Öröklés után a bank követel!


hitelkövető # 2015.05.22. 08:36

Sziasztok.Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, e eszerint fogunk eljárni. Mi is erre gondoltunk, de természetesen nem vagyunk jogászok, könnyen el tudunk tévedni e területen...

Remélem, a bank jogászai is ugyanabba a suliba jártak, amelybe Ti is, kedves fórumon válaszoló jogászok :-)

lajcsó # 2015.05.21. 20:37

"miért akarna a bank bármilyen pénzt kicsikarni tőlünk"
Próbálkoznak.
"kell-e fizetnünk,"
Nem.
"vagy hivatkozhatunk erre a paragrafusra a válaszlevelünkben?"
Igen.

ObudaFan # 2015.05.21. 17:28

Hát, akkor ezt közöljétek a bankkal.

hitelkövető # 2015.05.21. 08:20

Szia kedves Óbudafan.

Ezért is kértem, ha kimaradt valami, akkor tudom pótolni :-)

Szóval, semmi sem maradt : egyedül az ingatlan volt a már jelzett mértékben a nevén, a lakásban lévő ingóságok sorsáról még csak tudomásunk sincs, és a hagyatékátadó végzésben sem szerepel tételesen semmi. Azt nyilatkozták, hogy nincs értékelhető ingóság az ingatlanban sem,, továbbá sem nyaraló, sem autó, sem befektetés, értékpapír, semmi sem volt. Szó szerint néhány tucat könyv, pár bútor, mikró, ilyesmik maradtak az elhunyt után... :-(

ObudaFan # 2015.05.20. 18:18

Valóban az örökrészével, vagy annak értékében felel az örökös. Éppen azt nem írtad le, hogy a feleségednek maradt-e bármi az örökségből. Ha maradt, akkor azzal felel a hitelért.

hitelkövető # 2015.05.19. 14:46

Az alábbi, talán egyszerű ügyben kérném segítségeteket.

Apósom 2009-ben sajnos, elhunyt. 2005-ben felvettek akkor még feleségével közösen, ( később elváltak, a halála már elváltként következett be ) az egyik banktól néhány millió Ft-os CHF-alapú devizahitelt.
A hitelben szereplők voltak ugye apósom, aki elhunyt, mint adós, és anyósom, aki időközben elvált tőle, mint adóstárs.
Apósom halála után az adóstárs nem fizette a hitelt, így a pénzintézet igényt nyújtott be a közjegyzőnél, amelynek a vége a hitellel megterhelt ingatlan végrehajtó által történő értékesítése lett.
Apósom halála után az örökséget a 2 lánya fogadta el.Az ingatlan,amelyet értékesített a végrehajtó, 50%-ban anyósom nevén volt a haláleset időpontjában ( hogy miért, ne kérdezzétek), a másik fele pedig 25-25% arányban a 2 lányuké.
Az egyik lány a nejem, ezt elfelejtettem leírni.
A hitelező bank, akinek felhívására az ingatlan értékesítve lett, pár napja betalált bennünket, hogy még tartozás van a hitelből, mert nyilván nem tudták árverezéskor a szükséges összegért eladni, és ezt fizessük meg mi, mint örökösök. Azt nem tudom, hogy a másik örököst is megtalálták-e, Ő külföldön él.
Bementünk egy fiókba, ahol a bank "nagylelkűen" felajánlotta, hogy a fennálló tartozásnak a 25%.át ha befizetjük, a többit elengedik.

Innen jön a kérdésem lényegi része : utánajártunk pár dolognak, és a hagyatékátadó végzés idevágó része is megerősített ebben bennünket, miszerint a PTK 679. § 1. bekezdése alapján az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel, illetve azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait csak annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.

Ebből adódik a kérdésem : miért akarna a bank bármilyen pénzt kicsikarni tőlünk, kell-e fizetnünk, vagy hivatkozhatunk erre a paragrafusra a válaszlevelünkben?

Ha nem volt elég világos, ahogyan sikerült megfogalmaznom a kérdést, kérdezzetek nyugodtan. Előre is köszönöm a segítséget.