Gyerektartás és láthatás


wers # 2020.05.20. 11:14

Amikor két fél nem tud megegyezni, akkor többnyire ezt a bíróság teszi meg helyettük.

Weiner2020 # 2020.05.25. 00:03

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi pontokra szeretnék választ kérni, illetve tanácsot a további lépések, lehetőségek tekintetében.

  1. Tudtommal a gyetektartás a szülők közös kötelessége és a dij a gyermekekre fordítható.
  2. Lassan 5 éve havi 120000 Ft-ot fizetek 2 gyermek után.
  3. Az exem azóta, amióta fizetem, saját üzlethelyiséget épített, új tető, klíma, hálószoba teljes felújítás, konyhai gépek, mosógép, mosogatógép stb. beszerzése történt.

Bevétele nem volt, az üzlet most fut fel.

4. Elszámoltathatom, illetve visszaigényelhetem azt az összeget, amit láthatóan nem közvetlenül a gyermekekre költ?

5. Újrahazasodott: ugye nem vagyok köteles az új pereputtyát eltartani?

6. Hogyan kezdjek bele egy ilyen procedúrába?

7. Természetesen a gyermekeim eltartásában való részvétel nem kérdés, de a kötelesség két felet érint, és nem gondolom, hogy 2 gyermek havi ellátására 240.000 Ft-ra lenbe szükség.

8. Persze Ő annó csak a vagyonmegosztasban vett részt, a közös hiteleket azóta is én fizetem...kb. havi 250 e Ft.

Köszönöm szépen előre is a segítő válaszokat.


Kôszönöm el?re is.

Weiner2020

Demeter Ákos # 2020.05.25. 08:03

Tisztelt Weiner2020!

Azt nem írta meg, hogy Önök között megállapodáson alapuló tartás díj fizetési kötelezettsége van-e amit a bíróság egyezségként jóváhagyott vagy esetleg ítélet kötelezi a gyermektartás megfizetésére.
Kérdései kapcsán így ennek pontos ismerete nélkül az alábbiakat tudom válaszolni.
Elszámolni a tartásdíjjal nem fog tudni, mivel az életfenntartás céljára adott és arra felhasznált juttatást visszakövetelni nem lehet.
A tartásdíj megváltoztatása iránti per során a bíróság azt vizsgálja, hogy - akár a felek megállapodásán vagy a bíróság ítéletén alapul - a tartás meghatározásának alapjául szolgáló körülményekben olyan változás következett-e be, hogy a tartás változatlan teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti. Ugyanakkor nem kérheti a megállapodáson alapuló tartás megváltoztatását az a fél, akinek a körülmények megváltozásának lehetőségével a megállapodás időpontjában számolnia kellett, vagy akinek a körülmények megváltozása felróható.
A tartásdíj alapját az alábbi tényezők határozzák meg:

  • a gyermekek indokolt szükségletei;
  • mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzete;
  • a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermekek;
  • a gyermek saját jövedelme és
  • a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

Összességében azt kell megvizsgálni, hogy a fentiek alapján lehet-e kérni a tartásdíj leszállítását a bíróságtól. Ez egy jogi lehetőség, ami mögött az anyagi jog rendelkezései állnak. Az Ön által írt körülmények pontosabb ismeretében lehet azt megmondani, hogy a leszállítással milyen eséllyel számolhat.

Károly45 # 2020.05.27. 23:11

Tisztelt Ügyvéd úr!

Peres úton történő gyermektartás-díj meghatározása van folyamatban az édesanyával, aki egy bizonyos összegre tart igényt tartásdíj címen, amelyet eddig is utaltam. Egy közös gyermekünk van aki 8 éves. Az ügyvédje adta be a keresetet. Gyerektartást mindig kapott.Nincs elmaradásom. Kikérték a jövedelemigazolásomat.

A kérdésem az lenne, hogyha a keresetükben arra a konkrét összegre tartanak igényt és én azt elfogadom, akkor utána változtathat az álláspontján az édesanya az összeget illetően, vagy a bíróság maga állapítja azt meg, és teljesen mindegy mire tart igényt az anyuka?

Az utaztatás költségeit mindig én álltam. Több száz km az állandó lakhelyétől.

Illetve a mostani munkanélküli helyzet, amely a koronavírus miatt alakulhatott ki mennyiben befolyásolja a díj megítélését?

Válaszát előre is köszönöm.

Demeter Ákos # 2020.05.28. 08:18

Tisztelt Károly45!

A felek a perfelvétel lezárásáig megváltoztathatják nyilatkozataikat, aminek értelmében ha Ön ellenkérelmében nem vitatja az összegszerűséget, a felperes akkor is módosíthatja a kérelmét.

A tartásdíj összegszerűsége körében a bíróság a gyermek indokolt szükséges kiadásait illetve a felek vagyoni-jövedelmi helyzetét vizsgálja meg. A bíróság a kereseti kérelmekhez alapvetően kötve van, de ítéletével a két eltérő összeg közötti is hozhat rendelkezést (a követelt összeg felett és az elismert összeg alatt nem).

Nyilván a vírus helyzet gazdasági vonatkozásai nem közömbösek az élet egyik területén sem, de egy tartásdíjat érintő perben a bíróság peres felek perindítást megelőző egy évben elért átlagkeresetét veszi alapul.

laikus60 # 2020.05.28. 12:17

Tisztelt Jogi szakértők!

Szeretnék érdeklődni, hogy ha a főállásom mellett, rendelkezem még két másodállással, mert lakásvásárlás előtt állok, a volt feleségem, azokból a jövedelmeimből is kérhet 25 %-ot? Így is a 3 éves fiam után 100.000.-Ft -ot fizetek, de neki még ennél is több kell. Soha nem fogok egyenesbe kerülni!

drbjozsef # 2020.05.28. 16:23

laikus60,

Már miért ne kérhetne? Bármit kérhet.

Ha úgy érted, jár-e neki, azt meg honnan tudhatnánk? Mi alapján fizetsz, bírósági ítélet? Akkor azt lapozd fel.

Ha abban az van, hogy a jövedelmed 25%-a, akkor igen, a többi állásodból származó jövedelmedből is jár. De nem szokott ez mostanában korlát nélkül lenni.

Demeter Ákos # 2020.05.28. 20:50

laikus60,

Ha három éves a fiad, akkor a Ptk. alapján bíróság ítéletében biztosan nem lehet 25%-os mértékű gyermektartásdíj fizetés meghatározva, figyelemmel arra, hogy 2014. 03. 14-től hatályos az a rendelkezés, hogy a gyermektartásdíj összegét határozott összegben kell megállapítani (tehát onnantól nincs százalékos megállapítás).

Azt tudom elképzelni, hogy Te egyezségben (megállapodásban) vállaltál 25%-os mértékű fizetési kötelezettséget (egyes álláspontok a Ptk.-tól eltérően a felek ebben megállapodhatnak). Ebben az esetben "így jártál" mert ez egy vállalt kötelezettség.

laikus60 # 2020.05.29. 10:55

Jelenleg zajlik a válóper, csak még nem kerültünk a tárgyalási szakaszba, a járvány miatt. A gyereket csak akkor láthatom, és akkor hozhatom el magammal, ha kifizetem a 100 ezer forintot gyermektartás címén. Nincs még semmilyen végzés a kezünkben, de egyébként, ha nem adom oda a pénzt, nem adja oda a gyereket. Azzal fenyeget, hogy a két másodállásomból is le fogja vonatni a 25 % ! Meg teheti ezt?

laikus60 # 2020.05.29. 18:20

T. Demeter Ákos !

Nagyon meglepett amit írtál, hogy a gytdíjat határozott összegben kell megállapítani. Ez igazán jó volna. Talán nem ítélnének meg több százezer forintot egy Óvodás gyerek tartására. Meg tudnád mondani, hogy hol nézhetek utána ennek a rendeletnek?
Bár reménykedem abban, hogy sikerül közös szülői felügyeletet elérnem, hogy többet legyen velem a gyerek, ne legyek zsarolható.

drbjozsef # 2020.05.30. 05:11

laikus60,

Ptk. XXI. fejezet, 4:213.§-4:218.§.

Nincsenek konkrét számok. A bíró mérlegeli a felek körülményeit, és elsősorban a gyerek szükségletei alapján állapítja meg a tartásdíjat - már persze, ha nincs megegyezés.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

drbjozsef # 2020.05.30. 15:36

laikus60,

Egyvalamit azért érdemes tudnod : a bíróság NEM dönthet a közös szülői felügyeleti jog mellett. Azt kizárólag a felek egyetértése esetén hagyja jóvá, ha nincs megegyezés, akkor biztosan nem lesz közös. Jó szem előtt tartani, ha be akarsz keménykedni a tartásdíjjal.

Tita7702 # 2020.06.01. 16:34

Tisztelt forum!
Gyermektartás csökkentése miatt beadtunk kérelmet , mert a férjem a két gyermek után 130000 ft gyermektartást fizet.A gyerekek már nem kicsik mert 17 és a kislány októberben tölti a 20 életévét.Nekem is van egy gyermekem akit közösen nevelünk.Mi 60000 ft igértünk a két gyermeknek amit a volt feleség nem fogadot el mondván ő neki jó indulatú agydaganata van és nem tud dolgozni valamit baráti segítséggel tarja fenn magukat.A gyerkek évek óta nem járnak hozzánk mert az édesanyuk nem bírja a kapcsolatunkat megemészteni.Nem én voltam a váló ok évekkel a válásuk után ismerkedtünk meg.Azt szeretném tudni hogy mire a számíthatunk.A kislány most éretségizett de csak hirből tudjuk hogy hova járnak iskolába.Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.01. 19:13

Azt szeretném tudni hogy mire a számíthatunk.A
Per lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.02. 20:03

Nem tudjuk.
(De egy ekkora gyerekre havi 15K mostanában tényleg az alsó határ inkább. Mennyit kérne az anya?)

drbjozsef # 2020.06.03. 05:52

Dávidkornél,

Nem fogják százalékban megállapítani, fix összeg lesz. A bíróság megvizsgálja elsősorban a gyerek szükségleteit, másodsorban a felek körülményeit, jövedelemviszonyait, kötelezettségvállalásait, és azt, hogy a legutóbbi megállapítás óta változtak e fentiek. Ha szükségét érzi, akkor megváltoztatja az összeget. Nem lehet látatlanban jósolni.

drbjozsef # 2020.06.04. 04:53

Mindenfélét figyelembe vesz a bíróság, és addig megy el, ameddig a felek körülményei alapján szükséges és lehetséges. Nem lehet előre és látatlanban jósolni.

Demeter Ákos # 2020.06.07. 15:04

Annamarimaria

Ebben az esetben a felek között létrejött egyezség jóváhagyását kellene kérni a bíróságtól. Javasolnék egy nemperes egyezségi kísérletre idézését a bíróság előtt, és a létrejött egyezség jóváhagyását kérném végzéssel. Az egyezséget jóváhagyó végzésnek ugyanaz az ereje, mint az ítéletnek, ezzel mindkét fél biztosítva lenne.

Demeter Ákos # 2020.06.07. 19:03

Annamarimaria

A feleket a megállapodás kötelezi, de csak a bírósági döntés a végrehajtható.

A megállapodás (szerződés) egyébként polgári jogi alapon megtámadható, de az egy másik fogalom, illetve annak jogvesztő határideje is van.

Lényegében a Ptk. alapján mindegy, hogy a felek megállapodásán vagy a bíróság ítéletén alapuló tartásról beszélünk, ha körülményekben olyan változás következett be, hogy a tartás változatlan teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti, a tartás mértékének megváltoztatását lehet kérni.

Ez nem a megállapodás megtámadása, hanem jog arra, hogy kérhetjük a megváltoztatását (a tartásdíj leszállítást vagy felemelést).

Pale # 2020.06.08. 07:30

Tiszteletem! Gyermekem után gyermektartást fizetek 17 éve. Május végén befejezte a tanulmányait, levizsgázott, másnap munkába állt. Az édesanyja nem vitatja, hogy el kellene mennie a bíróságra bejelentenie, hogy lemond a tartásdíjról, de nem teszi meg. Én aug. 1-től új munkahelyen fogok dolgozni. Megtehetem azt, hogy az új helyen nem jelentem be, hogy tartásdíjat kellene fizetnem? Van olyan akárki (NAV, stb), aki ezt ellenőrzi, levonja automatikusan vagy ha az anya nem hiányolja a pénzt, akkor így is jó? Emiatt nem szeretnék pereskedni. Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2020.06.08. 10:23

Pale,

Nem kell pereskedned. Az exednek kell beadni bíróságra egy papírt, hogy megszűntek a gyerektartás feltételei, nemperes eljárásban elintéződik.

Szólítsd fel, és mondd meg neki, hogy ha nem teszi, akkor te teszed, de ügyvéden keresztül, ami akkor neki nagy kerek összegbe fog még fájni.

Az ő kötelessége. Törvény szerint. Kutyát nem érdekli, hogy neki erről mi a személyes véleménye.

drbjozsef # 2020.06.08. 10:42

Annamarimaria,

Nincs olyan, hogy ideiglenes.

A lakcím az, ahol lakik.

Ez lehet állandó lakcím, vagy tartózkodási hely. Ha kifjezetten az előbbit kérik, akkor azt kell írni, ha nem kifejezetten, akkor általában az utóbbit.

wers # 2020.06.08. 10:54

Én beírnám mind a kettőt. Vélhetően van elég hely a papíron.

A tartózkodási hely ahol MOST és vélhetően még egy ideig megtalálható a személy, ahol a lakóhely elhagyása nélkül életvitelszerűen él.

Szülői kísérlet # 2020.06.12. 10:18

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi eset áll fent nálunk. Két gyermek menyasszonyomnál van elhelyezve, az apának pedig nem szabályozott kapcsolattartásra van lehetősége. Ezt változó intenzitással használja ki, de nem is ez a lényeg.
Kb 3hete a kisebbik (11 éves) gyermek 10 napot töltött az apjánál, reggel érkezett haza hozzánk, az apánál töltött idő alatt alapos lemaradást sikerült felhalmoznia az iskolai teendőkkel kapcsolatban,, ezért le lett szidva és le lett ültetve a tanulni valókhoz. A gyermek értesítette az apját aki még aznap este ismét megjelent a ház előtt és egyeztetés nélkül akarta elvinni a gyermeket, a cipő nélkül táskávala a hátán kifelé tartó gyerkőcöt elcsíptem, majd kértem hogy beszéljen édesanyjával, párom arra kérte a gyereket maradjon itthon pár napot, majd 7végére visszamehet apjához. Ezt a gyermek el is fogadta a táskát letette, majd kiment az apjához a ház elé hogy elmondja csak 3 nap múlva mehet. Az apa ekkor megkérdezte "akarsz e most jönni? " a gyerek igennel válaszolt, mire "akkor úlj be megyünk".
eddigre mi is kimentünk a kapuba ahol párom elmondta az apának hogy ez nem így működik és hogy nem viheti el a gyereket, csak a megbeszélt későbbi időpontba. ezt szóváltás, dulakodás követte, majd a gyereket elvitte. A garázdaság kapcsán megtettük a feljelentést, de a gyermek jogtalan elviteléért, valamint hogy ezt erőszakkal tette a rendőrség nem hajlandó elrendelni a nyomozást, szerintük jogosan van az apánál a gyerek.

a gyermek azóta se jött haza, és napok óta nem tudunk vele kommunikálni.

Első körben a láthatás szabályozása végett a gyámhivatalhoz fordultunk, akik szerint az apa cselekedete jogtalan volt és az erőszakkal párosítva 3évvel sújtható a tette. A rendőrséget a gyámügy álláspontja sem győzte meg továbbra sem hajlandóak nyomozni az ügyben.

Mi a teendőnk, hogy juttathatjuk haza a gyermeket, van e mód az apát (akiről még számos kacifántosat tudnék felsorolni, csak árt a saládunknak és a gyerekeknek) eltávolítani az életünkből?

Köszönöm a segítségüket

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.12. 10:58

Két gyermek menyasszonyomnál van elhelyezve, az apának pedig nem szabályozott kapcsolattartásra van lehetősége.
Már itt megbicsaklott a tényállás. Ilyen ugyanis nincs.