Gondnokság...???


monalisa1 # 2010.06.17. 15:17

Zsanett88

Videofelvétel kellene, lehetőleg minél több. (Persze ne úgy hogy előszőr lássa a kamerát, nem, hanem "játszadozni" otthon mintha videoznád a házat, az udvart stb. Vagyis szokja annak látását.) Aztán meg lehet mutatni a felvételeket szakorvosnak/bíróságnak, vagyis azt amikor Reni éppen igazi valóját mutatja.

ObudaFan # 2010.06.17. 11:31

HA tényleg közveszélyes, akkor a pszichiátriai intézetben való elhelyezését kellene kezdeményezni.

Zsanett88 # 2010.06.17. 07:57

Jajj persze Mona.Kérdésedre a válasz: Reninek nem volt semmilyen ingatlanja soha és most sincs.Mint már irtam a gondnokság alá helyezés megtörtént,kirendeltek hivatalból egy "gondnokot",nekem a gyámügyis nő aki a Renivel foglalkozik,azt mondta hogy ennek a gondnoknak nincs semmi kötelessége.Én nem tudom,nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal de tény hogy a az a nő annyit csinál,hogy havonta a Reni nyugdijának fele neki megy,és ezt az összeget valahogy eljuttatja a Reninek,általában elhozza, 10 km-re lakik kb,de még csak be sem jön a házba sem.Szóval nagyon sok minden érdekli.Nem tudom hogy ő ezért kap-e valami juttatást de ha igen,akkor szivesen elmennék a feletteséhez és elmondanám neki hogy mi mindent csinál ez a "Drága Gondnok".Ha valaki azt mondaná nekem hogy garantálja hogy a Reni eltünik az otthonunkból,nekem teljesen mindegy hogy hová,tőlem Szibériába is száműzhetik,de ha valaki ezt garantálná nekem,akkor hajlandó lennék fizetni.(Gondolkodtunk már az otthonokon is,de azt örök életemben fizethetném,és a bekerülés is nagyon drága,valószinű hogy egy ügyvéddel " jobban járnék"...

Zsanett88 # 2010.06.17. 07:46

A Reninek nincsen semmi joga a házhoz,pusztán hozzánk van bejelentve.A papámnak anno haszonélvezeti joga volt csak,mikor át lett iratva Helga nevére a ház.
Igen,csak hiába az elmeorvos,most pl kitalált olyat hogy egy cigánygyerek a faluban megtámadta és meg is erőszakolta,a rendőrség kért is ilyen pszihiátriai vizsgálatot,és Reni egész jól szerepelt.És minden egyes balhé után is,ha kijön mentő vagy orvos,bármi, olyan aranyosan tud viselkedni hogy öröm nézni,előtte 20 perccel meg le akart gyilkolni engem és a Helgát.Azért irtam hogy nem tudok semmit sem tenni mert nem tudok.Helga már szinte elfogadja a sorsát hogy igy kell leélnünk az életünket félelemben.Mert tényleg sehol nem tudnak semmit sem csinálni.Reni a nagyközönség előtt tud viselkedni.Lehet hogy nem is skrizofrén csak megjátsza néha hogy könnyü legyen az élete vagy hogy ne kelljen annyi felelősséget vállalnia a tetteiért.Ő bátran megfojthat bárkit,de ha nekem székkel támad és igenis megvédem magam és éppen bögre van a kezemben és azzal verem fejbe,akkor a Renit megkérdezik a rendőrök hogy feljelent-e engem.Ha kirakom a szürét,hozzák a rendörök vissza és azt mondják kötelességünk beengedni hisz ide van bejelentve.Voltunk bent a polgármesteri hivatalban,semmilyen módon nem lehet tőlünk kijelenteni.Tényleg lehet az lesz a vége,hogy valamelyikönknek egyszer elborul az agya és...bármi megtörténhet.Csak kérdezem,én vonuljak még a végén majd börtönbe,mert senki nem tesz semmit?És akkor még néha leállitanak minket,hogy próbáljunk meg békességben élni...Vicces!Reménytelen igazából az egész.Csak gondoltam itt körbenézek,hátha történt valahol valami csoda,amit követhetek...
Zsani

monalisa1 # 2010.06.16. 18:48

Egy kicsit részletezd hogy a ház miért csak Helga nevén van kizárólag?! (Ha a ház nagyapai örökség akkor félem hogy anyukád és Reni földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonostársak.) Amúgy Reninek nincs és soha nem is volt saját lakhatása?

