Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem:
65 éves édesanyámat a bíróság cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezte (a a korlátozás valamennyi ügycsoportra vonatkozik). Ketten vagyunk testvérek, a nővéremet elutasította nyilatkozatban, mint lehetséges gondnokot (aki nagyon akart gondnok lenni), és engem, a fiát választotta. A gyámhivatal - amely a nővéremet "pártolja" - , fanyalogva, de engem nevezett ki gondnoknak. A nővérem és köztem évekkel ezelőtt megromlott a viszony, nem tartjuk a kapcsolatot egymással.
A gondnokság alá helyezési eljárásról engem nem értesített senki, véletlenül, az édesanyámtól tudtam meg nagy nehezen, aki szintén nem értette, miről van szó, csak azt mondták neki, írjon alá különböző papírokat (környezettanulmány, orvosi vizsgálat, felvételi kérelem a szociális otthonba, stb.). Amikor tudomást szereztem az ügyről, az eljárás már hónapok óta tartott. A gyámhivatal engem nem értesített (noha címem és telefonszámom ismert).
A nővérem beszélte rá az édesanyámat a szociális otthonra, alá is írta a szerződést, miszerint a nyugdíja és az otthon költségeinek különbözetét ő fogja állni. Édeasanyám ingatlanának 1/3-ában a nővérem élettársa a tulajdonos (erről is csak később értesültem), a maradék 2/3-ot édesanyám nekem ajándékozta (szabályosan, ügyvédnél megírt szerződés alapján, haszonélvezeti joggal terhelten) még akkortájt, amikor a gondnoksági eljárás megindult, de még nem zajlott le. Ideiglenes gondnok és vagyonzárlat nem volt, mint utóbb kiderült. Édesanyám az ajándékozást azzal indokolta, hogy a nővéremnek nagyon sok anyagi és nem anyagi támogatást nyújtott idáig (pénzzel, gyermekneveléssel, tartással több mint 20 éven keresztül), én pedig nem kaptam tőle ennyit, és ezzel tudna nekem és családomnak segíteni.
Amikor kiderült, hogy én vagyok a gondnok, a nővérem azonnal felbontotta a szociális otthonnal a szerződést, akinek a nyugdíja nem elegendő a bentlakáshoz. Új szerződést kötöttünk az otthonnal (édesanyám és én), amelyben jeleztem, hogy a fennmaradó költségeket nem tudom vállalni tekintettel két kiskorú gyermekem eltarttására. Egyben megegyeztünk a vezetővel, hogy a kialakult új helyzetre tekintettel kér egy határozatot a fenntartótól, hogy mi legyen édesanyám bentlakásával, költségtérítésével. Kb. másfél hónap elteltével sem kaptam még meg a fenntartó határozatát, azonban a mai napon kaptam a szociális otthon vezetőjétől egy levelet az alábbi szöveggel:
"Tisztelt...!
Gondnokoltja, ... után fizetendő térítési díj összege az Intézmény számlájára megérkezett.
Tájékoztatom, hogy a ...-i Idősek Otthona Önnel, ...-val, mint gondnokkal kötött megállapodást. Az ön kötelezettsége a gondnokolt térítési díj megfizetése az intézmény felé. Kérem, hogy a továbbiakban szíveskedjen eszerint eljárni, és édesanyja után a költségeket megfizetni.
Kelt...."
A nyugdíja fele összegével én rendelkezem, amelynek 80 %-át át is utaltam a meghatározott MÁK-számlára.Azért csak ennyit, mert a lakóhelyem szerinti gyámhivatal tájékoztatása szerint ennyit utaljak át, és várjam meg a fenntartó határozatát, másrészt édesanyám haszonélvezeti ingatlanával kapcsolatban költségek merülnek fel havonta, pl. közös költség, alap-rezsiköltség.
Felhívtam telefonon a vezetőt, akivel nem tudtam beszélni, mert több mint egy hétig szabadságon van. A helyettesét kérdeztem, mit jelent ez a levél, hiszen úgy tudom, nem kötelezhetnek a fennmaradó közel 30 ezer Ft megfizetésére havonta, és ezt nem is vállaltam a szerződés erre vonatkozó pontjában. A helyettes egy jogszabályra hivatkozik, mégpedig a 29/1993-asra, amelyben viszont én nem olvastam atz, hogy köteles vagyok fizetni, mint gondnok.
Kérdéseim:
- Kötelezhet engem a gyámhivatal vagy a szociális otthon a különbözet megfizetésére?
- Ha nem fizetek (mert anyagi helyzetem nem teszi lehetővé), akkor megvonhatják tőlem a gondnoki kinevezést? Édesanyám ragaszkodik hozzám, és ellenem nem is merült fel eddig semmilyen kifogás, a nyugdíjával pontosan el tudok számolni akár azonnal is. A lánya egyáltalán nem látogatja, elmondása szerint az intézeti kérelmet is azért írta alá egykor, mert a nővérem megfenyegette, hogy "leveszi róla a kezét".
- Mit lehet tenni ebben az esetben? Úgy tűnik, a gyámhivatal a szociális otthonnal és a nővéremmel karöltve azon "fáradozik", hogyan tudnának engem, mint gondnokot "kikészíteni", hogy aztán méltatlan legyek erre a tisztségre.
Tudtommal a nővéremnek semmilyen munkaviszonya nincs évek óta, az élettársa tartja el őt és a gyermekeket is (az egyik gyermek az övé, a nagyobbik gyermek már nagykorú, egy másik férfitól van.) Tehát a költség-hozzájárulást sem ő fizette eddig, hanem máshonnan származó jövedelemből. Sajnos, édesapánk cselekvőképességet kizáró gondnokság alá került évekkel ezelőtt (akitől édesanyám még korábban elvált és elköltözött). Egyszer összeesett otthon, kórházba került, nem votl magánál, és ezalatt a nővérem betetette a szociális otthonba (ahová édesanyámat is). Amikor erről tudomást szereztem, és meglátogattam, láttam, hogy szörnyű állapotban van, ezért elindítottam a gondnokság alá helyezési eljárást, mert a nővérem addig (hónapokig) nem tette meg, a nyugdíját viszont felvette (mint egyedüli hozzátartozó!), a földjeit bérbe adta. Amikor elindult az eljárás, kiderült, hogy a nővérem is "véletlenül" éppen aznap adta be a kérelmet, és nyilatkozatot, miszerint ő szeretne lenni a gondnok. Engem a továbbiakban már csak tanúként hallgattak meg egy alkalommal, majd a gyámhivatal közölte, a nővérem lesz a gondnok és kész. Ehhez természetesen joga volt.
Kérem, segítsenek, adjanak tanácsot!
Köszönöm!