Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartásdíj

ObudaFan # e-mail 2017.06.05. 08:13

Most éppen szerintem nem áll fenn, de ha folytatja a tanulmányait, esetleg ismét fennállhat. Az persze más kérdés, hogy nem lesz-e indokolt akkor is a korábbinál alacsonyabb értékben meghatározni, hiszen esetleg lehet még jövedelme.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

trolizator # e-mail 2017.06.05. 01:55

Kedves Fórumozók!
Válásomkor született egyezség és bírósági határozat alapján havi jövedelmemből letiltás útján fizetek tartásdíjat. A gyermek 23. évét tölti ez évben. Az érettségi után nappali tagozaton kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Ebben az évben ugyanakkor ún. passzív félévre ment, azaz megszakította a tanulmányait. Az egyetemmel ugyan még jogviszonyban van, de iskolába nem jár, diákszövetségen keresztül munkát vállalt, ebből származóan van jövedelem, illetve a passzív félév miatt már nincs diákigazolványa.
A kérdésem, fenn áll-e továbbra is tartásdíj kötelezettségem, vagy kérhetem a bíróságtól a megszüntetését?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Timot # e-mail 2017.05.28. 21:15

Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy én a bíróság felé minden bejelentési kötelezettségemnek eleget tettem, ettől nem félek.

ObudaFan # e-mail 2017.05.26. 21:58

(És az egyetemistára miért ne járna? A nagykorú, továbbtanuló gyermeket azért főszabály szerint el kell tartani, még ha vannak is kivételek.)

Ami az alapkérdésedet illeti, itt egyértelmű választ azért nem fogsz kapni, mert meglehetősen új a jogszabály.

Elvileg az létfenntartásra adott, felélt összeg jogalap nélküli gazdagodás címén nem követelhető vissza.

Másrészről viszont a tartásdíjra jogosult szülő köteles magától bejelenteni, ha már nem jogosult, vagy nem annyira jogosult. És ha ezt nem teszi, akkor a károkért kártérítési felelőssége van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Timot # e-mail 2017.05.26. 08:49

Óbudafan: egyrészt úgy, hogy 2012-ben és 2013-nak a nagyobb részében a korábbi ítélet alapján magasabb összeget vontak tőle, mint amiről 2013 végén visszamenőleges ítélet született. Másrészt az idén áprilisi beadványában még arra is hivatkozik, hogy tavaly júliustól az immár egyetemista (mellesleg továbbra is általam eltartott) gyerekünkre nem jár semmi nekem. Szóval a kérdésem lényegi része az, hogy sok hónapra visszamenőleg követelhet-e tőlem bármit vissza, vagy rá is vonatkozik-e hasonló 6 hónapos szabály, mint rám az igénylés tekintetében.

elfmage999 # e-mail 2017.05.24. 21:09

Feljelentés előtt érdemes egy szimpla végrehajtást indítani, mert a rendőrség szokta hiányolni ha nincs.

A j9vedelem közvetlen letiltása nem az.

alfateam # e-mail 2017.05.24. 13:22

Btk. 212. § Tartási kötelezettség elmulasztása
212. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jelentsd fel ! Majd a rendőrség megkeresi.

ObudaFan # e-mail 2017.05.24. 13:11

Ha külföldi országban lesz jövedelme, abban az adott országban lehet rá végrehajtást kérni. Ebben az Igazságügyminisztérium segít, a gyámhatóság is ad információt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Rini8203 # e-mail 2017.05.24. 12:31

Üdvözletem!
Egy "kis" segítségre lenne szükségem:
2011-ben elváltunk a férjemmel, a házasságunkból két gyermekünk van, jelenleg 11 és 9 évesek. Eddig a MÁV-nál dolgozott és a fizetéséből le volt tiltva 30% gyerektartás (a bírósági végzésben minimum összeg is meg van jelölve). A gyerekeivel sajnos már nem tartja a kapcsolatot. A fülembe jutott, hogy felmondott és Ausztriába (?) ment dolgozni! Szinte biztos vagyok benne, hogy önszántából nem fog fizetni egy fillért sem! A helyi bíróságon voltam a letiltás elintézni, de ott azt mondták, hogy adatok hiányában (adószám, külföldi lakcím, cég neve, ahol dolgozik) nem tudnak csinálni semmit! Én viszont magánemberként hogyan szerezhetnék meg ilyen információkat???
A gyerektartásra óriási szükség van, mert én közben rákos lettem és táppénzen vagyok!
A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám a letiltást elintézni, mik ennek a lépései?
Köszönettel: Adrienn

ObudaFan # e-mail 2017.05.23. 16:11
Timot # e-mail 2017.05.23. 13:08

Kedves Kbs, a korábbi munkáltatótól azért nem kapom már a tartásdíjat, mert onnan kilépett. A sima végrehajtótól kértem végrehajtást, mielőtt letelt volna a hat hónapos ablak. Amikor megkapta a végrehajtó levelét, akkor gyorsan beadott egy keresetet a bíróságra, melyben a nagyobbik gyerek utáni tartásdíj megszüntetését kéri 10 hónapra visszamenőleg (itt sem világos, hogy kérheti-e 10 hónapra, vagy csak 6 hónapra) arra hivatkozva, hogy a gyerek befejezte a tanulmányait - ami nem igaz, csak annyi, hogy leérettségizett, de egy egyáltalán nem kamuegyetemen meglehetősen jó eredményekkel tanul tovább, ami az eddig általam olvasott cikkek alapján bőven elég ahhoz, hogy utána továbbra is járjon a tartásdíj. (Persze mióta második félév van, azóta ösztöndíjat is kap, ez mondjuk csökkentő tényező lehet, de az első félévben nem kapott még semmit, miközben nekem nem került kevesebbe a tartása.) A keresetben nem hivatkozik arra, hogy ne lenne állása, de ha van is, akkor oda nyilván "elfelejtette" leadni a letiltó végzést. A végrehajtó meg a keresetre hivatkozva nem hajt végre semmit, pedig úgy tudom, neki csak a végrehajtható ítéletekkel kéne törődnie, nem a beadott keresetekkel. Mondjuk ezt még lemeccselem vele a héten.

Kedves Óbudafan, nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, amit írt. Mi minősül "önkéntes" teljesítésnek - szerintem itt ilyen nem volt? Illetve mire gondolt régebbi tartozás alatt, a négy évvel ezelőttiek vagy az elmúlt pár hónapi? A kötelezettnek a mostani nyilatkozatai is számítanak (most természetesen nem akar fizetni semmit, sőt, még azt hozta ki, hogy én tartozom neki, ami ebben a formában biztosan túlzás), vagy csak a régebbiek, pontosabban azoknak a hiánya, hiszen 2013-ban egy árva szóval nem jelezte, hogy ellenezné a tőle levont tartásdíjakat?

ObudaFan # e-mail 2017.05.21. 22:13

Az önkéntes teljesítések elszámolhatóak a régebbi tartozásra szerintem, ha a kötelezett megfizetéssel kapcsolatos nyilatkozatai ezzel nem ellentétesek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.21. 17:41

Miért nem kérsz végrehajtást? Másképpen kérdezem: miért kérted, hogy szüntessék meg a végrehajtást?

www.kbs-ugyved.hu

Timot # e-mail 2017.05.21. 17:21

Kedves Szakértők, azt szeretném tudni, hogy már évekkel ezelőtt kifizetett tartásdíjnak a mostani tartásdíjba a beszámítását kérheti-e a különélő szülő. (Azt tudom, hogy én, mint gondozó szülő, maximum fél évre visszamenőleg kérhetek bármit is (kivétel megfelelő indok esetén), nem olvastam eddig olyat, hogy ez visszafelé is fennállna.) A részletek: Sok évvel ezelőtt válóper, tartásdíj megítélése két gyerek után: 20-20%, de adott havi minimumösszeg. Különélő szülő ezután gyorsan kirúgatja magát az állásából, majd (nem Mt. alatt, hanem Ftv. alatt, de akkor is) minimálbérért vállal új állást, ráadásul azt is csak részmunkaidőben. Kéri a tartásdíj lecsökkentését, erről 2013 végén a bíróságon megegyezünk, hogy 2012-re visszamenőleg havi xFt, 2013-től kezdve pedig yFt minimum, de meghagyva a 20-20%-ot, x is és y is néhány hónap kivételével kevesebb, mint amilyen összegeket megkaptam abban a két évben. Mivel magától soha egy fillért sem fizetett semmire, a tartásdíj munkahelyi letiltással ment, így a bíróság felhívta a munkáltatóját, hogy készítsen elszámolást, és annak megfelelően utalja nekem a tartásdíjat. A munkáltató az újabb utalásoknál figyelembe vette az új összeget, de a régiekről nem készít elszámolást, vagyis ha csak ezt néznék, akkor nekem tartozásom lenne a volt házastársam felé. Na de a volt házastársam nem szólt egyszer sem a munkáltatónak, hogy nem készítette el az elszámolást, és ennek az volt a fő oka, hogy egyrészt még ettől az egy munkáltatótól sem mindig kaptam meg a 20-20%-ot (az alapfizetésből vonták az yFt-os összeget, kivéve, amikor a fizetése kevesebb volt, mint 2y, viszont az időnkénti megbízási díjakból sosem), másrészt rengetegszer volt másodállása, amelyekből soha nem kaptam meg egy fillért sem (közvetett bizonyítékaim voltak, közvetlenek sose, se gusztusom, se időm nem volt újabb pereskedésekbe fogni emiatt, örültem, hogy nyugi van). Most viszont hét hónapja nem kaptam egy fillért sem, és ő arra hivatkozik, hogy 2012-ben és 2013-ban "túlfizetése keletkezett". (Nem csak erre hivatkozik, de az összeg egy részénél erre.) Ezért szeretném nagyon tudni, hogy rá is vonatkozik-e a 6 hónapos szabály, vagy az csak rám? Előre is köszönöm a válaszokat, remélem, elég világos volt az összefoglalóm.

