válás,asszonytartás


brutusz # 2013.01.23. 07:37

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy fontos kérdésben szeretném a tanácsát kérni.A férjem válni szeretne,ezzel nincs is semmi gond,mível külföldön van élettársí kapcsolata,és gyermeke.Sajnos én levagyok százalékolva,munkára alkalmatlan vagyok.Kiszeretne fizetni a házból,mível a fele a nevemen van.Abból a pénzből bíztos hogy nem kapok másikat.Megteheti e hogy kötelez rá?A másik kérdésem,hogy kint amit vásárolt,autót ,minden műszaki dolgot,és az ő nevén szerepel,mível házasság alatt vette,annak is jár a fele?Ha elválik tőlem,mi az az összeg amit fizetnie kell ,mivel önhibámon kívűl vagyok munkaképtelen.Tisztában vagyok vele hogy nem asszonytartás,valami más elnevezése van.Segítségét és válaszát,nagyon megköszönném.

Dr.Attika # 2013.01.23. 09:19

Az életközösség megszűnésével a házassági vagyonközösség is megszűnt. Amit ezt követően vásárolt a férje az az ő külön vagyona.

A ház kapcsán ha nem egyeznek meg, akkor a férje indíthat közös tulajdon megszüntetése iránti pert. Az abban született jogerős határozatnak köteles eleget tenni.

A házastársi tartás már egy másik dolog, de ha idáig Ön megélt a férje támogatása nélkül, akkor nem hiszem, hogy sikeresen követelhetné.

brutusz # 2013.01.23. 10:24

Köszönöm válaszát! Az a helyzet hogy most is hazajár,havonta 6 napot tölt velem.Kettős életet él.A támogatására számíthattam mert 37000 ftból 15000ft a gyógyszerem.Nem tudnék megélni,meg rezsit fizetni. Sajnos 4 év után derültek ki a dolgai,én nem tudtam az élettársí kapcsolatárol,mert mikor hazajött,azt mondta csak én vagyok.Még ezek után sem jár abból amit kint vásárolt?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.23. 14:57

Ha az életközösség megszűnése után vette, abban az esetben csak akkor jár, ha még akkor kereste meg a rávalót, amikor együtt éltetek.

brutusz # 2013.01.23. 19:13

Köszönöm szépen a válaszát. Az a helyzet hogy 10 éve kint dolgozik,mindig havi 2 alkalommal járt haza a kollegáival.A házasságunk még mindig fent áll,úgyan úgy élünk,mint mielött kiderült a kapcsolata.A mai napig én főzök mosok ,takarítok,vasalok rá.Soha nem derült volna ki az egész,ha nem hitegeti a másikat,hogy elválik tőlem.Ő az idő alatt vásárolt mindent,én a fizetését soha nem láttam.Ezért kérdezem öntől hogy, mi az amire igényt tarthatok.Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.23. 20:06

Na, ez így bonyolultabb, mert attól, hogy kint dolgozik, még nem feltétlenül szakadt meg az együttélés. Ha azért nem laktatok egy fedél alatt, mert ennek olyan objektív oka volt, hogy ott dolgozott, de hazajárt, és az érzelmi,gazdasági kapcsolat fennmaradt, akkor az életközösség, és az az alatt általa szerzett dolog az közös vagyon.

fzoltan40 # 2013.01.23. 20:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Román-magyar kettős állampolgár vagyok. Romániában kötöttem házasságot. Rendelkezem magyar születési és házassági anyakönyvi kivonattal.
Kérdésem: Ebben az esetben Magyarországon intézhetem-e a válást. Amennyiben igen, mi ennek a módja?
Válaszát köszönöm:
Zoltan


Tisztelt Ügyvéd Úr!

