Apaság vélelmének megdöntése


MajorDomus # 2010.07.29. 18:50

Mielott haborogsz nezd meg s tulajdoi lapot,kinek a neven van a haz.
Ha a novered nem segit,mar elarvereztek volna a hazat. Az akkori penxe is a tobbszoroset eri most.
o tudott akkor segiteni.
Nezd meg mi van a tul.lapon.

Mónyk # 2010.07.29. 17:41

Kisemmizet a testvérem!
4-en vagyunk testvérek,Én vagyok a legkisebb.
Édesapám és anyám keservesen megdolgozott és szinte a két kezükkel építették fel,sajnos vettek fel rá kölcsönt is.Nemtudták egy idő után fizetni,nővéremnek pedig volt pénze,Németországban él családjával.Nővérem kifizette a kölcsönt,ügyvédet mindent és így 1.2millió ft-ba kerűlt neki és lett egy 25milliót érő háza nagy telekkel.
Azt ígérte szüleimnek,hogy haszonélvezeti joguk lessz,ehhez képest csak lakáshasznállatuk lett.a kettő között pedig van külömbség.Édesapám szerette volna visszacsinállni mert látta,hogy Nővérem kezd ugymond elszállni magától,de sajnos meghalt.Hárman itt élünk magyarországon két nővéremnek vannak gyermekeik nekem nincs,rossz anyagi körűlmények között élünk,mégis mind hárman összekapartuk a temetésre a pénzt,csak a nővérem aki ,,örökölt" Ő késett,ezért 1-héttel később tudtuk eltemetni édesapánkat.Engem senki nem kérdezett meg annak idején,hogy kitudnám-e fizetni az adóságot,három nővérem és szüleim ültek le, jogos ez így? Anyám azóta bevallotta,hogy sajnos féltek attól,hogy elárverezik a lakást ezért mentek ebbe bele. Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Amíg Ők kinn vannak Németországban ,Én fizettem a rezsit,vágtam a füvet,soha meg nem köszönték,azt ígérték mind hármunknak lessz helye a házban meg anyánknak is aki még él,mégsem így van.És minden alkalommal ha itthon vannak közli ez az Ő háza! Betelt a pohár,szeretném tudni valóban így van-e? Meg lehet-e támadni ezt az egészet?Ha igen hol,és hogyan? Kérem segítsenek!

Mónyk # 2010.07.29. 17:25

Miczák István ,62éves vagyok.
Eladtam évekel ezelőtt egy telket, hitelbe erről hivatalos papír is készűlt.Az új tulajdonos épített rá egy ingatlant,szintén hitelből.A Bank bíróságra adta az ügyet, követeli Ő is Én is a pénzünket,már évek óta húzódik az ügy ,a bíróság semmit nem tesz,az ügyvédem szintén.Hogyan szerezhetnék érvényt jogos követelésemnek.Nem törleszti nekem a telek árát,áll a pénzem,természetesen kamatokkal eggyütt szeretném a pénzem látni,már nemcsak a telek árát,hanem az évek alatt vártam eleget a pénzemre.Tudna valaki segíteni ebben?Mit és hogyan kellene kezembe vegyem az ügyet? Lassan ki tudja meddig élek? Én megdolgoztam azért a telekért,azóta kétszer annyit ér,mégsincs pénzem belőlle.Kérem segítsenek!Sűrgős lenne !

Mónyk # 2010.07.29. 17:20

Más nevében teszem fel a kérdést,mert megkért rá.Sűrgős segítségre lenne szükség.
Az első ügy: élettársi kapcsolatban élnek már 18éve a szomszéd bácsiék.Lajosbácsi fia is velük van,felnevelték,mert anyja elhagyta.Önkormányzati lakásban laktak,megvásárolták 20%ot kellett fizetni az Önkormányzatnak és kamatmentesen kell fizetni 20évig. A fiú lett a tulajdonos,Lajos bácsi és Éva néni pedig a haszonélvezők. Ők fizetnek minden rezsit a fiú nem,néha lakik itthon,de akkor sem fizet semmit viszont minden nap berugik.Ez az állapot már teljesen kibírhatatlan, két öregnek a nyugdíja 102000ft-ebből fizetik a gyógyszereiket mert a kögyyógyot is megvonták tőlük,a lakás rezsijét,és még enniük is kell,Éva néninek két infarktusa volt,most műtötték a szemét idegileg teljesen ki vannak. Hogyan lehetne ezt a helyzetet rendezni,ki lehet-e a fiút 25éves rakni mint tulajdonost,van-e rá bármilyen megoldás? Kérem aki tud segítsen,adjon valamilyen tanácsot.
Tisztelettel megköszönöm segítségüket!

MajorDomus # 2010.07.11. 09:26

Álláspontom változatlan .

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.10. 23:33

Olvass vissza! A rovat egyébről se szól.

Tigris01 # 2010.07.10. 19:17

Tisztelt Hozzáértők!

