szétköltözés - vagyonmegosztás


gyongyvirag # 2009.08.08. 20:09

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Igaziból nem nagy vagyonról van szó, de nem tudunk megegyezni. Félek, hogy egyszer feltőrt zárakat és üres lakást találok, amikor hazajövök a munkából. E-mailben megígérte, hogy ha nem engedek, akkor idejön és elviszi a cuccait. A fő baj az, hogy szerintem azok az én cuccaim. Mit tehetek?

hunfrakk # 2009.08.08. 20:42

házastárs?
élettárs?
vagy egyik sem?

gyongyvirag # 2009.08.08. 20:47

együtt laktunk 1,5 évig az én lakásomban - gondolom ez élettárs. ide is van bejelentve.

hunfrakk # 2009.08.08. 21:15

(az, hogy be volt jelentve a lakcímnyilvántartásba az tulajdonjogi szempontból nem lényeges)

a Ptk. a következőt mondja:
78/G. § (1)

Az élettársak együttélésük alatt
a szerzésben való közreműködésük arányában
szereznek közös tulajdont.
Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg,
azt azonos mértékűnek kell tekinteni.
A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

olyan vagyontárgyakat (ingóságokat) is el szeretne vinni, amely nem az övé?

Ha együtt, közösen, összedobott pénzből vettétek pl. a tévét, hűtőt, számítógépet stb-t - akkor azt meg kell osztanotok (vagy megváltani pénzben)

vita esetén az nyer, aki BIZONYÍTANI tudja, hogy ő is beszállt anyagilag a vásárlásba...

hunfrakk # 2009.08.08. 21:16
gyongyvirag # 2009.08.08. 21:21

Amikor összekerültünk, akkor mindenből kettő volt. De a lakásomban nem fért el, ezért midnenből egyet eladtunk (hűtő,mikró, mosógép, étkező, kanapé, ágy, szekrény...) Közös házat akartunk venni, ezért lekötöttük az ő fizetését, az én pénzemből meg éltünk. Fél évig munaknélküli is volt. De szerinte az itt maradt dolgokat felezni kellene.

ObudaFan # 2009.08.09. 09:17

A leírt tényállás alapján nagy valószínűséggel élettársak voltatok, ami azt jelenti, hogy minden megszerzett vagyontárgyon olyan arányban szereztetek tulajdont, amilyen arányban az összes szerzéshez hozzájárultatok. A háztartási munkákat is hozzájárulásnak kell tekinteni.

gyongyvirag # 2009.08.09. 10:22

Ezt én értem, de ilyenkor valahogy nem működik a kommunikáció. :( Én lemondtam az összes hifi dologról (ez elég számottevő), amit a közös időben vettünk, de neki nem elég.
Igaziból attól félek, hogy tényleg idejön, feltöri a zárat (amit kicseréltem), és kipakolja a lakást.
Ilyenkor mit tehetek?
Ide van bejelentve, de ki nem jelenthetem, mert vannak itt személyes dolgai, és így nem szívesen tanúztatnám le büntetőjogi felelősségem tudatában a szomszédokkal, hogy elcuccolt.

ObudaFan # 2009.08.09. 10:56

Ilyenkor lopásért feljelentheted. Az a helyzet, hogy ha nem sikerül megegyeznetek, csak a bíróság tudja eldönteni, hogy kinek mi jár.

monalisa1 # 2009.08.09. 11:12

Addig is míg eldől, hogy visz-e vagy sem, készíts leltárt mindarról amitek van - figyelemmel, hogy használt cuccnak nemigen van már ára... Fénykép és/vagy videofelvétel nem fog megártani.

Egy ésszerű kompromisszum többet ér mint hazaérve az üres lakás látványa - és az emiatt okozott lelki trauma.

Ha tiéd a lakás, kijelentheted az okmányirodán - szívességi lakáshasználó volt csak.

Ha a kijelentés és a zárcsere után hatol be a lakásba abból rendőrségi ügy lesz, ezt feltétlen tudasd vele előre.

Adj neki egy fix időpontot amikor mehet és viheti a megosztozott cuccokat, onnantól isten áldja.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gyongyvirag # 2009.08.09. 23:20

Köszönöm a tanácsokat.
Most tettem neki még egy ajánlatot, engedtem, nem is keveset. Remélem, ez már megfelel neki is, és akkor végre pontot tehetek a végére. Örökre. Ha nem, akkor nagyon kétsége leszek esve, de ha a kapcsolatomban eddig nem is volt tartás bennem, most lesz. És végigcsinálom :) Most ugyanis azt találta ki, hogy amit itthagy, azt én új áron vegyem meg tőle, mert neki újat kell majd vennie, de én jobban járok, mert nem kell keresgetnem, szállításért fizetnem... ugye milyen figyelmes?

