Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartásdíj

pazs #   2017.02.20. 09:55

Nincs ilyen életkori szabály (csak az, hogy 25 éves kor fölött csak különösen indokolt esetben fogadják el, hogy önhibáján kívül nem tudja magát eltartani a lányod, ha tanul, ha nem). Az első szakképzettség megszerzéséig van tartási kötelezettség, de nem lehet benne indokolatlan ide-oda és átjelentkezés, úgyhogy igen, van esélye megvonatni a tartást.

Erzsébet69 # e-mail 2017.02.20. 09:21

Tisztelt szakértők, fórumozók!

Elvált nő vagyok és a 22 éves lányomat egyedül nevelem.A lányom után a volt férjemet a bíróság gyerektartás fizetésére kötelezte, amit szerencsére letiltanak a fizetéséből havonta. A lányom 18 éves kora után nappali főiskolákra jár. De mivel a sokszor meggondolja magát, (mert közben rájön, hogy egy másik szak jobban érdekli) ezért félévente átjelentkezik egy másik főiskolába (természetesen nappalira, csak kétszer volt levelezőn). Most is nappalin tanul. Szeged, Pest, Debrecen ahová szokott járni. A probléma, hogy a volt férjem nem tudja ezt elviselni és bírósággal fenyeget, hogy megvonatja a tartást. Úgy tudom, hogy 25 éves koráig jár a tartás ha nappalin tanul. Akkor van esélye megvonatni a tartást?

Dr.Attika # e-mail 2017.02.13. 20:01

Gépelje már be kérem, hogy mit tartalmaz az a végzés. Kétlem, hogy ilyen tartalmú egyezséget jóváhagyott a bíróság.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

perla70 # e-mail 2017.02.13. 19:43

Igen,bírói végzés van!A gyermeket,csak a konditerem érdekli,kimondja magáról,hogy későn érő tipus,apuka pedig az egészségügyi problémáját nem tudja kezeltetni,mert ki kell fizetni a fix összegű gyerektartást.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.13. 08:06

Tényleg nem írta. De azt kérdezte, hogy "érdemes-e bírósághoz fordulni". Ha nem lenne bírósági végzés, akkor aligha kérdezne ilyet, hiszen akkor valóban egyszerűen abbahagyhatná a fizetést.

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2017.02.13. 07:43

Nem írta a kérdező, hogy bírói végzéssel jóváhagyott egyezség van, tehát végrehajtást nem kérhet az anya ha csak sima egyezség van.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.13. 07:27

Az anya meg azonnal végrehajtást kér. Akkor nem 40K lesz havonta, hanem 43 200,- Ft; mert a végrehajtó sem dolgozik ingyen. (És akkor a végrehajtás indításakor fizetendő díjakat, költségeket nem is számoltam.)

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2017.02.13. 05:34

Azért nincs még veszve a dolog. Be kell szüntetni a gyermektartás fizetését, ugyanis ez már rokontartás a vonatkozó szabályokkal. Akkor kell csak folyósítani, ha a gyermek önhibáján kívül nem tudja magát eltartani.

Részlet a Ptk. Tanácsadó Testület vonatkozó véleményéből:

"

Mentesülhet-e a gyermektartásdíj fizetésének kötelezettsége alól a kötelezett a gyermek érdemtelenségére, illetve saját teljesítőképességének hiányára hivatkozással, ha a gyermek kiskorúsága alatt megkezdett középiskolai tanulmányait a nagykorúságának elérése, de a 20. életévének betöltése előtt tovább folytatja? [Ptk. 4:214. §, 4:220.§]

A korábbi bírói gyakorlat azt a nagykorú gyermeket, aki tovább folytatta a középfokú tanulmányait, ugyanúgy kezelte, mint a kiskorút, amennyiben vélelmezni kellett a rászorultságát. Ez helyes, de lényegében contra legem joggyakorlat volt. Ezen az új Ptk. úgy változtatott, hogy a 18-20. életév között középfokú tanulmányokat folytató gyermekek esetében kettébontja az eseteket: vélelmezni kell a rászorultságot, de az érdemtelenség és a teljesítőképesség hiánya tekintetében a Ptk. a rokontartásra vonatkozó szabályokat rendeli alkalmazni.

