Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apaság vélelmének megdöntése

jutka0429 # e-mail 2015.03.25. 06:10

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm, magam is így gondolom.
A volt férjem arra hivatkozik, hogy most tudta meg, hogy a gyermek fogantatása idején kapcsolatom volt mással. Ez csak pletyka, bizonyíték nincs rá. Viszont ezt a pletykát ő már a gyerek születése előtt hallotta, és ezt el is mondta a bíróságon (jegyzőkönyvben szerepel). És komolyan is vette, mivel születése óta nem törődik a gyerekkel... A gyerek már 12 éves. Nagyon remélem, hogy mivel sem "tényt", sem "új tényt" nem tud felmutatni, elutasítják a keresetét. Áprilisban lesz tárgyalás, majd megírom, mit dönt a bíróság.

ObudaFan # e-mail 2015.03.19. 17:01

Az anya az apaság megdöntése iránt a gyámhatóság jóváhagyásával, kiskorú gyermekével együttesen indíthat pert. Ebben az esetben kérdéses, hogy meglesz-e ehhez a gyámhatóság hozzájárulása. Mindenesetre ha eddig volt kapcsolattartási jogod, akkor arra az esetre is kérheted, hogy legyen, ha megdöntenék az apaságod.
A kapcsolattartás végrehajtása iránt pedig fordulj a gyámhatósághoz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

szikkadt70 # e-mail 2015.03.18. 18:25

Kedves ügyvéd Úr! Nő!
Az lenne a kérdésem hogy megdöntheti-e a volt párom az apaságom úgy hogy mindketten tisztában voltunk azzal amikor aláírtuk mindketten ez a nyilatkozatot hogy nem én vagyok a vér szerinti apa. a vér szerinti apa nem akarta a gyereket, és ma sem akarja. a gyereket én neveltem 3 éves koráig, amit március 6.-án töltött be. És 2 hónapos terhességétől voltunk együtt. De neki januártól más párja van, és már 2hete nem engedi hozzám a fiam, és azzal fenyeget hogy a nevemről is leveteti.
Előre is köszönöm válaszát!
Zsolt!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.11. 07:10

Azért arról nyilatkoztasd, hogy mi lenne az a tény, amely a kereset benyújtása előtti egy évben jutott a tudomására, és alkalmas rá, hogy kételyeket ébresszen benne az apaságát illetően. Ha nincs ilyen, akkor elutasítás érdemi vizsgálat nélkül. Ha mond ilyet, még mindig bizonyításra szorulhat, hogy tényleg nem egy évnél régebben tud róla.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.11. 07:07

Valószínűleg nem. Mit tudna mondani az ügyről?

www.kbs-ugyved.hu

jutka0429 # e-mail 2015.03.10. 23:54

Kedves Fórumozók!
Még mindig nincs vége.
Tudom, butaságot kérdezek, de ebben a jogi világban már semmiben sem vagyok biztos...
Megkaptam az idézést az apaság vélelmének megdöntése iránti perben.
Alperes a kiskorú gyerekem és társa (vagyis én). A gyerek 11 éves, neki ügygondnokot jelöltek ki.
Ugye a gyerekre nem vonatkozik az idézés, őt nem kell vinnem a bíróságra???
Köszönöm, ha válaszoltok!

jutka0429 # e-mail 2015.01.06. 16:14

Köszönöm!
Én még mindig abban bízom, hogy nem lesz vizsgálat, ennyi év után...

ObudaFan # e-mail 2014.12.23. 14:45

jutka0429

Igen, a DNS vizsgálat valószínűleg meglesz, majd a pervesztes viseli a költségeket, előlegezni neki kell.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

jutka0429 # e-mail 2014.12.22. 20:30

Kedves Fórumozók!
Végigolvastam mind a 22 oldalt. Sajnos még mindig nem kaptam választ. Tudtok segíteni?

jutka0429 # e-mail 2014.12.14. 10:45

Kedves Hozzáértők!
Gyermektartás iránt pert indítottam volt férjem ellen. A gyermek a válás után 2 hónappal született meg. Mindig úgy vélte, hogy nem ő az apja, de eddig nem tett semmit. A gyerek most 11 éves. Most, amikor hivatalosan is mertem gyerektartàst kérni, beadta a keresetet az apaság vélelmének megdöntésére. Kérdésem:helyt ad-e a bíróság a keresetnek, ha új tény nem merül fel az apaságot illetően? Csak "bemondásra" - az ő szava az enyém ellen, bizonyíték nélkül elhiszi-e neki a bíróság, hogy mással volt kapcsolatom 11 éve? Bizonyíték-e, ha odaállít egy alkoholista hajléktalannal, aki aztmondja, anno a szeretőm volt? (Bizonyíték nincs...)
Ebben az esetben kötelez-e a bíróság Dns-vizsgálatra? Annak költségeit ki fogja kifizetni?
Köszönöm a segítségeteket!

