Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartásdíj

ObudaFan # e-mail 2017.08.18. 21:59

A kéthetenkénti hétvége semmiképpen nem szokásos, de az, hogy minden nap jöjjön, megint csak nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2017.08.18. 07:40

Ha jól értem Andika azt szeretné, hogy hosszabb időre JÖJJÖN, legfeljebb ritkábban. Nem elviszi a gyereket.

Ha pedig jön, akkor sokkal jobb az, hogy több órát van ott, játszik is vele, ne adj isten megfürdeti, megeteti, elaltatja, ha azt akarják, hogy legyen az apához is köteléke a gyereknek, mint az, hogy hetente többször felnéz fél órára, nézi a gyereket amint játszik vagy alszik és közben fél szemmel a tv-t nézi vagy a telefonját babálja.

ObudaFan # e-mail 2017.08.17. 19:45

Azért egy 9 hónapos gyereknél a hosszabb tartamú szabadságvesztés egybefuggo kapcsolattartas egyáltalán nem szokásos és nem is feltétlenül praktikus.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Andiika # e-mail 2017.08.17. 08:25

Igen neki bocsánat, elírtam. Tudom hogy a gyerek érdekét szolgálná a gyakoribb láthatás csak apuka rendszeresen este 7-8 körül jelent meg mindig és a gyerek nem is foglalkozott vele abban a rövid időben ezért szeretném ha inkább kevesebb alkalommal de hosszabb időre látogatna.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.17. 08:12

Neki.
A kéthetenkénti hét vége a szokásos.

De kérésre a bíróság mostanában gyakoribb kapcsolattartást is meg szokott ítélni, hiszen a cél a különélő szülő és a gyerek minél elevenebb kapcsolata.

www.kbs-ugyved.hu

Andiika # e-mail 2017.08.17. 08:03

Tisztelt Jogi Fórum!

Van egy 9 hónapos kislányom akinek az apasági elismerését most intéztük el, apuka eddig korlátlanul látogathatta a kislány kb hetente 1-másfél órát volt vele most viszont olyan megállapodást akar amiben naponta láthatja a gyereket. Pereskedni nem szeretnék mert már belefáradtam a harcokba inkább arra gondoltam ügyvéddel közösen írnánk egy megállapodást amiben rögzítünk mindent, viszont én ragaszkodnék ahhoz hogy kéthetente lássa a kicsit és igy nem csak egy fél órát vagy egy órát lenne vele hanem többet. Abban az esetben ha nem tudunk megegyezni marad a bíróság ott megítélhetik nekem a kéthetente láthatást?
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.16. 10:11

A kötelezett arra a számlára utal, ahova a jogosult kéri. (Nyilván célszerű írásban kérni a számlaszámot.)

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2017.08.16. 10:09

Tényleg nem teheti,bírósági határozat kötelezi, neked kell utalni vagy ő vagy a munkahelye utal..
A nagyfiú kérheti a bíróságtól hogy neki utaljon és ebben az eljárásban kérheted te is hogy a kicsi is kapja a számlájára.
Az nem megoldás ha megjön a pénz Te átutalod a gyerekeknek?

vani # e-mail 2017.08.16. 09:40

Tisztelt Jogi fórum!
Gyermektartás díjra vagyok jogosult két gyermekem után. Szeretném, ha a jövőben nem az én bankszámlámra érkezne az összeg, hanem a gyerekek saját bankszámlájára. Milyen lehetőségem van erre? Az édesapának jeleztem, ezen igényt, de tájékoztatása szerint ezt nem lehet. A gyerekek 19 és 15 évesek. Milyen lehetőségem lenne arra, hogy a gyerekek kapják közvetlenül az én hozzájárulásommal a gyermektartás összegét? Köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.15. 21:48

Igen. Miért kellene, hogy a szülők válása a gyereknek életminőség-romlást okozzon? Már az érzelmi terhelésen túl.

www.kbs-ugyved.hu

roludom # e-mail 2017.07.15. 19:56

A szükségletekben nyilván különbséget kell tenni, egyébként az minden gyereknél ugyanannyi lenne. Meddig lehet elmenni az igényekkel? pl. ugyanazt az életvitelt kell biztosítani, mint ami a házasság alatt volt? pl. személyi edző, legújabb telefonok, hetente új ruha, cipő, különórák, korlátlan zsebpénz?...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.15. 17:21

A szükségletei.

www.kbs-ugyved.hu

roludom # e-mail 2017.07.15. 17:09

érdeklődnék, hogy a gyerek eltartásához szükséges összeget mi alapján állapítják meg? (vagyis mi a gyerektartás megállapításának alapja?). kösz

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.13. 12:53

Van olyan lehetőség ,hogy az Állam előlegezi meg
Van. De ahhoz is végrehajtást kell indítani a kötelezettel szemben előbb.

