Lakáshitel sorsa válást követően


ObudaFan # 2014.09.22. 11:09

Igen, azzal, hogy te csak a közös vagyon rád eső részével felelsz, a különvagyonoddal nem.

Katica15 # 2014.09.21. 19:34

Kedves ObudaFan !

Nagyon köszönöm a válaszodat!
Ez az egyetemlegesség akkor is fennáll, ha pl. nem vagyok adóstárs a hitelében? ( vagy fordítva? :)

ObudaFan # 2014.09.18. 09:46

Katica15

Az együttélés alatt felvett hitelekért egyetemlegesen feleltek. Ez azt jelenti, hogy a hitelező bármelyikőtöktől a teljes tartozást követelheti, akárhogy osztjátok meg a bíróságon. Ti egymás közt oszthatjátok meg, illetve a bíróság is kettőtök közt oszthatja meg a hitelt, ami annyit jelent, hogy akitől többet hajtanak be, mint ami az ő része, az a volt házastársától megtérítést kérhet.

Katica15 # 2014.09.17. 17:54

Sziasztok!

Azért ide írok, mert szó volt a vagyonmegosztásról. Férjemmel válunk, de semmilyen pozitív vagyonunk nincs, csak tartozások: Lakáshitel, szolgáltatóknak hitelek, banki személyi kölcsönök. Gyermekemet én nevelem egyedül albérletben, ő csak megelőlegezett gyerektartást fizet. Szeretném megkérdezni, hogyan tudnánk a vagyonmegosztásnál a hitelt elosztani?
Nekem van bejelentett , rendes állásom, ő 4 órásra jelentkezett be, tehát menekülni akar minden elől. Én nem tudok , és nem is akarok, de állást sem szeretnék váltani, közalkalmazottként dolgozok.
Kérdésem még: mi történik akkor, ha kérem a bírótól, hogy a házasságunk alatt felhalmozott tartozás visszafizetését fele-fele arányban állapítsa meg? Vagyis, egyetemlegesen feleljen ő is, ne csak én. Ne csak tőlem vonják majd le, ne tőlem hajtsák be.
Attól félek, hogy ő teljesen kijelenteti magát az állásából, vagy kiköltözik külföldre. Hogyan fogják akkor tőle levonni a bankok a tartozást, ha van bírói ítélet? Vagy fordított esetben, ha egy ítéletben vállalom én is, hogy felét (mondjuk,ami az ő nevén van) én fizetem, akkor mi lesz a másik felével, ha ő mondjuk nem fizet, illetve "eltűnik"? Akkor, nekem kell az ő részét is fizetni? Bírói végzés esetén , ha végrehajtásra, levonásra kerül, akkor tőlem a fele részt vonják le, vagyis, fele tartozás erejéig?
Válaszokat nagyon köszönöm !

duska34 # 2014.09.15. 19:16

Nagyon szépen köszönöm - azt fogom tenni.

ObudaFan # 2014.09.15. 14:28

Semmilyen jogi eszközös nincs arra, hogy a jogosultakat arra rászorítsd, hogy a követelésüket egy meghatározott módon érvényesítsék. A vagyonmegosztási pert kellene minél hamarabb megindítani, hogy belátható időn belül rendeződjön a helyzet legalább.

duska34 # 2014.09.14. 15:08

Ez komoly?
A lakás használatának minden előnyét Ő élvezi, semmit nem fizetett ki számomra a lakásból, eladni nem hajlandó, sőt, ha kézbe kéri a fizetését, a bank nem tudja rajta behajtani a havi részleteket, akkor az én fizetésemből fogják lefogni annak a lakásnak a havi törlesztőrészletét, amiben 6 éve Ő lakik, én meg albérletben?
Gázszámla ugyan ez: elköltözésem és válásunk után halmozta fel az egész adósságot, erről a Tigáz hivatalos levélben nyilatkozott. És ezek után még azt is én fizessem ki helyette, mert nem tehetek ellene semmit?
A tigáz nem volt hajlandó a nevére átírni a szerződést, ameddig Ő abban nem egyezik bele, és nem fizeti ki a fennálló tartozást. Egyikről sem tehetek, és simán én iszom meg a levét?
Ezt mindennek nevezném, csak igazságosnak nem.

Milyen jogi eszközöm van arra, hogy az adósság fejében a bank vagy a Tigáz a lakást elárverezze? Másokat ezzel fenygetnek, én pedig kifejezetten kérni szeretném!
A Tigáz felé a tartozás már egy faktoring cégnél van behajtásra, várhatóan a lakáshitel is odakerül záros időn belül.

ObudaFan # 2014.09.12. 17:02

Az a bankhiztel nem az ő tartozása, hanem a ti tartozásotok. A bank abból hajtja végre, amiből tudja és amiből szeretné.
Ha aztán majd elindítod a vagyonmegosztási pert, akkor meg lesz osztva az ingatlan is, az ingóság is, meg elszámoltok azzal is, ki mennyit fizetett a közös hitelből vissza. Meg persze a gázszámlával is egymás között. Mert a gázszolgáltatót megint nem igen tudod befolyásolni, hogy miből hajtson végre.

duska34 # 2014.09.12. 00:14

Üdvözletem!

6 évvel ezelőtt elköltöztem a lakásból, amelynek 50% -ban tulajdonosa vagyok. Rá néhány hónapra a bíróság kimondta a válást. A lakáshasználati jogomról lemondtam, a tulajdonjogomról nem. Azóta sem lettem kifizetve a lakásból. A volt férjem maradt a lakásban, ő fizette (nagyjából rendesen) éveken át a lakásra felvett jelzáloghitelt. Azonban az utóbbi hónapokban több százezer forintos tartozás halmozódott fel, és a bank rajtam (is) követeli a hátralékot.
Sajnos amikor a hitelt felvettük, én voltam az igénylő, Ő pedig "csak" az adóstárs.

Milyen jogi eszközöm van arra, hogy a lakás eladására kényszerítsem, illetve hogy engem abból kifizessen?
Hogyan érhetném el, hogy legalább a hitelből mint adós kikerüljek? Nagyon félek, az én fizetésemből fogják lefogni a rajta be nem hajtható havi törlesztőrészleteket. (Több hitele is van, és a fizetése felét zsebbe kérte, nem utalják folyószámlára, így a bank nem tudja leemelni a havi törlesztőösszeget.)
Kérhetem a banktól a lakás elárverezését a tartozás fejében a fizetésletiltás helyett?

A másik problémám ettől valamivel kisebb.
Elköltözésem után tetemes gázszámlát halmozott fel (kb 250.000Ft), nem fizette. A gázszolgáltatást évekkel ezelőtt kikötötték. A szerződésen sajnos az én nevem volt - nem volt hajlandó átíratni magára. Két éve ugyan elismerte, hogy Ő tartozik a Tigáznak, Ő lakik ott, övé volt a fogyasztás - azonban kiegyenlítés hiányában a Tigáz nem volt hajlandó átírni a nevére a szolgáltatást.
Most egy követelésbehajtó cégnél van az ügy - és tőlem kérnék az összeget. Kifizetni sem szándékom, sem lehetőségem nincs.
Milyen lehetőségeim vannak ebben az esetben a fizetés elkerülésére?
Kérhetem az ingatlan elárverezését a fizetésletiltás helyett?

Előre is köszönöm a hasznos tippeket mindenkinek!