Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apaság vélelmének megdöntése

Attila10 # e-mail 2014.08.06. 10:56

Kovács Béla Sándor

Én úgy látom nem értitek ezt az élethelyzetet! Az 5 év alatt összesen 3 alkalommal láttam a gyermeket,mivel az édesanya a Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül engedte a láthatást, 2 hetente 1 óra, a gyermekjólétis felügyeletével, az édesanya az ajtóban stázsálva.

Én igenis tudni akarom,mert nem fogok más kölyke után fizetni,ugyanis a hölgynek csak a pénz kellene!

Fel nem tudom fogni,h átgondoljátok ezt a dolgot,amikor ilyen badarságot írtok le!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.06. 10:37

Vannak dolgok, amelyeket nem kell tudni. Szerintem az is ilyen, hogy annak a gyereknek, akit öt éve a sajátomként szeretek, esetleg nem én vagyok a biológiai apja.

De ez nem annyira jogi kérdés.

www.kbs-ugyved.hu

Attila10 # e-mail 2014.08.06. 10:33

lajcsó

Te az én helyzetemben nem akarnál meggyőződni arról,h tied a gyerek vagy sem?

lajcsó # e-mail 2014.08.06. 10:25

"Egyébként én nem véleményt kértem,hanem jogi segítséget!"
A jogi tanácsot is megkaptad. Pusztán feltevésre hivatkozva, nem javaslom a per indítását.

Attila10 # e-mail 2014.08.06. 07:06

lajcsó

Tehát úgy gondolod,h az egy erkölcsös nő,aki a szeretőjétől szül gyermeket és 10 éven keresztül hazudozik a férjének és elhiteti vele,h a gyermek tőle van???
Ilyen hozzáállással velem is nyugodtan megtehette azt,h félrekefélt mellettem is - mivel nem harmonikus kapcsolatban éltünk - és mástól esett teherbe!
Először ismerni kellene a háttér információkat,mielőtt véleményt mondasz!
Egyébként én nem véleményt kértem,hanem jogi segítséget!

Attila10 # e-mail 2014.08.06. 06:58

Kedves lajcsó!

Úgy látom nem olvastad el figyelmesen a történetemet!

A hölggyel való kb. 8-9 hónapos együttélés kínszenvedés volt,alig vártam,h lehetőségem legyen elköltözni tőle!
Nem akartam tőle gyereket, akkor jelentette be,h terhes,amikor már nem volt lehetőség az abortuszra!
Ment a hazudozás részéről,h megjött neki,nem jött meg,mióta terhes stb.
Itt egyáltalán nincs szó bosszúról,de nehogy már fizessek egész életemben egy olyan gyermek után,aki nagy valószínűséggel nem is az enyém!
Egyáltalán nem vérzik több sebből ez a történet, én csak arról szeretnék megbizonyosodni,h a gyermek az enyém vagy sem. Ha a kedves hölgynek tiszta lenne a lelkiismerete,akkor nyugodt szívvel vállalná a DNS vizsgálatot és nem lenne szükség erre az egész jogi procedurára. De mivel valami nem stimmel részéről,ezért mindent megtesz,h ez ne jöhessen létre!

lajcsó # e-mail 2014.08.05. 13:53

"egyre több szóbeszéd jár a városban,ami állítólag a hölgy közeli rokonaitól származik,h a fiúgyermeknek nem én vagyok az apja!"
Szóbeszédre akarsz pert alapozni? A bíróság az ítéletét nem szóbeszédre hanem bizonyított tényekre alapozza!
"A 2. lánygyermek történetét tekintve ez a dolog nem zárható ki!"
Ez nem éppen logikus következtetés.
A felvetésed egyébként is több sebből vérzik.
Nem arról van szó, hogy így akarsz rajta bosszút állni a sikertelen kapcsolat miatt?

ObudaFan # e-mail 2014.08.05. 13:12

Ismerőseim azt mondták,h apasági pert nagyon nehéz indítani,mert a bíróság a gyermek érdekeit nézve elutasítja!

Ez tévedés, elég objektív szabályok vannak. Az egyetlen probléma, hogy igazold, hogy egy éven belül szereztél tudomást arról, hogy nem a tiéd a gyermek. HA ezt nem tudod igazolni, akkor csak az ügyészség indíthat pert a nevedben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Attila10 # e-mail 2014.08.04. 11:31

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket kérném az alábbi dologban:

