külön vagyon


vzoli # 2007.06.14. 10:56

Lujz10!

Ezen a fórumon ritkán érvényesül a 'hallgattassék meg a másik fél is'-elv. Nem valami gyakori eset az, hogy egy topikban lehet olvasni a válófélben lévők két személy mindegyikének esetleírását és véleményét. Vagy tán' még soha nem is volt ilyen. Ezért csak abból lehet kiindulni, amit a problémájával a jogászokhoz jogi segítségért folyamodó ír. A többi mind csak spekuláció. Mert ilyen alapon olyan általános kijelentéseket is lehet tenni, hogy pl. "Nőben is van olyan lusta ember, hogy hajaj, aki porrongyot még csak filmen látott!" De ennek az egésznek nincs is jelentősége, mert a házasság alatt a felek által szerzett vagyon egyenlő arányban kétfelé megy a hozzájárulás arányától teljesen függetlenül; ha valamelyik fél 25 évig csak a lábát lóbálja otthon, akkor is. De ezt Telefonos is tudja, csak kiszakadt belőle az önsajnálat az utolsó bekezdésben. És lehet, hogy abszolút joggal. Mert sem te, sem én nem ismerjük az ő és volt felesége életét, házassághoz és munkához való hozzáállását, személyes tulajdonságait, stb.

lujz10 # 2007.06.14. 09:18

Ne haragudjatok, hogy illetéktelenként beleszólok, de a következő hozzáállás nagyon nem szimpatikus:

"hosszú évek során szinte mindent én szereztem, építettem, tanítattam a gyerekeket (különórák, milliós tétel)"

És eközben a feleséged mit csinált? Szórta a pénzedet? Házvezetőnő takarított és főzött, és mosott meg stb.?

Bocsánat!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.14. 04:43

Nem számít, hány év után. De az elmondás alapján nem lett volna olyan jelentős az a különvagyon. Kisebb lett volna, mint a ház értékének a fele.

telefonos # 2007.06.14. 03:40

2007.februárjában feleségem vállópert indított ellenem (24 év házasság után, 3 gyermekem ven, ok: meg szeretné valósítani önmagát, s egyedül szeretne élni).
Nekem nem volt ügyvédem, s vállni sem akartam, de az ügyvédje megfenyegetett, hogy ha nem egyezek bele a "közösbe", akkor kiforgat mindenemből. Ugyanis amikor 12 éve eladtuk házunkat, hogy egy régit felújítsunk magunknak, feleségem ennek a háznak ajándékozással az 50 %-át kapta, a másik felét pedig megvásároltuk. A felújítás a régi házunkból maradó pénzt elvitte.
Az ügyvédje szerint így (mostmár volt) feleségem jelentős különvagyonnal bír.
Végül 50-50 % ban lett a vagyonmegosztás, csak az a fájó, hogy a hosszú évek során szinte mindent én szereztem, építettem, tanítattam a gyerekeket (különórák, milliós tétel), s mégis ilyen eszközzel élt.
Jogos-e 24 év után a jelentős külön vagyon fogalma?