Fabyen82 # e-mail 2014.10.29. 09:58

Köszönöm lajcsó!

ObudaFan # e-mail 2014.10.27. 17:08

Nem is kell. Mind a hárman két tanúval ellátott nyilatkozatot tesztek erről az illetékes járásbíróságon, kéritek a nemperes eljárás lefolytatását, aztán idézésre megjelentek és ezt megerősítitek. Némi illetékterhe van, más költsége nincs.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sophiestic # e-mail 2014.10.26. 08:32

Üdvözlök Mindenkit!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy én jelenleg még mindig házas vagyok papíron a férjemtől 4 éve külön élek, 4 éve van egy élettársam akitől 8 hónapja született egy kislányom. A házasság miatt a lányom a férjem nevét kapta meg, így az anyakönyvi kivonatába is a férjem került, aki nem a biológiai apa. A férjem közreműködő ő elismeri, hogy nem ő az apa, a mostani párom elismeri ő az apa. Mindenesetre szeretnénk rövidre zárni ezt az ügyet, hogy a kislány anyakönyvi kivonatába végre a vérszerinti apuka neve kerüljön és ezáltal a kislány vezeték neve is megváltozhasson.

Olyan megoldást szeretnék, ha van ilyen, hogy minél gyorsabb és költségmentes legyen, hiszen az érintettek mindenben egyetértenek és elismernek?
Nem szeretnék és nem is tudok több százezres DNS vizsgálatért fizetni, hiszen mindenki tudja ki az apa.
Hogyan és merre induljak el az ügy érdekében ?

Nagyon köszönöm előre is a segítő szavakat.

lajcsó # e-mail 2014.10.23. 15:06

"nyáron azt mondta a volt férjem, hogy kb. 40 ezer ft lesz, oké ennek a fele vállalható. Erre mondtam, hogy jó, fizetem."
Akkor ennyit fizess neki mert ennyit vállaltál, az e fölötti részt fizesse a volt férjed!
"A költségmentességet mire adják meg? Jövedelmet kell igazolni?"
Többek között jövedelmet is. A bíróságon lehet kérni költségmentességi nyomtatványt.
"Ha alaptalan a per, akkor mire számíthatunk? (Tudom,hogy ő az apja, 100%)"
Ebben az esetben arra számíthatsz, hogy a bíróság a felperes keresetét elutasítja és kötelezi őt a perköltség megfizetésére.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Fabyen82 # e-mail 2014.10.23. 13:23

lajcsó ez most komoly? Ez rengeteg, biztos nem tudom állni a felét. Anno nyáron azt mondta a volt férjem, hogy kb. 40 ezer ft lesz, oké ennek a fele vállalható. Erre mondtam, hogy jó, fizetem. De mi is most kezdtünk a semmiből, nullából új életet, rengeteg tartozással, négy gyerekkel (páromnak is kell fizetnie rengeteg gyerektartást) így ez tuti nem menne. A költségmentességet mire adják meg? Jövedelmet kell igazolni?
Ha alaptalan a per, akkor mire számíthatunk? (Tudom,hogy ő az apja, 100%)

lajcsó # e-mail 2014.10.22. 16:00

A perben a DNS vizsgált költsége 250 000 Ft. körül van, de inkább több.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Sherlock # e-mail 2014.10.22. 15:51

Bár maszek klinikán 45-55 ezerből megvan a vizsgálat, ami olcsóbb mint a végén az alaptalan per lesz (ha ő az apa - ezt leginkább Te tudod).

joghallgató

lajcsó # e-mail 2014.10.22. 15:46

A megállapodásotok szóban is érvényes. Azt követelheti tőled amire te konrétan (pontosan meghatározottan) kötelezettséget vállaltál. a per során lehet kérni költségmentességet!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Fabyen82 # e-mail 2014.10.22. 15:14

Kedves Fórumozók!

A problémám az, hogy a volt férjem indított egy apasági vélelem megdöntése iránti pert. A pici nyáron volt egy éves, és az ő ügyvédje erőltette ezt (amúgy normálisan, viták nélkül váltunk és fizet utána rendesen). A volt férjem viszont mindig mondta, hogy talán nem is az övé a gyerek, mert én elköltöztem tőle és lett egy új kapcsolatom. . Az ügyvéd rábeszélte a perre, hogy ha bizonytalan, akkor inkább most legyen meg a per, és én is egyetértettem, ne akkor álljon ezzel elő, ha a kicsi már mindent ért. Viszont akkor megbeszéltük,hogy fizetem a per felét, ami kb 20 ezer ft lesz, de azóta kiderült, hogy állítólag sokkal több lesz a költség. Nem tudom, pontosan mennyi, de nem biztos, hogy ki tudom fizetni, követelheti rajtam?

lajcsó # e-mail 2014.09.28. 13:50

"De mégha veszítenék is Magyarországon, akkor tovább megyek az Emberi jogok Európai Bíróságához"
Csak szólok! Az általad annyi áhított apaság vélelmének megdöntése iránti perben, te nem lennél (nem lehetnél) peres fél, legfeljebb tanú. Az apaság vélelmének megdöntés iránti perben a felperes a kiskorú gyeremek, az alperes pedig a vélelmezett apa. Az anya beavatkozóként bármelyik félhez csatlakozhat.
Tanúként nyilvánvalóan nem lehetnél pervesztes.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

ObudaFan # e-mail 2014.09.28. 13:10

A gyámhatóság mikor adja meg a hozzájárulását a per megindításához? Mikor áll a gyermek érdekében a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése?

Ha a gyerek a vélelmezett apával családi kapcsolatban él, akkor aligha.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Bengalo mursh # e-mail 2014.09.28. 11:18

Tisztelt "lajcsó"! Te jogilag nézed az ügyet!Igazad is van, hisz ez a "Jogi fórum"! Két egyforma ügy nincs! De mégha veszítenék is Magyarországon, akkor tovább megyek az Emberi jogok Európai Bíróságához.... Tudod miért? Azért, hogy ha kisfiam nagyobb lesz, akkor a szemébe tudjak nézni, hogy én mindent elkövettem! Ez már nem jogi kérdés...

lajcsó # e-mail 2014.09.28. 10:48

"A gyámhatóság mikor adja meg a hozzájárulását a per megindításához?" Azt tőlük kell megkérdezni!
Jegyző koromban nekem is volt egy pontosan ilyen ügyem. Az ügyfél annyira erősködött, hogy végül hozzájárultam a perhez és kirendeltem egy ügyvédet. Úgy voltam vele, ha nekem nem hisz az ügyfél, akkor (talán) majd hisz a bíróságnak.
Simán buktuk a pert!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Bengalo mursh # e-mail 2014.09.28. 09:26

Tisztelt Dr. Guba!

Ön biztos jó fej, nem tudom milyen ügyvéd! De Tarczay ügyvéd Úr segített a témakörben hiányzó tudást pótolni!De látom, ön is a rúgj bele az "okoskodó, talán beképzelt hülyébe" játékot játssza.....Nem vagyok az, jelentem tisztelettel! :) Hanem benne vagyok egy élethelyzetben és rengeteg mindennel szembesültem! Minden jogszabályt elolvastam! Rengeteg Alkotmány Bírósági határozatot stb...... De tisztelt Dr. Guba! Magam és a kisfiam miatt hinnem kell, hogy sikerül!
No hölgyek/urak, én mint itt okoskodó hülye dobok egy kavicsot az állóvízbe! Kérnék mindenkit aki arra érdemesnek gondolja magát....Mi a véleményetek?
A gyámhatóság mikor adja meg a hozzájárulását a per megindításához? Mikor áll a gyermek érdekében a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése?

A BH2006.419. számú döntésben az eljáró bíróság kimondta, hogy a kiskorú érdekét elsődlegesen az szolgálja, hogy a vér szerinti szülőjét (apját) megismerje, és a vér szerinti szülője nevelje fel.

Köszönöm mindenkinek aki utána néz és véleményt formál!

Bengalo mursh # e-mail 2014.09.28. 09:03

Köszi Guba! Neked legalább humorérzéked is van! :)