válás,asszonytartás


demoni # 2017.06.21. 04:08

Köszönöm a választ,nem is szeretném eltartani,de nem is fogom mert arra utaznak h pénzt szedjenek ki belőlem bármi áron,akivel együtt van valami pesti roma ember...a lányom felhasználásával próbálnának rászedni h fizessek albérletet,gondolom oda mennének,mert az az ember is a testvérével lakik valami albérletbe és oda mennének ha a lány talál albérletet...de hát egyedülálló szülőnek előre veszik a kollégiumi dolgokba úgy tudom,ugy hogy oda is lehet a lányomnak menni...bár tegnap a lányom hónapok óta először állt velem szóba,mikor rákérdeztem hogy szeretne e velem apa lánya kapcsolatot tartani még, mert 2 hét múlva 18 éves,körülírva elmondta hogy nem nagyon akar velem kapcsolatot tartani ,még 1 évet lehúz itthon aztán magyarul elhúzok innen szóval,és arra a kis időre minek ,mert rá mertem kérdezni hogy az exem barátja mi jogon zaklat 70 smsel napi szinten,és h mivel megkérdeztem vitának vette és erre mondta h minek kapcsolat mikor tisztázni akartam h szóljanak a zaklató smsekért h állitsák le...

pazs # 2017.06.13. 12:49

Nem, az exedet nem vagy köteles eltartani és albérletet fizetni neki. A gyerekdnek sem a bérleti díját vagy köteles fedezni teljes egészében, csak eltartani, amennyiben rászorul. Nyilván budapesti továbbtanuláshoz egy személynek nem szükséges háromszobás bérelt lakás.

demoni # 2017.06.13. 11:26

Köszönöm választ! még 1 olyan kérdésem volna hogy a lányom tovább tanulása érdekében lehet hogy albérletbe menne Pesten, "ha nem kap kollégiumot" és az exem is menni akar a lányommal 1 albérletbe,kötelezhetnek e rá hogy én fizessem az albérletet ahová az exem is menne,a lányom után valamit kell tudom de hogy az exem is oda költözik akkor ez hogy van,köteles vagyok az exem után is albérletet fizetni? itt ahol lakunk van saját ház az exem nevén.

ObudaFan # 2017.06.08. 13:58

demoni

Elvileg a körülméynek megváltozása alapot adhat változtatásra, de ha lopás miatt küldték el, akkor az önhiba hiánya erősen vitatható. Emellett 5 évi különélés után csak kivételesen lehet erre kötelezni, márpedig ha 4 éve váltatok, akkor az valószínűleg megvan.

alfateam # 2017.06.08. 13:24
demoni # 2017.06.08. 12:52

Tisztelt szakértők!
Olyan kérdésem volna hogy törvényes válás után ami 4éve megtörtént,és a bíroságon kimondtuk hogy házastársi tartást nem kérünk egymástól,vagyon megosztást is elrendeztük leirva ügyvéd előtt hogy visszavonhatatlanul nem kérünk semmit válás után,hogy most 4 évvel válás után az exemnek köteles lennék e házastársi tartást fizetni ha követelne ,most dolgozik,de az előző munkahelyéről pénzlopás miatt elküldték,válaszukat köszönöm!

szafika # 2013.06.19. 15:13

Glenna , legalább a majdani nyd-hoz próbálj meg néhány évet összegyűjteni magadnak , ha már menetközben nem hagytad magad rábeszélni arra , h elmenj dolgozni !

ObudaFan # 2013.06.19. 15:04

Házastársi tartást aligha fogsz kapni, ha egyébként munkaképes vagy.
A vagyon vonatkozásában: amit az együttélés alatt szereztetek, és nem olyan pénzből, ami valamelyikőtöké volt már az együttélés előtt, vagy amit ajándékba kapott, vagy amit örökölt, az közös vagyon. Tehát az, hogy ki mennyit keresett a házasság alatt, ebből a szempontból lényegtelen. Viszont függetlenül attól, hogy a lakáshasználatot hogyan rendezné a bíróság, aki az egész ingatlant magának akarja, annak meg kell váltania a másiknak a hányadát. A leírtak szerint te erre aligha leszel képes.

