szétköltözés - vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.07. 11:43

Leírathatom a nevéről?
Perrel. Ha tényleg különvagyon.

gyűjtött x forintot. Ebből követelhetek valamit?
Igen. Ha tényleg nem különvagyon.

zsike001 # 2014.07.07. 08:27

Tisztelt szakértők!
Húsz éve vagyok házas, most válás nélkül el akarok költözni a férjemtől, mert folyamatosan zaklat, gúnyol, iszik, kötekszik, pedig rendesen vezetem a háztartást és a gyereket is szinte egyedül neveltem fel.
Még egy évig sem voltunk házasok, amikor a lakásomnak a felét a nevére írattam. Semmit nem fizetett bele. A közös költséget is én fizetem 20 éve. Leírathatom a nevéről?
A gyermekünket anyagilag én láttam el 12 évig a gyesemből és idős szüleim támogatásából.
A férjem a házasságunk alatt gyűjtött x forintot. Ebből követelhetek valamit?
Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.06. 16:26

Olyan egyezmény, ami alapján az Államokban külön elismertetés nélkül végrehajtanák a magyar ítéletet,biztosan nincs.

sutyo2010 # 2014.07.06. 14:12

Köszönöm a gyors választ!

Nem lesz egyszerű....pontosan mire gondol? Van jogi útja a behajtásnak vagy USA-val nincs semmilyen egyezménye Magyarországban erre vonatkozóan.
Amúgy meg nincs Zöld kártyája sem, nem is értem, hogy hogyan lehet kint.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.06. 14:06

Ha nincs itthon semmilyen vagyontárgya, akkor nem lesz egyszerű.

sutyo2010 # 2014.07.06. 13:53

Tisztelt Fórum!

Már pár éve elváltam. Jogerősen a bíróság 5.5 millió Ft-ot ítélt meg nekem (vagyonmegosztás címen). Az ex közben kiment az USA-ba és nem is szándékozik hazajönni. Fizetni nem akar még gyerektartás sem.
Hogyan tudnám behajtani a tartozását?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 08:41

Jó lenne megegyezni. Mert úgyis fizetni fogtok, legfeljebb nem a felét, hanem valamivel kevesebbet - ha másért nem, akkor jogalap nélküli gazdagodás címén.

Tina. # 2009.09.23. 08:17

Azt hiszem nem voltam elég pontos. Az elszámoltatni kívánt számlák nem a rezsire szólnak, hanem egyebekre. Például gázbojler szerelésre, csatorna bekötésre, fűtéskorszerűsítésre, kéményseprési díjakra. A csatorna bekötést egyszer megpróbáltuk megbeszélni velük, de azt mondták, hogy ezzel ne foglalkozzunk. Részletfizetésben állapodtak meg, ami még vagy 7 évig tart, de a felét mégis velünk akarják kifizettetni. Ráadásul a munka nagy részét én magam is megtudtam volna csinálni, mert ez a munkám. Így lényegesen olcsóbb lett volna, ezért is akartuk ezt megbeszélni.

nandy # 2009.09.23. 07:21

Próbálkozni mindennel lehet :) De azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy az általa felhasznált energia árát más fizeti meg - akárcsak részben is - helyette.

Tina. # 2009.09.23. 06:40

Tisztelt Hozzáértők!

A testvéremmel együtt van egy „idegennel” közös tulajdonban lévő ingatlanunk. (Eltartási szerződéssel jutott hozzá.) Tulajdoni arányok: nekem 1/4-d, testvéremnek 1/4-d, neki 1/2-d. Megbeszéltük, hogy mi eladjuk a részünket. A vételárban sikerült is megegyeznünk, de az évek alatt összegyűjtött néhány számlát és annak ránk eső részét le akarja vonni a vételárból. 2006.-ban került a tulajdonrész a birtokába. A számlák 2006, 2007, 2008 éviek nagy többségben. Csak 1 db 2009. 01. havi számla van. Nekünk a házunkhoz kulcsunk nincs, a házba csak néhányszor jártunk, akkor is csak megbeszélni néhány dolgot. Soha nem aludtunk ott, nem használtuk egyik helységet sem hosszú távon. A számlákról csak most az adás-vétel megbeszélésekor tájékoztattak minket, amikor aktuális volt a befizetésük, akkor nem szóltak. Eszközöket is vettek – pl. kazán -, amiről szintén nem egyeztettek velünk. A kérdésem az, hogy jogos-e a kifizetés kérése?

A másik kérdésem az lenne, hogy visszamenőlegesen követelhetünk-e használati díjat? Egyértelmű, hogy ők használták a mi részünket is, mivel nem volt kulcsunk, így a mi részünket nem tudtuk lezárni.

A segítséget előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.22. 07:04

A különvagyonból vásárolt ingatlan is különvagyon - a különvagyoni jelleg azonban vita esetén bizonyítandó. A házassági vagyonjogi perben - amit célszerű a bontóperrel egyidejűleg indítani érvényesítheted az igényt.

