gyerektartásdíj


Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.05. 17:15

(Viszont lehet helyett kötelezni a nagyszülőket.)

ObudaFan # 2019.02.05. 14:23

Ha semmi jövedelme még, akkor szerintem nem lehet kötelezni egyelőre. Ahogy lesz, akkor lehet majd kötelezni.

Aggódás # 2019.01.30. 15:14

Tisztelt Szakértők, Ügyvédek!

Az alábbiakban szeretnék kérdezni. Nem engem érint, de ez most mellékes, annyiban nem, hogy ezért fogalmazok általánosan. Segíteni szeretnék egy barátomnak, de nagyon...Na de a lényeg..

Ha apasági elismerő nyilatkozat mellett az apa nem él már együtt a gyermek édesanyjával mert az már nem kíváncsi rá..(nem házasok), azonban az apa még nappali iskolába járó 18. életévét betöltött személy, akkor tartásdíjat kell-e fizetnie? (Nem dolgozik, jövedelemmel még nem rendelkezik, szülőkkel lakik).
Ha igen, mennyit mi alapján számolják ki, mi történik később 5-6-10 év múlva változik az összeg ha pl. munkát vállal a tanulmányok befejezése után?
Van-e minimum-maximum összeg?
Ki fizet amíg ő nem dolgozik, tanul, a szülő fizeti netán az állam előlegezi meg?
Van-e valami különleges szabály vagy elbírálás bármi, ami fontos lehet ebben az esetben?

Személyeskedő véleményeket ne, azzal nem tudok nekik segíteni...

köszönöm

ObudaFan # 2019.01.23. 11:30

Minden perben éppen nem, elővezetést a féllel szemben pl. apasági perben sem lehet elrendelni.

Az EU-n belül egyébként a bizonyításra létezik együttműködés, de kétségtelen, hogy így is a francia eljárásrend szerint fog folyni az eljárásnak ez a része, amit nem biztos, hogy ezen a fórumon részletesen tud bárki ismertetni. Mindenesetre

rigoz # 2019.01.23. 03:20

@Glena: Minden perben lehet elővezettetést alkalmazni a személyes megjelenés terhével járó idézés elmaradása esetén, de egyébként az elmaradásával csak magának árt:

úgy tekintik egyéb érdemi védekezés hiányában, hogy a keresetben foglaltak teljesítését nem ellenzi és a keresetnek megfelelően, ítélettel marasztalják.

Glena # 2019.01.23. 01:38

Üdv!
Nem régen született meg a kislányom. A kedves édesapjával október óta nem beszéltünk. Kint tartózkodik Franciaországban. (Júliusban ment ki "megszedni magát, úgy volt három hónap múlva hazajön, aztán élünk boldogan. Csak hát közben nem is tudom mi történt, de már esze ágában sincs hazajönni.)

Én most itt vagyok 19 évesen egy kislánnyal, mellette iskolába járok.. Hála az égnek édesanyám mindenben segít nekem, de azért jó lenne, ha kedves apuka legalább anyagiakban kivenné a részét gyereknevelésből.

Olvastam, hogy apasági peren ha nem jelenik meg akkor elővezethető.

Jól gondolom, ezt kivédte azzal hogy kint van? Senki nem fogja ott keresni, egy ilyen "kis" dolog miatt ugye?
Válaszokat előre is köszönöm

lajbiohhun # 2019.01.22. 10:56

Igazán köszönöm!!!

rigoz # 2019.01.21. 14:49

Tisztelt lajbiohhun!

Meglátásom szerint elég lehet ez esetben a peren kívüli egyezség, amit a bíróság nemperes eljárásban, tárgyaláson kívül (kvázi írásban, esetleg a felek (rendszerint egyszeri) meghallgatását követően) ügydöntő végzéssel határozva hagyj jóvá, ha a jogszabályoknak (bár ez esetben ez nem kétséges) megfelel.

Ez az ún. egyezségi kísérletre idézés.

Ez esetben a perre egyébként hatáskörrel és illetékességgel rendelkező (tartás ügyében a jogosult választása szerint a lakóhelye vagy a kötelezett lakóhelye szerinti járásbíróság (kerületi bíróság)) bíróságtól kérheti a felek egyike az egyezségi kísérletre idézést.

