szülő tartás


hattyúdal # 2014.08.29. 21:07

Köszönöm....

ObudaFan # 2014.08.29. 17:51

Köteles nem vagy.

hattyúdal # 2014.08.29. 13:39

A testvértartásról (ápolásról) szeretnék segítséget kérni.
Az öcsém masszív alkoholista, aki már a lehető legmélyebbre süllyedt....
Egyedül él, jövedelme az aktívkorúak ellátása. Mi eltartjuk, (főzünk, mosunk, takarítunk neki stb...természetesen(!) ellenszolgáltatást nem várva)
Ez eddig nem is volt gond, de most már annyira megromlott az egészsége, hogy nem tudja önmagát ellátni sem (tisztálkodás, öltözködés, stb) Ma közölték velünk a kórházban, hogy kiadják a pszichiátriáról, mert nem tudnak vele mit kezdeni, szervezzük meg az otthoni gondozását!
Jó magam is idősebb, több betegséggel küzdő, műtétre váró ember vagyok. Gyakorlatilag nem tudom azt felvállalni, hogy etessem, pelenkázzam, mosdassam. Köteles vagyok mégis ezt megtenni? (a lelkiismeretei problémákat leszámítva)
Létezik valami megoldás? Ahhoz túl fiatal, hogy nyugdíjas otthonba adjuk, meg miből is finanszíroznánk?
Vagy majd a halál old meg mindent?!

ObudaFan # 2014.08.29. 09:25

A Ptk. 4:197. § szerint a testvér csak a kiskorú testvért köteles eltartani, azt is csak bizonyos esetekben. Nagykorú testvér eltartására nincs jogi kötelezettség.

potyi73 # 2014.08.29. 06:12

Sajnos nincs közelebbi rokon, képesek is vagyunk eltartani, de mivel korábban meg is lopott minket, mivel életében javarészt nem dolgozott, mióta munkaképes, ezért félő, hogyan tudjuk mi azt bebizonyítani, hogy önhibájából nem dolgozott és ezért nem lesz nyugdíja?

pazs # 2014.08.28. 13:57

Nagykorút csak akkor kell eltartani, ha

  1. önhibáján kívül rászorul (pl. betegsége miatt nem tud(ott) dolgozni és emiatt nincs nyugdíja)
  2. képesek vagytok eltartani
  3. nincs titeket megelőző, tartásra kötelezhető családtag (közelebbi rokon).

Úgyhogy elég esélytelen, hogy el kell tartanotok a sógorotokat.

szafika # 2014.08.28. 12:53

Dehát ti nem vagytok a szülei !!! miért kellene tartanotok ? fizetnetek ?! menjen dolgozni ! v......

potyi73 # 2014.08.28. 12:35

Tisztelt Szakértő Hölgyek/Urak!
Rokontartás témakörében szeretném a segítségüket kérni. A sógorom 28 éves korától nem dolgozik, nem azért, mert nem talált munkahelyet, mert nem is akar keresni. Anyósomék nyakán élősködik immáron 21 éve. Azóta jövedelme nem volt, csak azon rövid ideig, míg kb. 2 éven át ápolási díjat kapott apósom után. Közölte velünk, hogy neki ez az élet így tökéletesen megfelel, műveli a kertjét, neki egy főnök se parancsolgasson. Szakmája szerint pék, egy-két hétig volt is állása, több helyen, de olyan kibírhatatlan a természete, hogy mindenhonnan kirúgták és italozó életmódot folytat. Az életviteléből adódóan párja nincs, gyermeke sincs. Az érdekelne, ha anyósom is meghal mellőle, akkor a férjem és ezáltal én is, kötelesek vagyunk-e tartásdíjat fizetni utána, mivel nyugdíja, az nem hiszem, hogy lesz.
Köszönettel: Pötyi

ObudaFan # 2014.08.21. 20:41

Ő is indíthat pert, de t pert, de megpróbálhatja az illetékes járási hivatalt is megkérni arra, hogy indítson a nevében pert.

kiskuszo # 2014.08.20. 07:28

sziasztok
Mostanában olvastam olyasról hogy szülőtartási törvény

Tud nekem erről a témáról valaki írni valami konkrétumot.A szomszéd néniről lenne szó aki albérletbe lakik van deviza hitele sokszor gyógyszerre nem telik neki és a fia Kanadába él nagy vendéglője van és nem segíti a nénit pedig tisztességgel felnevelték.A másik fia aki tavaly meghalt segítette de ez a kanadai gyerek arra hivatkozva hogy a másikat jobban szerették nem támogatja a nénit aki tényleg nagyon rá lenne szorulva.Tudnátok segíteni hogy tud-e a néni valamilyen jogot érvényesíteni vagy ebben az ügyben valahova fordulni
köszönöm szépen kiskuszo