Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartásdíj

drbjozsef # e-mail 2017.01.22. 22:06

Hugi,

ne tetézd már...

Már az első kérdésed is jogi nonszensz volt, erre célzott gerbera, az egy hülyeség, hogy megteheted-e hogy nem veszed át. Persze, nem kötelező átvenni, fizetést sem köteles átvenni senki, és a nyugdíjával is begyújthat a kandallóba, nem bünteti meg érte senki.

Köteles vagy-e átvenni, és hogy ez nem jár valamiféle szankcióval? Marmint Neked? Hogy téged megbüntetnek ezért?

Szóval, kérdezd meg így : A volt férjem a megítélt rendszeres havi gyerektartás helyett csak 2-3 havonta küld 5000 forintot. Mit kell tennem ahhoz, hogy érvényesítsem a kötelezettségét, kinek és mit kell benyújtanom ahhoz, hogy megkaphassam a jogosan járó gyermektartést?

Hugi79 # e-mail 2017.01.22. 20:27

"Gerbera"! Miért ne lenne idevaló?
A kérdés lényege az volt hogy az 5000et köteles vagyok-e elfogadni, nem jár-e valami féle szancióval.

ObudaFan # e-mail 2017.01.22. 13:56

csbeci

Nincs ilyen szabály. Közös felügyelet eleve csak megállapodásban képzelhető el. Megállapodásnál pedig a gyermektartásdíjról is meg kell állapodni. Járni pedig az jár, amiben megegyeztek.
Egyébként indokolt is lehet a tartásdíj-kiegészítés, ha a jövedelmekben jelentős a különbség.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

gerbera317 # e-mail 2017.01.22. 13:49

Azért mert megalazó! Inkább ne küldjön semmit.

Egy válásban minden megalázó. A kérdés pedig nem ide való, hanem valami női magazin családi szennyes rovatába. Ez itt egy jogi fórum, ahol a kérdezőnek azt kellett volna kérdeznie, mit tehet annak érdekében, hogy ne csak ennyit kapjon.

csbeci # e-mail 2017.01.22. 13:08

Tisztelt Szakértők!

Váláskor közös ügyvéd intézte ügyünket, a megállapodás szerint közös szülői felügyeletben egyeztünk meg a volt párommal, oly módon, hogy egy hétig nála egy hétig nálam laknak a gyerekek. Ezen felül nekem havi 20.000 forint gyerektartást kell fizetnem gyerekenként. Mint nem rutinos váló, beleegyeztek...Azonban, ismerősök és némi véletlen folytán, az jutott tudomásomra, hogy közös felügyelet esetén nem jár gyerektartás, sőt a családi pótlékon is fele-fele arányban osztozni kell, ezzel kapcsolatban érdekelne a szakértők álláspontja.
A közös ügyvéd úgy látszik inkább a volt feleségem érdekeit képviselte, nem beszélt a közös szülői felügyelet más gyerektartási gyakorlatáról...

MajorDomus # e-mail 2017.01.22. 11:50

Azért mert megalazó!

Inkább ne küldjön semmit. Egy gyerekre hetente kell 5000 Ft-ot költeni, nem 2-3 havonta.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.22. 08:13

Meg, de miért tennéd?

www.kbs-ugyved.hu

Hugi79 # e-mail 2017.01.21. 23:26

Szép estét.
Volt férjem a megítélt gyermektartás helyett 2-3 havonta 5000ft-ot küld.Megtehetem azt hogy nem veszem át?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.19. 07:31

Nem a jogerőre emelkedés miatt kell várnod. Hanem azért, mert februárban lesz legközelebb fizetés.

www.kbs-ugyved.hu

Vikoka # e-mail 2017.01.19. 05:45

Üdvözlök Mindenkit!
Aziránt érdeklődnék, hogy beadtam volt férjem ellen gyeremektartásdíjra közvetlen bírósági letiltó végzést. Január 5-én vették nyilvántartásba, azt mondták telefonon, hogy a munkáltató már visszaigazolta, és február 10-ig várjak, addig meg kell kapnom. Van a közvetlen bírósági végzésnek jogerőre való emelkedés határideje. Úgy olvastam, hogy a munkáltató a végzés kézhezvételétől számítva 45 napon belül, ha nem kap értesítést a bíróságtól, akkor utalja át a letiltást. Ez a 45 nap lenne a jogerőre emelkedés?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.13. 17:39

Én beperelném az apát is és az anyát is. Az apát a tartásdíjra, az anyát meg tűrésre.
Ha jobban belegondolok, akkor esetleg működhet az egyezségkísérletre idézés is.
A legcélszerűbb a gyerek lakóhelye szerinti bíróságon beadni.

www.kbs-ugyved.hu

liza67 # e-mail 2017.01.13. 17:06

tisztelt Ügyvéd úr ha bíróság,per,perek akkor hogy és mivel kezdjem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.12. 07:30

Annak a bíróságnak kell beadni, aki az eredeti határozatot hozta, és az írja alá, akinek a javára a határozat szól. Három példány, egy példányt két tanú is írjon alá. Nincs nyomtatvány, viszont panasznapon jegyzőkönyvbe veszik, és akkor nem kell beadványt vinni. (De az eredeti határozatot vigye.)

www.kbs-ugyved.hu

jenőné # e-mail 2017.01.12. 06:16

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm.
A bejelentést a bíróságra, az apának és az apa munkáltatójának is tegyük meg?
Mindketten (anya, fia) írjuk alá?
Erre van nyomtatvány vagy elég pár sorban megfogalmazni?
Köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.11. 22:25

Nem kell keresetet beadni, a jogosult köteles bejelenteni, hogy megszűnt a fizetési kötelezettség. Ez egy nemperes eljárás.

www.kbs-ugyved.hu

jenőné # e-mail 2017.01.11. 20:55

Tisztelt "végrehajtó"!