A gondnokság alá helyezést a gyámhatóságon kell kezdeményezni, a kérdésben a végső szót a bíróság mondja ki. (Lesz hivatalból elrendelt elmeszakorvosi vizsgálat.)

Amikor Renin rajta "a" nyomás és aktuálisan éppen "problémás", a kihívott háziorvos -vagy ügyeleti orvos- dönthet kórházba viteléről, vagyis jöjjön a mentő és vigye is be.

Egy ön- és közveszélyes elmebeteg jelene és jövője vélem zárt intézetbeni elhelyezéssel rendezhető megnyugtatóan.

És ezt a bíróság rendelheti el.

Ha kell fogadj ügyvédet, bár tudom korlátolt a család anyagi lehetősége...

"Mona"
laikus hozzászóló

Zsanett88 # 2010.06.16. 16:25

Sziasztok!
Sajnos nem tudok hová fordulni,fogalmam sincs már mitévő legyek,szeretnék itt tanácsot kérni.
A történet a következő.Én egy 22 éves egyetemista vagyok,anyukám két hugával lakom együtt.Nevezzük őket néven is az egyszerűség kedvéért.Helga,ő a nagyobbik hug,ő volt a gyámom 18 éves koromig és ő finanszíroz most is az egyetemen, a kisebbik,Reni,na őróla lenne szó.A nagypapám velünk élt,2001-ben sajnos meghalt.Ekkor kezdődtek csak igazán a gondok,bár előtte is voltak.Reninél évekkel ezelőtt paranoid skriofréniát állapítottak meg,többször volt kórházban,hosszabb-rövidebb ideig.Gyógyszerkezelésen van a mai napig és havonta injekciót kap.Leszázalékolták nagy nehezen a betegsége miatt,csekély nyugdíja van,aminek a felét havonta a kijelölt gyámja kapja meg,aki csak annyit csinál hogy ezt az összeget valamilyen úton-módon eljuttatja Reninek.Ide van bejelentve hozzánk,a ház a Helga nevén van kizárólag,nincs Reninek semmilyen joga a házhoz csak ide van bejelentve.Ezek voltak nagyjából a történet kerete,most jön a lényeg.Reni hol megkattan hol egész normális,de a gyógyszereit nem szedi csak nagy ritkán ha eszébe jut,akkor is iszik rá,alkoholista.Ez még nem minden,sokszor jött ki hozzánk rendőrség,mentő is akár mert rám székkel támadt,és ha akkor éppen nem vagyok itthon hogy leszedjem Helgáról akkor még meg is fojtja.A rendőrségen és a kórházban is csak hümmögnek.Van amikor késsel támad nekünk,és beleszúrogatja az ajtóba ami bezárva van előtte hogy ne férjen hozzánk.
Ellopja a pénzünket,amiből amugy is kevés van és feléli a piázással meg a cigijével bőven a nyugdíját és akkor még lop is.Én nagyon szerettem őt,de mostmár nagyon szeretnék tőle megszabadulni mert nem akarok sem megőrülni sem késsel ébredni a hasamban valamelyik éjszaka és nem szeretnék többet a saját otthonomban bezárkózva élni.Kérlek titeket,írjatok valami okosat!Nagyon Várom válaszotokat!Köszönettel Zsanett

Vicsor # 2010.06.01. 06:29

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2010.05.31. 15:32

Egyébként a gyámhatóságnak illene lépni, mert a szülőt megillető tartásdíj érdekében még cselekvőképes szülő esetén is indíthat pert a jegyző.

monalisa1 # 2010.05.31. 15:00

Létezik a szülőtartási kötelezés: jelen esetben azt követően hogy az ápolási osztály hivatalos igazolást ad arról hogy a nyugdíjon felül mekkora összeggel kell a havi díjat kiegészíteni, a kapcsolattartó gyermek a városi bírósághoz fordulhat és szülőtartás címén kérheti, hogy a másik hét testvért kötelezzék a díjkülönbözet egyenkénti 1/7-ed részének megfizetésére - egyben ő maga is befizeti a saját részét.

Azonban mire egy ilyen per lezajlik, félő hogy a néni akkor már nem is fog élni...

Mindenközben a nemfizetés okán az ápolási osztály már rég hazavitette őt az otthonába, vagyis a per önmagától okafogyottá válik.

Szóval egy dolog az édesanya sajnálatos nem látogatása, a másik hogy a gyermekei jog szerint kötelezhetők a szülőről anyagilag gondoskodni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Vicsor # 2010.05.31. 12:09

Kedves Mindenki!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzet megoldásához:
Adott egy 94 éves nagymama, akinek 8 gyermeke van. A nagyi ápolási osztályon van 3 éve. A 8 gyermekből rendszeresen 1 látogatja, a többi egyszer sem nézett rá.
Aki látogatja tart attól, hogy a nagyi nyugdíja nem lesz elég a hamarosan emelkedő ápolási díj kifizetésre. Mivel ő is rokkantnyugdíjas, így nem fogja tudni kiegészíteni a sajátjából. Az ápolási osztály nem fizetés esetén a nénit az állandó lakcímére hazaszállítja, attól függetlenül, hogy képtelen ellátni magát.
A gyámhivatal elkezdte az eljárást a gondnokság alá helyezés ügyében. Az volt a kérése az egyetlen nénivel törődő testvérnek, hogy egy "külsős" gondnokot jelöljenek ki, mert ő a rossz egészségi állapota miatt nem tudja vállalni a gondnoki feladatokat, ill., így egyik testvért sem lehet majd később hibáztatni bármiért is. Bízott benne, hogy a gondnok rá tudja venni a testvéreket, hogy a nagyit támogassák, mondjuk akár egészítsék ki a nyugdíját, hogy az ápolási osztályon maradhasson.
Az ügy odáig jutott el, hogy a nénit megvizsgálták és megállapították, hogy már beszámíthatatlan. Nemsokkal később a gyámhivatal közölte, hogy ő nem indítja el ezt a bírósáig pert, mert a "külsős" gondnoknak sem lesz hatásköre, hogy ezeket a feladatokat ellássa. Azt tanácsolták, hogy indítsa el ő a pert. Ő pedig az egészségi állapota miatt nem szeretné. Más városba elvinni a nagyit pedig nem lenne jó, mert így az az egyetlen testvér sem tudná látogatni, hiába lenne olcsóbb a hely.
A kérdés az, hogy valóban nem lehet kötelezni a testvéreket legalább arra, hogyha már nem látogatják a saját édesanyjukat, akkor anyagilag támogassák?
Mit lehet tenni ilyenkor?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.12. 17:25

A szakértőt kirendelő bíróság dönt arról, hogy a szakértő hogyan járjon el. Május 1-től kizáró gondnokság nem lesz.

davata # 2010.04.12. 16:16

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni,édesanyám gondnokság alá helyezésében...Édesanyám rokkantnyugdíjas paranoid skizofrén.Kizáró gondnokság alá szeretnénk helyeztetni testvéremmel.
Egy problémánk van,hogy édesanyám nem fog elmenni a bírósági meghallgatásra,a rendőri elővezetéssel csak az állapota fog romlani...és ezt nem szeretnénk.
Hallottam arról, hogy az igazságügyi elmeszakértő bizonyos esetekben "házhoz jön",ill a meghallgatást is ott intézik.Kérdésem:Hol lehet ez ügyben intézkedni,Ki nél lehet ezt kérni?Számunkra ez lenne a legjobb megoldás.
Kérem tanácsaikat!
davata

ObudaFan # 2010.03.10. 09:50

Feljelentést kell tenni a rendőrségen személyi szabadság megsértése miatt.

Reménysugár1963 # 2010.03.09. 18:11

ObudaFan!

Igen, bezárják. Nem beszélhet senkivel sem, kikapcsoltatták a telefont, hogy nehogy valakivel tudjon beszélni....persze még velünk sem, s az unokáival sem.

El tudjátok képzelni Magatokat egész nap egy bezárt lakásban? Max. tv-t nézhet, vagy rádiót hallgathat. De hosszútávon azt is meg lehet únni.

Én nagyon sajnálom!!!! Ezért informálódok mit tehetek érte?

ObudaFan # 2010.03.09. 17:33

Az mit jelent, hogy nem engedik? Bezárják?

Reménysugár1963 # 2010.03.09. 17:02

Szia Monalisa1!

