Válás - Vagyonmegosztás - per


btk5 # 2011.07.30. 07:17

Tisztelt Ügyvéd!

Kérdésem a következő lenne: Tényleg elárvereztetheti-e a jelenleg válófélben lévő férjem a közösen megszerzett házunkat, ha én nem egyezek bele?
Férjem már kb. 2 éve külön él, tőlünk(én és 2 gyermekem).
És ő potom pénzért(jóval kevesebbért mint amennyit ér) el akarja árvereztetni a fejünk felől a házat.
Kérem válaszoljon!Nagyon fontos!

ObudaFan # 2011.07.25. 10:47

Nem.

Betty3 # 2011.07.25. 10:47

Még azt szeretném kérdezni hogy ha a férjem innen már kijelentkezett akkor megmenekült mindenféle adósságtól ami rajtunk van?
Köszönöm

ObudaFan # 2011.07.24. 17:51

Ha nem jelensz meg, szó sem lehet megegyezéses bontásról, így bizonyítani kell a házasság megromlását.

Betty3 # 2011.07.24. 17:25

Köszönöm a választ. Alperes vagyok. Mit jelent az előbb útóbb? Az mitől függ?

ObudaFan # 2011.07.24. 16:58

Ha alperes vagy, kimondják előbb-utóbb, ha felperes vagy, megszüntetik az eljárást. Az együttélés megszakadása után kifizetett részletek felét követelheted.

Betty3 # 2011.07.24. 16:47

Tisztelt Fórum! Azután érdeklődnék hogy válást úgy is kimondanak hogy én nem megyek el a tárgyalásra? A másik kérdésem az hogy a lakás hitelek közös néven vannak tartozások. Viszont a férjem már kijelentkezett innen egy másik címre. Az jelent valamit vagy a tartozás úgyanúgy megmarad az ő nevén is? A személyi hitel is két néven de egyedül én fizettem, azt útólag behajthatom rajta? Köszönöm

ObudaFan # 2011.07.24. 10:20

Nincs mit.

judit35 # 2011.07.24. 10:01

Magyarul, egy próbát megér!Köszönöm!

ObudaFan # 2011.07.24. 09:50

Ha a bíróság döntött a lakáshasználatról, akkor szerintem jár.

judit35 # 2011.07.24. 09:47

Köszönöm válaszát!
Akkor is kérheti, ha ő önkét jött el a lakásból?
Az ő kiköltözése után, egy évre történt a válás, ahol a volt feleség megkapta kizárólagos h. jogot. Tehát,most júniusban, hogy 1 éve, él ez a dolog.
Az indoklás a párom álítólagos agresszív magatartása ill. a megromlott viszony miatt úgysem tudnának egy fedél alatt élni.
Az számít, hogy a párom azt vallotta a bíróságon, hogy visszaköltözési szándéka nincs?
Próbálok én eligazodni ilyen kérdésekben itt a fórumon, de nem mindig jár sikerrel:).Ez a jog nem egyszerű.Köszönöm!

ObudaFan # 2011.07.24. 08:20

Kérhet többlethasználati díjat, ha közös kiskorú gyermek nem él a lakásban.

A közös tulajdon megszüntetése iránt pedig pert lehet indítani. A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani. Ez itt valószínűleg nem megy.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

judit35 # 2011.07.20. 20:32

Azt szeretném megtudni,hogy ha az élettársam volt felesége megkapta a közös tulajdonú lakásuk kizárólagos használati jogát , kérhet e többlethasználati díjjat ill. ha igen, ezt visszamenőleg egy évre követelheti e?A másik,a volt feleséget kötelezheti e a bíróság a közös ingatlanukból való ráeső rész kifizetésére, amennyiben nem hajlandó kiköltözni ill. eladni a lakást?Két felnőtt korú gyermekével lakik.Az egyik főiskolás a másik munkanélküli.Számít e ez valamit?Köszönöm.

ObudaFan # 2011.07.15. 09:08

5. HA van értéke, akkor az értékén.

ObudaFan # 2011.07.15. 09:07
  1. Nem zárható ki és legegyszerűbben jegyzői birtokvédelemmel mehet vissza. És a kizárt tulajdonostárs többlethasználati díjra jogosult.
  2. A legjobb megoldás szerintem a bontópert minél hamarabb megindítani és a bíróságtól a lakáshasználatra ideiglenes intézkedést kérni.
  3. Ha valamelyik fél indítványozza, akkor kikérheti.
  4. Az együttélés fennállása alatt elfogyasztott vagyon sehogyan. Az együttélés megszakadása után elfogyasztott korábbról származó közös vagyont azt figyelembe kell venni.
Megcsalt férj # 2011.07.14. 21:58

Tisztelt Tanácsadók és Sorstársak!

Tárgy: Válás, vagyonmegosztás

Hűtlenség és házasság megromlása miatt válás valószínűsíthető a következő főbb vagyoni körülményekkel.
Fele-fele tul. hányadú, per- és tehermentes ingatlan, valamint a feleségnek két, osztalékra jogosító üzletrésze van. Mindet a házasság alatt szereztük.
A feleség egy ideje -megváltoztatva a korábbi gyakorlatot- bevételeit külön kezeli, eltitkolja, értékesebb ingóságait eldugja szem elől láthatóan szándékosan.
A feleség jövedelme döntő részét vonja ki így a közösből, leginkáb ékszerre, szőrmére, szépészeti beavatkozásra, utazásra, stb. költve azt. 100 eFt-t utal a közös "rezsi" számlára. Az egyik üzletrésze után évek óta osztalékot kap, kb. 1 MFt-t újabban, a másik után (valószínűleg) még nem, mert az üzletrész megvásárlásához felvett hitelt törleszti. Ez utóbbi (patika, titkolt háttérszerződésekkel) törvény szerint, névlegesen 25 %, de "első megjelenésében" 10 %.
Kérdéseim:

  1. Erőszakkal, zárcserével, stb. kizárható-e bármelyik fél a lakásból ill. ilyen esetben erőszakkal (ajtóbetörés, stb.) visszamehet-e a kizárt fél a lakásába?
  2. A lakásból távozni nem akaró szerető hogyan távolítható el a lakásból jogszerűen, ha a feleség azt mondja, hogy ő hívta meg, az ő "meghívására" tartózkodik a lakásban?
  3. Kérheti-e ill. kikéri-e a bíróság az adóhivataltól a vagyonmegosztás eldöntésére a felek adóbevallását az eltitkolt jövedelmek felderítésére?
  4. Milyen módon számítja be a bíróság azokat a jövedelmeket a vagyonmegosztásba, amiket a feleség csak magára költött, vagy költhetett jövedelme alapján, de az csak részben tárgyiasult ill. csak részben fellelhető?
  5. Milyen módon számítja be a bíróság az üzletrészeket a vagyonmegosztásba tekintettel arra, hogy az egyik még nem is fizet osztalékot ténylegesen, mert az a hiteltörlesztésre megy el, de üzleti értéke van?

Előre is köszönettel!

Megcsalt férj # 2011.07.14. 21:09

a

Rhamiz # 2011.06.22. 20:14

Tisztelt Fórumtagok!
Az alábbi témában kérném ki véleményüket:
Tegyük fel "X" személy tulajdonában van egy ingatlan, vele lakik (oda is van bejelentve) "Y" személy, akinek semmilyen részesedése nincs az ingatlanból, lassan 30 éve élettársak.
"Y" 6 éve munkanélküli, drogfüggő, élősködő, kipaterolni az ingatlanból nem lehet.
Milyen úton módon lehetne őt eltávolítani, valamint "X" attól fél, hogy biztosítania kéne egy ingatlant "Y"-nak ahhoz, hogy őt kirakhassa (Ezt olvasta valahol).
Remélem kellő információt adtam meg.
Előre is köszönöm válaszaikat

derill # 2011.06.20. 00:11

Sikeresen: kérheted a közös tulajdon megszüntetését azzal, hogy Te tudod magadhoz váltani az ingatlant, ezen felül akár vissza is költözhetsz (ha kizár, magánlaksértés és megalapozhatja a lakáshasználati jog ellenértékét is), de természetesen kinyithatod a saját lakásod ajtaját, viszont vigyázz, nehogy tetlegességre kerüljön sor. Ezen felül kérheted a gyermek nálad történő elhelyezését. Természetesen ahogy KBS írta, sokat számít az előkészítés és felkészülés minden lehetőségre.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.17. 10:23

a lakásból milyen módon milyen feltételek mellett tehetem ki
Arról lekéstél, ha nála helyezik el a gyereket, akkor minden bizonnyal megkapja a lakás kizárólagos használatának a jogát is. Sőt, az önkéntes, visszatérés szándéka nélküli távozással a használati jog rád eső részének a megtérítésétől is elestél. Ugyanez az elhagyás rontja az esélyeidet az elhelyezés terén is, a bíróság nem szívesen változtatja meg a "szerves" módon kialakult status quo-t.
Korábban kell kérdezni.

Sikeresen # 2011.06.17. 08:49

Tisztelt Ügyvédek,Fórumozók!

Tanácsot,véleményt szeretnék kérni az alábbi ügyben:

Válásom folyamatban van,közös gyermek 2 éves.
3hónapja elköltöztem a közös otthonunkból,minden ingóságot ott hagyva,gyakorlatilag 1 sport táskával.
A mai napig én fizetem a lakás teljes rezsijét,hitelét,valamint +pénzt adok a megélhetésre a volt feleségnek,hiszen ott a gyermekem,aki semmibe ne szenvedjen hiányt,ezen összeg több százezres nagyságrendű.
Itt jön a kérdés:-a volt feleség soha nem dolgozott,a saját gyermekemet eltartom,no de őt nem szándékozom,ő többet követelne,de nekem is vannak ám határok.
A kérdéseim:-a lakásból milyen módon milyen feltételek mellett tehetem ki ,no ha a lakás 50-50%,de ő semmit nem fizet,vagy esetlegesen én kérhetek -e használati díjat a részemre/az én hitelrészemen saját magam fizetvén/.Esetlegesen ha nincs megfelelő megegyezés a bíróság mit és hogyan fog előtérbe helyezni a gyermek igényeit nézvén....elég magas a jövedelmem,amit nem is titkolok.
Melyek a lehetőségeim,hiszen jön a fenyegetéseivel,még így is,valamint csak követelőzik.Felajánlottam neki egy kis lakást,de hát ő nem hajlandó leadni az igényeíből.amit én esetlegesen nem szándékozom továbbra támogatni!!
Várom a véleményeket,tanácsokat.
Köszönöm

ObudaFan # 2011.06.16. 21:19

Azt az esedékességtől 5 évig.

apuka73 # 2011.06.16. 20:38

kötelmi igények..ez mit jelent?
Én arra lettem volna kíváncsi, hogy a házasság ideje alatt felvett hitelek visszafizettem és gondolom nekem jár ennek az összegnek a fele, ezt a követelésemet meddig érvényesíthetem?

ObudaFan # 2011.06.16. 09:28

apuka73

Az attól függ. A tulajdoni igények nem évülnek el, a kötelmi igények igen, általában 5 év alatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.15. 23:19

Válaszoltam ám... Megtalálod?