Akkor gondolom pár hónap múlva meg is születik a döntés.
Addig utasítsam vissza a tartásdíjat?
Mivel már 18 éves elmúlt, nem elég, ha lemondunk róla?

végrehajtó1 # e-mail 2017.01.11. 19:35

Bíróságtól.
Keresetet adhat be a kötelezett de a jogosult is a tartásdíj megszüntetése iránt.

jenőné # e-mail 2017.01.11. 19:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemtől, fiam 4 éves korában elváltam. Azóta gyerektartást fizet, ami most már "rokontartás" talán, ha jól tudom, mert 21 éves, egyetemista, aki 2017. februártól szüneteltetné a tanulmányait. Hogy tudunk a tartásdíjról "lemondani"? Van erre nyomtatvány, vagy elég, ha egy nyilatkozatot teszünk? Azt kinek kell elküldenünk? Az apának és a munkáltatónak, aki utalja havonta? Vagy mivel a bíróság ítélte meg, csak hivatalos úton lehet megszüntetni?
Köszönöm válaszát: egy anya és fia

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.11. 14:49

Bíróság, per, sőt perek.

www.kbs-ugyved.hu

liza67 # e-mail 2017.01.11. 13:30

Üdvözlöm a fórumozókat!Gyermektartásdíj kérelmezésének menetéről szeretnék érdeklődni.
Ideiglenes hatállyal van nálam elhelyezve az unokaöcsém.Nővéremnek a szülői felügyeleti joga fel van függesztve.A gyámhatóság helyezte hozzám határozattal.Második hónapja van nálam a gyermek.Ha én nem vettem volna magamhoz akkor a gyűjtőbe vitték volna.
A családi pótlék igénylést már le adtam elméletileg februári hónapban már ide postázzák.A gyermektartás díjat viszont december és január hónapban is a gyermek anyja(a nővérem) kapta meg neki utalta a gyermek apjának a munkahelye.Kértem postázza ide hozzám hisz ő nem tartotta a gyermeket sem decemberben sem januárban és a nevében benne van gyermek tartás díj tehát a gyermek tartására kell fordítani.Szerintem jogtalanul vette fel és jogtalanul használja ő ezt az összeget.Mi a teendőm hogy én kapjam a jövőben a gyermektartás díjat az apa munkahelyéről?És hogy tudom a nővéremen be hajtani a decemberi-Januári jogtalanul fel vett gyermektartás díjat?

ObudaFan # e-mail 2017.01.10. 23:05

Tündérmese

Önmagában emiatt szerintem nem. Persze, ha mondjuk azt híreszteli, hogy azért változtatja meg, mert az édesapjával még a nevén sem kíván osztozni, az már jó lehet az érdemtelenségre.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2017.01.10. 23:03

Ellinida

Ezt nem lehet általánosságban megválaszolni, neked kell összeszedni, hogy milyen költségeid vannak a gyerekkel.
Nagyon más költségek vannak mondjuk egy egészséges óvodással Szabolcsban, mint egy folyamatosan drága orvosi kezelésekre, ezek mellett pedig számos drága különórára járó középiskolással Budapesten.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Tündérmese # e-mail 2017.01.10. 19:06

Sziasztok, férjemtől 10 éve elváltam. Gyermekünket én nevelem, édesapja 9 éve nem látta. A gyermek most töltötte be 18. életévét, és szeretné a vezetéknevét megváltoztatni. Kérdésem, hogy a névváltoztatás lehet-e hatással a gyerektartás összegére? Megtagadhatja-e az édesapa a gyerektartási díj további utalását a névváltoztatásra hivatkozva? Köszönöm a hozzáértő válaszokat!

Ellinida # e-mail 2017.01.04. 20:04

Tisztelt fórumozók!

Szeretnék érdeklődni, hogy az apának kiemelkedően magas fizetése esetén, hogyan lehet számolni azt a bizonyos fix összeget?

Nemrég volt az 5 gyermekem apasági tárgyalása (nem voltunk házasok és idáig nem ismerte még el agyermeket), ahol a gyámügyes ügyvéd visszamenőlegesen havi 50.000 forintot kért. Apuka nem magyar EU állampolgár és az USA-ban dolgozik, havi 12000 (kb. 3.5 millió forint) havi nettó fizetésért.

Amikor én meghallottam az 50.000 forintos indító ajánlatot, őszintén szólva elpirultam szégyenemben, hogy ennyire 'olcsóak' vagyunk, tekinttel arra is, hogy a kedvenc kutyájára havi 500 eurót költ, nem is beszélve arról, hogy a másik két gyereke villában él és magániskolába jár.

Amikor szóvá tettem a gyámügyes, egyébként nagyon kedves ügyvédnőnek, hogy hát... én azért nem ennyire gondoltam, akkor megkérdezte tőlem, hogy akkor mégis mennyire, és hogy akkor ezen az apával való egyezkedés során korrigálink.

Tudnának ebben segíteni, hogy ilyen esetben a fix összeget hogyan lehetne kiszámolni?

Nincs esetleg erre vonatkozó európai direktíva valahol, azokra az esetekre, ahol mindenki más országban él és még ahhoz képest is külföldön dolgozik ? (én sem éltem mindig Magyarországon az elmúlt években.

Nagyon várom a válaszukat, és előre is köszönöm a segítségüket!

E.

ObudaFan # e-mail 2016.11.06. 11:53

Azért nem feltétlenül jár, mert megkérdőjelezhető, hogy szükséges tanulmányoknak minősülnek ezek a tanfolyamok is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese