Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartásdíj

ObudaFan # e-mail 2017.11.16. 06:56

Ilyet lehet, hogy rögtön végrehajtásra kerü egy összeg??

Ha a bíróság megítéli, és ti meg nem fizettek, akkor kérhet végrehajtást. De hát egyelőre semmi ilyet nem ítélt a bíróság.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2017.11.16. 06:54

Betty3

Kellene számolnia, mert szerepel a letiltásban. De ha mégis túlfizetés jön, azt jelezned kell.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

andisz18 #   2017.11.15. 22:03

Kedves hozzászólók!

Köszönöm a válaszokat.
A tartásdíj összege mellett néhány havonta kapott jutalmat édesapám, és ebből is érkezett az eddig megítélt 40%-os levonás. Erre vonatkozóan szeretne élni visszamenőlegességgel (amit az elmúlt öt évben kaptunk a jutalmából, azt visszakéri + ami a tartásdíj jogos összegén van felül - szerinte, mert túlfizetett) Egyébként nincs se gyerek, az én nappali tagozatom mellett pedig nem tudok dolgozni, erről már nyilatkoztunk). Egyébként egy összegben követeli vissza a pénzt és szerinte a bíróság is majd végehajtással fogja ezt behajtani annak ellenére, hogy mi kérvényeznénk a részletfizetést? Ilyet lehet, hogy rögtön végrehajtásra kerü egy összeg??
Az ő ügyvédje egyébként nagyon helyesel, hogy ezek a követelések mind végrehajthatóak, azon a címen, hogy édesanyám megtakarítást képezett jogtalanul az ő pénzéből.

Betty3 # e-mail 2017.11.15. 20:20

Tisztelt Fórum! Nekem az lenne a kérdésem hogy a gyt hátralék letiltását ha mondjuk már levonták az apa fizetéséből akkor azt nekem kell leállítani??? Egy határozaton van az aktuális gyerektartással a hátralék levonása is. Munkáltató csak számolja mennyit fizetett ki nem és hogy mennyit kell még tiltani? Köszönöm

alfateam # e-mail 2017.11.15. 15:23

Hát-igen, az ügyvéd úr kissé ellépett a témától.-:))

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.15. 15:18

A mérséklésre szerintem ezt még analógiával sem lehet alkalmazni.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.11.15. 14:20

Tartás céljára adott juttatást nem lehet visszakövetelni. (Legfeljebb beszámítani lehet a jövőben esedékes tartással szemben.)

Azt valóban nem lehet. De azért az új Ptk-nak ez a nem túl nagy gyakorlattal bíró rendelkezése adhat okot aggodalomra, tényállástól függően, és akkor, ha analógiával a mérséklésre is alkalmazhatónak bizonyul:

4:211. § [A tartási kötelezettség megszüntetése]
(1) Az a személy, akinek a kezéhez a tartásdíjat folyósítják, köteles - a kötelezett egyidejű értesítése mellett - a bíróságnak bejelenteni, ha a jogosult tartásra való rászorultsága megszűnt. Az e kötelezettségének elmulasztásából eredő kárért a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint felel. A bejelentést követően a bíróság a tartási kötelezettséget peres eljárás lefolytatása nélkül szünteti meg.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.15. 13:59

Tartás céljára adott juttatást nem lehet visszakövetelni. (Legfeljebb beszámítani lehet a jövőben esedékes tartással szemben.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.11.15. 13:42

Ha nem felejtettél el valamit (mondjuk pl. hogy dolgozol az iskola mellett, esetleg másik gyereke született apádnak, vagy ilyesmi, mert azért annak az 5 évre visszamenőleges dolognak csak van valami oka, hogy előjöttek vele), akkor csak ezek alapján kicsi esélye van, hogy egyáltalán változtatnak az összegen. A visszamenőlegességre meg még kevesebb.

alfateam # e-mail 2017.11.15. 10:10

hogy már egy negyedik tárgyalás után sincs döntés, januárra tolódott.
Örülj neki, ez neked kedvez. Az édesapádnak tárgyalásonként legalább 40-50 ezerbe kerül.

kérdésem viszont az lenne, hogy mennyire van jogalapja ennek a visszamenőleges követelésnek?
Szinte semmi.

andisz18 #   2017.11.15. 09:45

sziasztok!
egy gyermektartási perben lenne kérdésem. 23 éves vagyok, felsőoktatásban tanulok, 2018 júniusában végzem. az édesapám idén májusában beperelte anyukámat az új ptk-s változások miatt, és a tartásdíj összegét 40ezer forintra kérvényezte (eddig a fizetése x. százalékát fizette, ami ennél nagyobb összeg volt + az időszakos jutalmakból is levonták ezt az összeget). jelenleg ott áll a perünk (ő ügyvéddel, mi ügyvéd nélkül), hogy már egy negyedik tárgyalás után sincs döntés, januárra tolódott. De most előrukkoltak egy visszamenőlegességgel is, mely szerint visszamenőlegesen 5 évre követelik az úgymond pluszban kifizetett pénzt (tehát a 40 ezerhez képest havonta, amennyivel többet kaptunk), és a jutalmakat is.
A továbbtanulás kérdését már átrágtuk, tehát a bíróság szerint is jogosan fizet 2018 júniusáig. A kérdésem viszont az lenne, hogy mennyire van jogalapja ennek a visszamenőleges követelésnek?
Előre is köszönök minden segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.13. 23:12

Esetleg ok nélküli perlésre megpróbálhatsz hivatkozni. Vagy egy bejelentéssel elévágni a dolognak.

www.kbs-ugyved.hu

Apuka969 #   2017.11.13. 19:44

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék gyermektartás ügyben melyet én, az apuka, kaptam.
A gyermek 2017 júniusában fejezte be a tanulmányait, és a következő hónapban már el is helyezkedett. Az édesanya már a következő napokban beadta a tartási díj megszüntetésre a kérelmet. Mivel ő elindította ezért én nem adtam be kérelmet. A bíróságtól most november elején kaptam levelet, melyben január elejére tárgyalást tűzött ki. Mire számíthatok? Lehet e jogi következménye annak, hogy nem én indítottam az eljárást? A tartás díjat szerettem volna addig is visszautalni, de megkeresésemre az anyuka nem reagált.

alfateam # e-mail 2017.10.19. 08:58

Ez nagyon nehéz helyzet, öt gyerekből még négyet tartani kell, és ezen a helyzeten egy "ingyen" ügyvéd-sem tud segíteni.
Hivatkozhatsz érdemtelenségre és ha nem tetszik a bíró döntése fellebbezhetsz.

Burn Out # e-mail 2017.10.19. 07:33

mondjuk keress ügyvédet. ha anyagilag nem teheted meg, akkor kérj személyes költségmentességet (vagy a pártfogó ügyvéd költségeire kiterjedő részleges költségmentességet) a bíróságtól és keresd fel a lakó- vagy tartózkodási helyed szerinti járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatát.

lili1982 # e-mail 2017.10.19. 07:21

Előző házasságomból van 3 gyermek. 2016 májusában a két nagyobbik után megindítottam a gyerektartás megszüntetését, a 20 éves után mivel úgy nézett ki hogy végez az iskolával (utána kiderült 2 héttel a vizsga előtt ott hagyta a sulit kiment külföldre nem lett meg a szakmája), és a 19 éves után mert tudomásomra jutott hogy ott hagyta a szakmunkás képzőt csak éppen elfelejtették velem közölni!! 2016 októberben a fiam beperelt mondván nem tartja velem a kapcsolatot de mivel újra be iratkozott a szakmunkás 2. osztályába jogosnak tartja magát a pénzre! Most 2017 szeptemberben újra a 2. osztályt kezdte már harmadjára mert megint megbukott. 1 éve megy a tárgyalás a bíró valamiért csak az ő érdekeiket nézi a pert a nevelőapuka tárgyalja ő a fő-fő! A fiú meglopott minket, anyagi kárt is okozott nálunk, a lopást be is ismerte a többit tagadja az iskolája már 2 szakvéleményt is adott róla a bíró úrnak hogy az intézmény egyik legfegyelmezetlenebb embere, mi is benyújtottunk chat-es beszélgetéseket hogy a Facebook-on is hogy beszél velem amit a bíró úr nem tudott figyelembe venni mert ,,véletlenül" nem hozzá került hanem valaki kipostázta a nevelőapukának!! Iskolalátogatásit soha nem kapok egyik gyerek után sem nem tudhatok a gyerekekről semmit csak fizessek, van még egy 17 éves aki után még fizetek de róla sem kapok információkat még az iskolától sem mert anyuka azt mondta bent nem adhatnak! A bíró most még visszamenőleg is akar velem fizettetni 2016 októberétől, van 2 kiskorunk a mostani feleségemmel ha megítéli teljesen ellehetetlenítené a helyzetünket mert nincs pénzünk félre téve ilyen helyzetre ráadásul a nagyobbik gyermekünk zenei középiskolába készül zongorát kell tavaszra beszereznünk! Dönthet így a bíró hogy a kiskoruak kárára fizetnem kell a 20és fél éves szakmunkás 2. osztályos ember után akivel kapcsolatom sincs???? Nem tehetünk semmit????

csavardi # e-mail 2017.10.14. 21:18

Csudijó!

