Gyerektartás és láthatás


drbudavarianna # 2015.01.28. 12:56

Kedves Ildiko70! Amennyiben nem lehet beszélni az édesanyával, úgy az eljárt bírósághoz lehet kereseti kérelmet benyújtani a tartásdíj teljesítési helyének módosítása érdekében, vagyis azért, hogy közvetlenül a gyermeknek fizethesse meg a tartásdíj összegét az édesapa.

www.drbudavarianna.hu

békegalamb # 2015.01.28. 14:42

Kedves Kovács Béla Sándor!

Szeretném tájékoztatni milyen információt kaptam a banktól ma arra a kérdésemre "lehet-e ebből a hitelből kiszállni":
Nem ismétlem a már leírtakat. Lényeg, mivel a szerződés módosításakor belépett egy új adóstárs, aki jelzálog kötelezett is, én pedig nem, így ha a 2 jelzálog kötelezett megfelelő jövedelemmel rendelkezik a hitel fedezetéhez, és ők ehhez hozzájárulnak, akkor szerződés módosítással engem mint adóst ki lehet léptetni a szerződésből.
Halvány remény, de remény...
Remélem tudtam ezzel az infóval másoknak segíteni.
Maradok továbbra is fórumozó.
Kívánok további munkájához sok sikert, nagy szükség van Önre.

Ildiko70 # 2015.01.28. 18:21

Tisztelt drbudavarianna!
Köszönöm a válaszát. Egyelőre úgy tűnik, a bíróság fog ezügyben dönteni.

mucogi # 2015.01.31. 13:39

Kedves Lajcsó!
Azt még értem,hogy addig míg a gyerek nem tölti be a 18 évet(lehet mostmár 20)a tartásdijat fizetőnek háttérbe kell helyeznie a saját létszükségletetit....viszont nem gondolom,hogy a mai világban havi 20ezerből meg lehet élni,mert hogy párom fizetéséből miután kifizeti a gyerektartást(amit az ex kierőszakolt h rózsaszinű csekken küldje,ami havonta több mint 1100ft éves szinten ezt kilehet számolni mennyi)és a hitel amit még együtt vettek fel,párom fizeti havi 42ezret...annyi marad.....ez így nem hiszem,hogy korrekt intézkedés volt.....
Az én exem hiába dolgozik,nem ő fizeti a gyerektartást,de még csak a gázszámlát sem,és a bírósági végzés ellenére a gyereké sem ö jön...mindegy...keres 120ast kapok 10ezer gyerektartást..a gyerek szükségletei,mivel tartós beteg,havi szinten csak a gyógyszere majdnem 20 ezer ft..ezért nem értem ezeket az intézkedéseket,mert nem csak gyógyszeren él a gyerek.,..4 órában tudok dolgozni,mert beteg is vagyok..ezt sem vették figyelembe....ja..és lényegében semmit....na mindegy....biztos ez a jogszabály....

Ildiko70 # 2015.02.01. 12:13

Tisztelt Ügyvédnő!
A barátnőm kálváriáját szeretném leírni, és megkérdezni mit lehet tenni az ügyében.
A barátnőm 5 éve elvált, van egy 10 és 8 éves gyereke. Az a lakás, amiben a volt férjjel közösen éltek a volt férj tulajdonában van, de a testvérek kifizetéséhez, a ház felújításához, bővítéséhez együtt vettek fel hitel, a fér volt a hitelfelvevő és pedig az adóstárs. A házban semmi tulajdonrésze nincs. A válás utána volt férje nem fizette a hitelt, holott úgy egyeztek, mert ő a gyerekekkel elköltözött az édesanyjához, sőt gyerektartást se fizet. A munkahelyén felmondott, kizárólag feketemunkából él a barátnőjénél, azzal és annak lányával, aki 17 éves most. A hiteleket a barátnőm erőn felül fizette 4 évig, most egy éve már nem tudja fizetni, mert másik munkahelye van, ahol a fizetése kevesebb.
A hitelből kilépni nem tud, mert ő adóstárs és a felvevő nem fizet, nincs miből letiltani. Neki viszont van jövedelme. Mit tehetne a barátnőm? Mennyit lehet a fizetéséből letiltani, érdekli-e a bankot a gyerek eltartása, hogy az apjuk nem fizet, mit és mennyi %-t tilthat le a barátnőm fizetéséből a hitel miatt, esetleg a ház elvétele (a forgalmi értéke valamivel kevesebb, mint a hitel rajta) megoldhatja-e a gondjait és mindezt hogyan intézze, ha a volt férj semmit nem hajlandó intézni vagy aláírni?
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.02.01. 13:12

Finoman szólva szar ügy!
Mint adós társ, éppen úgy felel a hitel ért mint az adós. A bank nem jótékonysági intézmény, kéri vissza a pénzt, mert az ő pénzén vett házat a barátnőd férje! Azért ez nem mindegy!

Azért nem fizet gyerektartast, mert lemondott a 100 %-os! Tulajdona használatáról!
A hitel felét viszont fizetnie kellene.

A barátnőd semmit sem tehet, mert vele a bank nem tárgyal, mert nem tulajdonos.

Egy megoldás van, fogadjon ügyvédet, a volt férj a kulcsszereplo a történetben. Meg kell egyezni vele.
Jobban jár ha elárverezik a házat és visszabérli a banktól!

Egy beszélgetést megér az ügy a bank illetékesével!

groszfater@gmail.com # 2015.02.01. 13:26

Azért nem fizet gyerektartast, mert lemondott a 100 %-os! Tulajdona használatáról!
Na ezt honnan szeded ?

drbudavarianna # 2015.02.01. 14:14

Kedves Ildiko70!
Az első és legfőbb kérdés az lenne, hogy a volt férj mikor szerezte az ingatlant, mert amennyiben a házastársi életközösség fennállása alatt, az a vélelem áll fenn, hogy azt a házastársak ½ - ½ arányban szerezték meg, attól függetlenül, milyen arányban kerültek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre. Következő kérdés, hogy a volt férj általi hitelátvállalás milyen keretek között történt (esetlegesen bíróság előtti egyezségbe foglalták-e, írásbeli vagy szóban történt) Ismételten rögzítem, hogy a gyermektartásdíj fizetési kötelezettség nem teljesítését jelenleg a Btk. tényállásként szabályozza, tehát a volt férj cselekménye büntetendő.
Levonni a munkabérből, a járulékok levonását követően fennmaradó összeg 33%-át (kivételesen 50%-át) lehet. A bank sajnos valóban nem szociális intézmény, a gyermekek eltartását és azt, hogy a volt férj nem fizet gyermektartásdíjat, feltehetőleg nem fogja figyelembe venni. Álláspontom szerint a két ügyet elkülönítve kell kezelni. A teljes ügy ismeretének hiányában konkrét tanácsot nem adnék, azonban a leírtakból úgy tűnik, valóban az ingatlan árverése lenne a legjobb megoldás a hitellel kapcsolatos tartozásra.

drbudavarianna # 2015.02.01. 14:16

Kedves Ildiko70! Még azt nem értettem, hogy a barátnője és a gyermekek, vagy a volt férj költözött el az ingatlanból?

www.drbudavarianna.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.01. 15:58

úgy tűnik, valóban az ingatlan árverése lenne a legjobb megoldás a hitellel kapcsolatos tartozásra.
A lakhatásukat vesztenék el.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.02.01. 17:04

Olyan tiszta ez az ügy, nem értem, mit nem lehet rajta érteni.
Minimum 3 testvér örökölt.
A férj 1/3-d tulajdonosa volt az ingatlannak. A másik két harmadot hitelfelvétellel szerezte meg a házaspár, így minimum 1/3-d tulajdoni hányaddal rendelkezik a feleség, ha a bővítést is beleszámítjuk, lehet ez még több is.

Az Én tanácsom: forduljon bírósághoz a feleség, kérje a házassági közös vagyon megosztását. A hitellel szerzett 2/3-d rész és a bővítés miatt kérje az ingatlan fele tulajdonát, aztán a ő általa kifizetett hitelbe számíttasson bele még több tulajdoni hányadot, mert jövedelem nélküli embertől egyéb módon nem jut a pénzéhez. A maradék tulajdoni hányadot kérheti az elmaradt gyermektartás fejében. Bár ez utóbbit csak egyezségben lehet megkötni. Így én a kettőt összevonnám.:)

Az ingatlan hitelét fizesse tovább. Keressen olyan munkahelyet, ahol ezt tudja fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.02.01. 17:12

Finoman szólva szar ügy!