Anyósom nem tudja kiverekedni magát egyedül, hogy menni szeretne otthonba. A múlt héten egy Atyát (papot) küldtem hozzá látogatóba, hogy adja át jókívánságainkat, s rajta keresztül én is megtudjam, hogy hogy van a Mama? Az Atyától is az volt az első kérése, hogy segítsen neki bekerülni az otthonba, mert nem bírja az ottlétet!
Elhozni hozzám nem tudom, mert 51 m2-es lakásban élünk négyen, s amilyen a sógornőm feljelentene, hogy elraboltam.

  • a Mamának van egy kb. 4,5 milliót érő háza, valamint még földje.
  • nyugdíja elég lenne a fedezetre, mert én azt már leinformáltam, csak most mókuskerékben vagyunk, s nem tudjuk hogyan tovább.
  • engem nem a pénz vezérel, hanem az, hogy az élete utolsó idejét úgy élje le, ahogy ő szeretné, nem pedig fogságban.
  • én vallásos és túl leliismeretes vagyok ehhez. Attól függetlenül, hogy sógornőm olyan amilyen tiszteletben tartom, hogy kb. 4 éve ő gondozza (az, hogy hogyan már más kérdés).
  • eddig sem kértem sohasem segítséget tőle, holott a két Gyermekemnek az Édesapjuk halála után szükségük lett volna rá, hogy fűzze őket valami szál ahhoz a Családhoz is, de még csak el sem jött egyik ballagására sem. (Ennyit a keresztanyáról).
  • anyósom agyilag tiszta, s ő saját akarata szerint szeretne onnan eljönni, csak nem engedik.

Köszönöm válaszodat!

monalisa1 # 2010.03.08. 14:26

Reménysugár1963

Ha a néni otthon "kiverekedi" ha törtik ha szakad ő mindenképp bemegy az otthonba - saját akaratából, ebben a lánya nem akadályozhatja meg. De az biztos hogy a költözésig "mosolyszünet" köztük. Valamint nem biztos hogy az eddigi gondozása nem csorbul...

Legjobb lenne ha a beköltözésig magatokhoz tudnátok venni - mintegy kiemelni otthonról, miközben nevében intéznéd a mielőbbi intézeti bekerülést.

Azonban továbbra sem tiszta ama életjáradéki szerződés - vagy hogy is nevezed, valamint az ingatlanvagyona és a nyugdíja dolga.

Ezek végett javaslom kérj konzultációt egy ügyvédtől.

Külön írom: ha a néni rászánja magát az el- és beköltözésre valamint az átmeneti elhelyezése/gondozása nálatok megoldható, akkor el kell menni érte egy jó nagy kocsival: összepakolni a és elhozni.

Lesz majd veszekedés a sógornőddel de 1-2 óra és már jöttök is...

Én másképp nem tudom a dolgot elképzelni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.03.08. 11:38

Igazából mi a kérdésed? Hogy milyen feltételekkel lehet őt idősek otthonában elhelyezni, azt úgy tudod megtudni, hogy megkérdezed a számotokra szimpatikus idősek otthonát, hogy ők milyen feltétellel fogadják.

Reménysugár1963 # 2010.03.08. 11:18

Köszönöm MINDANNYIATOK SEGÍTSÉGÉT!

Én csak érdeklődési szinten kértem az információkat, illetve szerettem volna segíteni -mivel a lelkiismeretemre hallgatok-, de ezek szerint nem járok sikerrel. SAJNÁLOM ŐT, ANYÓSOMAT, mivel .....hadd ne írjam le mit mond a Lányára.

Egyébként van ingatlana, s a nyugdíja is elég lenne az ellátás fedezetére, s 1-2 hónap várakozási idő után bekerülne. Sógornőmmel nem tudok beszélni, mert még az e-mailjeimet is visszaküldözi OLVASATLANUL. Tehát esélyem/esélyünk sincs.

Akkor szerintetek semmi esélyünk nincs a Mamán segíteni??????

Köszönettel: Reménysugár1963

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.07. 19:02

Az nem derült ki, hogy az anyósodnak, van e saját ingatlana.

aket # 2010.03.07. 18:49

"Reménysugár1963" részére annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy az idősek otthonába (ami alapítványi finanszírozású) nem biztos, hogy van sorban állás, túljelentkezés.
De: egyszeri belépési díjat kell fizetni, ami nem kevés összeg + havi költség fizetés (kb. 80 eFt) is kötelezi az időskorút.

"aket"

monalisa1 # 2010.03.07. 18:03

Az esetleges eltartási szerződést mire kötötte, a néninek volt saját lakása/háza és azt adta át a lányának?...