2008. évben együtt éltem egy nővel,aki együttélésünk alatt terhes lett,majd 2009. július 3-án fiúgyermeket szült. A hölgynek az első házasságából volt 2 lány gyermeke,az együttélésünk során bevallotta,h a 2 gyermek nem a férjétől van,hanem a korább szeretőjétől. A férjével 10 éven keresztül elhitette,h a gyermek tőle van.
Mielőtt a fiúgyermek megszületett a kapcsolatunk tönkrement és szétköltöztünk. A szülés után megfenyegetett,h kirúgat a munkahelyemről,ha nem írom alá az apasági elismerő iratokat a helyi önkormányzatnál,amit sajnos megtettem.Az elmúlt fél évben egyre több szóbeszéd jár a városban,ami állítólag a hölgy közeli rokonaitól származik,h a fiúgyermeknek nem én vagyok az apja!
A 2. lánygyermek történetét tekintve ez a dolog nem zárható ki!
Abban kérném a segítségeteket,h hogyan milyen módon indíthatok apasági pert, mivel a hölggyel nagyon rossz viszonyban vagyunk,nem hajlandó belemenni a magán jellegű DNS vizsgálatba???
Ismerőseim azt mondták,h apasági pert nagyon nehéz indítani,mert a bíróság a gyermek érdekeit nézve elutasítja! Kérlek benneteket,h segítsetek,mert ez a kétség felemészt,h enyém vagy nem enyém a gyermek!
Segítségeteket előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.05.12. 09:20

Apaság megállapítása iránti pert akkor lehet indítani, ha az apai jogállás nincs betöltve. Attól, hogy házas az anyuka, persze, még nem biztos, hogy be van töltve, de ha a fogamzási idő egy része alatt is házas volt, akkor igen. Ebben az esetben előbb a vélelmezett apa apaságát meg kellene dönteni. Te viszont ez iránt nem indíthatsz pert. A vélelmezett apa indíthat, az anyuka is indíthat. Ha ők nem hajlandóak, akkor legfeljebb a gyámhatóságtól kérheted, hogy indítson ilyen pert, de erre esély valószínűleg akkor van, ha nem él együtt a vélelmezett apuka a gyerekkel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

D.Zoli # e-mail 2014.05.10. 17:47

Tisztelt Fórum!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha apasági teszttel tudom bizonyítani, hogy enyém a gyerek, akkor nevemre tudom e venni, ha az anyja házasságban él? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.05.07. 09:42

Lemondó nyilatkozat nincs. Ebben a helyzetben a férjnek apaság vélelme megdöntése iránt kell pert indítania, aztán ha annak vége, neked pedig apaság megállapítása iránt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Gerzson:) # e-mail 2014.05.06. 21:26

Tisztelt Ügyvéd Úr ill Ügyvéd Nő!

Kérdésem a következő lenne. Gyermekem születésekor a párom még férjnél volt épp úgy mint most. A gyerek születésekor együtt éltünk de azóta viszonyunk megromlott. Gyerekűn a férje nevére került. Szeretném a gyereket a nevemre venni és felnevelni mivel bizonyíthatóan nem törődnek vele és nem tudják biztosítani a megélhetésüket sem. A exem férje hajlandó aláírni a lemondó nyilatkozatot de az exem semmien hajlandóságot nem mutat a megegyezésre

ObudaFan # e-mail 2014.04.28. 12:20

Nem a teszt kell, hanem a bíróság ítélete, de viselheti.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

angel242526 # e-mail 2014.04.25. 19:37

Tisztelt Fórum,

Nyáron születendő gyermekemet édesapja nem ismeri el, nem írja alá az apasági nyilatkozatot. Apasági teszt lesz vége. A kérdésem az lenne,hogy ha a kezembe lesz az apasági teszt, mellyel bizonyítható, hogy ő az apa, akkor e határozat alapján viselheti a gyermekem az apa vezetéknevét?

Előre is köszönöm a segítséget.

pazs #   2014.04.24. 15:04

De láthatást is akar - az apaság vélelmének megdöntése mellett, szerintem ezt akarják kivédeni, mármint hogy továbbra se vegyen részt az életükben, a gyerekek ne is tudjanak a dologról. És csak a kisebbik gyerekre kér apaság vélelmének megdöntését, a nagyobbikra nem, úgyhogy mindenképpen bonyolult a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.04.24. 14:51

De hát azt mondja, hogy az apa pert akar indítani az apasági vélelem megdöntése iránt. Ha ez így van, akkor mindenki ugyanazt akarja: hogy ne ő legyen az apa. Mit kell tehát kivédeni?

www.kbs-ugyved.hu

pazs #   2014.04.24. 14:38

Azt, hogy a gyerekeknek meg kelljen mondani, hogy akit az édesapjuknak tekintenek, mert így szoktatták őket, nem is a biológiai apjuk, akit, bár szeretnének, nem lehet kiradírozni az életükből (bár a pénze azért nem lenne rossz). És a kérdező szerint ez egy normális család.
Érted te.