A következő probléma áll fenn jelenleg az esetünkben. Az élettársam jogilag férjnél van, tavaly október óta külön él a férjétől, a válópere folyamatban van, nem tudni mikor fejeződik be a procedúra.

Időközben áldott állapotba került tőlem, babát várunk. A dolgok állása szerint, ha jól tudjuk, az időközben a válás esetlegesen történő be nem fejezéséig, és még utána is valamennyi ideig, a megszülető baba az ex nevére kerülne.

A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e valamilyen nyilatkozatot tenni előre, hogy a gyermek tőlem van, ezzel elérve azt, hogy az én nevem viselje? Ha ez nem lehetséges, akkor mennyi időnek kell eltelnie ahhoz a válás kimondása után, hogy a megszületendő baba ne a volt férj nevére kerüljön?

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.24. 08:03

mért nem egyszerűsíthető ez 3 nyilatkozattal
A gyermek érdekeinek védelme miatt nem. Hiszen egy ilyen egyszerűsítéssel az a fajta örökbefogadás, amikor az anya új partnere fogadja örökbe az előző házasságból származó gyermeket, kikerülne a hatósági kontroll alól. Az pedig nem kívánatos.

MajorDomus # 2010.06.23. 18:35

Tudom

Nem is jogi szempontból irtam a hsz-t, hanem pár millio ember
Társadalmi normativái és kissé ,,konzervativ,, szemlélete alapján.

Nika198 # 2010.06.23. 18:33

Nem tudom köszönjem-e vagy ne
Uraim!
Élőszőr is nem vagyok k.. másodszor az össz. problémám a lehetetlen helyzet megoldással van Nem azzal hogy nem szeretném megoldani csak épp nem értem mért nem egyszerűsíthető ez 3 nyilatkozattal harmadszor ha figyelnek drága uraim 3 éve hivatalosan egyedül nevelem a férjemmel való közös gyermekünk eddig se kértem ez a gyerek után se gyerektartást és a volt férjemmel békében válunk csak épp eddig nem tartottuk fontosnak mivel megvoltunk külön külön 3 éve. Tehát ez még a házasságtörés enyhe fogalmát sem merítette ki, még egyszer megismétlem egyedül álló szülő vagyok 3. éve. Édesapám szintén falusi és üzeni jól van, semmi gondja ezzel a helyzettel, és a lányával se.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.23. 07:28

Major, a hatályos jog nem ismeri a "házasságtörés" fogalmát.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.23. 07:28

OFF
Mert tapasztalatod nulla előbb írtakból ki is derült.

Hát arról mesélhetnék...

Te viszont csakis a saját szempontodból vagy képes szemlélni a problémát, és egy pillanatra sem tudod a másik fél helyzetébe képzelni magad. No, ezt hívják az empátia hiányának.
ON

A hatályos szabályozás megfelelően védi a volt férjet attól, hogy nyakába varrják a más gyerekét: módja van pert indítani az apaság vélelmének megdöntése iránt, és meg is nyeri a pert.
A hatályos szabályozás nem gördít különösebb akadályt az elé, hogy egy ilyen helyzetben a biológia apa jogi apává válljon. Ha a volt férj ragaszkodik az apasághoz - ami nem túl életszerű - akkor az anya kérésére a gyámhatóság megindítja az apaság vélelemének megdöntése iránti pert; az apai státusz megürülése után pedig a biológiai apa tehet elismerő nyilatkozatot.

MajorDomus # 2010.06.22. 19:55

U.i
A volt nejem nem tudna nekem gyereket szülni, s beperelni tartásdijért, mert nem érné meg élve !

Tudod falusi lány s ott az ilyent simán k-nak titulálják, s a saját apja ütné agyon.

MajorDomus # 2010.06.22. 19:49

Nika

Értettük a problémádat. A legnagyobb probléma hogy nem olvasol Mikszáthot ( Különös házasság). Akkor forditok !
Férjes asszonyként gyereket vársz a szeretődtől.
Papiron és jog szerint szimpla házasságtörés amit csinálsz s még te vagy felháborodva ?

Nika198 # 2010.06.22. 12:37

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Milyen empátia??? Szerintem nem érteted a problémámat, vagy el se olvastad. Magyarázatként szolgáljon a tudatlanságod mellé, hogy nem minden ember válik azonnal és nem minden ember gondolja úgy hogy a bürokratikus törvények miatt hibás.
Az empátiáról pedig annyit hogy én épp azokkal vagyok empatikus akik ez miatt a törvény miatt kerülnek szorítóba. Ha majd ilyen helyzetben leszel vagy épp a volt nejed szül a nevedre egy idegen gyereket okkal vagy ok nélkül gondolj arra hogy légy empatikus vele szembe Pláne ha majd még gyerektartás ügyben is beperel.
Nem is a te véleményed érdekelt. Mert tapasztalatod nulla előbb írtakból ki is derült.

Tehát ne szólj szerintem olyan ügyhöz mihez gőzöd sincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.18. 07:51

Beléd se sok empátia szorult...

Nika198 # 2010.06.18. 07:49

Köszönöm a válaszokat!
Remélem ez a probléma felnyitja törvényhozóink figyelmét. Mert ez a törvény igen merev és igazságtalan hisz szülhetne az ember a volt férjének is gyereket 300 nap alatt és persze még a gyerektartást is követelhetné.
Tehát ez a törvény többet árt mint használ!!

ObudaFan # 2010.06.17. 10:25

Vagy úgy lehet megúszni, ha házasságot köttök a gyermek apjával még a gyermek születése előtt.

Az új Ptk. megoldotta volna ezt a problémát, de sajnos a politika áldozata lett, nem fog hatályba lépni.

pazs # 2010.06.17. 08:19

Amit a szülei adnak neki :)

Komolyra fordítva a szó, téged nyilván a vezetékneve és az anyakönyvbe bejegyzett apa neve érdekel jobban. Ha mind a három fél egyetért, akkor ez egy nagyon gyors per lesz, de sajnos bíróságon kívül nem lehet megúszni. Adjatok be apaság vélelmének megdöntése és apaság megállapítására irányuló keresetlevelet és onnan már sima ügy (hacsak valamelyik fél meg nem gondolja magát).

Nika198 # 2010.06.17. 08:04

Tisztelt hozzáértők!
Fura helyzetben vagyok, sajnos az úgy nevezett családjogi törvények miatt. A férjemtől 2 éve külön élek. A két év alatt új kapcsolatból várok gyermeket. A válásom épp most zajlik, gyakorlatilag 1 hónap múlva érvénybe lép a válás. Mikor is én betöltöm a 7 hónapot a terhességben. Próbáltunk a születendő gyermekem apjával apasági nyilatkozatot tenni mivel a gyermek apja nem az ex férjem, és hivatkoztunk a válásra. Azonban elutasítottak azzal mondván hogy férjnél vagyok és ez esetben még a válást követően 300 napig a volt férjem nevére anyakönyvezik a gyermeket. Kérdem én hogyan? Házassági anyakönyvi kivonatunk már nincs mivel ezt a bíróságon le kell adni, 1 hónap múlva a saját lánykori nevemet veszem vissza és a gondozási kis könyvemben már a biológiai apa neve szerepel. Mind az ex férjem mind a születendő gyermekem apja kész nyilatkozni Az ex férjem arról, hogy nem ő a gyermek apja a gyermek apja pedig arról, hogy ő a gyermek apja. Minden orvosi igazolásunk meg van, és még a válóperen sem érette meg a bíró mikor erre rá kérdeztünk hogy mért nem hajlandó az anyakönyveztető szóba állni velünk.
Kétségbe vagyunk esve és nem értjük most mi a teendő. Ez a család jogi törvény jelenleg 3 ember életét keseríti és nem értjük mért nincs mód az ilyen esetekben némi rugalmasságra.
Tehát a kérdés fenn áll mi lesz a születendő gyermek neve???

Tomasz # 2010.06.12. 10:20

Köszönöm szépen a válaszokat mindkettötöknek!

ObudaFan # 2010.06.11. 20:56

Gyorsan meg kell indítani az apasági vélelem megdöntése iránti pert, mert az új ténynek a tudomásodra jutása után csak egy éven belül teheted ezt meg.

monalisa1 # 2010.06.11. 18:49

Junius 25-én tedd le a bíróság asztalára a DNS vizsgálat eredményét - és nyugodtan dölj hátra.

A bíróság meg fogja szüntetni a t.díj miatt ellened indított keresetet, egyben a gyermeket leveszik a nevedről.

Nagy mázlid van!

Lehet hogy a nő a tárgyalásra már el sem megy - nagyon égetné ott magát...

"Mona"
laikus hozzászóló

Tomasz # 2010.06.11. 18:30

Tisztelt hozzáértők!
11 éve kapcsolatom volt egy nővel akitöl született egy leánygyermek.A gyermek születése után pár hónappal szakítottunk külömböző okok miatt.
A gyermeket még megszületése elött apasági nyilatkozattal a nevemre vettem (mivel nem voltunk házasok)de mindig is kételyeim voltak afelöl,hogy én vagyok az apa.(a szerelmes embert az lehet férfi vagy nő nagyon meglehet vezetni).A kislánnyal és az anyával szakításunk óta nem volt kapcsolatom!DE egy hónappal ezelött kaptam egy levelet a bíróságtol,hogy beperelt gyermektartásért....Én megkértem az anyát és a gyermeket hogy végeztessünk el egy DNS vizsgálatot mielött megkezdődne a tárgyallás ami 2010 júni 25.-én lesz.A DNS vizsgálat igazolta hogy NEM én vagyok a gyermek apja.
Mit tegyek,hogy a gyermek ne az én nevemen legyen és hogy ne engem tekintsenek az apjának?
Hogyan tudom megoldani ezt a problémát?

monalisa1 # 2010.05.07. 21:12

"2009 őszén sperma donorral megtermékenyítették az én petesejtjeimet..."

Valóban elolvastam valamit, vagyis a sperma donort véltem a férj spermájának...

ml.