Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apaság vélelmének megdöntése

ObudaFan # e-mail 2014.02.24. 11:59

Anyukától nem igazán lehet szerintem követelésed. Ha megállapítják, hogy nem te vag az apa, és azt is megállapítja a bíróság, hogy ki az apa, akkor a kifizetett gyermektartásdíjat követelheted a valódi apán. De egyébként az anyuka nem indíthat pert az apasági vélelem megdöntése iránt, a gyámhatóság meg nem valószínű, hogy fog. Esetleg te indíthatsz a tudomásszerzéstől egy éven belül, vagy a gyermek, ha nagykorú lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Vestrum # e-mail 2014.02.21. 17:24

Előzmények:
2012 ősz Teljes hatályú apai elismerés részemről.
2013 nyara Bírósági egyezség láthatás kapcsolattartás és tartásdíj.

Anya kezdetek óta megnehezíti a lányommal való kapcsolattartást, de a gyerektartás összege miatt bíróságra vitte az ügyet. Ahol a kapcsolattartás és tartásdíj terén nem az lett amit Ő szeretett volna hanem inkább amit Én indítványoztam.

2013 Decemberben a lányom 13 hónapos korában közölte ne lepődjek meg, ha kiderül nem Én vagyok az apa.

Jelenleg:

3 héttel ezelőtt beidéztettem anyukát a gyámhatóságra mert a kapcsolattartás nem a megegyezés szerint történt. Ezután csináltatott egy anonim DNS tesztet ami apaság kizárt eredménnyel zárult. Számomra hihetetlen az eredmény...

Az eredményt jelezte a gyámhatóságon, most fog következni ez Én meghallgatásom.

Valaki hallott már ilyen ügyről, hogy nem az apa kezdeményezi a vélelem megdöntését.

Ha a hivatalos vizsgálat is negatív lesz anyukát megtévesztésért számon lehet kérni, ill. a bíróság előtt se a valós tényeket közölte...

ObudaFan # e-mail 2014.02.19. 23:46

Nem az a probléma, hogy a nevén lesz a gyerek, hanem hogy kifizet egy néhány százezres szakértői díjat, ha nem lesz együttműködő.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Furtocske # e-mail 2014.02.19. 15:26

Köszönöm a választ! Márc.15 után? Lesz vmi új jogszabály? És ahhoz meg kell születnie a gyereknek, vagy esetleg így is megy? Illetve ha a férj semmiben nem együttműködő, akkor nagyon tudja hátráltatni a dolgot? A válást igen, de az apaság tisztázását is? (nem nagyon érdekli hogy a nevén lesz még egy gyerek, a sajátjai után sem fizet gyerektartást..)

ObudaFan # e-mail 2014.02.19. 10:53

Elég lesz a perben DNS vizsgálat, de nyilván előtte a bíróság mindenkit meg fog hallgatni.
Azért március 15. után ennek lesz egyszerűsített módja is, így ha legalább ebbe beleegyezik a volt férjed, akkor lehet ezt gyorsan és olcsón is csinálni, ami főleg az ő érdeke lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Furtocske # e-mail 2014.02.19. 10:25

Nem olvastam a sok előzőt, lehet hogy már benne van. De hogy működik egy ilyen? A helyzet az, hogy párommal babát várunk, de még nem váltam el, és úgy néz ki sokáig fog tartani, mert a másik fél nem akar ennek ellenére. Ha majd elváltunk indíthatok egy ilyen apaság vélelem megdöntő pert? Annak mi a menete? Elég egy apasági orvosi vizsgálat- hogy bebizonyosodjon hogy az "új" párom az apja és akkor a nevére kerülhet? Ugye nem kell ehhez lemondani a volt férjnek a gyerekről? (mert most a hogyan - szúrjak ki veletek mégjobban szitu van nála ). Köszi a válaszokat előre is!

Kristóf_kr # e-mail 2014.01.29. 21:28

Kristóf_kr!

Megoldódott "szerencsésen"
Minden jót!

Kristóf_kr # e-mail 2014.01.24. 18:24

Jó estét!
"Összejöttem" egy hölggyel és úgy tűnik terhes lett
OK. nőgyógyász és kiírták abortuszra
Nem kell elkísérni, nem kell elé menni, utána jön hozzám
Azóta eltünt, valószínű ismeretlen helyen rokonoknál van.
Másfelöl hajléktalan.
Amennyire utánajártam, nem találták a kórházban hogy bejelentkezett volna.
Úgy tűnik "jó parti" lennék neki.
Mi a lehetőségem a kivédésre, vagy rendesen elhúzni az időt, ha megtartja a gyereket?

ObudaFan # e-mail 2014.01.21. 15:21

A gyámhatóságot próbálhatjátok megkérni, hogy rendeljen ki a gyereknek eseti gondnokot a perindításra.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Sándorka # e-mail 2014.01.21. 12:50

Tisztelt Jogi Fórum!

Történt velem néhány hónappal ezelőtt hogy egymásra találtunk egy régi kedves hölgy ismerősömmel, akinek történetesen ven egy 4 éves kislánya. Elmondta nekem hogy a kislány az én gyerekem!Természetesen csináltattunk DNS tesztet és az is ezt igazolta. Ez idáig rendben is van,azonban a volt párja úgy tudja még hogy az övé.Az ő apasága teljes hatályú apai elismerő nyilatkozaton alapul.Mivel agyermekem édesanyjával a közös jövőnket tervezzük, ennek az apasági nyilatkozatnak a vélelmét szeretnénk megdönteni! A kérdésem az lenne hogy hogyan zajlik ennek a menete?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.10.10. 16:47

Milyen vizsgálat az? A DNS-vizsgálat ennél sokkal pontosabb eredményt ad.

Egyébként az az igazság, hogy az apaság nem önkéntes, nem nagyon kérdezgetnek téged, hogy "bevállalod-e".

www.kbs-ugyved.hu

kacsusz # e-mail 2013.10.10. 15:07

Ha valaki ért az eredmények értelmezéséhez, kérem segítsen! 85%-os apasági eredménnyel be kell-e vállalnom egy gyereket, úgy, hogy a többi apajelőltet a hölgy nem "versenyeztette" meg? Más gyerekéért nem szeretnék egy életen át fizetni.

ObudaFan # e-mail 2013.09.10. 13:11

Nem egészen ezt mondja. Azt mondja, hogy nem indíthatsz apasági pert, amíg van az anyakönyvben apa. Ezen nem fog az sem segíteni, ha a vélelmezett apa meghal, vagy elválnak. Az meg, hogy a gyerek betölti a 18-at, csak annyit segít, hogy ő indíthat pert a vélelmezett apa ellen az apaság vélelmének megdöntése iránt, ha majd akar.
Amit te most tehetsz, az az, hogy kéred a gyámhatóságot, hogy a gyereknek rendeljenek ki eseti gondnokot apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra. De ha családként élnek együtt, akkor a gyámhatóság ezt nem valószínű, hogy teljesíti.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Zoard72 # e-mail 2013.09.07. 14:26

Tisztelt forum.
Torten velem 2004 ben : Az akkori baratnom eltitkolta, hogy gyermeket var es par honappal kesobb hozzament felesegul egy altala par honapja ismert urhoz . A gyermek megszuletese utan ket evvel birosaghoz fordultam, hogy allapitsak meg , h ki az apa. A birosag elutasitotta a kerelmemet, ugyanis a hazassagban elo anya es apa is ugy nyilatkozott, h kozos gyermekuket nevelik. hmm .
A birosag elutasitott, ugyanis a torveny kimondja, h a csaladban elo gyermek mindket szuloje ugy nyilatkozik, h a gyermek az ovuke, ebban az esetben egy harmadik szemelynek nincsen lehetosege kerelmet benyujtani, csak abban az esetben ha az egyik szulo elhalalozik, vagy elvallnak, vagy pedig a gyermek betolti a 18. eletevet. Ugyanis a torvenyek a csaladot vedik.
Nekem arra a paragrafusra lenne szuksegem, amely ezt leirja es kimondja. Tudna segiteni valaki ? Koszonom szepen a segitseget. Nagyon fontos volna ! Szep napot !

ObudaFan # e-mail 2013.08.26. 21:14

A gyámhatósághoz fordulhatsz, hogy indítsa meg az apasági pert.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

missdior # e-mail 2013.08.25. 13:44

Kedves Jogi fórum!
Én a segítségét szeretném kérni hogy a gyermekemet aki most fog megszületni nem akarja a az apja a nevére venni hogy mégis mit lehet tenni az ügy érdekébe.
Előre is köszönöm segítségét!

krisszi11 # e-mail 2013.05.30. 14:35

Nem él együtt, de a vélelmezett apa a lány volt férje,akitól elvált évekkel ezelőtt és a volt férjnek azóta új családja van. Nehéz sztori ez, köszi az eddigi infókat.

ObudaFan # e-mail 2013.05.30. 13:12

Ha a vélelmezett apával anyuka együtt él, akkor nem sok esélye van a vér szerinti apának. Ha nem, akkor meg lehet próbálni felkeresni a bíróságot, hogy eseti gondnokot rendeljen ki az apasági vélelem megdöntése iránti perre.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

krisszi11 # e-mail 2013.05.30. 10:54

Tudta, hogy gyereke lesz, már a terhesség alatt elmondta neki az anya. Ez releváns? Külföldre kellett mennie, aztán időközben visszatért.

pazs #   2013.05.24. 12:46

Mikor szerzett tudomást a vér szerinti apa arról, hogy lesz/lett egy gyereke?

krisszi11 # e-mail 2013.05.24. 09:13

Az anya nem szeretné az apát képben látni.
Ő akart egy gyereket, mindenáron és így egyszerűbb volt, mint a spermabank. Nem értek egyet ezzel a hozzáállással egyébként. Az apa közben külföldön volt, majd nemrégiben visszatért.

ObudaFan # e-mail 2013.05.23. 23:55
monalisa1 #   2013.05.23. 19:01

Az anyával együtt közösen keressék fel a gyámhatóságot.

krisszi11 # e-mail 2013.05.23. 16:54

Sziasztok!
Ismerősöm nevében kérek segítséget: gyermeket szült, aki jelenleg egy éves. Nincs férjnél. A baba apasági nyilatkozatát egy ismerőse töltötte ki, nem a vér szerinti apa. A vér szerinti apa most azonban előkerült és mégis szeretne a gyermek életében jelen lenni, láthatást szeretne és vállalni a gyerektartás fizetését.
Ilyenkor mit tehet a vér szerinti apa? Kérhet DNS vizsgálatot és ezzel az apasági nyilatkozat felülírható?
Köszönöm!

lajcsó # e-mail 2013.05.23. 06:54

Mivel külföldön élsz a bírósági eljárások (válás, apasági) a szokásosnál hosszadalmasabb lesznek. Lehet, hogy már a férjed megindította az eljárásokat, csak a jogsegély miatt arról csak hosszabb idő után szerzel tudomást. Apaság vélelmének megdöntése iránti per a házasság felbontását követően indítható. A kiskorú érdekében a gyámhivatal is indíthat pert. Ebben az esetben a gyermek képviseletét kirendelt ügyvéd látja el. A kirendelt ügyvédet az illetékes kormányhivatal fizeti.