Illetve évenkénti infláció emelkedésével a tartásdíj emelhető e?
Ha benne van az ítéletben. (De ha százalékos ítéleted van, akkor abban benne van az emelkedés is, nem?)

www.kbs-ugyved.hu

niky04 # e-mail 2017.07.13. 11:58

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék ,hogyan tudnám a gyermektartás díjat az Édesapától behajtani? 2012 ben bírói itélet született miszerint 15.875 ft fizetésre köteles az apa , amit pár évig fizetett is. Azán gondolt egyet és hol fizet hol nem. Újra beadtam a bíróságra az ügyet , ahol a Bírónő tájékoztatott ,hogy végrehajtás kérhető. De azt nem mondta el potosan mi ennek a menete? Az édesapát tájékoztattam erről ,mire ő közölte Tőle ugyan senki nem tud semmit behajtani. Van olyan lehetőség ,hogy az Állam előlegezi meg, és amint behajtható az Összeg levonják az apától?
Vagy ha sikeres a behajtás lehetséges e munkáltatói letiltás, hogy rendszeresen minden hó 10-ig megkapjam az összeget? Illetve évenkénti infláció emelkedésével a tartásdíj emelhető e?
Köszönöm szépen
Rátfai Nikolett

ObudaFan # e-mail 2017.06.05. 08:13

Most éppen szerintem nem áll fenn, de ha folytatja a tanulmányait, esetleg ismét fennállhat. Az persze más kérdés, hogy nem lesz-e indokolt akkor is a korábbinál alacsonyabb értékben meghatározni, hiszen esetleg lehet még jövedelme.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

trolizator # e-mail 2017.06.05. 01:55

Kedves Fórumozók!
Válásomkor született egyezség és bírósági határozat alapján havi jövedelmemből letiltás útján fizetek tartásdíjat. A gyermek 23. évét tölti ez évben. Az érettségi után nappali tagozaton kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Ebben az évben ugyanakkor ún. passzív félévre ment, azaz megszakította a tanulmányait. Az egyetemmel ugyan még jogviszonyban van, de iskolába nem jár, diákszövetségen keresztül munkát vállalt, ebből származóan van jövedelem, illetve a passzív félév miatt már nincs diákigazolványa.
A kérdésem, fenn áll-e továbbra is tartásdíj kötelezettségem, vagy kérhetem a bíróságtól a megszüntetését?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Timot # e-mail 2017.05.28. 21:15

Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy én a bíróság felé minden bejelentési kötelezettségemnek eleget tettem, ettől nem félek.

ObudaFan # e-mail 2017.05.26. 21:58

(És az egyetemistára miért ne járna? A nagykorú, továbbtanuló gyermeket azért főszabály szerint el kell tartani, még ha vannak is kivételek.)

Ami az alapkérdésedet illeti, itt egyértelmű választ azért nem fogsz kapni, mert meglehetősen új a jogszabály.

Elvileg az létfenntartásra adott, felélt összeg jogalap nélküli gazdagodás címén nem követelhető vissza.

Másrészről viszont a tartásdíjra jogosult szülő köteles magától bejelenteni, ha már nem jogosult, vagy nem annyira jogosult. És ha ezt nem teszi, akkor a károkért kártérítési felelőssége van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Timot # e-mail 2017.05.26. 08:49

Óbudafan: egyrészt úgy, hogy 2012-ben és 2013-nak a nagyobb részében a korábbi ítélet alapján magasabb összeget vontak tőle, mint amiről 2013 végén visszamenőleges ítélet született. Másrészt az idén áprilisi beadványában még arra is hivatkozik, hogy tavaly júliustól az immár egyetemista (mellesleg továbbra is általam eltartott) gyerekünkre nem jár semmi nekem. Szóval a kérdésem lényegi része az, hogy sok hónapra visszamenőleg követelhet-e tőlem bármit vissza, vagy rá is vonatkozik-e hasonló 6 hónapos szabály, mint rám az igénylés tekintetében.

elfmage999 # e-mail 2017.05.24. 21:09

Feljelentés előtt érdemes egy szimpla végrehajtást indítani, mert a rendőrség szokta hiányolni ha nincs.

A j9vedelem közvetlen letiltása nem az.

alfateam # e-mail 2017.05.24. 13:22

Btk. 212. § Tartási kötelezettség elmulasztása
212. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jelentsd fel ! Majd a rendőrség megkeresi.

ObudaFan # e-mail 2017.05.24. 13:11

Ha külföldi országban lesz jövedelme, abban az adott országban lehet rá végrehajtást kérni. Ebben az Igazságügyminisztérium segít, a gyámhatóság is ad információt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Rini8203 # e-mail 2017.05.24. 12:31

Üdvözletem!
Egy "kis" segítségre lenne szükségem:
2011-ben elváltunk a férjemmel, a házasságunkból két gyermekünk van, jelenleg 11 és 9 évesek. Eddig a MÁV-nál dolgozott és a fizetéséből le volt tiltva 30% gyerektartás (a bírósági végzésben minimum összeg is meg van jelölve). A gyerekeivel sajnos már nem tartja a kapcsolatot. A fülembe jutott, hogy felmondott és Ausztriába (?) ment dolgozni! Szinte biztos vagyok benne, hogy önszántából nem fog fizetni egy fillért sem! A helyi bíróságon voltam a letiltás elintézni, de ott azt mondták, hogy adatok hiányában (adószám, külföldi lakcím, cég neve, ahol dolgozik) nem tudnak csinálni semmit! Én viszont magánemberként hogyan szerezhetnék meg ilyen információkat???
A gyerektartásra óriási szükség van, mert én közben rákos lettem és táppénzen vagyok!
A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám a letiltást elintézni, mik ennek a lépései?
Köszönettel: Adrienn

ObudaFan # e-mail 2017.05.23. 16:11