Ez egy nagyon szép ügy. Egy jó ügyvéddel akár az egész ingatlan tulajdonjogát megszerezheti a feleség.

garaba # 2015.02.01. 18:34

Az alábbi problémában kénék segítséget, illetve információt. A párommal 4 hónapja megszakadt az élettársi kapcsolatunk. Egy kislányunk született ebből a kapcsolatból.Most a gyerek elhelyezést bírósági úton kívánjuk rendezni. Megállapodtunk, hogy az anyánál, vagyis nálam lesz elhelyezve a gyermek, az apa pedig minden második szombaton elviszi. Eddig nem is lenne probléma, viszont az apa új kapcsolatáról nagyon érdekes dolgok jutottak tudomásomra, aki egyébként 22 éves két gyermek anyja. Eddig örömlányként kereste a betevőjét, a gyerekeket pedig a gyámhatóság elvette tőle, illetve folyamatban van az ügyintézése. Miután ezt megtudtuk, a kislányomat ettől kezdve nem szívesen adom oda az apjának. A volt élettársamnak erről nem szóltam, hogy én ezt, ugyan nem hivatalosan, de tudok erről. Mit tehetek ez ügyben, egyrészt, hogy hivatalosan megtudhatom-e,mert ez a nő a saját gyermekét sem tudja nevelni, akkor hogy tudnám odaadni a gyermekem még kis időre is nekik. Azért is szeretném pontosan megtudni, mert azt sem szeretném, hogy vádaskodjak, ha esetleg nem igaz a dolog.Nagyon fontos lenne ez nekem, elsősorban a gyermekem érdekében.
Szíves válaszukat köszönöm!

MajorDomus # 2015.02.01. 21:01

És mennyit fizet a kizárólagos használat fejében a tulajdonos férjnek?

Imma! ezt te magad sem gondolod komolyan!
Ha sokat gondolkodik nem lesz hol laknia!

Ildiko70 # 2015.02.02. 07:33

Tisztelt MajorDomus!
A férj nem mondott le semmiről.
A házat a férj akkor vette meg a testvéreitől, amikor még csak élettársak voltak a barátnőmmel, majd a felújítást és a bővítést már házastársakként csinálták.
A volt feleség és a gyerekek nem laknak az ingatlanban, ahogy a férj sem. Először ő költözött el a barátnőjéhez, majd kb. 3 hónap múlva a barátnőm is a gyerekekkel az anyjához (ennyi időbe telt új munkahelyet szerezni neki azon a környéken), a ház most teljesen lakatlanul áll.
A tulajdonos 100%-ban a férj, attól függetlenül, hogy a felújítás és a bővítés miatt az értéke minimum a duplájára nőtt.
Az elköltözés óta a volt férj egyetlen forint hitelt sem fizetett, függetlenül a váláskori vagyon megosztásos egyezségtől.
Akkor úgy egyeztek, hogy mindketten fizetik a saját nevükön lévő hitelt, mert a felújítás befejezéséhez a feleségnek még 2 személyi hitelt is fel kellett vennie.
A volt férj a tulajdonos és mégis a volt feleség fizet úgy, hogy nem lakik az ingatlanban és tulajdonrésze sincs benne, emellett az apuka gyerektartást sem fizet a 2 gyereke után. A válás után ő azonnal kilépett a munkahelyéről, hogy ne kelljen semmit fizetnie és ne tudjanak tőle semmit levonni.
Vagyis a volt feleség fizette a fér hiteleit is úgy, hogy nem tulajdonos és gyerektartást se fizet semmit a volt férj.
Nem hiszem, hogy ez rendben lenne!

Ildiko70 # 2015.02.02. 07:41

Tisztelt Dr. Budavári Anna!
Az ingatlan még az élettársi viszony alatt került a volt férj tulajdonába, de a hitel felvételekor a barátnőm már kezes volt a hitelnél.
Majd mikor összeházasodtak akkor kezdték felújítani és bővíteni az ingatlant. A hitelfelvevő akkor is a volt férj volt, a barátnőm adóstársként szerepel a hitelben.
Ettől függetlenül egyetlen % tulajdonrésze sincs a házban.
A vagyonmegosztáskor úgy egyeztek, hogy a hitelt a férj fizeti, mivel ő a kizárólagos tulajdonos, de ő azóta egyetlen forintot sem fizetett. A barátnőm fizette addig a hitelt, amíg erejéből futotta (az egyezség ellenére). Sajnos a bank nem segít, és a bírósági ítélet nem érdekli. Mivel neki van munkahelye, jövedelme így tőle akar letiltani - még a családi pótlékból is 33%-t.
Mit lehet tenni, hogy a fizetéséből ne tiltsanak le, hiszen az éppen elég arra, hogy a 2 gyerekkel megéljen.
Köszönettel: Ildikó

Ildiko70 # 2015.02.02. 07:48

Tisztelt Fórumozók!
Mindenképpen az ingatlan eladása vagy elárverezése lenne a legjobb megoldás, de mikor a barátnőm vevőt szerzett az ingatlanra és a banki tartozást kifizette volna (a bank belement, hogy 6M Ft-ért eláll a többi követeléstől - akkor 6,5 M volt a hitel éppen) a volt férj nem adta el az ingatlant.
Addig meg a bank nem árverezi el, amíg van valaki, akitől a hitelt be lehet hajtani.

drbudavarianna # 2015.02.02. 08:02

Kedvess Ildiko70! Nem gondolom, hogy olyan egyszerű lenne ez az ügy, mivel a volt férjnek házasságkötés előtt is tulajdonát képezte az ingatlan. A bővítés esetén a barátnője akkor szerezhetett tulajdonjogot az általam leírt vélelem szerint, ha a bővítés szerkezeti változtatással is járt. Ezt azonban így nehéz megállapítani. Egyébként tipikus "hiba", hogy a felek megállapodnak a házasság felbontásakor, hogy az egyik fizeti a hitelt, amit később nem teljesít, viszont a bankkal kötött kölcsönszerződés nem kerül módosításra és a volt házastárs nem került ki az adóstársi körből.

www.drbudavarianna.hu

Ildiko70 # 2015.02.02. 08:33

Tisztelt Ügyvédnő!
A házra tetőteret építettek. Nem tudom, ez szerkezeti változás-e.
Sajnos a barátnőm jóhiszemű volt, mert a válás kimondásáig a volt férj dolgozott, addig gyerektartást is fizetett, de másnap kilépett a munkahelyéről és azóta hol fizet, hol nem. Most 2012 szeptemberétől nem fizetett, amit ő a bíróságra be is adott, de az állam nem előlegezi meg neki a tartásdíjat, mert magas a jövedelme (140000 Ft), de a hitelt ebből már nem tudja fizetni, ami már több, mint 70000 Ft lenne havonta.
Reméli, hogy most a devizahitelek átváltása miatt a bank úgyis megkeresi a volt férjet, mint adóst, így esetleg valami változás történhet.
A bankkal hogyan lehetne megegezni? Kellene hozzá a bírósági határozaton kívül valami más is - természetesen a férj nem hajlandó semmiféle kompromisszumra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.02.02. 08:38

Imma! ezt te magad sem gondolod komolyan!

Minden szavamat komolyan gondoltam. Élettársi kapcsolatban, ha több hitelt vett fel a feleség a megszerezni kívánt ingatlanrészek miatt, akkor több tulajdoni hányad jár neki, mint a férjnek.
Az már más kérdés, hogy a feleség nem érvényesítette tulajdonjogát a válásnál, bár ezt bármikor megteheti.

A kérdezőt pedig olyannyira nem érdekli az ügy megoldása, hogy feleslegesnek érzem a segítségnyújtást.

Bár azt nem értem, hogy az ingatlan árverezése után miből gondolja, hogy nem kell a fennmaradó tartozást megfizetnie, valamint azt sem, ha valakinek van vagyona, akkor miért herdálja el.
Megélni nem tud, de többmilliós tulajdont elveszíteni azt igen.
Hát, így mulat egy magyar úrhölgy.

drbudavarianna # 2015.02.02. 09:10

Kedves Ildiko70!Az 1997. év XXXI. törvény értelmében
"22. § (1) A gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha

  1. a bíróság a tartásdíjat jogerős határozatában már megállapította vagy van olyan külföldi bíróság, vagy más hatóság által hozott jogerős határozat, amelyet a Magyarországon élő gyermek javára nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján kell végrehajtani, és
  2. a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá
  3. a gyermeket gondozó szülő vagy más törvényes képviselő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét."

Az öregségi nyugdíj legkisebb mértéke tudtommal 28.500,- Ft.Ezek alapján az én számításom szerint ezt nem éri el a barátnője jövedelme.

A bankkal pedig meg lehet beszélni személyes találkozót.

www.drbudavarianna.hu

Ildiko70 # 2015.02.02. 09:57

Tisztelt Ügyvédnő!
Köszönöm a felvilágosítást, továbbítani fogom a barátnőmnek.
Remélem, valamilyen módon megoldódik a helyzete.

Ildiko70 # 2015.02.02. 10:06

Tisztelt Immaculata!
Ha rám vonatkozik a hozzászólásod akkor elmondanám, hogy a barátnőm jóhiszemű volt, nem gondolta volna a férjéről, hogy így ki fog velük cseszni és nem fizet semmit.
Amikor vevő volt a házra akkor elment a bankhoz és kérték, hogy a 6,5 M hitelből, ha 6 M forintot a vevő azonnal kp-ban kifizet akkor a fennmaradót a bank engedje el, amit az meg is tett, az előszerződés alá volt írva, de a végleges változatot a férj nem írta alá. De ha még az 500000 Ft-ot ki is kellett volna fizetni még azt is vállalta volna a barátnőm, hogy megszabaduljon a hiteltől, ha már csak fizetnivalója van, de tulajdona nincs.
A fizetéséből meg tudna élni, ha más hitelét nem kellene fizetnie! Nem tudom, hogy miért herdálás az, amikor a ház jelenlegi forgalmi értéke annyi, mint a hitel rajta.
Neki az a ház soha nem volt a tulajdona csak a hitel az övé. Akkor hogy veszíthetne el bármit is?
Azt egyébként nem tudta, hogy abból a házból ő tulajdonrészt kérhet, főleg azért, mert egy része közös szerzemény és a hitelt bizonyíthatóan ő fizette. Ezt valószínűleg meg fogja lépni egy ügyvéddel, kérve a házassági vagyonmegosztás újratárgyalását, mert az egyezségből semmi nem valósult meg. Ha már tulajdonos is lesz, akkor a bank is másként fog hozzáállni remélhetőleg. Neki az lenne a legjobb, ha a házat valaki megvenné és nem kellene fizetnie, hiszen nem lakik ott és mivel kb. 100 km-re van jelenlegi lakhelyétől nem is fog. A férjnek megint nem kell - egészen addig, míg a barátnője ki nem teszi esetleg, mert neki is van hol laknia és fizetni se hajlandó.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.02.02. 10:27

Hmm.

Kedves Ildikó!

Jobban szeretek olyannal tárgyalni, aki érintett a dologban, és fontosabbnak tartja a sorsát, mint olyannal, aki téves dolgokat bizonygat, most már nem tudom hanyadjára és téves dolgokon vitatkozik.

  1. Leszögeztem, hogy tulajdonjogot szerzett a feleség még élettársként is. Az arányokat most nem tudom megmondani, de az ingatlan felét biztosan (ez a testvérek számától is függ, az élettársak keresményétől, a hitelfelvételtől, annak fizetési módjától és az ingatlan növekményétől is).
  2. Jelenleg tulajdoni igényét kell a perben érvényesítenie. Nem tudtam, hogy a közös vagyont már megszüntették.
  3. Fel kell a férjet jelenteni a rendőrségen a gyermektartás nem fizetése miatt.
  4. Egy bűncselekménnyel vádolt embertől több mindent ki lehet kényszeríteni abban a polgári perben, mint amennyi jogszerűen az ingatlanból megilletné. (itt a gyermektartás fejében kérheti a maradék ingatlanhányadot az ingatlanból)
  5. Ha a feleség bejegyzett tulajdonosa lesz az ingatlannak, akkor nyugodtan eladhatja.
Ildiko70 # 2015.02.02. 11:09

Kedves Immaculata!
A válóper 5 éve volt, akkor megegyeztek a tulajdonban is, de a férj nem tartotta magát az egyezséghez ezért újra kell kérni a vagyon újraelosztást a bíróságtól. Remélem, ez megtörténhet és így úgyis a bankkal újra meg kell egyezni, esetleg eladja az ingatlant, ha tudja. A férjnek 2 testvére van, a házra tetőteret építettek, amely 2 hálószobát, fürdőszobát tartalmaz - ezt már a házasság után és szoc.polt. is vettek fel.
A volt férj fel lett jelentve tartásdíj nemfizetése miatt.
Az apát sajnos egyáltalán nem érdeklik a gyerekei, se a ház.
A gyerekeket egy évig nem is látta, 2013 nyara óta csak most idén Karácsony és Újév között töltöttek nála 5 napot. A barátnő javaslatára mondott fel a munkahelyén még azon a napon, amikor megkapta a jogerős válási papírokat, mondván így nem lehet tőle semmit behajtani, de közben feketén dolgozik.