Öröklés testvér esetén


barbus22 # 2015.03.31. 13:25

Köszönöm a válaszokat!
Hát utólag már nagyon bánjuk, hogy nem lett végrendelet írva, de abban a pillanatban volt éppen elég bajunk és a fene sem gondolta volna, hogy ez lesz. Nem gondoltuk volna, hogy ez lesz hiszen olyan szinten nem érdekelte a testvére, hogy a temetésre sem jött el... De hát a pénz nagy úr!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.30. 15:52

Visszautasítani csak a hagyaték megnyílta után lehet. És bár elvileg tényleg nincs alakszerűséghez kötve, súlyosan veszélyeztetné a jogbiztonságot, ha ebben a kérdésben a közjegyző az érintett személyes állításával szemben tanúvallomásokra hagyatkozna.

Dr.Attika # 2015.03.30. 15:43

Viszont, ha nem lemondásnak vesszük, hanem visszautasításnak, akkor az nincs alakszerűséghez kötve. Ezzel érdemes próbálkozni. Össze kell szedni a tanúkat. A hagyatéki eljárásban hivatkozni kell arra, hogy visszautasította az örökséget.

ObudaFan # 2015.03.30. 15:17

Írásban mondhatott volna le érvényesen az öröklésről, vagy a testvéred írhatott volna végrendeletet. Esetleg a nyújtott tartási szolgáltatást hagyatéki hitelezői igényként meg lehet próbálni érvényesíteni, de hát az nem ugyanaz lesz, mint amit szeretnél.

barbus22 # 2015.03.29. 22:31

Üdvözletem!
Meghalt a testvérem! Nem volt se felesége, se gyereke, mindig is egyedül élt. A szüleink sem élnek már.
Mi 3an voltunk testvérek, szóval elméletileg én és a másik testvér örökölne. Viszont a másik testvérrel 20 éve nem tartotta a kapcsolatot (pedig ugyanabban a városban lakunk. Mikor beteg volt mi vettük magunkhoz, mi ápoltuk, később a kórházba is mi jártunk hozzá. Ő egyszer látogatta meg (akkor is mert az elhunyt hívatta be) Mi tartjuk fent a lakását halála óta, mi fizettük a temetést... Mindig is arról volt szó, hogy a lányom örököl majd utána mindent mivel saját lányaként szerette. Erről mindenki tudott a környezetében is. Az ingóságai között kötvények, lakás és bankszámla van. Mielőtt meghalt a testvérem, a másik testvér be lett hívva a kórházba és megesküdtünk mind a ketten, hogy lemondunk a részünkről a lányom javára. Utána rengeteg helyen hangoztatta ezt a másik testvér is. Én természetesen továbbra is lemondok a részemről a lány javára, viszont a másik testvér meggondolta magát és most követeli mindennek a felét. Jogilag lehet tenni ez ellen valamit vagy tényleg az övé mindennek a fele? Érdemes egyáltalán ezzel ügyvédhez fordulni vagy a jogszabályok neki kedveznek?
Előre is köszönöm a választ!