Apaság vélelmének megdöntése


Fractal # 2013.01.25. 20:23

Köszönöm a válaszokat, de ez még most is zavaros kissé... Tehát mindenképpen a volt férj nevére anyakönyvezik a gyereket (még akkor is, ha mindenki tisztában van vele, hogy nem ő az!), miközben ezt senki sem akarja, sőt, az apuka csak apasági pert indítva veheti nevére a kicsit?

Anyuka nem kér gyerektartást, semmit a volt férjtől, inkább azt szeretné, hogy a volt férj ne akarhasson tőle semmit a gyerekkel kapcsolatban.

ObudaFan # 2013.01.25. 18:23

A volt feleseg kivarja, hogy a szuletes utan elteljen tobb, mint 1 ev, hogy a volt ferj ne tudjon apasagi velelem megdontese iranti pert inditani. Kb 5 ev mulva pert a volt feleseg pert indit elmaradt gyerektartas ugyeben es a magyar "demokratikus es emberi jogokat nagyon tisztelo" birosag visszamenoleg gyerektartas megfizetesre kotelez egy artatlan embert.

Ez marhaság. Az apuka a tudomásszerzésétől egy évig indíthat önállóan pert, és még utána is indíthat helyette az ügyészség.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.25. 16:53

Több ponton is tévedsz. Lényegeset.

provodnyik # 2013.01.25. 16:41

Erdekes dolgokat olvasgattam a magyar jog erre vonatkozo szabalyairol.
Tehat, ha a felek elvalnak es a volt feleseg 300 napon belul szul es valaki mas az apuka, a volt ferj tudta nelkul az o nevere anyakonyvezteti. Tulajdonkeppen a volt ferj nem is tudja hogy nevere irattak egy gyereket, aki nem is az ove.
A volt feleseg kivarja, hogy a szuletes utan elteljen tobb, mint 1 ev, hogy a volt ferj ne tudjon apasagi velelem megdontese iranti pert inditani. Kb 5 ev mulva pert a volt feleseg pert indit elmaradt gyerektartas ugyeben es a magyar "demokratikus es emberi jogokat nagyon tisztelo" birosag visszamenoleg gyerektartas megfizetesre kotelez egy artatlan embert.
Ez igen......

provodnyik # 2013.01.25. 15:18

Mas orszagokban kovetkezokeppen oldodnak az ilyen jellegu problemak

  1. Ott is a torvenyes ferjet velelmezik biologiai apanak.
  2. Ha kiderul, hogy megsem a ferj (Tanuk, DNS vizsgalat de eleg egy eros bizonyitek, hogy a felek nem eltek egyut), minden koltseget a vesztes (anyuka fizet)
  3. A velelmezet apuka mar sertettkent lephet fel es az eddig jogtalanul felvett gyerektartast visszakovetelheti, erkolcsi karterites mellett. Ezalol kivetel, ha a feleseg jomaga sem tudta ki lehet a gyerek apja.

Mas orszagokban, ha a feleseg tudja, hogy nem a ferj az apa, ajanlatos kiegyezo nyilatkozatot tenniuk meg a birosagi eljaras elott, ezesetben a fenti 3 pont elkerulheto.
Ugyanis ott a jog az erkolcsre epul es senkinek nincs joga artatlan ember becsuletebe gazolni. Es ha 2 ember jol erezte egyszer magat, vallalja is ennek a kovetkezmenyeit es ne egy artatlan ember, viselje a terhet.

szakvizsgázó1217 # 2013.01.25. 15:01

Mindenképpen a volt férjet anyakönyvezik apaként, ha a jogerős ítélet (házasság felbontása) és a gyermek születése között nem telik el 300 nap. utána pedig apaság megdöntése iránti per, ahogy az alattam szóló írta.

provodnyik # 2013.01.25. 14:53

Ha a valoper utan szuletik a gyerek az lessz a gyerek apja, akit te megnevezel es aki az apasagi nyilatkozatat megteszi.
Ha valami oknal fogva a mostani ferjed kerul anyakonyvezesre, indithat pert apai velelem megdontese irant, a koltsegeket ugyan o fogja elolegezni, de mivel te leszel a pervesztes, ki kell fizetned.

Fractal # 2013.01.24. 20:56

Tisztelt fórumozók,
A családjogi törvényt bújva egy ideje, inkább úgy döntöttem, itt kérek segítsétek Önöktől, mielőtt teljesen eltévednék a jogi útvesztőben.

Jelenleg férjnél vagyok, várandósan. A férjemmel egy ideje külön élünk, a gyermek biológiai apja nem ő. Szeretnénk elválni közös megegyezéssel (közös gyerek nincs, közös vagyon sincs), így várhatóan a válóper lezárulhat még a gyerek születése előtt. Ha jól értelmezem a törvényt, a gyermek vélelmezett apja mindenképpen a férj lesz, ha megszületésééig nem megyek férjhez és nem leszek élettársi kapcsolatban mással (ezek egyike sem fog megtörténni). A következőket szeretném kérdezni:

  1. Ilyen esetben is a férj vezetéknevét kapja a gyermek, ha az addigra már felbontott házasságnál a férj nevét adtuk meg a leendő gyermekek vezetékneveként, vagy ez a házassággal együtt érvényét veszíti és az anyja vezetéknevét kaphatja a gyermek?
  2. A biológiai apa elismeri a gyereket, szeretne is apasági nyilatkozatot tenni, illetve nevére venni a gyereket, de a házasság, vagy élettársi kapcsolat nem jön szóba (házas). Ez csak peres úton lehetséges a mi esetünkben a vélelmezett apaság miatt, a születést követően?
  3. a gyerek felügyeleti jogát egyedül szeretném gyakorolni, erről a váláskor kell megegyezni, vagy a születés előtti válás esetén mindenképpen ez a helyzet?
  4. Igényt tarthat-e a férj a gyerekre valamilyen módon akkor is, ha tudja, hogy nem ő a biológiai apa?

Előre is köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2013.01.10. 11:15

Pert ő nem tud indítani, a gyámhatóság rendelhetne erre ki eseti gondnokot. De ha rendezett a családi életetek, aligha fog.

b-sz # 2013.01.09. 17:05

Tisztel Fórum!

Jogi tanácsot szeretnék kérni.
Pár évvel ezelőtt egy kapcsolatból terhes lettem. a srác nem akarta a gyereket, sőt ellenezte. De úgy döntöttem, megtartom. Egyedül vállaltam. Apasági nyilatkozatot sem tett, mindenféle kapcsolattartás ellen volt. A gyermek megszületése után megismerkedtem egy férfival, aki elfogadta a gyermeket, apasági nyilatkozatot is tett, magáénak ismerte, a gyámhatóság jegyzőkönyve is vette, nevét felvette. Ezután megszületett első közös gyermekünk, majd házasságot kötöttünk. Aztán megszületett harmadik gyermekünk is. most, jó pár évvel a történtek után megjelent a biológiai apa, jogait követelve, bírósággal fenyegetőzve.
A kérdésem az, milyen eszközök vannak a kezében ? Mit tehet? Indíthat - e pert ?Milyen módon szólhat bele családi életünkbe, egyáltalán megteheti-e?

köszönettel.b-sz

ObudaFan # 2013.01.03. 11:51

Először a válópert kell elindítani utána az apasági pert vagy fordítva?

Mindegy, a kettő nem függ egymástól.

Az apasági pert milyen bizonyítékkal indíthatom el?

Hát milyen bizonyítékod van? Majd úgyis a perben a szakértő véleménye lesz a döntő. Viszont ha több, mint egy éve tudod, hogy nem a te gyereked, akkor csak az ügyészség indíthatja el a nevedben, ha akarja, te nem indíthatsz pert.

A most születendő gyermeknek hivatalosan én leszek az apja?

Csak akkor nem, ha a születésig el is váltok és az anya meg is házasodik újra.

Ha igen akkor hogy fog lekerüni a nevemről? Elég egy nyilatkozat a mostani élettárstól hogy az övé?