Glenna # 2013.06.17. 19:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni!
25 év házasság után férjem válni akar. Én soha nem dolgoztam, mert ő jól keresett és úgy voltunk vele, hogy így is megélünk. Ahogy a gyerekek növekedtek ő mondogatta, hogy menjek el dolgozni, de én magamban nem éreztem annyi erőt, hogy ilyen nagy változásra készen legyek és a ház körüli teendők is elvitték az időmet.
Az első kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben számíthatok-e asszonytartásra és ha igen meddig, mekkora összegre.
A másik fontos kérdésem a házzal kapcsolatos. Ő is és én is maradni szeretnénk. Bár én anyagilag nem igazán tudtam hozzájárulni, de azt gondolom, hogy az én hátterem nélkül, ő a munkahelyén nem tudott volna helyt állni. Ez esetben a bíróság hogy dönt? Kinek kell menni és ki maradhat? Ha a végleges döntés előtt ő elköltözne, nekem nagyobb esélyem lenne a ház megtartására?
Gyerekek már nagykorúak, gondolom az anyagi elszámolásban ők már nem játszanak szerepet.
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.06.14. 10:47

Házastársi tartást erre azért aligha ítél meg a bíróság.
De hogy hogyan szabadulhattok meg a pertől viszonylag gyorsan, annak az eldöntéséhez azért aligha egy fórumon fogsz választ kapni olyanoktól, akik a per iratait nem ismerik.

Mariann13 # 2013.06.14. 08:28

Az élettársam válópere 1 éve folyik, a válást egy hónapja mondták ki, de a volt feleség házastartásdíjat követel. A volt feleség dolgozik, minimálbért keres, a nagylányuk dolgozik, minimálbért keres. A 20 éves fiúk tanul ő utána 40 ezer Ft gyerektartást fizet, miután a volt feleség azt hazudta a biróságnak, hogy nem kap gyerektartást, holott először havi 50 ezret, majd miután albérletbe költözött 20 ezret fizetett. Ezt a biróságon később elismerte, de közben a letiltás elindult, ami azóta is tart. Ezenkivül az élettársam a közösen felvett hitelt is fizeti, havi 54 ezer Ft-ot. Ez igy 94 ezer Ft, amit a volt családja után fizet, és még ezenkivül a volt feleség házastartásdijat követel, amellett, hogy az élettársam a ruháin kivül az égvilágon semmit nem hozott el a feleség tulajdonában lévő házból. A házat 30 éve a volt feleség szülei vették, az én párom 8 millió Ft-ot költött rá, teljesen felújította. A feleség a lakást közben a gyerekekre iratta. Albérletben lakunk ami havi kb. 100 ezer Ft. A másik közel 100 ezer a volt család. Havi 50 ezer Ft marad a megélhetésünkre és ráadásul a párom cukorbeteg, napi 3-szori inzulinnal él. A mama segítségével fogadtunk ügyvédet aki csak a pénzünket viszi, de jóformán semmit sem tesz. Mi csak egyet szeretnénk, megszabadulni attól a nőtől, de a folyamatos beadványaival, hazugságaival tönkreteszi amúgyis nehéz életünket. Most például azért követeli az azonnali házastartási dijat, mert elromlott a hűtője és újat kellett vennie részletre! Segítsen végre valaki, mit tegyünk, hogy végre békén hagyjon minket?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.25. 18:58

Jogilag viszont annál több köze van hozzá. Tudniillik ő az apja.
De a vagyonmegosztáshoz ennek mi köze van?

drazse76 # 2013.05.25. 14:31

Üdv,
A segítségüket kérném az alábbi esetben:
Egyik ismerősöm válás előtt áll, a per még folyamatban, most próbálnak megegyezni. Idő közben kiderült, h volt társának gyereke lesz egy harmadik féltől. Jól gondolom, hogy ilyen esetben az ex nem hivatkozhat a vagyonmegosztás során, hogy gyereke lesz a harmadik féltől? Hiszen az ismerősömnek biológiailag semmi köze nincs a születendő gyerekhez.
Előre is köszönöm válaszukat.

Dr.Attika # 2013.05.23. 07:26
Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.23. 06:31

Aki tartásra köteles, az nem mentesülhet azzal, hogy az állam szociális feladataira hivatkozik.

ObudaFan # 2013.05.23. 05:24

Ez a te álláspontod, de a bírói gyakorlat nem igazán osztja szerintem.

Dr.Attika # 2013.05.23. 04:43

Álláspontom szerint meg nem jár házastársi tartás. A betegségéből adódó "tartás" a társadalombiztosítás feladata nem pedig a volt házastársé.

ObudaFan # 2013.05.22. 21:08

Könnyen lehet, hogy igen.

farkas78 # 2013.05.20. 15:17

Üdv.
Egy kérdésem lenne asszonytartással kapcsolatban. 6 év házasság után elváltam. A volt feleségem úgy ment bele a közös megegyezéses válásba hogy ha anyagilag támogatom addig, amíg nem tudja rendezni az életét. Ennek már egy éve, azóta én tartom a szavam. Házasságunk ideje alatt nőgyógyászati problémával Őt leszázalékolták (80%-ra), az édesanyjával közös háztartásban él. A kérdésem az lenne hogy járna-e neki asszonytartás, ha most perre vinné a dolgot.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.

monalisa1 # 2013.01.30. 16:50

szlabi022

A tárgyaló ajtajára mindig kiírják az aznap tárgyalandó perek ügyíratszámát és azok kezdési időpontját, ha esetleg eltérés látszik mint ami az idéző végzésben szerepel, a bírói titkárságon kérdezz rá, eligazítanak.

Tehát nem érné meg bünti pénzt fizetni...

dp66 # 2013.01.30. 14:48

Azt jelenti, hogy ha ezúttal sem jelensz meg a meghallgatáson, 20eFt büntetést fogsz kapni.

Az, hogy a bíróság épületében voltál, de rossz helyen, az annyi, mintha ott sem lettél volna. Javaslom, hogy a bejáratnál mutasd meg az idézésed, és kérdezd meg, melyik tárgyalóban lesz. Aztán a biztonság kedvéért ellenőrizd az ajtó melletti kiírást is, hogy a te ügyed valóban abban a teremben tárgyalják-e?

ObudaFan # 2013.01.30. 14:26

Azt jelenti, hogy ha nem jelensz meg, meg fognak bírságolni.

szlabi022 # 2013.01.30. 10:00

űdv kérdéssel szeretnék fordulni a forumhoz hogy volt egy válóper és tanúként idéztek be és elmentem de a tárgyalás nem ott volt abba a terembe ahova irták ott vártam mire szoltak addigra vége volt a meghalgatásnak most jőtt egy ujabb levél ujabb időpontal és alul a levélen van egy olyan sor hogy ::::TOLDAT:A BIRÓSÁG A TANÚT 20000FT PÉNZBIRSÁG TERHÉVEL IDÉZI ez mit jelent kőszőnőm válaszukat előre is!!!

ObudaFan # 2013.01.29. 10:42

Ha kéred, ha nem, a bíróság megállapít gyermektartást.
Házastársi tartást csak akkor állapít meg a bíróság, ha azt a kiskorú gyerekek eltartása mellett fizetni tudod.

Gagan # 2013.01.29. 06:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válás előtt állok! Már hónapok óta külön élünk! A két gyermekemet én nevelem a feleségem belegyezésével! Ő rokkant nyugdíjas,dolgozni nem tud! Én nem akarom kérni a gyermektartásdíjat, de ő kéri a házastársi tartást! Ön szerint ebben az esetben is megítéli neki a bíróság?

Válaszát előre is köszönöm.