozást, akkor is minden örökös tartozik?

Egy éven belül, édesapánk és édesanyán is elhunyt. Hárman vagyunk testvérek.

A szülői ház apai részéről illetve édesapám egy másik ingatlan részéről is lemondtunk az öcsémmel a bátyánk javára. A szülői házat jelentős tartozás terheli, ami egy élő szabad felhasználású személyi kölcsön (szülő ház fedezetként van a szerződésben). Mivel édesanyánk ekkor még élt, és adóstársa volt édesapánknak, így a bank nem kötött a bátyámmal új szerződést, édesanyánk fizette a hitelt, míg élt.

Édesanyánk hagyatékához tartozik egy másik ingatlan 50%-a, amit öcsémmel szerettünk volna örökölni, a bátyánk nélkül, úgy hogy a bátyánk örökli a szülői ház anyai részét, így 100%-os tulajdonos lehetne a bank által leterhelt ingatlanba.

A hagyatéki tárgyalás megvolt, de eredménytelenül. Mindhárman úgy szerettük volna a felosztást, hogy a szülői ház tartozását a bátyám rendezi, így az anyai részről lemondunk a javára az öcsémmel.
A másik ingatlanról a bátyánk mond le és ketten örököljük…
Ami miatt ez nem jött létre, az az, hogy a közjegyző kijelentette, hogy ha az öcsém és én is öröklök a hagyatékból, akkor a szülői ház hiába nem a mi tulajdonunk, hiába van a tartozás arra az ingatlanra bejegyezve csak jelzálogként, akkor is a bank felé mi is tartozunk, ha neadj isten a bátyánk nem fizetné, a bank egyetemleges adósként az öcsémet és engem venne elő.
Tehát, van e olyan jogszabály, vagy valamilyen eljárás arra, hogy a tartozást egyikünk vállalja csak be??? Vagy valóban igaz az, hogy hiába akarja csak egyikünk örökölni az egyik ingatlant és tartozását, akkor is tartozik minden egyes örökös?
A bank nem nyilatkozik, a hagyatéki lezárultáig, de kijelentette az ügyintéző, hogy új szerződést azzal kötnek, aki a SZÜLŐI házat örökli. (így nem értjük, hogy a közjegyző miért nem engedte nekünk azt amit szerettünk volna..? )

ObudaFan # 2016.09.19. 21:08

Lehet ezt perben is rendezni, csak lényegesen gyorsabb és olcsóbb lenne megegyezni.

Burn Out # 2016.09.19. 19:31
  1. megveszed a tesód tulajdonrészét
  2. közösen értékesítitek az ingatlant

még lehetne sorolni egy-két esetet, de a tesód el szeretné adni...

vikings63 # 2016.09.19. 19:27

Jó estét!

Édesanyám elhunyt es a testvéeremmel ketten örökoltunk egy panel lakast.
En szeretnem megtartani es kiadni a testverem pedig nem.
En kulfoldon elek eletvitelszeruen.
A testverem kozolte hogy o nem akar foglalkozni a lakas kiadassal es el akarja adni.
Es ezt a hagyateki targyalason is el fogja mondani ami a napokban lesz.

A kerdesem hogy mik a lehetosegeim illetve ,hogy neki mik a lehetosegei?

köszönettel

D.

ObudaFan # 2016.09.02. 20:33

Eladni a te részedet nem tudják, de közös tulajdon megszüntetése iránt indíthatnak pert, és akkor a bíróság árverést rendel el, vagy valamelyikőtök a bíróság által megállapított értéken megválthatja a többiek részét.
Azért a százezres nagyságrendű tartozásért vajon miért hagynád végrehajtani az ingatlan hányadodat?

Isti80 # 2016.09.02. 04:44

Üdvözlöm.Olyan kérdésem lenne,hogy ha a négy testvér egyforma arányban tulajdonosa a háznak,s jelenleg csak én lakom benn,akkor el tudják-e adni a házat a fejem fölül az én aláírásom,bele egyezésem nélkül.Az én tulajdonjogomra van végrehajtói foglalás is pár száz ezer forint értékben,ilyen esetben ő nekik a végrehajtóval kell aláíratni az adás vételi szerződést,vagy velem?

ObudaFan # 2016.08.24. 10:28

Vagy a tulajdonos pert indíthat ellene az ingatlan kiürítése iránt.

drbjozsef # 2016.08.24. 08:08

Én azt mondanám a kedves testvérnek, hogy ha nem együttműködő, akkor anyuka eladja a lakást 3/4 áron, és a pénzt három felé osztja, nem négy felé. Így anyuka és a többi testvér ugyanúgy jár, ő pedig hoppon marad. Feltehetőleg 3/4 áron lesz olyan jelentkező, aki lakottan is megveszi, aztán megoldja a kilakoltatást, ha a makacskodó testvérnek szerencséje van, akkor hosszadalmas jogi úton, és akkor még pár hónapot-évet bent lakhat, ha nincs szerencséje, akkor nem jogi úton rakják ki a szűrét...

Hátha így együttműködőbb lesz.

A tulajdonos minden további nélkül, a bent lakó engedélye nelkül természetesen eladhatja az ingatlant. Csak tudjon róla a vevő, hogy lakott az ingatlan. Van az a pénz, amiért így is megéri valakinek...

Andrew28 # 2016.08.24. 06:54

Nincs közös tulajdon, az ingatlan teljes tulajdona az anyjuké. Az édesanyjuk el akarja adni és szétosztani, de ebbe nem megy bele, mert az kevés neki.Akadályozza az eladást, nem engedi be az érdeklődőket, se az anyját, se a testvéreit.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.21. 21:27

Bármelyik tulajdonostárs kérheti bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.

Andrew28 # 2016.08.21. 18:56

Kedves Szakértők,

Adott egy szülői ház amiben most már csak a párom nővére, annak fia, életpárja és a nagymamájuk élt aki sajnos meghalt. A tulajdonrész fele fele arányban volt az anyukájuk és annak édesanyja között.Hárman vannak testvérek. Az édesanyjuk el akarja adni a házat és elosztani 4 részre. A nagyobbik aki a házban lakik nem megy bele, mert azzal a pénzel ö nem tud mit kezdeni. Ezért nem enged be senkit és nagyon agresszív. A ház meg van hirdetve eladásra, de az érdeklődőket elhajtja. Mit lehet tenni jogilag.?

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.06.11. 07:20

samyy

A közös tulajdont vagy megállapodás útján, vagy perben lehet megszüntetni. Az előbbi esetben erről is megállapodtok, utóbbi esetben pedig a bíróság veszi majd mindezt figyelembe. Itt adott esetben még bonyolítja a dolgot, hogy te nem is voltál tulajdonos, de esetleg ráépítéssel tulajdont szerezhettél. Nyilván az esetleges jogviták érdekében az építkezés teljes dokumentációját meg kell őrizni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.10. 19:49

Mi köze ennek a rovat témájához? Ja, hogy van testvér is meg öröklés i?