gyongyvirag # 2009.08.10. 22:43

Engedtem, de természetesen neki ez sem elég. Ragaszkodik a saját listájához. Take it or leave it. Ez az utolsó ajánlata, vagy elfogadom, vagy holnap reggel teherautót rendel.
Mit tehetek, ha feltöri a lakásomat?
A lakás 100%-ban az enyém, de itt lakott 1,5 évig, ide van bejelentve és bizonyítani tudja azt is, hogy van még itt személyes cucca.
Amikor lelépett, én zárat cseréltem. Nem akarom, hgoy akkor jöjjön, amikor nem vagyok itthon. Ezt megtehetem?

monalisa1 # 2009.08.10. 23:35

A lakásnak te vagy a tulajdonosa, így a zárcserét jogosan eszközölted. A lakásból történő okmányirodai kijelentése csupán időtényező kérdése már.

Az elvihető cuccait rakd össze egy kupacba az előszobába., jegyzék és fénykép erről is készüljön.

Ha távollétedben behatol a lakásba és miegyebet is elvisz, ismeretlen elkövető ellen haladéktalanul feljelentést teszel a rendőrségen. (A lakásajtót könyököddel nyomd csak le és lehetőleg ne fogdoss össze semmit az ujjlenyomat-vételig.)

Szép egy párkapcsolat lehetett ez...

gyongyvirag # 2009.08.11. 21:44

Köszönöm még egyszer mindenkinek.
Szerencsére végre egy kicsit ő is engedett, így gyorsan el is fogadtam a feltételeket.
Többet úgysem tudtam volna elérni nála, és nagyon nem örültem volna, ha komoly ügy lett volna az egészből.

Igaziból én sem értem, hogy ha a párok évekig együtt élnek szerelemben... akkor miért kell gyilkolni egymást, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok. De ez így nagyon kiábrándító, és sajnos a múltra is rányomja a bélyegét.

nonomano # 2009.08.26. 16:30

Kedves segítők!

A történetem a következő:
A férjem még a megismerkedésünk előtt hitelre lakást vásárolt, tehát ez csakis az Ő vagyona. Egy évre megismerkedésünk után házasságot kötöttünk,NEM írtunk vagyoni szerződést, és egy - jelenleg 3 éves - kisfiunk született.

Kérdések:

  1. Én végig csak alanyi Gyes-t kaptam. A kisbabám mellett államis(tehát nem fizetős) helyre vettek fel egyetemre, így egyedül a Diákhitelt tettem be, 800.000 Ft-ot. Anyósom és férjem állítása szerint ide egy fillért nem tettem be, és közöm nincs a lakáshoz. Így van-e?
  2. A férjemet uszítja anyósom, hogy ADJA EL A LAKÁST. Még nem indítottam meg a válást, megtehetik-e, hogy kitesznek innen a gyerekkel? Jövedelmem nincs, aug.22-én járt le a gyes, ill. diplomázom az egyetemen, a pici óvodás lesz, esélyem sincs munkát találni. Maradhatok-e a lakásba? Nincs hova mennünk!

3.Az összes fizetése külön számlán van megismerkedésünk óta (onnan vonják a rezsit, és a lakáshitelt,így azok viszonylag rendben vannak), a fennmaradó fizetéséből, családi pótlékból egy fillért nem láttam ezidő alatt.Mostmár ételt sem vásárol sem nekem, sem a gyereknek.Napokig nem jön haza, az édesanyjánál van.
4.Feljelentést tettem kiskorú bántalmazása, és veszélyeztetése miatt,látlelettel igazolva(4 alkalomból most az egyszer VÉGRE fel mertem jelenteni), amely a Városí Bíróságon van(férjem hivatásos katona!)Gyermekelhelyezésben ugye maradhat nálam akkor is a gyermek, ha neki van lakása, állása?5.Kérhetek egy házastási tartást? Vagy albérlet fizetését a férjemtől? Köszönöm.Debrecen

_Wasp_ # 2009.08.26. 16:40

Én végig csak alanyi Gyes-t kaptam. A kisbabám mellett államis(tehát nem fizetős) helyre vettek fel egyetemre, így egyedül a Diákhitelt tettem be, 800.000 Ft-ot. Anyósom és férjem állítása szerint ide egy fillért nem tettem be, és közöm nincs a lakáshoz. Így van-e?
lényegében így van, viszont megtérítési igényed támadhat a közösen törlesztett hitel miatt.