A Tanácsadó Testület tagjai szerint valós problémát jelent, ha a kötelezett a teljesítőképességének hiányára tekintettel mentesülhet a tartásdíj megfizetése alól. Ezt a jogalkotó úgy döntötte el, hogy a nagykorú rokon tartására vonatkozó szabályok érvényesülnek. Így a kiskorú tartásra való jogosultsága megelőzi a nagykorú tartásra jogosult gyermekét. A Ptk. 4:214.§-ában megfogalmazott rendelkezés szerint vélelmezni kell annak a nagykorú, de huszadik életévét még nem betöltött gyermeknek a tartásra való rászorultságát, aki középfokú iskolai tanulmányokat folytat. A 18 és 20 év közötti, középiskolai tanulmányait folytató nagykorú gyermek nem minősül a Ptk. 4:220.§ (2) bekezdésében meghatározott továbbtanulónak. Ebből következően a kiskorúval esik egy tekintet alá. A Ptk. értelmezési keretei lehetővé teszik azt az – egyébként a Tanácsadó Testület tagjai által támogatott – értelmezést, amely szerint az ilyen gyermek érdemtelennek nem minősülhet, és a szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles őt eltartani."

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.12. 21:51

Ezt jobb lett volna az egyezség megkötése előtt kérdezni.

www.kbs-ugyved.hu

perla70 # e-mail 2017.02.12. 19:56

A párom gyermeke 23 éves.A volt feleség és a párom között olyan megállapodás született gyermektartásdíjról,miszerint amíg a gyermeknek nem lesz állandó munkahelye addig apuka fizet.A volt feleség a gyermek tanulási nehézségei miatt kérte ezt.A gyermek nem tanul,dolgozni nem akar.Kérdésem,ha 25,30 vagy 40 éves koráig nem dolgozik az apuka kötelezhető a tartásdíj fizetésére?Érdemes bírósághoz fordulni?

ObudaFan # e-mail 2017.02.09. 11:00

Mondjuk hónapról hónapra változó jövedelem esetén a Csjt. szerinti joggyakorlat is fix összeget ítélt meg sokszor.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

berke # e-mail 2017.02.08. 14:02

Kedves ÓbudaFan!

Az ő keresete hónapról hónapra változik, mert nem egyforma mennyiségű munkaórát dolgoz le havonta.
Ezért volt jó eddig a havi 20% .

Sajnos ha emelkedni fog a keresete, arra nem lesz rálátás, hisz mondani nem fogja.
Nem tartom jónak a szabályozást- elsősorban nem azért, mert negatívan érint-, hanem mert az egyenlő jutatás elve sérül.
pl ha nevel saját háztartásban a tartásra kötelezett 2 saját gyereket, és a 3. gyermek után fizeti a gyerektartást, így gyerekenként ~17% jut.
Nem mindegy, hogy kiszámoltatnak egy összeget ad hock jelleggel, hogy egy gyereked tartását ennyiből kell megoldani, még a másik kettő tartása ?többe kerül?, mert abba a kasszában nem 2*17=34% marad, hanem a fizetés minusz fix gyerektartás?
Mi alapján és mekkora összeget ítélnek meg ebben az új szellemben gyerektartásra? Ha csak a gyermek ebéddíját tudom fixen igazolni, akkor pl azt megduplázzák és csókolom? Eddig tudtunk egy bizonyos kulturális színvonalat hozni a gyerkőccel, attól tartok, ezt most úgy megnyírják, attól függetlenül, hogy a másik fél anyagi feltételei nem változtak, hogy csak pislogni fogunk, mint hal a szatyorban, és visszafelé lépünk, nem előre.

Tudom, hogy ez a magas szintű rendelet, de nem látom be, minek kellett ezen változtatni..