Nem, pert kell indítani az apaság vélelmének a megdöntése iránt.

ObudaFan # 2012.11.19. 14:56

Az apaság vélelmének a megdöntése iránt indíthatsz pert. Már ha kevesebb, mint egy éve tetted a nyilatkozatot. Ha több, mint egy éve, akkor csak az ügyészségen kérheted, hogy indítsanak pert az érdekedben.

1885 # 2012.11.19. 10:58

Üdvözlök mindenkit!
Rövid történet:
Volt barátnőm aláíratta velem az apaságit,alig múltam 18. Belesétáltam a csapdába. Sem akkor sem most(főleg most) nem vagyok meggyőződve arról,h én vagyok az apa. Kb fél éve levelezek a bírósággal. A legutolsó levelükben azt írták,h peren kívül kérhetek az anyától apasági vizsgálatot illetve hogy a per tárgya önmagában nem lehet az apasági vizsgálat kérése.
Akkor most mit tegyek? Vonják a fizetésemből a (nem kevés) gyerektartást és a gyereket nem ismerem és minden körülmény azt mondja,h nem én vagyok az apa. Mi a teendő? Köszönöm!

ObudaFan # 2012.11.19. 10:02

Attól hogy nem az én nevem van a baba de alá van írva az apasági ugyanolyan jogom van hozzá mintha a nevem lenne?

Igen.

Kérhetek valami független gyámügyest aki nem áll kapcsolatba velük?

Ha jól értem, azt szeretnéd, hogy a gyerek nálad legyen elhelyezve. Ez viszont nem a gyámhatóság, hanem a bíróság kompetenciájába tartozik.

Attila24 # 2012.11.19. 07:59

Üdvözlöm!

Nekem olyan problémám lenne, hogy mikor barátnőm terhes lett sokat veszekedtünk ezért szét mentünk.Ő kapott egy idegösszeroppanást amivel kórházba is került.Ma egy hónapja hogy megszületett a fiam újból kibékültünk láttam is a fiam,de valamelyik nap a barátnőm anyukája eltiltott a gyerektől nem mehetek látogatni.Ugye a barátnőm ő ott lakik náluk 21 éves de állítólag az anyukájának van róla papírja hogy barátnőm nem beszámítható pedig ez nem így van beszámítható és nincs semmi baja.Barátnőmet ezzel a papírral zsarolja hogy ha nem azt csinálja amit mond akkor elperli tőle a gyereket velem szembe meg azzal hogy mivel mikor terhes volt ugye én elhagytam őket azt mondja az anyja hogy automatikusan lemondtam a gyerekről és semmi jogom nincs hozzá.Ezelőtt barátnőmmel megcsináltuk az apasági elismerő papírt alá írtuk semmi vita nélkül de a baba nem a nevem van de az anyakönyvbe apaként én szerepelek benne.Az lenne az Ügyvédúrhoz a kérdésem mit tehetnénk hogy az anyukája ne zsaroljon minket?Attól hogy nem az én nevem van a baba de alá van írva az apasági ugyanolyan jogom van hozzá mintha a nevem lenne?Most jutott eszembe barátnőm apukájának az unokatestvérének a felesége a gyámügyön dolgozik állítólag az ő keze alatt megy minden és mindig azt mondja nekem az anya soha nem fog hozzám kerülni mert neki ott rokonja van és ő elintézi hogy ne kerülhessen hozzám ilyet megtehet hogy vissza él ezzel a helyzettel? Kérhetek valami független gyámügyest aki nem áll kapcsolatba velük?Azt még tudni kell barátnőm apukája rokkant nyugdíjas az anyukája nem dolgozik tudomásom szerint sehol,nálunk anyukám,apukám dolgozik véglegesítve vannak jó körülmények vannak nálunk idézőjelbe megvan mindenünk, én 24 éves vagyok de nem dolgozok azon vagyok hogy munkát találjak de nem sikerül kihez kerülne a baba így meglátása szerint?

Válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2012.10.02. 16:21

Ha a gyerek még nincs egy éves, vagy csak legfeljebb egy éve van tudomásotok arról, hogy nem ő az apa, akkor indíthat ő pert. Ha régebb óta tudja, akkor csak az ügyészséget kérheti, hogy indítson az érdekében pert.
A perköltséget a pervesztes fizeti a végén.
A már teljesített gyermektartást nem lehet sem visszaperelni, sem a másik gyermek tartásába nem lehet beszámítani.

JULCSI55 # 2012.10.02. 16:10

Bocsánat. A tanukat úgy értem hogy az ex elmondta nekik hogy ki az igazi apa.

JULCSI55 # 2012.10.02. 16:07

Üdvözlöm.

A férjem előző élettársi kapcsolatából született 2 gyerek.A fiú nem az övé,nagyon szembe tűnő mert nem magyar.Több tanú is van akik az akkori ex barátnői voltak ,de elszerette a férjeiket és most engem buzdítana hogy ne hagyjuk magunkat éveken keresztül fizetni.Az apa is bizonyos hogy ki mert ő sem magyar és abban a kocsmában dolgozott a volt élettárs akkoriban.
A férjem 60.000ft fizet a 2 gyerek után amit most peres úton az ex 100.000 akar emeltetni.De ez más történet.
Mi már kértük régebben az exet egy dns vizsgálatra,de nem egyezett bele.
A kérdésem:A bíróság elrendelheti a DNS vizsgálatot vagy csak ha mi kérvényezzük?
Ki fizeti ezt?A vesztesnek ki kell fizetni?-az exre gondolok-
Vissza menőleg a kifizetett gyerektartást visszatudjuk-e tőle perelni?És ha nem a másik gyerek gyerektartásából vonható-e?
Köszönöm.

Zsófivagyok # 2012.09.29. 14:55

Kedves Ági!

Köszönöm, hogy fordítottál időt az ügyünkre.

  • A gyermek apjával sajnos nem lehet érdemben beszélni, teljes befolyásoltság alatt áll. Amint kijöttünk a tárgyalásról, beszélni akartam vele, hogy nézze meg a kicsit. Azt mondta nem érdekli és köszönés nélkül el rohant. (az élettársa is ott volt)

_ Ha fel vetném az ötletet, hogy fizetem a felét, biztosan nem mennének bele (tudják ők hogy az apja, a lejáratás a fő cél). Már csak azért sem, mert akkor nem tudnának tovább rágalmazni. ( meg azt se tudom honnan szednék rá pénzt, mivel egyedül nevelem, így arra elég amire szükségünk van. Jó mindent meg kap a kicsi, nem szenved semmiben hiányt, de nincsen felesleges 150-200 ezer forintom)

  • Én is ettől félek a legjobban, hogy a gyerekemet a későbbiekben atrocitás fogja érni emiatt, ugyanis mindenkinek hangoztatják, hogy a kicsi nem az apjáé. Bár a környezetem tudja milyen ember vagyok, nagyon jól tudják, hogy rajta kívül nem volt senkim.
  • A tárgyalásra sem intézkedtem, hogy ne jöhessen be, hiszen oda alapból sem lehet csak úgy bejönni. Mélységesen felháborodott a hölgy, hogy én kitiltattam, pedig ő ki akarta adni a dühét és veszekedni akart. (ezt is egy közösségi portálon hozta nyilvánosságra).
  • Most egy kicsit próbáltam utána olvasgatni. Ha jól értelmeztem, én nem, de a kicsi nevében indíthatok pert az apaság vélelmére. De csak a gyámügy engedélyével. Nagyon nyomós indokkal. Nem tudom a rágalmazás elég nyomós indok e, hiszen ezzel a gyermekem jövőjét is megpecsételi. Más járható utat nem látok sajnos. Hivatalosan kell ezeket intézni, mert ez a hölgy olyan -már csak azért sem- típus. Csak azért se jönnének el, hogy tovább folytatódhasson ez a cirkusz.
  • Ha ez a hivatalos út nem járható. Akkor a feljelentés mellett kell döntenem. Úgy gondolom ezt nem teheti büntetlenül. Mert nem csak az én életem, de a gyermekem jövőjét is tönkre teszik. Ami az apát legkevésbé sem érdekli. Azt teszi amit mondanak neki. Nem is értem, mintha agymosáson ment volna keresztül.
  • Vagy választhatom a könnyebb utat, elköltözök az ország másik végébe.

Még egyszer köszönöm, hogy elolvastad és nagyon köszönöm a válaszodat is!

ObudaFan # 2012.09.29. 06:26

Az élettárs biztosan nem kérhet.

Zsófivagyok # 2012.09.28. 21:31

Jó estét!
Kérdésem az lenne, hogy gyermekem édesapjának az élettársa kérhet DNS vizsgálatot az apaság megdöntésére?
Apuka el ismerte a gyereket, de az állandó zaklatás fenyegetés miatt (élettársa zaklatott) a bíróság nekem ítélte a kizárólagos felügyeleti jogot. Láthatja apuka, de nem viheti el. Minden döntés az én kezemben. Ez az ítélet jogerős! Az élettárs továbbra is zaklat, azt hajtogatja, hogy tönkre tesz, megkeseríti az életem. Perelni fog amikor csak tud. Mert ő akkor sem hiszi el, hogy a kicsi a párjáé! Én tudom, az apa is tudja hogy az övé, nem kételkedik benne. Azt mondta, ha nem megyek el önszántamból, akkor az azt jelenti, hogy tényleg nem a párjáé és akkor nem fizetnek! Nem engedi ide az apukát amit én nem is bánok. Mindig mindenkit zsarol érzelmileg és nagyon bosszantja, hogy engem nem tud. Én nem szoktam őket keresni, ő mégis zaklat, közösségi oldalakon a nevemmel kiírva nyilvánosan ribancoz és sok nyomdafestéket nem tűrő szót használ, amit most nem írnék le, próbál lejáratni. Legutóbb azért, mert nem jöhetett be a tárgyalásra. Nekem van egy egzisztenciám amit nehezen építettem fel, így kicsit zokon esik. Már azon gondolkozok, hogy fel jelentem. Vagy meddig mehet ez, megteheti ezeket büntetlenül?
Azt hozzá tenném, hogy én lettem terhesen megcsalva, amiért el küldtem apukát és ezzel a nővel költözött össze. Azóta onnan is van egy gyerek. Szóval végképp nem értem a felháborodását, de szeretnék pontot tenni a dolog végére!
Válaszukat előre köszönöm!

ObudaFan # 2012.09.11. 11:02

Tehát a válasz: nem. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.11. 07:48

Ha az apa státusza be van töltve, akkor nyilván nincs helye apasági pernek. Ha a vélelem megdöntése iránt sem indíthat pert, akkor hogyan indíthatna a vélelem megdöntése nélkül apasági pert?

Dzsen # 2012.09.11. 07:01

először írok ide. segítséget szeretnék kérni.
Van egy 2 és fél éves kislányom. a kislány biológiai apjával nem éltem házasságba és nem éltünk együtt. Jelenleg börtönben van. nem ő van megnevezve apának hanem a jelenlegi élettársam a kislány őt szereti neki mondja hogy apa stb..ugye ilyenkor ha jól tudom A vérszerinti apa nem jogosult az apaság vélelmének megtámadására, mert megtámadásra jogosult: a) gyermek; b) az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni; c) a gyermek halála után leszármazója, ilyennek hiányában az ügyész.A vérszerinti apa érdeke, illetve joga tehát háttérbe szorul a gyermek érdekeivel és jogaival szemben. „Az apaság vélelmét meg lehet támadni, ha az, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett, vagy a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik. Ő meg fogja támadni de a gyámhatóság feladata hogy kiderítse tényleg a gyermek érdekében áll e hogy kiderítsék ki az igazi apa. a kérdésem az mi van ha a gyámhatóság elutasítja? a vér szerinti apa attól még be bizonyíthatja hogy ő az apa? kérhet a bíróságtól apasági vizsgálatot?

MajorDomus # 2012.07.18. 07:25

Meg gyorsabb is