Amúgy Niki, ez az örökbefogadásos dolog működhet, de azt ne reméld, hogy a gyerekeid sosem fogják megtudni, mi is történt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.04.24. 11:29

Pontosan mit is akarsz kivédeni?

www.kbs-ugyved.hu

Niki880510 # e-mail 2014.04.24. 08:31

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni,ha erre van mód.2 gyermekem van egy előző kapcsolatból.A nagyobbik gyermek 6,a kisebbik most lesz 5 éves.4 évvel ezelött volt a volt párommal apasági perünk illetve a gyermektartás megállapitása ,mivel születésük óta nem fizetett a volt párom és még kapcsolatot se tartott a gyerekekkel.Elismerte az apaságot ,illetve a gyermektartás fizetési kötelezettségét elfogadt,bár nevét nem adta nekik,és azóta továbbra se egy percet sem látta a gyermekeit!De nem is fizet!Most ,hogy a Gyámhivatalnál probáljuk intézni ,hogy az állam fizesse kitalálta ,hogy ő mégis szeretne apasági vizsgálatot a kissebbik gyerköcre mondván szerinte nem hasonlit rá,továbbá akár láthatást is...:(...Na most ezzel csak az a problémám ,hogy a gyermekek nem is ismerik,azt se tudják ,hogy létezik,illetve 4 éve van egy párom akivel már egy közös babánk is született,a gyermekeim őt nevezik apának...Félek ,hogy megtörheti gyermekeimet akik egy normális családban nőnek fel.Érdeklődnék ezt hogy lehetne kivédeni?Mi már arra is gondoltunk ,hogy esetleg az apával (ha ilyen lehetőség van)megegyezni ,hogy mondjon le apai jogairól és a párom ugymond örökbegfogadná őket.És akkor végre megszabadulunk tőle,hisz ő nem apuka akar lenni ,csak nem akar fizetni!Kérem adjanak tanácsot,mit tehetünk,hogy a gyerekek ne huzzák a rövidebbet?

ObudaFan # e-mail 2014.02.24. 11:59

Anyukától nem igazán lehet szerintem követelésed. Ha megállapítják, hogy nem te vag az apa, és azt is megállapítja a bíróság, hogy ki az apa, akkor a kifizetett gyermektartásdíjat követelheted a valódi apán. De egyébként az anyuka nem indíthat pert az apasági vélelem megdöntése iránt, a gyámhatóság meg nem valószínű, hogy fog. Esetleg te indíthatsz a tudomásszerzéstől egy éven belül, vagy a gyermek, ha nagykorú lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Vestrum # e-mail 2014.02.21. 17:24

Előzmények:
2012 ősz Teljes hatályú apai elismerés részemről.
2013 nyara Bírósági egyezség láthatás kapcsolattartás és tartásdíj.

Anya kezdetek óta megnehezíti a lányommal való kapcsolattartást, de a gyerektartás összege miatt bíróságra vitte az ügyet. Ahol a kapcsolattartás és tartásdíj terén nem az lett amit Ő szeretett volna hanem inkább amit Én indítványoztam.

2013 Decemberben a lányom 13 hónapos korában közölte ne lepődjek meg, ha kiderül nem Én vagyok az apa.

Jelenleg:

3 héttel ezelőtt beidéztettem anyukát a gyámhatóságra mert a kapcsolattartás nem a megegyezés szerint történt. Ezután csináltatott egy anonim DNS tesztet ami apaság kizárt eredménnyel zárult. Számomra hihetetlen az eredmény...

Az eredményt jelezte a gyámhatóságon, most fog következni ez Én meghallgatásom.

Valaki hallott már ilyen ügyről, hogy nem az apa kezdeményezi a vélelem megdöntését.

Ha a hivatalos vizsgálat is negatív lesz anyukát megtévesztésért számon lehet kérni, ill. a bíróság előtt se a valós tényeket közölte...

ObudaFan # e-mail 2014.02.19. 23:46

Nem az a probléma, hogy a nevén lesz a gyerek, hanem hogy kifizet egy néhány százezres szakértői díjat, ha nem lesz együttműködő.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Furtocske # e-mail 2014.02.19. 15:26

Köszönöm a választ! Márc.15 után? Lesz vmi új jogszabály? És ahhoz meg kell születnie a gyereknek, vagy esetleg így is megy? Illetve ha a férj semmiben nem együttműködő, akkor nagyon tudja hátráltatni a dolgot? A válást igen, de az apaság tisztázását is? (nem nagyon érdekli hogy a nevén lesz még egy gyerek, a sajátjai után sem fizet gyerektartást..)

ObudaFan # e-mail 2014.02.19. 10:53

Elég lesz a perben DNS vizsgálat, de nyilván előtte a bíróság mindenkit meg fog hallgatni.
Azért március 15. után ennek lesz egyszerűsített módja is, így ha legalább ebbe beleegyezik a volt férjed, akkor lehet ezt gyorsan és olcsón is csinálni, ami főleg az ő érdeke lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese