Apaság vélelmének megdöntése


lajcsó # 2016.07.14. 20:37

"a gyerek nem tőle származik, ő a betegsége miatt erre képtelen."
Ez is bizonyíték lehet!

Dr.Attika # 2016.07.14. 17:08

Tisztelt Renke!
A DNS vizsgálatot cca. 40 ezer forintból el lehet végeztetni. Miért nem végeztetik el? Nyilvánvaló, hogy az elhunyt után maradt un. DNS hordozó. A vélelmezett gyermektől pedig bírósági határozattal be lehet szereztetni azt. Ezen vizsgálatok egybevetésével egyértelműen meg lehet állapítani, hogy ő vagy nem ő az apa.

lugi # 2016.07.14. 16:33

Tisztelt Ügyvéd úr
A sógornőm fia 50 évesen meghalt. 8 évvel ezelőtt aláírt egy apasági nyilatkozatot egy alkalmi ismerősének. A jószívűségére alapozva rendesen behálózták. A nő többekkel is viszonyt folytatott.Halála előtt arra kérte az anyját, hogy csináltassa meg a DNS tesztet,apasági vizsgálatot helyette, mert ez a gyerek nem tőle származik, ő a betegsége miatt erre képtelen. Pár nap múlva meghalt. A sógornőm szeretné a fia akaratát teljesíteni, de nem tudja, hogyan kell eljárni,vagy egyáltalán lehetséges-e ez a fia halála után.
Kérem segítsenek a sőgornőmnek teljesíteni a fia utolsó kérését

Köszönettel: Renke

ObudaFan # 2015.10.05. 13:33

Boci007

Ha a gyermek születéséig nem sikerül jogerősen elválni és meg is házasodni az élettársaddal, akkor valóbana férjed nevére anyakönyvezik a gyermeket. De ezt követően hármasban kérhetitek a bíróságtól, hogy egy egyszerűsített nemperes eljárásban állapítsa meg az élettársad apaságát.

Boci007 # 2015.10.02. 16:30

Rögtön a közepébe vágnék...
Megromlott házasságomból válással még nem léptem ki, de kb 2 éve külön élünk, én az élettársammal. Csakhogy jön a baba, és nem tudom mit tehetnénk? A jogi leírások alapján mindenképp a volt férjem nevére kerül majd, mert csak most fogunk válni. Valahogy ezt szeretnénk elkerülni. Volna valakinek ez ügyben információja? Nagyon megköszönném!

Fabyen82 # 2015.07.03. 17:26

Kedves Jutka

Nekünk nem kellett semmit letétbe helyezni, egy hónap alatt megvolt a vizsgálat, még egy hónap a tárgyalás, aztán a végén kellett fizetni. De lehet máshol ez másképp működik.

Fabyen82 # 2015.07.03. 17:23

Kedves Lajcsó

400 az a 300 körül :-) A volt férjem most fizette ki, kicsivel több, mint 400.

jutka0429 # 2015.06.30. 17:46

Már jöttem volna a fejleményekkel, de nincsenek. Apa nem képes letétbe helyezni a bíróság által megszabott összeget a dns-vizsgálat megelőlegezésére...újabb 2 és fél hónap telt el.

jutka0429 # 2015.04.21. 17:05

Igen, bizonyára a bírónő is így gondolta.
Nincs ebben semmi bántó az Ön részéről.

jutka0429 # 2015.04.14. 17:44

"Mi mást tehetett volna" a bíró? - Hát mondjuk ítéletet hirdethetett volna, ahogy minden egyes résztvevő számított rá (a felperes és az ügyvédje is!), hiszen egyértelmű volt, hogy elkésett a vélelem megdöntésével a kedves apuka...
Engem nyilván nem fog meglepetés érni a dns-vizsgálat kapcsán.
Jó is lesz, ha hivatalos papír lesz a kezünkben.
Csak hát a per 7 hónapja folyik, még lesz folytatása, gyerektartás nem érkezik. A nagyobbik gyerekre sem, akinek pedig már megítélte a bíróság rég. A végrehajtó tehetetlen, mert az egyik hónapban bejelentett 4 órás munkahely a következő hónapra megváltozik, átalakul, elköltözik. A feketemunkára nincs bizonyíték...Apuka külföldre készül, hát csak húzza az időt. S bizony ebben - akaratlanul is - őt támogatja a bíróság.

És ha már szóba került a költségmentesség: úgy tudom, ez az apasági vizsgálat költségére nem kérhető, csak az egyéb perköltségekre. Vagy rosszul tudom?

lajcsó # 2015.04.14. 06:57

"Kicsit" megrogyott a hitem a magyar igazságszolgáltatásban."
Amennyiben biztos vagy dolgodban, akkor nincs mitől tartanod. Ha a volt férjed nem kap költségmentességet, akkor neki fog nagyon "fájni" az eset (anyagilag). A DNS vizsgálat költsége kb. 300 ezer forint körül van, plusz egyéb költségek (ügyvéd, stb.)

jutka0429 # 2015.04.13. 21:41

Kedves Mindenki!
"Kicsit" megrogyott a hitem a magyar igazságszolgáltatásban.
Régebben leírt ügyemben ma volt tárgyalás.
Bár kiderült, hogy a volt férjemnek nincs semmi bizonyítéka, és rég kifutott a rá vonatkozó határidőből; olyan butaságokat hordott össze, hogy a saját ügyvédje lemondó arccal csukta be a dossziéját; a bíró mégis elrendelte az apasági (dns) vizsgálatot...
Nem tudom, mit tehetnék még...

liaa # 2015.04.10. 09:46

Obudafan

Konzultáltam többekkel az új Ptk 4:114 par, lehetőséget ad rá,hogy születés előtt a vér szerinti apa nevére kerüljön, kértem sürgősséget. A bíróságok a régi ügymenetet alkalmazzák,nekem úgy tűnik...Kérelmet adtam be írásban meglátjuk...
liaa

ObudaFan # 2015.04.09. 18:59

Yrys

Adhat meghatalmazást magyar ügyvédnek, vagybeadhatja postán a saját aláírásával is a keresetlevelet, de külföldi okirat esetén kelleni fog a konzuli hitelesítés. Vagy az utazásai során kellene valahol keresni egy erre jogosut magyar konzult, vagy, ha ez nem járható, csak az marad, hogy te indítod az eljárást a gyámhatóságon.

ObudaFan # 2015.04.09. 18:54

liaa

A legegyszerűbb lenne, ha a férjed,az új prod és teanáto be eg közös kérelmet ere nézve, leírva, hogy több, mnt 300 napja nem éltk együtt a férjeddel. Születésig nem lesz vége és még őt fogják apakéntanyakönyvezni, de aztán ezt módosítják.

Batkamanó82 # 2015.04.09. 14:24

Üdvözletem.
A következő szituációba keveredtünk párommal amiben tanácsukat szeretném kérni.
Volt férjemmel 1,5 év külön élés után tavaly decemberben felbontották a házasságunkat. Ez rendben zajlott, viszont kiderült hogy új párommal gyermeket várunk. Ugye a törvények szerint amíg a házasság bontásától számított 300 nap nem telik el, úgy a gyermekünk a volt férjem nevére kerül anyakönyvileg. Ezért gondoltuk hogy összeházasodunk. DE! A mostani párom volt felesége akitől hivatalosan elvált finoman fogalmazva nem bír magával és ott tartunk hogy a páromtól már mindent elvett. Az autóját épp árverezik, a bankszámláját zárolták. Az lenne a kérdésem hogy ha hozzá megyek az én eddig szerzett vagyonom( kp, saját autó, bankszàmla) veszélybe kerülhet e olyan szempontból hogy közös vagyonná válik, vagy esetleg házassági szerződéssel megvédhető e?
Remélem érthetően sikerült feltennem a kérdést.
Előre is köszönöm.ha válaszolnak! Szép napot!

liaa # 2015.04.08. 15:51

Üdv. Segitséget kérnék, a házasságom megromlott, az életközösség másfél éve megszünt, a bontóper még nem zajlott le. Én új életet kezdtem, új párommal babát várunk. Szeretnénk ha a gyermek a vér szerinti apa nevét kapná születéskor. A helyi bíróság szóban elutasított a bontóper hiányára hivatkozva. Szerintünk a 2013, évi CCLII tv. lehetővé teszi az apaság vélelmének megdöntését a még érvényvben lévő házasság esetében is. Kérdés: jól értelmezzük , értjük-e? Hogyan tovább? Köszönettel.

Yrys # 2015.04.07. 14:22

Jó napot!
Hasonló problémák felvetődtek már a fórumon, az enyém mégis egyedi eset.
A volt férjemtől külön élek már 2012 novembere óta. Együtt dolgoztunk egy óceánjárón, de kihűlt a házasságunk, s ő egy másik hajóra kérte magát. Azóta nem láttam, a kapcsolatot nem tartottuk. Ő dél-afrikai. A hajós munka nem családcentrikus: 6 hónap hajózás, 7-8 hét szabadság. Ő a szüleihez, én pedig Magyarországra jöttem szabadságra, utána pedig külön hajón dolgoztunk tovább. A válásunk 2013. októberében emelkedett jogerőre, amikor az exem újra hazament szabadságra.
Az új párommal 2013 április óta vagyok együtt. 2014. 08. 12-én kisfiunk született 29. hétre. Mivel nem telt el a válásomtól 300 nap, a gyerek a volt férjem nevét kapta.
Senkit nem érdekel, hogy a gyerek koraszülött, ha időben születik, vagy csak 2 héttel később, semmi problémánk nincs a nevével.
Sok-sok hercehurca után most kaptam egy VÉGZÉST, ha a vélelmezett apa ügyvédi közreműködéssel indít pert a gyerek ellen, akkor nem kell gyámhivatali hozzájárulás. No meg így lenne a leggyorsabb az eljárás.
Kérdezem, tud-e magyar ügyvédet fogadni a vélelmezett apa, ha most éppen Fokvárosban van szabadságon?
Megjegyzem, konzuli hitelesítés nem lehetséges, mert ugyan a neten évek óta fenn van, hogy Fokvárosban van tiszteletbeli konzul, de gyakorlatilag NINCS!
Nem kérhetem a volt férjemet arra, hogy fogadjon ügyvédet, fizesse is ki, amikor semmi köze a gyerekhez.
Már így is jó fej volt, mert küldött beleegyezést, hogy lehet útlevele a gyereknek, küldött beleegyezést, hogy nélküle is kivihetem az országból.
Küldött nyilatkozatot, miszerint a gyerek nem az övé.
A kisfiam vér szerinti édesapja itt van velünk, neveli a gyerekét, nyilatkozott róla, hogy ő az apa.

Ha a vélelmezett apa fogadhat magyar ügyvédet, a megbízást elég-e, ha tanúk hitelesítik?
Vagy mit tehetek?
A kisfiam hónapokig inkubátorban volt, 3 hetesen műtötték. Nem tudom megkereszteltetni, mert nem az apja nevén van!
Most elvisszük Mauritiusra a nagyszülőkhöz, akik már nagyon várják. Mit mondjak nekik, miért nem lehet megtartani a keresztelőt?
Azért, mert Magyarországon a gyerek érdeke mindenek előtt?
De miért nem az az érdeke, hogy az apja a nevére vehesse, amikor ő van itt vele?
Bocsánat, hogy hosszúra eresztettem, de kétségbeejtő.

ObudaFan # 2015.03.31. 12:50

Mivel most jelenleg az apai státusz be van töltve, nem indíthat másik személy apaság megállapítása iránti pert. Esetleg azt teheti, hogy kéri a gyámhatóságot, hogy előbb eseti gyámot rendeljen ki az apaság megdöntése iránti per elindítására és ha ez megtörtént, utána indíthat pert. Azért ebben a szituációban nem lehetetlen, hogy a gyámhatóság erre hajlandó legyen.

vikus78 # 2015.03.28. 20:13

Jó estét olyan problémával fordulok önökhöz,hogy az öcsém exe decemberben szült egy kislány akit a testvérem a nevére is vett mivel a lány elmondása alapján az övé a gyermek...ha ezt nem tette volna elvitték volna a kislányt csecsemő otthonba....én és a párom megvettünk mindent a picinek akit pár hete ki helyeztek nállunk családba mivel a szülők mentálisan nem alkalmasak szülőnek..így mi lettünk a gyámja a kislánynak.Azóta a nő vissza tért a régi szakmájába prostinak...nem látogatja a gyermeket..a lány azóta még két férfit megkörnyékezett hogy ő az apa....gyermektartást követelve,amitől félek, hogy kérhet-e a pasi anyja mint nagymama apasági tesztet,mert ma felhívott hogy elindítja az apasági eljárást,ha igen kinek az engedélye kell...az enyém mint gyám vagy az anyáé?????.mi örökbe akarjuk fogadni a kislányt...mivan ha kiderűl hogy nem az öcsémé elvehetik tőllünk????Kérem mielöbbi válaszukat nagyon aggódom Köszönöm Viki

jutka0429 # 2015.03.25. 05:10

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm, magam is így gondolom.
A volt férjem arra hivatkozik, hogy most tudta meg, hogy a gyermek fogantatása idején kapcsolatom volt mással. Ez csak pletyka, bizonyíték nincs rá. Viszont ezt a pletykát ő már a gyerek születése előtt hallotta, és ezt el is mondta a bíróságon (jegyzőkönyvben szerepel). És komolyan is vette, mivel születése óta nem törődik a gyerekkel... A gyerek már 12 éves. Nagyon remélem, hogy mivel sem "tényt", sem "új tényt" nem tud felmutatni, elutasítják a keresetét. Áprilisban lesz tárgyalás, majd megírom, mit dönt a bíróság.

ObudaFan # 2015.03.19. 16:01

Az anya az apaság megdöntése iránt a gyámhatóság jóváhagyásával, kiskorú gyermekével együttesen indíthat pert. Ebben az esetben kérdéses, hogy meglesz-e ehhez a gyámhatóság hozzájárulása. Mindenesetre ha eddig volt kapcsolattartási jogod, akkor arra az esetre is kérheted, hogy legyen, ha megdöntenék az apaságod.
A kapcsolattartás végrehajtása iránt pedig fordulj a gyámhatósághoz.

szikkadt70 # 2015.03.18. 17:25

Kedves ügyvéd Úr! Nő!
Az lenne a kérdésem hogy megdöntheti-e a volt párom az apaságom úgy hogy mindketten tisztában voltunk azzal amikor aláírtuk mindketten ez a nyilatkozatot hogy nem én vagyok a vér szerinti apa. a vér szerinti apa nem akarta a gyereket, és ma sem akarja. a gyereket én neveltem 3 éves koráig, amit március 6.-án töltött be. És 2 hónapos terhességétől voltunk együtt. De neki januártól más párja van, és már 2hete nem engedi hozzám a fiam, és azzal fenyeget hogy a nevemről is leveteti.
Előre is köszönöm válaszát!
Zsolt!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.11. 06:10

Azért arról nyilatkoztasd, hogy mi lenne az a tény, amely a kereset benyújtása előtti egy évben jutott a tudomására, és alkalmas rá, hogy kételyeket ébresszen benne az apaságát illetően. Ha nincs ilyen, akkor elutasítás érdemi vizsgálat nélkül. Ha mond ilyet, még mindig bizonyításra szorulhat, hogy tényleg nem egy évnél régebben tud róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.11. 06:07

Valószínűleg nem. Mit tudna mondani az ügyről?