Román-magyar kett?s állampolgár vagyok. Romániában kötöttem házasságot. Rendelkezem magyar születési és házassági anyak

ObudaFan # 2013.01.24. 17:50

A házasság felbontásával, különválással vagy a házasság
érvénytelenítésével kapcsolatos ügyekben annak a tagállamnak a
bíróságai rendelkeznek joghatósággal,

  1. amelynek területén:
  • a házastársak szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek,

vagy

  • a házastársak legutóbb szokásos tartózkodási hellyel rendelkeztek,

amennyiben egyikük még mindig ott tartózkodik,
vagy

  • az alperes szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
  • közös kérelem esetén a házastársak egyike szokásos tartózkodási

hellyel rendelkezik, vagy

  • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, ha

a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább
egy évig ott tartózkodott, vagy

  • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik,

amennyiben a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően
legalább hat hónapig ott tartózkodott, és vagy az
adott tagállam állampolgára, vagy az Egyesült Királyság és
Írország esetében ott van a „domicile”-ja (lakóhelye);

  1. amelynek mindkét házastárs állampolgára,
Gagan # 2013.01.29. 06:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válás előtt állok! Már hónapok óta külön élünk! A két gyermekemet én nevelem a feleségem belegyezésével! Ő rokkant nyugdíjas,dolgozni nem tud! Én nem akarom kérni a gyermektartásdíjat, de ő kéri a házastársi tartást! Ön szerint ebben az esetben is megítéli neki a bíróság?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.29. 10:42

Ha kéred, ha nem, a bíróság megállapít gyermektartást.
Házastársi tartást csak akkor állapít meg a bíróság, ha azt a kiskorú gyerekek eltartása mellett fizetni tudod.

szlabi022 # 2013.01.30. 10:00

űdv kérdéssel szeretnék fordulni a forumhoz hogy volt egy válóper és tanúként idéztek be és elmentem de a tárgyalás nem ott volt abba a terembe ahova irták ott vártam mire szoltak addigra vége volt a meghalgatásnak most jőtt egy ujabb levél ujabb időpontal és alul a levélen van egy olyan sor hogy ::::TOLDAT:A BIRÓSÁG A TANÚT 20000FT PÉNZBIRSÁG TERHÉVEL IDÉZI ez mit jelent kőszőnőm válaszukat előre is!!!

ObudaFan # 2013.01.30. 14:26

Azt jelenti, hogy ha nem jelensz meg, meg fognak bírságolni.

dp66 # 2013.01.30. 14:48

Azt jelenti, hogy ha ezúttal sem jelensz meg a meghallgatáson, 20eFt büntetést fogsz kapni.

Az, hogy a bíróság épületében voltál, de rossz helyen, az annyi, mintha ott sem lettél volna. Javaslom, hogy a bejáratnál mutasd meg az idézésed, és kérdezd meg, melyik tárgyalóban lesz. Aztán a biztonság kedvéért ellenőrizd az ajtó melletti kiírást is, hogy a te ügyed valóban abban a teremben tárgyalják-e?

monalisa1 # 2013.01.30. 16:50

szlabi022

A tárgyaló ajtajára mindig kiírják az aznap tárgyalandó perek ügyíratszámát és azok kezdési időpontját, ha esetleg eltérés látszik mint ami az idéző végzésben szerepel, a bírói titkárságon kérdezz rá, eligazítanak.

Tehát nem érné meg bünti pénzt fizetni...

farkas78 # 2013.05.20. 15:17

Üdv.
Egy kérdésem lenne asszonytartással kapcsolatban. 6 év házasság után elváltam. A volt feleségem úgy ment bele a közös megegyezéses válásba hogy ha anyagilag támogatom addig, amíg nem tudja rendezni az életét. Ennek már egy éve, azóta én tartom a szavam. Házasságunk ideje alatt nőgyógyászati problémával Őt leszázalékolták (80%-ra), az édesanyjával közös háztartásban él. A kérdésem az lenne hogy járna-e neki asszonytartás, ha most perre vinné a dolgot.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.

ObudaFan # 2013.05.22. 21:08

Könnyen lehet, hogy igen.

Dr.Attika # 2013.05.23. 04:43

Álláspontom szerint meg nem jár házastársi tartás. A betegségéből adódó "tartás" a társadalombiztosítás feladata nem pedig a volt házastársé.

ObudaFan # 2013.05.23. 05:24

Ez a te álláspontod, de a bírói gyakorlat nem igazán osztja szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.23. 06:31

Aki tartásra köteles, az nem mentesülhet azzal, hogy az állam szociális feladataira hivatkozik.

Dr.Attika # 2013.05.23. 07:26
drazse76 # 2013.05.25. 14:31

Üdv,
A segítségüket kérném az alábbi esetben:
Egyik ismerősöm válás előtt áll, a per még folyamatban, most próbálnak megegyezni. Idő közben kiderült, h volt társának gyereke lesz egy harmadik féltől. Jól gondolom, hogy ilyen esetben az ex nem hivatkozhat a vagyonmegosztás során, hogy gyereke lesz a harmadik féltől? Hiszen az ismerősömnek biológiailag semmi köze nincs a születendő gyerekhez.
Előre is köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.25. 18:58

Jogilag viszont annál több köze van hozzá. Tudniillik ő az apja.
De a vagyonmegosztáshoz ennek mi köze van?

Mariann13 # 2013.06.14. 08:28

Az élettársam válópere 1 éve folyik, a válást egy hónapja mondták ki, de a volt feleség házastartásdíjat követel. A volt feleség dolgozik, minimálbért keres, a nagylányuk dolgozik, minimálbért keres. A 20 éves fiúk tanul ő utána 40 ezer Ft gyerektartást fizet, miután a volt feleség azt hazudta a biróságnak, hogy nem kap gyerektartást, holott először havi 50 ezret, majd miután albérletbe költözött 20 ezret fizetett. Ezt a biróságon később elismerte, de közben a letiltás elindult, ami azóta is tart. Ezenkivül az élettársam a közösen felvett hitelt is fizeti, havi 54 ezer Ft-ot. Ez igy 94 ezer Ft, amit a volt családja után fizet, és még ezenkivül a volt feleség házastartásdijat követel, amellett, hogy az élettársam a ruháin kivül az égvilágon semmit nem hozott el a feleség tulajdonában lévő házból. A házat 30 éve a volt feleség szülei vették, az én párom 8 millió Ft-ot költött rá, teljesen felújította. A feleség a lakást közben a gyerekekre iratta. Albérletben lakunk ami havi kb. 100 ezer Ft. A másik közel 100 ezer a volt család. Havi 50 ezer Ft marad a megélhetésünkre és ráadásul a párom cukorbeteg, napi 3-szori inzulinnal él. A mama segítségével fogadtunk ügyvédet aki csak a pénzünket viszi, de jóformán semmit sem tesz. Mi csak egyet szeretnénk, megszabadulni attól a nőtől, de a folyamatos beadványaival, hazugságaival tönkreteszi amúgyis nehéz életünket. Most például azért követeli az azonnali házastartási dijat, mert elromlott a hűtője és újat kellett vennie részletre! Segítsen végre valaki, mit tegyünk, hogy végre békén hagyjon minket?

ObudaFan # 2013.06.14. 10:47

Házastársi tartást erre azért aligha ítél meg a bíróság.
De hogy hogyan szabadulhattok meg a pertől viszonylag gyorsan, annak az eldöntéséhez azért aligha egy fórumon fogsz választ kapni olyanoktól, akik a per iratait nem ismerik.

Glenna # 2013.06.17. 19:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni!
25 év házasság után férjem válni akar. Én soha nem dolgoztam, mert ő jól keresett és úgy voltunk vele, hogy így is megélünk. Ahogy a gyerekek növekedtek ő mondogatta, hogy menjek el dolgozni, de én magamban nem éreztem annyi erőt, hogy ilyen nagy változásra készen legyek és a ház körüli teendők is elvitték az időmet.
Az első kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben számíthatok-e asszonytartásra és ha igen meddig, mekkora összegre.
A másik fontos kérdésem a házzal kapcsolatos. Ő is és én is maradni szeretnénk. Bár én anyagilag nem igazán tudtam hozzájárulni, de azt gondolom, hogy az én hátterem nélkül, ő a munkahelyén nem tudott volna helyt állni. Ez esetben a bíróság hogy dönt? Kinek kell menni és ki maradhat? Ha a végleges döntés előtt ő elköltözne, nekem nagyobb esélyem lenne a ház megtartására?
Gyerekek már nagykorúak, gondolom az anyagi elszámolásban ők már nem játszanak szerepet.
Válaszát előre is köszönöm!