Gyerektartás


Ricsi72 # 2007.09.05. 17:07

Érdeklődnék, hogy 2 gyerek után mennyi gyerektartást kellene fizetnem, hány éves korig a volt feleségemnek. A fizu brutto, vagy netto jövedelméből?
Köszönöm.
R

barbra # 2007.09.05. 17:17

A gyermektartásdíj összegét a bíróság a körülmények mérlegelésével állapítja meg. Függ az anya jövedelmétől, az Ön jövedelmétől, stb. Általában a jövedelem 15-20 %-a körül mozog, két gyermekre többet is megítélhetnek. Fizetni általában 18 éves korig kell; ha a gyermek továbbtanul, és/vagy indokoltnak látszik, akkor tovább is.

ObudaFan # 2007.09.05. 17:19

A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

  1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.

    A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.

timcsi0 # 2007.09.11. 09:44

Üdv.!!!

Szeretném megkérdezni,hogy abban az esetben ha az édesapa 20%-os gyermektartást fizet az előző házasságából született gyermek után,az új házasságában van egy nevelt gyermeke/új feleségé/ és születik egy közös gyermek is,ekkor kérhető-e a 20% csökkentése 15%-ra.Várom mielöbbi válaszukat!Köszönettel!

kalamalyka # 2007.09.11. 11:05

A nevelt gyermek után gondolom fizet az apuka, a jelenlegi férj erre csak akkor kötelezhető, csak akkor vehető figyelembe lényegesen, ha nem kap utánna az anya gyermektartást.
Az apa a saját gyermekeir evaló tekintettel 20-20, vagy 25-25% gytartás fizetésére kötelezhető.
Ergo -> nem valószínű, hogy csökkenteni fogják.

timcsi0 # 2007.09.11. 11:40

A jelenlegi férj a nevelőszülő,ami nem csak lelki nevelést foglal magába,hanem anyagit is.Igen fizet az apuka,de onnantól kezdve,hogy én,mint az édesanyja nem kereső tevékenységet folytatok,így a nevelő szülő jövedelméből neveljük őt is.Mivel a háztartás közös,tehát ha az egyik fél jövedelme csökken akkor csökken az egy főre jutó jövedelem is.Tehát a különélő gyermekre mindig több jut.
A törvény tartalmazza azt is,hogy egyik gyermek sem kerülhet a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe.Ha nem csökkentik akkor a saját háztartásban nevelt gyermekekre kevesebb jut,mint a különélő gyermekre.
A félreértés elkerülése miatt nem a gyermektől sajnáljuk azt az 5%-ot hanem az édesanyjától mivel nem a gyerekre költi a havi gyerektartás összegét.Ezért szeretnénk csökkenteni.
Akkor mikor határozzák meg a gyerektartás minimumot?A 15%-ot!

timcsi0 # 2007.09.11. 11:42

Igazából jogász vagy ügyvéd,vagy olyan véleményére lennék kiváncsi aki találkozott már hasonlóval.

timcsi0 # 2007.09.11. 11:44

A törvény is tartalmazza,hogy figyelembe kell venni a háztartásban eltartott más gyermeket is.
ObudaFan idézte,c;pontban van.

panka64 # 2007.09.11. 13:55

Én már korábban írtam a fórumban, amikor is a gyerektartás felemlésével kapcsolatban érdeklődtem. Akkor elég részletesen leírtam, a még papíron meglévő, de már 7 éve nem működő házasságunkat. A válaszok egyértelműek voltak:miszerint váljak el, és a bíróság dönt a közöslakásról és a gyerektartás összegéről is. Azt hiszem, így is teszek, viszont akkor is van egy kérdésem. Mivel mi valóban külön lakásban élünk külön, közel 7 éve-ez úgy tudom, a bíróság előtt a helyrehozhatatlanul megromlott házasságot is jelenti-, mivel tudom ezt a különélést bizonyítani, amikor beadom a válókeresetet? Elég, ha a családipótlékról járó igazolást viszem be, vagy valami más nyomtatvány kell? A férjem nem lesz partner ebben az egész ügyben, azt hiszem.
Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2007.09.11. 14:27

Az első tárgyalási napon a bíróság mindkét féltől elkéri a személyi igazolványt és az abban szereplő lakcím - vagy a tartózkodási helyet igazoló kártánya - adatai kerülnek a jegyzőkönyvbe.

Egyébként ha ez kevés, a 7 év különélésre gondolom tudsz tanúkat is megnevezni - akár. (Aztán vagy beidézi őket a bíróság vagy nem, valószínűleg nem.)

Amúgy pedig miért tagadná le a különélést?

Válóperben az első tárgyaláson mindkét félnek személyesen meg kell jelennie - csak nagyon indokolt esetben mentheti ki magát és azt is csakis hitelt érdemlő igazolással -, még akkor is ott kell lennie ha történetesen a továbbaikban ügyvéd fogja képviselni a per során.

panka64 # 2007.09.11. 16:07

Köszönöm. De van még egy kérdésem: közöslakás tulajdonilap másolat-ez is kell, ugye? Ha igen, akkor milyen? Utánanéztem és kétféle van: egy "eredetis" és egy kevésbé, ami amolyan fénymásolt féle. És persze az illeték is különböző. Míg az előbbiért 4.000,-ft-ot, az utóbbiért csak 2.000,-ft-ot kell fizetni. Vagy ezek az iratok nem feltétlenül a válókereset benyújtásával egyidőben kellenek, hanem a tárgyalásig kell bemutatni őket? Azért kérdezősködöm ennyit, mert tényleg elszánt vagyok, pénteken lesz az a bizonyos panasznap és szeretném lerendezni amit le lehet.

monalisa1 # 2007.09.11. 16:24

Eredeti tul.lap másolat fog kelleni, de majd csak a tárgyalásra vinni és a bírónak átadni. És nagyon hasznos segítség lesz a bíróság számára ha lakásról készül egy alaprajz - akár egy kockás papíra is felrajzolható -, feltűntetve az egyes szobák/helyiségek számát, nagyságát, beosztását, valamint hogy a továbbaikban melyikőtöknek melyik szoba lesz a kizárólagos használatában.

Itt az "öröklés és családjog" fejezetben jónéhány topic olvasható válásról stb., azaz mások eseteiből sokat lehet tanúlni.

ObudaFan # 2007.09.11. 18:37

A tullap másolat költsége is perköltség, egy válóperben azt is megosztják, ha ezt a fél kéri, csak be kell mutatni a számlát.

timcsi0 # 2007.09.11. 19:07

ObudaFan!
Az én kérdésemhez nem tudsz hozzászólni?Köszönöm!

monalisa1 # 2007.09.11. 19:32

timcsi0
Fizettek is - kaptok is gyerektartást, valamiképp egálban kell lennie.
Mondjuk ha időközben csökkent a fizetése/jövedelme, akkor erre hívatkozva kérheti a bíróságtól az első gyereke után fizetendő t.díj mérséklését, de ezt bizonyítani kell tudni. Aztán vagy mérséklik vagy nem.

monalisa1 # 2007.09.11. 19:36

A "valamiképp" szót alkalmaztam, tehát kérlek se százalékot se összeget itt ne írj nekem le - férjed ha tudja "a" bíróságot győzze meg, ott döntenek, a körülmények megvizsgálása után.

timcsi0 # 2007.09.12. 09:19

Igen fizetünk is kapunk is,egálban nincs,kevesebbet kapunk,mint amennyit fizetünk.

Én arra lettem volna csak kíváncsi,hogy általában hogy döntenek,mik az esélyek.

De látom,választ senki nem tud adni.Én azt gondoltam itt jogászok,ügyvédek válaszolnak a kérdésekre.

amatőr # 2007.09.12. 09:51

A férjednek a Te gyermeked vonatkozásában, akit közös háztartásban neveltek, nincs törvényen alapuló tartási kötelezettsége, így ezen az alapon nincs helye a gyermektartásdíj 20 %-ról 15 %-ra történő csökkentésének.

Még abban az esetben sem, ha a közös gyermeketek megszületik.

kalamalyka # 2007.09.12. 17:40

Nos.ez frappáns volt!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.12. 18:57

És jogilag helytálló.

monalisa1 # 2007.09.12. 19:20

Mint nevelőapa "csak" erkölcsi kötelessége gondoskodni a házastárs gyerekéről, azonban ha netán örökbe fogadta akkor már jogilag is.

timcsi0,
ismét írom: ha időközben esetleg csökkent a férjed keresete/jövedelme, akkor kérheti a t.díj mérséklése a bíróságtól - aztán majd megvizsgálják.

monalisa1 # 2007.09.12. 20:15

Talán próbálj te t.díj felemelést elérni a volt férjedet illetően, hátha az ő jövedelme időközben számottevően megnövekedett...

Csak mint egy ötlet.

Aqua # 2007.09.25. 20:10

Arra szeretnék választ kapni, hogy a gytdíj gyerekre költése mit takar és mit enged meg? Van-e különbség fő-és másodállású jövedelemből származó gytdíj között? Nyilván az alapvető szükségleteket igen, de köteles vagyok-e megvenni mindent belőle, amire a foguk fáj? Pl. telefont, vagy olyan ruhaneműt, amire nincs szükség, csak mert nekik tetszik? Mostanában egyre többször hallom, hogy ez az ő pénzük, arra költik, amire akarják. Esetleg felhasználhatom a lakásban tönkrement dolgok cseréjére anélkül, hogy a fejemet vennék?

monalisa1 # 2007.09.25. 20:49

Aqua,
egy családanya kell hogy tudja kezelni a gyerekeit (...), vagyis adott esetben tudjon "NEM"-et mondani erre vagy arra a kérésre és/vagy óhajtásra. Tudom, hogy a mai világban amikor minden kapható ami szemnek- szájnak ingere, nem könnyű az eseti - és lehet hogy nem ritka - elutasítás.

A t.díj soha nem a gyereké., az övé legfeljebb az eseti vagy rendszeres zsebpénz, amivel gazdálkodni kénytelen...

A t.díj az egész havi megélhetésének egy részét hívatott szolgálni, a másik részét a gondozószülő teszi hozzá a saját keresetéből.

A t.díj összege nincs szétbontva: százalékosan a főmunkából ennyi, másodállásból megannyi.

Ha fontosnak látod vehetsz neki(k) belőle a lakásba pl. új fekhelyet, szekrényt, sz.gépet stb., természetsen előbb megbeszélni velük és azt követően apránként összegyűjtve a rávalót.

Tudod az a baj, hogy az iskolában-, osztályban- vagy a baráti/haveri körben lehet néhány olyan gyerek aki otthonról jól van eleresztve költőpénz dolgában, a többi meg nem akar lemaradni (= kimaradni) a brancsból.

Az én időmben nem mindegyik családnak volt Matáv lakástelefonja - nem hogy mindegyik családtagnak mobiltelefonja mint mostanság -, és nagybecsű szülői ajándék volt a neylonkabát. És mégis felnőttünk a testvéremmel, semmi gond.

monalisa1 # 2007.09.25. 20:53

Most nem olvasok vissza hogy a te gyerekeid ténylegesen hány évesek is, de ha középiskolások már akkor az "extra" igényeikre valót napi vagy hétvégi 2-3 órás "maszekolással" akár meg is kereshetik maguknak. Vagy a nyári szűnidőben.