gyerektartás 18 év után


ObudaFan # 2009.03.20. 19:39

Meg utána a per is azon a bíróságon lesz, ami, gondolom, lényegesebb, mint az, hogy a keresetet hova kell elküldeni.

monalisa1 # 2009.03.20. 20:10

Ő kérdezte...

Luzercica # 2009.03.23. 10:12

Sziasztok!
Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni: 2 gyermekem van (18-19 évesek), mindkettő gimnazista, a nagyobbik most jelentkezett egyetemre. A válóperünk a jövő hónapban lesz. Tehát a konkrét kérdésem, hogy a két gyerekre kaphatok-e, kérhetek-e tartásdíjat (rokontartást?) a férjemtől? A nagyobbik nyaranta 1 hónapot szokott dolgozni nyári munkán, illetve van minimális ösztöndíja. De én a férjemtől egy fillért sem kapok a gyerekekre, pedig több mint 1 éve elhagyott bennünket. Idáig még a családi pótlékot is felvette a gyerekek után, ezt ettől a hónaptól sikerült a nevemre íratni. De a bíróságon ezt is visszamenőleg szeretném kérni, vajon ez lehetséges?
Köszönettel: Luzercica

_Wasp_ # 2009.03.23. 10:44

A családi pótlékot aránylag problémamentesen megkaphatod, a tartást a gyermekelhelyezéstől számítva, illetve főszabályként a keresetlevél beadásától számított 6 hónapra visszamenőleg kaphatod meg.

A gyermekek tehát természetesen jogosultak lesznek rokontartásra, azonban pl. az esetleges ösztöndíj felével csökkentett mértékben.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisokos # 2009.03.23. 10:49

Luzercica,

A kiskorú gyermek után gyermektartást, a nagykorú kapcsán rokontartást lehet kérni. Utóbbi esetben a gyermek saját jövedelmét, illetve önmaga eltartására való képességét is figyelembe kell venni, és ennek alapján kell megállapítani a díjat. Mivel a gyermek már nagykorú és még nem volt megállapítva rokontartás, ezért a gyermeknek magának kell kérnie ennek megállapítását. A tdíjjal ellentétben a rokontartást a nagykorú gyermek részére kell teljesíteni, nem te fogod megkapni.

A tdíj a kereset beadását megelőző max. 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető.

Luzercica # 2009.03.23. 13:12

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Luzercica

bertus # 2009.03.24. 08:16

A gyermekek tehát természetesen jogosultak lesznek rokontartásra, azonban pl. az esetleges ösztöndíj felével csökkentett mértékben.

Leírná valaki részletesen mit jelent a feljebb található mondat?

Ha a szakmai gyakorlatért pl:15 e ft-ot kap havonta a gyerek, mennyivel csökken e tdíj mértéke?
Most apa fizet havi kb.18 e ft-ot(12,5%), anya fizet kb. 20 e ft-ot.
A nagyszülőnél lett korábban elhelyezve a most 19 éves gyerek.

monalisa1 # 2009.03.24. 08:56

bertus,

Ami a "feljebb található mondat" kérdését illeti, vagyis a rokontartás- ill. a tanulmányi ösztöndíj dolgát illeti, kérlek ne haragudj meg (...) de ezek előzőekről oda-vissza már kivesézett témák a topicban és a címben közel hasonlóakban - csak vissza kellene olvasni...

A kereső itt balra található a "Adattár" menűsorban.

Amúgy: a 15e Ft ösztöndíj fele 7.500 Ft/hó vagyis az apa kötelezése 3.500 Ft-tal- míg az anya kötelezése 4.000 Ft-tal csökkenhet a továbbaikban, legalább is szerintem.

Bár lehet, hogy a bíróság az egész ösztöndíjat levonásba helyezi a t.díj újbóli meghatározásakor, amennyiben a már nagykorúvá vált gyermeknek ezen kívül esetleg lenne egyéb más jövedelemforrása is.

Vagyis alapból joggal elvárható, hogy a továbbiakban többé-kevésbé gondoskodjon magáról.

