öröklés


ObudaFan # 2017.03.04. 11:11

Hát, próbáld meg, de nekem ez inkább egy kötelmi igénynek tűnik.

toerzse # 2017.03.03. 20:30

ObudaFan:

A havi rendszerességgel édesanyám által befizetett összeg ingyenes adomány, melyet a bátyám számlájára fizetett be.
A bátyám osztályra bocsátási kötelezettsége ki kell hogy terjed rá, ennek az ingyenes adománynak az értékét hozzá kell adni a hagyaték értékéhez.
Ezt pedig a közjegyzőnek kell lefolytatnia tudtommal akkor, ha az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.

Nem jól gondolom ?

Mert így sokkal egyszerűbb lenne érvényesítenem, mint a hagyatéki tárgyalás utáni fizetési meghagyásban, addigra ugyanis semmi sem lesz a nevén már a bátyámnak, s már nem is fogom tudni rajta behajtani.

A közjegyzőnél viszont az örökrészre terhére egyből behajtható, osztályra bocsátás során.

ObudaFan # 2017.03.03. 12:07

A közjegyzőnek bejelentheted. De ha nem fizet a bátyád, akkor fizetési meghagyásos, vagy peres eljárásban.

toerzse # 2017.03.03. 09:16

Kedves Hozzáértők !
Édesanyám kezese volt bátyámnak egy hitelfelvételnél.
Bátyám nem fizette a részleteket.
Édesanyám felszólítás és eljárás indítása nélkül, havi rendszerességgel fizette a havi részleteket a bátyám helyett, közel két millió Ft-ot, az elmúlt 4 évben.
Édesanyám elhunyt, a jövő héten lesz a hagyatéki leltárfelvétel.
A bátyám helyett édesanyám által kifizetett összeget, hogyan tudom a hagyatéki eljárás során a közjegyző előtt, a bátyámmal szemben érvényesíteni az örökrészre terhére ?

ObudaFan # 2017.02.28. 15:12

Ha szeretnéd rendezni a helyzetet, vagy megegyeztek, vagy perben lehet rendezni. Már ha egyáltalán vannak olyan értékű ingóságok, amelyek miatt megéri. Ingóságok esetén általában a természetbeni megosztás a reális.

Ancsamancsika # 2017.02.28. 13:00

Édesanyám 3 éve halt meg. Egy lakás, és a benne lévő ingóságok képezik a hagyaték tárgyát. Az ingatlanról a testvérem már több éve lemondott, de mégis igényt tartott volna kötelesrészre. Ezt a bíróság természetesen elutasította. Fél éve kaptuk meg a hagyatéki végzést, mely szerint az ingatlan engem, az ingóságok fele-fele arányban illetnek minket. Én nem tudom neki kifizetni ezeknek az árát, ő pedig nem akarja. A természetbeni megosztásra sem reagál.
Sajnos a viszony megromlott kettőnk között, a levelezés az ügyvédjén keresztül zajlik, de semmire nem reagál. Mit lehet tenni ebben az esetben?

sensor # 2017.02.26. 16:12

Köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2017.02.26. 15:46

Ha túlélő házastárs sincs, akkor a felét örökli az egyik testvér, a másik felét pedig a másik testvér gyerekei egymás közt egyenlő arányban.

sensor # 2017.02.25. 12:09

Örökösödéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Valószínüleg rutin válasz adható rá. Az örökhagyónak nem voltak gyerekei, (szülei sem) és a hozzátartozók közül egy testvér és két testvér gyermekei élnek még. Milyen arányban oszlik meg az örökség. Egy 8 miliós lakásról van szó.

ObudaFan # 2017.02.19. 10:43

Ha örökös vagy, akkor van fellebbezési jogod.

Lajos84 # 2017.02.18. 17:19

Nagyon szépen köszönöm ObudaFan.
Most láttam már a végzést.

Azt irta a közjegyző, hogy az ismeretlen és ismeretlen heylen tartózkodó örökössel nem tud foglalkozni. Mivel én nem adtam meg az elérhetőségét. Most ez tényleg az én dolgom???? De én sem tudom, de megadtam a nevét, születési idejét, helyét és anyja nevét. Szerintem ennyi infobol meg kellene találnia.

azt irta még bele, hogy az ott jelenlevők nem akarnak fellebbezni, ezért jogerős az ideiglenes hagyatékátadó végzés. De én nem voltam ott, önhibámon kivül, elindultunk, de az időjárási és közlekedési körülmények miatt nem értünk oda. De felhivtam telefonon mikor kiderült hogy nem fogunk odaérni. Akkor nekem miért nincs lehetőségem fellebbezni?

ObudaFan # 2017.02.17. 15:16

A kötelesrész általában pénzben és nem természetben jár és vita esetén a bíróságon érvényesíthető.

A közjegyző végzései ellen a közjegyzőnél benyújtandó, a törvényszékhez címzett fellebbezést lehet benyújtani. Emellett ha van olyan örökös, akit nem vett figyelembe, egy éven belül a hagyatéki eljárás megismétlését lehet kérni, egy éven túl a bíróságon lehet hagyatéki pert indítani. A közjegyző tevékenysége a MOK-nál panaszolható.

Lajos84 # 2017.02.16. 08:41

Nagyon köszönöm Obudafan a sok segítséget.
Még azt hadd kérdezzem meg, hogy a közjegyzőnek ki a felettese? Hol lehet panaszt tenni ellene ha nem vette figyelembe amiket irtam? Pl a törvényes örököst sem?
(Azpn se csodálkoznék, ha lefizették volna....)

Szerintem nem volt vita, hanem a egy garázs van lényegében csak, ami a végrendelet szerint az enyém, és ezért azt nekem adta a közjegyző és kész ennyi, de nem értem, hogy a 2 testvérem miért nem kapott köteles részt? Az nem jár automatikusan? Azt hittem a garázsból megkapják azt ami nekik jár mint köteles rész.

ObudaFan # 2017.02.16. 08:23

Ha van még leszármazó, azzal foglalkoznia kell a közjegyzőnek.
A közjegyző vita esetén nem dönt a kötelesrészről, hanem az perben érvényesíthető.

Lajos84 # 2017.02.15. 16:57

Közjegyző azt megteheti, hogy nem foglalkozik azzal, amit irtam neki levélben?
Végrendeletben szerepel 3 örökös és az élettárs.
Megirtam a közjegyzőnek, hogy van még egy örökös szerintem, mert van Édesapámnak egy házasságon kívüli gyermeke is.
Megteheti hogy nem foglalkozik vele?
Még 2 dolgot irtam, azt is figyelmen kivül hagyta.

A köteles rész az mindenképpen jár? Van végrendelet, de nem kapták meg az örökösök az köteles részt, ez rendben van?

ObudaFan # 2017.02.13. 14:23

Akkor beszélj a közjegyző-helyettessel.

Lajos84 # 2017.02.13. 14:07

Az a baj, hogy irtam neki egy levelet, amiben még felvetettem pár dolgot és szerintem neki ezeknek utána kellene néznie, ami nem feltétlen megy olyanhamar és ha esetleg emiatt elnapolja a tárgyalást, akkor nem mennék el, mert messze van és nekem se mindegy, hogy hányszor ugrálok oda, csak akkor mennék ha muszáj. (Egészségügyi problémából kifolyólag)
Szóval ezt szerettem volna megkérdezni hogy azok alapján amiket irtam el lesz-e napolva a tárgyalás vagy nem, mert azért ne menjek már oda ha elnapolják a tárgyalást.

ObudaFan # 2017.02.13. 14:01

Írásban ertekezz vele.

Lajos84 # 2017.02.13. 13:49

Köszönöm a választ Obudafan.
Próbáltam beszélni a közjegyzővel, de nem lehet vele telefonon, egy nő veszi fel a telefont és nem hajlandó adni a közjegyzőt.
Ilyet megtehet, hogy sose lehet vele beszélni telefonon?

ObudaFan # 2017.02.08. 05:57

Lehet a bérleti szerződésnek olyan pontja, ami ezt kizárja. Ha nincs, akkor valószínűleg a jogutódok folytathatják bérlőként, de látni kellene a szerződést valóban.

zsanrieta1231 # 2017.02.07. 22:05

Szép jó estét!
Arra lennék kiváncsi hogy bérleti jog örökölhető e?
Konkrétan egy vendéglátó egységről van szó,aminek bérleti jogával x rendelkezett de sajnos elhunyt. X 15 évre kapta meg a bérleti jogot amiből van meg 3 év. X nek van 2 lánya, örökölhetik e ezt, vagy a bérleti szerződésnek lehet e olyan pontja amelyben ezt kizárják?Ugyanis a bérbeado céget ismervén,mindent meg fog azért tenni,hogy ezt az X lányai ne vihessék tovább. Sajnos X nem volt elég elôre látó hiszen bízott a gyógyulásban és nem tanította be lányait eléggé arra hogy az üzletet tovább vigyék,de nyilván sokan vagyunk akik segíteni akarunk nekik,hogy jól működő vállalkozásuk tovább fusson.Tudom persze forduljanak ügyvédhez,de azért meg is valamennyire legyenek képbe, ezért érdeklődők.

ObudaFan # 2017.02.06. 13:18

Akkor nyilatkozz, amiről tudsz, írásban, egyebekben pedig értesítsd a közjegyzőt, hogy szeretnél elmenni, de nem tudsz.

Lajos84 # 2017.02.06. 12:25

Köszönöm a választ.
És akkor mi van, ha nem tudok elmenni a hagyatéki eljárás tárgyalásra?
Pl az időjárási viszonyok miatt, mert leesik a hó vagy jeges az út vagy stb.., ér valamilyen hátrány?
Nem szeretném ha kimaradnék az örökségből, mert nem tudok elmenni, de lehet olyan az idő, hogy nem tudok, mert kb 100 km-re kell utaznom.

ObudaFan # 2017.02.03. 22:14

Ha a végrendeletet egy ügyvéd által irták és szerepel az ügyvédi pecsét is a végrendeleten,akkor az ügyvéd lehet a tanú is egyben?

Lehet.

Ezt a hagyatéki eljárás során lehet vitatni? Vagy csak perben?

Csak perben.

Lajos84 # 2017.02.03. 19:01

Most olvasom a PTK-ban, hogy
Érvénytelen a végrendeleti rendelkezés, ha
az örökhagyót valaki jogellenes fenyegetéssel vagy tisztességtelen befolyással bírta rá az intézkedésre;
feltéve, hogy az örökhagyó a rendelkezést egyébként nem tette volna meg.

Ez mit jelent?
Ezt a hagyatéki eljárás során lehet vitatni? Vagy csak perben?