A földhivatalban, az ingatlan pontos helyrajzi száma ismeretében, a tulajdoni lap beszédes tud lenni...

monalisa1 # 2010.03.07. 17:58

Az anyósod dolgaiban bármit is tenni egyedül csak a lánya jogosult, azaz neked ehhez nincs jogosításod.

Próbálj semleges helyen leülni a sógornőddel és higgadtan átbeszélgetni a mamával kapcsolatos dolgokat.

Nem biztos hogy az otthonból érkező látogatókat be fogja engedni a lakásba... - aztán meg majd "kikap" a mama az elvágyódása miatt...

Nézd, bárhogy is volt és van, a 10 év alatt a sógornőd jól-rosszul de gondját viselte a beteg édesanyjának, és ezzel mégis csak letett valamit az asztalra.

Egy idős, rossz egészségü ember szinte mind panaszkodós...

Más. Nem tudom mennyi a néninek a nyugdíja de előfordulhat, hogy nem lesz elég a havi díjfizetésre az otthonban, ebben az esetben a legközelebbi hozzátartozó (= a lánya) kell hogy kiegészítse azt. Ha már így "a" nyugdíj kérdése általad szóba jött...

Valamint annyit még: minden idősek otthonába többszörös a túljelentkezés, ezért ha be is adják a felvételi kérelmet nem kevés a várakozási idő.

Sajnálom hogy nem tudtam jót írni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Reménysugár1963 # 2010.03.07. 16:45

Sziasztok!

Segítségeteket kérném az alábbi témában:

  • az én férjem 10 éve meghalt, amióta a volt sógornőm Anyósomat elfordította tőlem, s gyermekeimtől.(Akkor voltak 10 és 15 évesek.)
  • ha kórházban volt/van mindig idegenektől tudjuk meg, s megyünk látogatni, tehát mi nem haragszunk rá, de neki a sógornőm ezt beszélte be.
  • múlt év májusában elhoztuk ballagásra-mivel egyébként sógornőmnél van, mivel 3 agyvérzésen van tűl, de agyilag tiszta, s szépen lassan tud közlekedni-, s meglepően sírva egy furcsa kéréssel állt elő.
  • kérte, hogy segítsük beszerezni idősek otthonába! Mi erre hajlanánk is, csak egy a gond, hogy minden zárójelentése sógornőmnél van. Kértem jelentkezési lapot idősotthontól, ahonna elsőbbséget élvezne, mivel egyedül nem tudja magát ellátni, de a kérdés az, hogy ha kimennek az otthonból a sógornőmhöz anyósom esetében a környezettanulmányra, s ő nem engedi be őket -mármint a sógornőm-, akkor mit tudok tenni?
  • nálunk is sírva kérte, hogy segítsünk, mivel nem érzi jól magát ott ahol van, nem beszélnek vele, hallja, mikor teherként beszélnek róla, nem engedik ki az utcára sem, s ott sír, ahol senki sem látja. Szinte fogságban tartják!!!
  • apósom már előbb meghalt, mint a férjem (2000-ben), így az ő része a két gyermekemé lett az én haszonélvezeti jogommal. Van olyan érzésem, hogy csak a nyugdíj (pénz) miatt kell a mama, mivel a kórházban is majd elsüllyedtem szégyenemben, mikor mentünk látogatni, s egy lyukas hálóing, vagy póló volt rajta. Én vettem neki újat, hogy ne szégyenkezzen!

Arra is gondoltam, hogy mivel ennyire ellenszenvesek vagyunk sógornőm számára, lehet, hogy eltartási szerződést kötött anyósommal. Ekkor mi a helyzet, ha idősotthoni ellátást szeretne? Mi a jogy/jogunk? Ügyvédi úton ezt lehet-e rendezni?

Kérem a segítségeteket mit tehetek???????

Előre köszönöm!!!!!

aket # 2010.03.07. 16:26

Kedves Lisa!
Köszönöm a fáradozásodat, és a válaszaidat is. Úgy gondolom meg fogom fontolni. mégegyszer köszönöm!!!

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Az én kérdésemre biztos, hogy még nem válaszolhatott, mert én a tegnapi nap folyamán regisztráltam, és ez volt az első kérdésem amit lentebb látni lehet (így nem volt milyen "fáradságot" vennem...)
Azt gondolom nem ildomos ilyen hangnemben írogatni másoknak (én sem sértettem, bántottam senkit).