A kérelemben elő kell adni a jogvita tárgyát és a tervezett egyezség tartalmát is.

A kérelem illetéke a pertárgyérték (tartásdíj esetében az egy év alatt fizetendő tartásdíj összege, tartásdíj felemelése esetében az addig fizetett és a fizetni kért összeg közti különbözet tizenkétszerese) 1%-a, de legalább 3.000Ft, de legfeljebb 15.000Ft.

A bíróság közös kérelem esetén a kérelmezőket, egyoldalú kérelem esetén a kérelmezettet (azon túli fél, felek, aki a kérelmet beadta) a kérelem egy (másod)példányának megküldésével idézi, 30 napon (közös kérelem esetén a feleket 15 napon) belüli időpontra.

lajbiohhun # 2019.01.21. 14:29

Apró segítséget szeretnék kérni!
Elváltam, fizetek gyerektartást és egyéb tartást közös megegyezés alapján, bíróság hozott róla végzést, vonják a fizetésemből.
Ha megállapodom a volt nejemmel, hogy egyéb tartás jogcímen - ami eddig a fizetésem 10%-a volt - ez ezután havi fix összeg legyen, ahhoz kell e peres eljárást indítani, hogy a bíróság végzést hozzon róla, és "letiltsa" a fizetésemből, vagy lehet, valamilyen közös megegyezést benyújtani a bíróságra, hogy ezután ne a 10%-ot, hanem egy megadott - hangsúlyozom, közösen megállapodott - havi fix összeget vonjanak a fizetésemből az exem javára?

Egyszerűsítve a kérdést, ha tartásdíjat szeretnénk közös megegyezéssel módosítani, azt kell-e mindenképp "peres" úton rendezni, vagy van ennek egyszerűbb módja is, de hangsúlyozva azt, hogy a fizetés letiltást a bíróságnak kellene kiállítani?!

Ezen eljárásnak mennyi az eljárási illetéke (eljárási díja...) ?

Köszönöm.

Cseba79 # 2019.01.20. 20:45

Köszönöm a segítséget

Grave7 # 2019.01.20. 19:04

@Cseba79: Gyermektartásdíj esetén sem a végrehajtás bírósági elrendelésekor, sem az eljárás kezdetén (vagy behajthatatlanság esetén a végén) a végrehajtó részére nem kell költséget fizetni.
Az idézett rendelkezés azt jelenti, hogy ha az adós neked fizeti meg a tartozását, akkor rögtön be kell jelentened a végrehajtónak és a költségeit is meg kell fizetned (azért, mert alapesetben az adós költségeket is neked fizette meg, a végrehajtó helyett - ha ez nem így történt, akkor meg kell írni a végrehajtónak, hogy kéred a végrehajtás folytatását az általad előlegezett költségekre).

rigoz # 2019.01.20. 18:06

@Cseba79: A követelés akkor minősül behajthatatlannak, ha a kérelemben foglalt módokon megkísérelt végrehajtás nem vezetett eredményre.

Az Ön által idézett rendelkezés alapján a végrehajtó felhívás nyomán, az abban foglaltak szerin kell előlegezni az abban megjelölt összeget, aminek természetesen lehetőség van a vitatására, emellett az iratbetekintési és tájékoztatási joga tekintetében kontrollálhatja a végrehajtó általi követelés megalapozottságát is.

Ezen túlmenően bővebb tájékoztatást nálam jártasabb, tapasztaltabb topiktárs tudna Önnek adni.

Cseba79 # 2019.01.20. 17:50

Ennél a 30000 forintos követelésnél kb mennyit kell megelőlegeznem a végrehajtónak? Mekkora lehet a munkadíja? Azt is meg kell előlegeznem? Mikor minősül a követelés behajthatatlannak?
"A végrehajtást kérő köteles a követelés megszűnését és csökkenését a végrehajtónak haladéktalanul bejelenteni és a végrehajtó felhívására a végrehajtási költségek kielégítéséről gondoskodni." Mit jelent ez pontosan?

Cseba79 # 2019.01.20. 16:46

Köszönöm szépen!

rigoz # 2019.01.20. 15:42

Tisztelt Cseba79!

1. Alapvetően tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg, azaz mentesül az illeték előzetes megfizetése, előlegezése alól.

Ennél nagyobb mértékű költségkedvezmény akkor illeti meg, ha azt a perben engedélyezték.
2. Tárgyhónap 10. napja, elmaradt tartásdíjanként.

Cseba79 # 2019.01.20. 14:56

Nagyon szépen köszönöm!

Közben lenne még két kérdésem:

  1. Teljes költségmentesség?
  2. Teljesítési határidő utolsó napja? ( minden hónap 10. napjáig kell fizetnie; november 9-én és december 13-án utalt kevesebb gyerektartást az előírtnál )
Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.20. 14:44
  1. Eleve megillet. Persze, jelölni kell.
  2. Nyugodtan írd be, hogy mindenre.
  3. Nem.
Cseba79 # 2019.01.20. 14:27

Kedves Fórumozók!

Végrehajtási lapot töltök ki gyermektartásdíj elmaradásának rendezése céljából. Ehhez kérnék segítséget.
1. Kérhetek-e költségkedvezményt/mentességet?
2. Mely vagyontárgyaira kérjem a végrehajtást? (az összeg kb. 30000 forint, külföldön él, nem tudom a munkabérét, munkahelyét; egy számlaszámot tudok, amiről eddig utalta a gyerektartást)
3. Kell-e valamilyen formában igazolnom hogy tényleg elmaradása van? (pl. csatolok számlakivonatot )

A válaszokat előre is köszönöm!

K.Ö. Ágica # 2019.01.19. 20:04

Férjem börtönbüntetését tölti és tartásdíj kötelezettsége van kiskorú gyermeke iránt!
Egy keresetből tartom el magamat, gyermekemet és a bent lévő férjemet. A gyerektartás 51%-át én fizetem a férjem nevében.
Most viszont kaptunk egy levelet egy behajtótól, hogy a volt feleség követeli az elmaradt gyerektartást.
Szüleimnél lakunk, így nincs ingatlanunk és vagyonnal sem rendelkezünk.
Nem elmaradásról van szó, mivel hajlandóság van/volt a fizetésre.
Mi a teendő ilyenkor? Tudna valaki tanácsot adni?

Judit1989 # 2019.01.13. 21:30

Hjj

safari # 2019.01.06. 16:15

Köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2019.01.06. 07:14
  1. A Ptk. 4:32. § házastársi tartásra vonatkozik. Jelen esetben ha meg szeretnétek állapodni, akkor bírói egyezséget kössetek.
  2. Akkor a gyerek mindkét szülőtől.
  3. Azt mondanám, hogy inden lényeges változás esetén ügyvédhez érdemes fordulni, és majd ő elmondja, hogy kell-e bíróság vagy más hatóság.
safari # 2019.01.06. 06:28

1.) Összegezve, akkor bírósági határozat nélkül nem tudjuk egymás között a vagyonmegosztásban rendezni a későbbi gyerektartás egyösszegű kiváltását és nem mondhat le senki (gyerekek és volt feleség) a tartásdíjról?

Igazából ez a paragrafus adta az ötletet, de ez a házastársi tartásról szól és nem a gyerekek tartás díjáról.
4:32. § [Megállapodás a tartás egyszeri juttatással történő szolgáltatásáról]
A házastársak közokiratban vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban megállapodhatnak abban, hogy a tartásra köteles házastárs tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. Ebben az esetben a juttatásban részesített házastárs a jövőben tartási követeléssel akkor sem léphet fel, ha arra e törvény alapján jogosulttá válna.

2.) Ha tartásra jogosult nagykorú gyerek egyik szülővel sem él együtt, hanem albérletbe vagy lakásbérletbe megy, akkor ki kapja a tartásdíjat a gyerek? És mind a két szülőnek kötelessége a gyereknek fizetni?
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul.

3.) Minden egyes élethelyzet változáskor bírósághoz kell rohangálni?

ObudaFan # 2019.01.05. 20:10

Egyösszegű nagyobb juttatás fejében és bírói jóváhagyással legalábbis jelentősen le lehet szállítani a tartásdíjat. Azonban amennyiben a nagykorú gyereket még saját háztartásban tartja el az anya, akkor az anya egyelőre a jogosultja a tartásdíjnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.05. 12:30

Tartásdíjról lemondani - pláne véglegesen - nem lehet.