ObudaFan # e-mail 2017.10.14. 08:55

csavardi

Igen, gyakorlatilag ez a helyzet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

csavardi # e-mail 2017.10.14. 08:09

Értem, tehát 2 év után sem adhatok be kérelmet, miszerint kérem a bíróságot, hogy vizsgálják felül a megegyezésben szereplő 70 ezer forintos tartásdíjat?
Mi a lényeges változás ugye? Az, hogy azóta nyögöm a havi 80 ezres hitelt egy kis lakásra, az pont nem érdekli őket, hiszen a saját tartásom rovására is köteles vagyok fizetni.
Tehát kb az lenne a lényeges változás, ha elveszítem a munkahelyem, vagy születik még egy gyermekem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.13. 13:22

Fennálló egyezséget csak akkor módosít a bíróság, ha a kérelmező bizonyítja, hogy az egyezség megkötése óta olyan lényeges változást történt, amely számára a megállapodás fenntartását méltánytalanul terhessé teszi.

www.kbs-ugyved.hu

csavardi # e-mail 2017.10.13. 13:09

1 évvel ezelőtti egyezség van bírói jóváhagyással, de ha letelik a 2 év, csökkenteni szeretném, pont a lenti hozzáállás miatt. A kérdés, hogy van-e ennek realitása.
A havi közel 300 ezer az a maximális gyed 180 ezer, plusz 70 tartásdíj, plusz családi pótlék, plusz adókedvezmény. Hitel nincs, lakbér nincs.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.13. 10:48

Nem nagyon értem a kérdésedet. Se egyezség, se ítélet nincs még erről a 70 ezres összegről?
(Az sem világos, honnan van az anyának nettó háromszázezre, ha nem dolgozik. Mi az a "bérsáv"?)

www.kbs-ugyved.hu

csavardi # e-mail 2017.10.13. 10:26

Szerinted hányszor olvastam át ezt az egészet? Másolok én is neked...

A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:
a gyermek indokolt szükségleteit;
mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
a gyermek saját jövedelmét; és
a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

Szóval ezek fényében bármilyen érdemi választ tud adni esetleg valaki, akinek erről van tapasztalata, nem csak a paragrafusok?

monoszkop #   2017.10.13. 09:57

2013. évi V. törvénya Polgári Törvénykönyvről

4:215. § [A szülő tartási kötelezettsége]
(1) A kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles. Ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a gyermek indokolt szükségleteit munkával szerzett keresménye vagy vagyonának jövedelme fedezi, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.
(2) Ha a gyermek tartása az (1) bekezdés alapján nem biztosítható, a gyámhatóság engedélyezheti, hogy a szülők a tartás költségeinek fedezésére a gyermek vagyonának állagát - meghatározott részletekben - igénybe vegyék.

4:216. § [A gyermektartás módja]
(1) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben teljesíti (a továbbiakban: gyermektartásdíj).
(2) A szülő akkor is kötelezhető gyermektartásdíj fizetésére, ha a gyermek az ő háztartásában él, de tartásáról nem gondoskodik.

4:217. § [A szülők megegyezése a gyermektartásról]
(1) A gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó.

(2) A szülők megállapodhatnak abban is, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. A megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy perbeli egyezség esetén a bíróság jóváhagyja.

(3) A (2) bekezdés szerinti megállapodás ellenére a bíróság akkor ítélhet meg tartásdíjat, ha az a körülmények előre nem látható, lényeges változása miatt a gyermek érdekében vagy valamelyik fél súlyos érdeksérelmének elhárítása miatt indokolt.

4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]
(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:

  1. a gyermek indokolt szükségleteit;
  2. mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
  4. a gyermek saját jövedelmét; és
  5. a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.

(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.

csavardi # e-mail 2017.10.13. 08:07

Sziasztok,

szerintetek egy 2 éves, egészséges gyermek esetében, ahol mindkét szülő kb 400 ezres nettóval rendelkezik, van realitása egy 70 ezres tartásdíjnak? Indokolja a gyermek szükséglete az ilyen mértékű tartásdíjat?
Az anyuka igénybe vesz mindenféle támogatást is, így a családi pótlékot és adókedvezményt, ezekkel már 100 ezerhez közelít a gyermekre fordítható havi összeg, ami egyértelműen irreális, kivéve, ha valamilyen előtakarékossági számlára kerülne a maradék, ettől az édesanya egy az egyben elzárkózott, mondván ő nem fog elszámolni a pénzzel. Ő jelenleg még nem dolgozik, de a bérsáv miatt a tartásdíjjal együtt jelenleg is havi kb 300 ezerből éldegélhet.
Nem sajnálom a pénzt a gyermekemtől, de rendkívüli módon frusztrál, hogy kb kilóra kellett megvennem a gyakoribb kapcsolattartást, és nem látom, hogy bármilyen extra kiadás lenne a gyerekkel kapcsolatban, gyors fejszámolással is, havi 60 ezret ebből zsebre vág.