A férjemet uszítja anyósom, hogy ADJA EL A LAKÁST. Még nem indítottam meg a válást, megtehetik-e, hogy kitesznek innen a gyerekkel? Jövedelmem nincs, aug.22-én járt le a gyes, ill. diplomázom az egyetemen, a pici óvodás lesz, esélyem sincs munkát találni. Maradhatok-e a lakásba? Nincs hova mennünk!
a gyermekre tekintettel - ha és amennyiben neked ítélik - elképzelhető hogy lakáshasználatot megítél a bíróság, de korántsem biztos.

3.Az összes fizetése külön számlán van megismerkedésünk óta (onnan vonják a rezsit, és a lakáshitelt,így azok viszonylag rendben vannak), a fennmaradó fizetéséből, családi pótlékból egy fillért nem láttam ezidő alatt.Mostmár ételt sem vásárol sem nekem, sem a gyereknek.Napokig nem jön haza, az édesanyjánál van.
nincs kérdés.

4.Feljelentést tettem kiskorú bántalmazása, és veszélyeztetése miatt,látlelettel igazolva(4 al­kalomból most az egyszer VÉGRE fel mertem jelenteni), amely a Városí Bíróságon van(férjem hivatásos katona!)Gyerme­kelhelyezésben ugye maradhat nálam akkor is a gyermek, ha neki van lakása, állása?
ha ebben vita lesz, akkor a bíróság majd mérlegeli az összes körülményt. nem lehet vakon tippelgetni.

5.Kérhetek egy házastási tartást? Vagy albérlet fizetését a férjemtől? Köszönöm.Debrecen
kérhetsz te is tartást. Azt, hogy kapsz-e, vagy a bíróság megítél-e neked, nem tudhatjuk. talán igen.

bár ez egy kétélű fegyver, hiszen jó érv lesz a másik oldalon, hogy aki magáról sem tud gondoskodni, az hogyan gondoskodna egy gyermekről?

javaslom ezért az ügyvédhez fordulást.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

nonomano # 2009.08.27. 14:39

Kedves _Wasp_.

Köszönöm gyors válaszát.

Kicsit kimért, és az ügy részleteinek ismeretében szerintem igencsak pesszimista vélemény, remélem találok olyan ügyvédet, aki nem tart "önellátásra, és gyermek eltartására alkalmatlannak" azok alapján, amiket ide is leírtam...

_Wasp_ # 2009.08.27. 15:11

kedves nonomano,

nagyon szívesen.

(nem voltam pesszimista, de miért hazudjak önnek? amit szeretne megkapni, abból semmi nem jár, hanem minden megítélhető. ezt úgy kell érteni, hogy vagy megítélik, vagy nem.)

felhívom a figyelmét, hogy nem biztos, hogy arra az ügyvédre kell hallgatnia, aki mindenben igazat ad önnek, hiszen nem az ügyvéd dönt, hanem: a bíró.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Noname12 # 2009.08.31. 12:15

Érdeklődnék a következőről:Válás esetén a feleség kötelezhető a lakás értékének férjére eső összegének kifizetésére,amennyiben egyedül neveli iskoláskorú gyermekét?A férj,feleség 50/50 százalékban tulajdonos az ingatlanban.Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.31. 12:21

A válástól még maradhatna az a lakás közös tulajdon. Azonban - mint bármely más közös tulajdonú ingatlan esetén - bármelyik fél kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, akár úgy is, hogy a másik váltsa magához az ő részét. Erre különösen a lakást használó tulajdonostárs kötelezhető.
Természetesen nincs értelme azt a felet kötelezni a vásárlásra, akinek ehhez nincs meg a fedezete.

Noname12 # 2009.08.31. 12:38

Tehát ha a volt férj köti az ebet a karóhoz,minden probélma nélkül,azonnal követelheti a jussát.

ObudaFan # 2009.08.31. 13:13

A lakott forgalmi érték felét követelheti.

nandy # 2009.08.31. 13:42

.

zotymuk # 2009.09.01. 11:02

üdv!

A következő lenne a kérdésem.A testvérem volt élettársától elköltözött.A közös tulajdonú ingatlanban a volt élettárs maradt.A testvérem a dolgait folyamatosan hordta el,de még egy csomó cucca ott van.A probléma,hogy a volt élettárs kicseréltette a zárat tehát a testvérem nem tud bemenni az ingatlanba.Ilyen esetben lehet követelni többlethasználati díjat?vagy működik esetleg az a megoldás,hogy mivel hitel vettek fel a házra amit most közösen fizetnek a testvérem megtagadja a fizetést a zárcsere miatt?

a választ előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2009.09.02. 21:31

a testvéred kérjen a jegyzőtől birtokvédelmet. Ha nem fizeti a hitelt, akkor a rá eső résszel tartozni fog, ami nem célszerű. Többlethasználati díj igény is felmerülhet, ezt bírósági úton lehet érvényesíteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása