Hagyatéki teher


Nodi # 2013.03.17. 16:30

Üdvözlet!
A következőkben szeretnék segítséget kérni.Meghalt édesapánk, mi hatan vagyunk testvérek.Végrendelet nem volt így 1/6-od arányban fogunk örökölni az ingatlanból, ami a nevén volt.Édesanyánk özvegyi haszonélvezetre jogosult.A temetés költségeibe a hat testvérből három fizetett be, ők sem egyenlő arányban ill. valamennyit édesanyánk.A hagyatéki tárgyaláson édesanyánk a temetés költségeit hagyatéki teherként bejegyeztette.Az lenne a kérdésem, hogy ez mit jelent?Mindenki mást mondd vagy azt, hogy ez az illetékből lejön(Szerintem nincs is illeték, mivel az ingatlant 3M-ra értékelték.), vagy, hogy az adóból le lehet írni(milyen adóból), vagy , hogy ha ténylegesen öröklünk majd akkor egyenlő arányban ez az összeg levonódik az örökségből.(mi van azzal aki befizetett a temetésbe?)Legyenek szívesek válaszolni mi az igazság, mit jelent ez a hagyatéki teher?Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.03.19. 20:26

Öröklési illeték az nem lesz, mert az örökhagyó leszármazói vagytok.
Egyenlő arányban kell viselnetek a temetés költségeit, így aki fizetett, az megtérítést követelhet attól, aki nem.

Nodi # 2013.03.20. 08:58

Köszönöm a választ!Viszont ha ez a teher szerepel a hagyatéki jegyzőkönyvbe akkor örökléskor csökkenti a hagyatéki terhet a temetés költségével vagy nem?Ha igen, (még nem jogerős a végzés)ki lehet még töröltetni a terhet?Vagy csak pont amiatt kell szerepelni teherként,hogy megtérítést lehessen kérni.

ObudaFan # 2013.03.20. 15:10

Nem nagyon értem a kérdést, de megtérítést akkor is lehet kérni, ha a hagyatéki hitelező a hagyatéki eljárásban nem jelenti be az igényét.

Nodi # 2013.03.21. 14:05

Egyszerűbben fogalmazok.Ha egymás között a családtagok lerendezik a temetés költségét, akkor teljesen felesleges a hagyatéki eljárásba bejelenteni?
A kérdésem az volt, ha az édesanyánk bejelentette, akkor az mit jelent ránk nézve?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.22. 09:19

Olyan tartozást, amely nem létezik, miért kellene bejelenteni?

senseitomi # 2013.03.22. 13:28

A 2013.január 1-jén életbe lépett illetéktörvény válzotásával kapcsoaltban szeretnék kérdezni, kérni állásfoglalást.
Esetünk a következő: 2012.aug.31-én édesanyám testvére elhalálozott, örökségül egy lakást hagyott ránk.
A jegyzőnek az öröségről szóló határozatot, papírokat 2012.december.27-én sikerült kiállítani, mely 2013-ban emelkedett jogerőre.

A törvény 3. paragrafusa szerint az illetékfizetési kötelezettség az örökhagyó halála napján keletkezik, (az ekkor hatályos törvényben 6%-os kulcs szerepelt) azonban a hatóság édesanyámat 9%-nyi illeték fizetésére kötelezte, már az idei szabályozás szerint.

ÉRdemes fellebbezni, vagy jogosan állapította meg a hatóság az idei kulccsal az illetéket?

Válaszukat előre is köszönöm!

m-aron # 2014.01.30. 08:40

Tisztelt

Egy kéréssel fordulok Önökhöz, mert nem tudom, hogy hogy kezeljük okosan a heyzetet: kihez forduljunk, hogy járjunk el, milyen lépéseket kéne megtenni. Jó tanácsért és tisztességes érdekképviseletért hajlandó vagyok messzebbre is utazni.

Egy örökösödési ügyröl van szó. Anyu beteg és szeretnénk közösen a hagyatéki dolgokat amennyire lehet végleg tisztázni illetve tudni, mire kell számitanunk és egyáltalán érdemes-e részemröl az örökséget elfogadni.

Anyunak két gyereke van. Testvérem meghalt, de van egy kiskorú gyemeke, akinek az ügyeit a gyámhivatal intézi. Sajnos mi testvérek nem lettünk egyenlöen kezelve. Bármilyen okból is, anyu atirta testvéremre a háza egynegyedet. Azonkivül kezeskedett neki a háza vásárlásánal es igy halála óta a tesvérem házára felvett devizahitel is öt terheli, mert a gyermek anyukája a részleteket nem fizeti, holott a testvérem a hátrahagyott életbiztositásából lehetösége lett volna az egész kölcsönt visszafizetni. Anyu már többször volt a kilakoltatás határan, mert a részleteket nem tudja fizetni. A gyáhivatal és bank miatt helyzete kötött. A terhelt inagatlan évek óta üresen áll, eladása állitólag nem járt sikerrrel. A kisgyermek számára kirendelt illetékes is sajnos meghalt, nem tudni azóta hogy áll a helyzet, törödik-e valaki az üggyel. Anyu irt egy végrendeletet, amiben rendelkezik a hagyatékáról, de kérdéses, hogy lehet-e okosabban rendelkezni.

Összefoglalva: egy hagyatéki ügyröl van szó, amiben a bank és a gyámhivatal keze is benne van.
Kérem segitsenek, kihez forduljak, hogy járjak el úgy, hogy a legjobbat hozzuk ki a helyzetböl.

Fáradozásukat elöre is köszönöm
Lehetöség szerint gyors válaszukra várva
Köszönettel és tisztelettel
J. M.

ObudaFan # 2014.01.30. 12:05

m-aron

És édesanyád most veled szeretne együttműködni? Egyébként nyilvánvalóan az az ajándékozás megtörtént, esetleg a kötelesrészi igényen lehetne gondolkodni, ha édesanyád nem működne együtt. A testvéred hitele kezesként rajta (vagy később a hagyatékon) behajtható, de ott természetesen a testvéred örökösétől az örökrésze erejéig lehet megtérítést kérni.

ObudaFan # 2014.01.30. 12:09

senseitomi

Csak akkor lett volna 6% az illeték a régi szabály szerint, ha édesanyád lett volna az örökös.

ObudaFan # 2014.01.30. 12:14

Egyébként azt mondja az Itv. 99/F. § (1) , hogy az új szabályt a 2013. január 1-jét követően illetékkiszabásra bemutatott vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyben, illetve kezdeményezett eljárásban kell alkalmazni.

garai # 2014.03.20. 10:15

Tisztelt ObudaFan

a következőkben kérném segítségét

Édesanyám 2012 nov. elhunyt a 2013.feb. hagytéki végzésben
kb 150.000,- ft + mivel egy szociális otthonban élt kb 2 évet így egy nem forintosított hagyatéki letár szerinti úgymond érték nélküli ruhaneműket, és személyes tárgyakat örököltem.
És kb 2 millió forintnyi tartozás a temetési költségéken kívül. Amiért most a napokban egy faktor cég kereset fel fenyegető levélben.

Úgy tudom hogy csak a hagyaték eréig vagyok terhelhető tehát a 150.000,- mínusz az én költségeim a hagyaték értéke, tehát kb 50e + az örökölt ruhanemű.

próbáltam ezt megértetni a céggel de próbálkozik

jól tudom e hogy így van?
és mit tegyek várjak hátha végrehajtat, és akkor a végrehajtató fog szembesülni a tényekkel vagy mivel ök is tudnak az esélytelen behajtás helyzetről majd leállnak idővel, és nem is viszik végrehajtó elé az ügyet?

ráadásul ezek mind 2010 engedményezések voltak feléje
így elévülés nem állhat fent?
hiszen engem 1 év után kerestek meg miközben a hagyatéki végzést ők is megkapták

köszönettel

Garai

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 11:10

Jól tudod.

hátha végrehajtat,
Nem úgy megy az. De azért a hagyatékot fel kellene ajánlani a hitelezőnek.

garai # 2014.03.20. 11:38

Kovács_Béla_Sándor

megtettük személyesen felkerestem őket, és elmondtam a tényeket ennyi az örökség, ennyit kapnak
kell vagy nem!

erre ők hát az azért így meg úgy, meg mégiscsak nagy a tartozás, és a felajánlott ősszeg közti különbözet
naná nem véletlen nem bírták behajtani a rokkant anyósomon aki tolókocsival vette fel nyilván a pénzeket
tán ez nem tűnt fel a bankoknak, hogy ne adjanak neki mert nincs biztosítéka :-)sőt albéletről albéletre vándorol!

ill. mivel gondolom személyi hitel is volt, nekem kell e bizonyítani hogy én azt a pénzt soha nem is láttam, vagy őket terheli esetleg a bizonyítási kényszer.

Garai

pazs # 2014.03.20. 12:13

Dehogy kell neked bizonyítani, amúgy is különösen nehéz bizonyítani, hogy valami nem történt meg...

Csolnok # 2016.02.18. 06:15

Tisztelt Fórum!

A következő kérdésben kérem segítségüket.
A férjem édesanyja két évvel ezelőtt elhunyt. Mi ápoltuk a temetést is mi rendeztük, fizettük. A férjem az örökséget visszautasította igy az teljesen a férjem elhunyt testvérének gyerekei szállt.
A jegyzői határozat végén az áll, hogy az hagyatéki teher : a jegyzői dij , és a temetési költség /forintosítva/

Ez mit jelent? Mivel most az örökösök ugy néz ki eladják az ingatlant, nekünk ki kell fizetniök a temetés költségeit, amit teljesen mi fizettünk? Nem vagyunk tisztában ezzel és azzal sem, hogy ha ki kell fizetniök akkor az autómatikus vagy nekünk azt kérni kell?. A közjegyzőt nyilván ki kell fizetniök .

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.18. 08:45

Semmi se automatikus. ("Kérjetek, és adatik nektek". Vagy behajtatik. Megjegyzem, ha ellenállnak, akkor aligha lesz jogerős, végrehajtható döntésetek az eladásig. A hagyatékátadó végzés ebben a vonatkozásban nem az.)

pupac81 # 2016.05.11. 11:41

Szeretném megkérdezni, hogy édesapám után örököltünk egy fél lakást illetve hitelt. A hitelt amennyiben nincs fizetve, csak az örökölt ingatlannal felelünk érte, vagy az egyéb a nevemen lévő ingatlan is veszélybe kerülhet? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 12:03

Első sorban - amíg megvannnak - az örökség tárgyaival feleltek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 12:04

(De ha nem ajánljátok fel azokat a vagyontárgyakat minél hamarabb a hitelezőnek, akkor a hagyaték megnyílta utáni kamatokért, egyéb járulékos költségekért már saját tartozásként fogtok felelni.)

pupac81 # 2016.05.11. 12:44

Köszönöm. És vajon olyan létezik, hogy az örökölt ingatlanrészt felajánljuk jelzálognak?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 14:43

Nem jelzálognak, hanem arra, hogy a hitelező elégítse ki belőle magát.
Persze, ha ez egy rendesen fizetett, nem hátralékos kölcsön, akkor elég rendesen kitolnátok az özveggyel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 14:43

Nem jelzálognak, hanem arra, hogy a hitelező elégítse ki belőle magát.
Persze, ha ez egy rendesen fizetett, nem hátralékos kölcsön, akkor elég rendesen kitolnátok az özveggyel.

Gitta01 # 2016.05.18. 05:22

Férjem elhunyt,halála előtt egy héttel,súlyos beteg volt, külterületi ingatlanból legelőből termelt ki akác fát nem tisztázott megánszemélyként vagy cégként a férjem hozzájárulása nélkül, nem adott rá engedélyt,kommunikálni már nem tudott,erdőfelügyelőségre is bejelentési kötelezettség lett volna.Aki kitermelte,arról tájékoztatott,hogy akinek Ő eladta a fát,neki sem fizetett.Hagyatéki tárgyalás még nem volt.Mit tehetek ez ügyben,tartozás elismerő nyilatkozatot tesz,magánokiratban vagy közjegyzőnél,ha erre sem hajlandó mit tudok tenni a hagyatéki tárgyalásig?Jelenleg semmi nemű írás nincs.
Köszönettel:Gitta01

ObudaFan # 2016.05.18. 15:30

Ha jól ertem, a ferjedet, akinek egyetlen orokose vagy, megkárosította valaki. Ha nem ismeri el a követelést, pert indíthatsz.