alfateam # e-mail 2017.05.21. 13:35

2017.05.18. 14:35 itt van, nézd vissza...

mucogi # e-mail 2017.05.21. 13:31

Tisztelt Obudafan!
Azért fordulok önhoz,mert már többször a segítségemre volt.
Van egy 9 éves lányom,aki után 5 éve 10000.ft-ot kapok gyerektartásra.Ezenfelül semmivel nem támogatja apuka, nem is kértem semmit..Tavaly fordultam hozzá,hogy bírósági peren kívül egyezzünk meg mi egy gyt.emelésben,de nem hajlott rá.
Most volt egy eset,hogy kértem a segítségét,a kislány felé,hogy a 26000ft-os vérvétel felét legyenszíves kifizetni,mert az ő érdeke is,hogy végre fény derüljön mitől beteg a gyerek.Ezt sem fizette ki.Én számlával tudom bizonyítani,hogy ez a vizsgálat megtörtént,ki is lett fizetve.Viszont kibukott ezáltal,hogy a kislánynak innentől kezdve gluténmentesen,és tejmentesen kell étkeznie,amit mindenki tud,hogy nem olcsó,vagyis a gyerek napi alapellátásának összege igy a többszörésére rúg,iskolai kiadások,ruházás nélkül,plusz a gyógyszere is elég húzós összeg havonta,Ezekre hivatkozva adhatok be a bíróságra emelésre kérelmet?mennyi az esélye,hogy közmunkás fizetésből is megitélnek mondjuk 15000ft_ot?
Köszönöm

alfateam # e-mail 2017.05.19. 16:07

"Keresetlevél benyújtása" a keresőbe 19 300 találat elvezet egészen a Bíróság kapujáig.

Katttta # e-mail 2017.05.19. 15:45

Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék,volna egy olyan problémám,hogy felnőtt 29 éves vagyok,a szüleim 15 évvel ezelőtt különváltak,akkor édesanyámmal és fogyatékos bátyámmal költözünk el. Édesanyám tartott édesapámtól,az elköltözés is nehezen ment,a részleteket nem firtatnám. Édesanyám akkori félelmében,valamint pénzhiányában nem követelte a gyermektartást. Valamint édesapám első házassága is válással végződött,a nővérem után az akkori gyerektartást a nagyszüleim fizették meg,talán édesanyám félelmében az is benne volt,hogy attól tartott ez megismétlődött volna.Továbbá édesapám kijelentette és ezt a mai napig is így vallja,én döntöttem úgy,hogy édesanyámmal tartok,neki nincs köze hozzám,nem köteles fizetni. Azzal tisztában vagyok,hogy alanyi jogon én kérhetem 6 hónapra vissza menően a gyermektartást,viszont annak menetével sajnos nem vagyok tisztában.Ebben kérnék felvilágosítást. Köszönöm

mosza # e-mail 2017.05.19. 12:46

Imma kedves!
Érted? Mindent. :D

Auruun # e-mail 2017.05.19. 11:57

Immaculata

Megint tanultam valamit, nagyon köszönöm. Tényleg nem tudtam, hogy a 80%-át finanszírozza a TB.
:)

Szép hétvégét.
Üdv.
Auruun

Immaculata # e-mail 2017.05.19. 08:55

Kedves Mosza!

Nagyon köszönöm kedvességed, a dalt, nagyon tetszett.

mosza # e-mail 2017.05.19. 03:19

Tisztelt KBS Ügyvéd Úr!
Hazánkban a dicsérettel fukarul bánnak, ezért bárkitől jön, mindig jól esik. :D

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.18. 21:56

Hölye. :)

www.kbs-ugyved.hu

mosza # e-mail 2017.05.18. 19:59

...."Nem tartozol semmivel,
beérem ennyivel.
Megyek tovább, lesz kivel,
a szomszéd szőke Esztivel. ..." készül az új dal...

mosza # e-mail 2017.05.18. 19:54

"A felső gombokon lazítottam. Bár pont elég ahhoz, hogy kibuggyanjon. :)"
Álmos, fáradt vagyok, de ezt még megvárom.
Altatónak jó lesz. :D pá