A gyám házastársának semmi köze a gyám intézkedéseihez. A kirendeléséhez sem kell hozzájárulnia.

oskar # 2009.09.21. 21:09

Tisztelt Szakértők!
2008 juliusban házasodtam. Augusztusban vettem egy zártkerti ingatlant, hogy majd ott a feleségemmel eldolgozgatunk. A vételárat én fizettem ki a saját pénzemből. (az adásvétel napján vettem ki a bankból)
Válás előtt állunk. A feleségemnek felajánlottam, hogy adjuk el és a pénzt felezzük meg. Emailen olyan választ kaptam, hogy egy prosti többet keresett volna, tehát nem megy bele. Ezek után én mindent megbántam. Vissza lehet-e az ő részét perelnem.
Váláskor ezzel mi lesz?
Hol kell bejelentenem az igényem.
Valamint kérdezem, ha egy nagykorút beszámíhatatlansága miatt gyámság alá helyeznek akkor a gyám férjének kikérik-e a hozzájárulását????
A feleség intézheti-e egyedül???
Köszönöm válaszukat üdvözlettel!

ObudaFan # 2009.09.21. 17:12

Nem maradhat, ebben az esetben vissza kell fizetni.

panasonic # 2009.09.21. 15:27

Üdvözlet!

A férjemmel 3 éve házasok vagyunk. 2éve építkeztünk/ új családi ház/ jelen pillanatban válunk. Igénybe vettük a megelőlegező szocpolt 1 gyermekre. Gyermekünk még nem született. A kérdésem a következő, ha a válás után, hitel átválalással, tulajdonomba marad az ingatlan, mikor és milyen arányban kell visszafizetnem a szocpol összegét. Ill. maradhat e a szocpol a házon az 1 gyermek megszületéséig ha esetleg mástól teherbe esnék. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.

IkresMami # 2009.09.17. 14:18

Kedves Pazs és Lisa!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

IkresMami

monalisa1 # 2009.09.14. 17:52

Szerintem a szívességi lakáshasználat addig tart ameddig a lakás tulajdonosa azt vissza nem vonja - vagyis a Barátnőd ajánlott-tértivevényes levélben 15/30 napos határidővel kötelezve a volt férjet, hogy addig cuccoljon el a lakásból. (Bíztosítani kell, hogy kölcsönösen fixált időpontban bejusson a dolgaiért.) A levelet a jelenleg ismert lakcímére küldje el neki.

A határidő letelte után rosszhiszemű lakáshasználó, birtokháborítás címen az önkormányzatnál akár fel is jelenthető. Továbbá a lakásban lévő holmiját egyberakni az egyik szobába és "őrzésükért" akár díj is kérhető az extől...

Az okmányirodán ellenőrizni kell, hogy anno ténylegesen kijelentkezett-e a lakásból?

És végezetül de nem utolsó sorban: zárcsere.

"Lisa"
laikus hozzászóló

pazs # 2009.09.14. 17:37

A szívességi lakáshasználatot bármikor meg lehet szüntetni, a barátnőd szólítsa fel a volt férjét, hogy hagyja el a lakást (lehet írásban is, sőt, ez javasolt), aztán ha ez nem segít, lehet továbblépni.

IkresMami # 2009.09.14. 17:16

Üdvözlet!

A következő kérdésem lenne: BArátnőm tavaly februárban vált el. Volt férje már előtte kettő évvel kijelentkezett a lakásból, bár ott lakott. A ház a barátnőm öröksége, az teljes mértékben az övé. A váláson vagyonelosztással sem volt probléma, viszont a volt férjét azóta sem tudja kirakni a lakásból.
Ma azonban azt mondta neki az egyik ismerőse, hogy nincs esélye sem arra, hogy volt férje elköltözzön, mert azzal, hogy a válás után oda ment haza, szívességi lakáshasználóvá vált. Ilyen szerződés köztük nem született. Kérdésem, hogy ez így megállja - e a helyét, ill. hogy mi a teendő ilyen esetben. Barátnőmnek lenne egy új kapcsolata, de így nem tud még lépni sem.
A segítséget nagyon köszönöm!
IkresMami

zotymuk # 2009.09.05. 12:10

Kedves Wasp!

köszönöm a válaszod.

_Wasp_ # 2009.09.02. 21:31

a testvéred kérjen a jegyzőtől birtokvédelmet. Ha nem fizeti a hitelt, akkor a rá eső résszel tartozni fog, ami nem célszerű. Többlethasználati díj igény is felmerülhet, ezt bírósági úton lehet érvényesíteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zotymuk # 2009.09.01. 11:02

üdv!

A következő lenne a kérdésem.A testvérem volt élettársától elköltözött.A közös tulajdonú ingatlanban a volt élettárs maradt.A testvérem a dolgait folyamatosan hordta el,de még egy csomó cucca ott van.A probléma,hogy a volt élettárs kicseréltette a zárat tehát a testvérem nem tud bemenni az ingatlanba.Ilyen esetben lehet követelni többlethasználati díjat?vagy működik esetleg az a megoldás,hogy mivel hitel vettek fel a házra amit most közösen fizetnek a testvérem megtagadja a fizetést a zárcsere miatt?

a választ előre is köszönöm!

nandy # 2009.08.31. 13:42

.

ObudaFan # 2009.08.31. 13:13

A lakott forgalmi érték felét követelheti.

Noname12 # 2009.08.31. 12:38

Tehát ha a volt férj köti az ebet a karóhoz,minden probélma nélkül,azonnal követelheti a jussát.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.31. 12:21

A válástól még maradhatna az a lakás közös tulajdon. Azonban - mint bármely más közös tulajdonú ingatlan esetén - bármelyik fél kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, akár úgy is, hogy a másik váltsa magához az ő részét. Erre különösen a lakást használó tulajdonostárs kötelezhető.
Természetesen nincs értelme azt a felet kötelezni a vásárlásra, akinek ehhez nincs meg a fedezete.