tulajdonjog


ObudaFan # 2018.11.30. 12:57

Te leszel a vevő, és ha hazajöttök, akkor pedig házassági vagyonközöség címén megegyeztek az 50-50%-ban.

zs1234 # 2018.11.30. 12:26

Tisztelt Jogifórum

A következő szituáció hogyan valósítható meg:
Külföldön élek feleségemmel és a pár hónapos közös gyermekünkkel.
Ház vásárlást tervezünk 2019-2020 környeken.
Mivel pici babával körülményes a repülés így a terv az lenne, hogy csak én mennék haza aláírni a végleges papirokat, így először én lennék a lakás kizárólagos tulaja, és amikor végleg hazaköltözünk, akkor 50-50%-ban lennénk tulajdonosok a feleségemmel. Tehát az ő neve később kerülne az ingatlan tulajdoni lapjára. Ez így hogyan oldható meg?

Nita0603 # 2017.06.15. 12:41

Köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2017.06.15. 04:33

Egyébként megállapodni úgy állapodhattok meg, ahogy akartok, de ha itt bíróság döntene, akkor az örökrésze miatt azért nem 1/2 - 1/2 lenne a tulajdoni arány.

ObudaFan # 2017.06.15. 04:32

Nincs közterhe annak, ha megszerzed ilyen jogcímen az ingatlan felét. Költsége lesz, mert ügyvédhez kell menni, és földhivatali díjak is vannak, de adó/illeték nincs rá.

Nita0603 # 2017.06.14. 13:46

Az ingatlan vásárlásakor már együtt éltünk a szüleimnél,mert nem volt beköltözhető állapotban a ház.A ház felét a férjem örökségéből,a másik felét és a felújítást hitelből finanszíroztuk. A hitel az ő nevén van,én adóstársként szerepelek. A ház tulajdonjoga 1/1 ben a férjem nevén van. Engem ez nem is zavarna,csak a szüleim háborognak folyton,hogy olyan házra költöm a pénzem,amiben nincs is tulajdonjogom. Azért szerettem volna megtudni,hogy mit lehetne tenni és hogyan,hogy a fél ház tulajdonjoga a nevemre kerüljön? Ha mondjuk pl. 12 milliót ér a ház,és a fél ház a feleség nevére kerül,akkor kell e adót fizetni vagy bármit a 6 millió összeg után,mert nem hiszem azt,h bárki lehet tulajdonos egy teljes vagy egy fél házban bármilyen adófizetés nélkül.
Nem tudom érthetőbb e így.
Csak tudni szeretném mire számíthatunk.
Köszönöm!

ObudaFan # 2017.06.13. 13:22

Sajnos a kérdésben írt tényállás nem kellően pontos.

Amennyiben vásárláskor már együtt éltetek (és ebből a szempontból mindegy, hogy még nem voltatok házasok), akkor azt kell vélelmezni, hogy a teljes ingatlan közös vagyon, 1/2 - 1/2 arányban. Az esetleges válás és vagyonközösségi per során természetesen bármelyik fél bizonyíthatja, hogy mégsem ezek a valós arányok, mert valamelyikőtök különvagyonát is erre az ingatlanra fordtotta (pl. házasság előttről megvolt vagyonát, ajándékba kapott vagyonát, örökségét).

Ha nem éltetek még együtt, amikor vásároltatok, akkor viszont vélelmezni kell, hogy ez a különvagyona, de akkor az együttélés alatt visszafizetett törlesztőrészletek felére igényt tarthatsz, továbbá a ráépítéssel ebben az esetben is keletkezhetett valamekkora tulajdoni hányadod.

HA szerződtök, z nem ajándékozás lesz, hanem a házastársi vagyon rendezése, de ezzel úgyis ügyvédhez kell fordulnotok. Illetéke házastársak között nincs.

Nita0603 # 2017.06.13. 13:05

Tisztelt Jogi Fórum!

Férjem tulajdonában van az ingatlan,amiben élünk. Házasságkötésünk előtt már itt éltünk,az ingatlan vásárlásakor a hitel is a férjem nevén volt,de közösen fizettük és fizetjük most is a törlesztőrészletet. Most újra felújítunk,hozzáépítünk stb. Az ingatlan továbbra is a férjem nevén van.Kérdésem az lenne,hogy egy esetleges válás esetén igényt tarthatnék e az ingatlan felére. Vagy csak annak a résznek a felére,amit hozzáépíttetünk az ingatlanhoz,vagy egyáltalán járna e valami ha a férj a tulajdonos? Van két gyermekünk is. A másik kérdésem az lenne,hogy a fél ingatlan ajándékozásával(ha ez egyáltalán lehetséges házastársak között),vagy milyen módon lehetne intézni,hogy közös tulajdonban legyen a "házunk". És kb hány százalék illetéket vagy akármit kellene fizetni?
Köszönöm válaszukat!