Monalisa
laikus hozzászóló

bertus # 2009.03.24. 09:36

Kedves Monalisa1.

az esetleges ösztöndíj felével csökkentett mértékben.
Ezt az egy mondatot szerettem volna ha hozzáértők -mint Te is-, elmesélik, elmagyarázzák.
A többivel, köszönöm tisztában vagyok, habár vannak még hiányosságaim.

Ám a segítőkész válaszodat köszönöm.

monalisa1 # 2009.03.24. 09:47

Tehát akkor x Ft/hó ösztöndíj fele összegben valószínűleg elvonásra kerül, vagyis a két fizetésre kötelezettnek ennyivel kevesebet kell a továbbaikban fizetnie - kettőjük közt fizetési differencia szerint.

De ezt nekik kell kérni, együttesen, mert a bíróságnál semmi sem automatikus. (És mindaddig míg nem kérik a t.díj mérséglést, vagyis amíg erről új bírói döntés nem születik, a jelenlegi összeget kell változatlanul fizetniük.)

bertus # 2009.03.24. 10:05

Monalisa1

Azt írtad együttesen.A férjem nem kérheti külön?Egyébként folyamatban van a másik gyerekére vonatkozó tdíj leszállítás (ez az axnél van), mert megszületett a második gyerekünk.

monalisa1 # 2009.03.24. 11:21

A bíróságon eljárni akként is lehet, hogy pl. I.r. felperes és II.r. felperes, és akkor mindkettőjük ügyét együtt-egyidőben tárgyalják. Közösen beadott keresetlevél szükséges. (Az hogy ki az I.r. és ki a II.r peres fél lényegében mindegy - mindketten a t.díj módosítását kérik.)

Igen, az új gyermek megszületése önmagában is alapos ok a t.díj mérséklésére.

monalisa1 # 2009.03.24. 11:24

A férjed elég ha a jelenleg már folyamatban lévő ügyét egy un. keresetkiegészítéssel megtoldja - akkor nincs közös peres eljárás az ex-el.

bertus # 2009.03.24. 11:47

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.

Lenne még egy kérdésem.
Eddig 12,5% ot fizetett gyerektartásként.Ez az összeg minden hónapban legaább 18-20 e ft volt.A mennyiben kéri a rokontartás megállapítását fix összegben, az ennél kevesebb lesz havonta?

monalisa1 # 2009.03.24. 12:01

Amennyiben a bíróság figyelembe veszi ama bizonyos tanulmányi ösztöndíjat - ami végül is a továbbaikban már jövedelem a "gyermek" részére -, akkor a fele összeg fele körüli összeggel mérsékelheti a férjed kötelezését.

És mivel időközben született ujabb babátok, így a férjednek + egy gyermek eltartásáról kell gondoskodnia - és ez lényeges szempont, ergo további csökkentés várható a t.díj jelenlegi összegéből.

bertus # 2009.03.24. 13:58

A jövedelemigazolás arra az időszakra vonatkozzon amikortól megszületett a második gyermek, vagy az előző egy évről?
A feleségemnek is be kell -e nyújtania ezt?
Amennyiben csökkentett munkaidőben foglalkoztat a cég (ezáltal kevesebb a bérem havonta)plusz indok lehet a tdíj csökkentésre?

monalisa1 # 2009.03.24. 17:10

Az aktuális jövedelemről kell a jövedelemigazolást beszerezni, egyben nem árt ha zsebedben "lapul" a feleséged hasonló igazolása - soha nem lehet tudni mit kérdez külön a bíróság. (A közös háztartásban nevelt gyermekek családi pótlékja meg közismert összeg.)

Tehát: a nagykorúnál a tanulmányi össztöndij belépése, a közösen nevelt ujabb gyermek megszületése, valamint a rövidített munkaidő miatti csökkentett munkabér.

Mindez a körülményeik időközben bekövetkezett változása okán a t.díj kért mérséklésénél.

monalisa1 # 2009.03.24. 17:12

A babáról a születési anyakönyvi kivonatot be kell mutatni!

bertus # 2009.03.25. 07:19

köszönöm, hogy válaszoltál Monalisa1.

zsucedus # 2009.03.25. 07:47

Jó napot!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy lányom 2009 júniúsában tölti be a 18.életévét, és az érdekelne, hogy kell-e ill. kötelező e gyerektartást fizetnem utána!
A lány előreláthatólag felsőfokú tanintézményben folytatja majd a tanulmányait!

Nehéz anyagi körülmények között élek(albérletben lakom), kérhetem e, hogy szociális helyzetemre való tekintettel vagy ne kelljen fizetnem, vagy pedig egy csökkentett összeget fizethessek!!

Tehát a szociális helyzetemre való tekinrtettel a volt férjem kötelezhet-e a teljes gyerektartási díj megfizetésére????

Köszönöm

kisokos # 2009.03.25. 08:29

zsucedus,

kell-e ill. kötelező e gyerektartást fizetnem utána
Ha eddig fizettél akkor igen, de kérheted a bíróságot, hogy szüntesse meg. A nagykorú gyermek, pl. ha továbbtanul, akkor igényt tarthat rokontartásra.

vagy ne kelljen fizetnem, vagy pedig egy csökkentett összeget fizethessek
Utóbbira van reális esélyed, ha a nagykorú gyermekednek van egyéb jövedelme (pl. ösztöndíj, v. magánórákat ad). Nem kell rokontartást fizetni, ha ezzel saját szükséges tartásodat veszélyezteted. (Hogy nálad vlóban ez-e a helyzet, azt majd a bíró dönti el.)

Tehát a szociális helyzetemre való tekinrtettel a volt férjem kötelezhet-e a teljes gyerektartási díj megfizetésére????
Amíg nincs határozat a gyermektartás megszüntetéséről, addig fizetni kell a korábban megállapított összeget, különben a volt férj kérheti a végrehajtást.

kcsillus # 2009.03.26. 13:35

Jó napot!

17 éves lány vagyok.Októberben fogom betölteni a 18. életévem, ekkor még 12-es leszek a gimnáziumban.
Érettségi után pedig nappali tagozaton szeretnék főiskolán, egyetemen, vagy szakképzésen részt venni.Édesapám meg akarja szüntetni a gyerektartást, melyet eddig rendszeresen vontak tőle. 14 éves koromban voltam nála utoljára. A gyerektartást a látogatásom hiányára hivatkozva akarja megszüntetni, ám tudtommal 14 éves kortól már eldöntheti a gyerek, hogy akar-e menni kéthetente a szülőhöz vagy sem. Én éltem ezzel a lehetőségemmel (a körülmények és a viselkedése miatt).
Bíróságra viszi az ügyet.
Kérdéseim:
Látogatásom hiánya miatt megszüntetheti-e csak úgy a tartásdíjat?
A bíróságon hivatkozhatok-e látogatásom hiányaként
a nem megfelelő körülményekre és a nem megfelelő viselkedésére?
Továbbá, nappali tagozatos egyetemi képzés alatt jogosult vagyok-e a gyerektartási ill. rokontartási díjra?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, előre is!
Üdv: Csilla

kisokos # 2009.03.26. 15:14

kcsillus,

Látogatásom hiánya miatt megszüntetheti-e csak úgy a tartásdíjat?
Csak úgy nem, kérnie kell a bíróságtól. Valószínűleg nagykorúságodra és érdemtelenségre akar hivatkozni. Erre mondjuk a kapcsolattartás általad történt elutasítása elég jó indok.

A bíróságon hivatkozhatok-e látogatásom hiányaként
a nem megfelelő körülményekre és a nem megfelelő viselkedésére?

Igen, de csak mondani nem elég, bizonyítani is tudni kell. Erre készülj fel előzetesen. A bírón fog múlni, hogy elég nyomósnak találja-e az érveidet a kapcsolat elutasítása mellett, vagy valóban érdemtelennek talál majd.

Továbbá, nappali tagozatos egyetemi képzés alatt jogosult vagyok-e a gyerektartási ill. rokontartási díjra?
Rokontartásra igen. Ezt neked kell kérni a viszontkeresetedben, amikor ő a tdíj megszüntetését kéri.

kcsillus # 2009.03.26. 15:18

Nagyon szépen köszönöm!

kisokos # 2009.03.26. 15:26

Nincs mit. :-)

A helyedben az érvelésemet a számodra káros viselkedésére hegyezném ki. A "nem megfelelő körülmények" kétélű fegyver, könnyen te járhatsz rosszul vele.