Üdv: berke

drbjozsef # e-mail 2017.02.06. 12:39

Aki a kicsit nem becsüli...
Aztán ha holnap meglódul az infláció, és bokáig járunk a kétszámjegyű alapkamatokban?
Na nem mintha túl valószínű lenne.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.06. 09:19

növekedjen a díj a KSH fogyasztói árindexével.
Az aktuálisan fél százalék sincs. :) Most mond már, hogy nem 30K, hanem 30 150.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.02.05. 22:46

Amit kérhetsz, az az, hogy minden évben növekedjen a díj a KSH fogyasztói árindexével.
Ha ennél nagyobb emelés válik indokolttá a jövőben az ő jövedelmének növekedése vagy a gyermek szükségleteinek megnövekedése miatt, akkor gyermektartás emelése iránt pert indíthatsz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

berke # e-mail 2017.02.05. 19:55

Köszönöm Kovács Úr!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.05. 19:08

'14. március 15-étől nem lehet %-os értéket megítélni. Hiába is kéred.

www.kbs-ugyved.hu

berke # e-mail 2017.02.05. 18:25

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy 2016.-tól a gyerektartás csak fix összegben kérhető?
Nekünk eddig százalékos levonás volt, a másik fél most készül ezen változtatni, én maradnák a százalékos összegnél, hisz a fizetése emelkedhet és minden gyereket azonos életszínvonal illet meg.
Ebből az elvből kiindulva ha az otthoni gyerekek életszínvonala emelkedik a fizetésemeléssel, ezt követnie kell az általam nevelt gyerekének is.

Mennyire várható, hogy fix összeghez ragaszkodást ítél a bíró is?

Köszi!
berke

ObudaFan # e-mail 2017.02.05. 08:52
drbjozsef # e-mail 2017.02.04. 19:59

Csak foglaljátok írásba. Az a biztos, bár igazából semmi sem biztos, mint tudjuk, de vita esetén megkönnyítheti a bizonyítást.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.04. 18:50

Ha megegyeztek, miért szólna bele bárki?

www.kbs-ugyved.hu

Mona83 # e-mail 2017.02.04. 16:52

Tisztelt szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy megegyezhetek-e abban a férjemmel, hogy csak nálam láthassa a gyerekeket? Két kisgyermekünk van, a nagyobb autista. Legfőképpen erre illetve az alkoholra tekintettel nem szeretném hogy elvigye őket. Van erre lehetőség? Illetve ha beleegyezik attól még gyerektartást kell fizetnie, igaz?
Csak ott látogathatná a gyerekeket ahol életvitel szerűen élnek. Remélem jól fogalmaztam?! :)
Köszönöm előre is válaszukat

drbjozsef # e-mail 2017.01.22. 22:06

Hugi,

ne tetézd már...

Már az első kérdésed is jogi nonszensz volt, erre célzott gerbera, az egy hülyeség, hogy megteheted-e hogy nem veszed át. Persze, nem kötelező átvenni, fizetést sem köteles átvenni senki, és a nyugdíjával is begyújthat a kandallóba, nem bünteti meg érte senki.

Köteles vagy-e átvenni, és hogy ez nem jár valamiféle szankcióval? Marmint Neked? Hogy téged megbüntetnek ezért?

Szóval, kérdezd meg így : A volt férjem a megítélt rendszeres havi gyerektartás helyett csak 2-3 havonta küld 5000 forintot. Mit kell tennem ahhoz, hogy érvényesítsem a kötelezettségét, kinek és mit kell benyújtanom ahhoz, hogy megkaphassam a jogosan járó gyermektartést?

Hugi79 # e-mail 2017.01.22. 20:27

"Gerbera"! Miért ne lenne idevaló?
A kérdés lényege az volt hogy az 5000et köteles vagyok-e elfogadni, nem jár-e valami féle szancióval.

ObudaFan # e-mail 2017.01.22. 13:56

csbeci

Nincs ilyen szabály. Közös felügyelet eleve csak megállapodásban képzelhető el. Megállapodásnál pedig a gyermektartásdíjról is meg kell állapodni. Járni pedig az jár, amiben megegyeztek.
Egyébként indokolt is lehet a tartásdíj-kiegészítés, ha a jövedelmekben jelentős a különbség.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese