Gyerektartás törvényes korlátai


pimki # 2006.12.11. 07:27

Köszönöm monik!
Most azért egy kicsit megnyugtattál! :-)))

monik # 2006.12.08. 13:38

A láthatás természetesen jár nektek, de nem azért, mert gyerektartást fizettek, hanem azért, mert párod a gyermek apja. Ezért javasoltam a bíróságot, így legalább végzés szólna a gyerektartás mértékéről és a kapcsolattartás szabályozásáról is. Ez inkább a ti érdeketek lenne, ha az anya ennyire szeszélyes. Megértem, hogy elég magas a kért összeg. Nem is valószínű, hogy megítélnek ennyit, de akár mennyit is kell fizetni ne arra gondoljatok,hogy az anya magára költi. De ha mégis így lenne, gondolom (ezt hozzá értőek megerősíthetik) a gyámhatóságon keresztül biztos lehet valamit ezzel kezdeni. Tudtommal a jövedelem min. 20%-t állapítják meg gyerektartás gyanánt. Nem kibúvó, ha nincs bejelentett munkahelye, ugyanis valószínűsítik, hogy mennyiből él az apa.
Nem tudtok megegyezni az anyával? Nyugi a gyereket nem tilthatja tőletek, ezzel maga és gyermeke ellen vét.

pimki # 2006.12.08. 12:19

Kedves monik!

Ha ismernéd az anyát...........!Még egyszer megjegyezném,hogy mi nem akarunk kibújni a gyerektartás fizetése alól,csak cserébe legalább annyit elvárnánk,hogy láthassuk a kicsit! Milyen eljárás az,hogy én fizessek,de cserébe nem kapok semmit! Az a 15.000Ft az meg azért tartom soknak,mert itt vidéken az átlagkereset éppen csak eléri a minimálbért! Na ehhez képest az anya nagyon is jól áll anyagilag,csupán a saját kis kiadásainak keretét szeretné növelni,mert most éppen nincsen "apa",aki fizetne neki! Mi is szeretnénk vele megegyezni,csak azért írtam ide,hogy tisztába legyekünk legalább kb. a kilátásainkkal!
Azért köszi!

monik # 2006.12.08. 09:50

Pimki!

A tartásdíjat azért fizetitek, hogy párod gyermekének szükségletei ki legyenek elégítve. Értsd: fűtés, víz, étkezés, ruházkodás stb... Ugyanis az anya természetben, az apa anyagiakkal járul hozzá a gyermek neveléséhez. Ha külön számlát szeretnétek nyitni, úgy, hogy az anya ne férhessen hozzá, akkor mi értelme van a gyerektartásnak? (Szerintem egy ilyenbe, nincs az a bíró aki bele menne)
Ne akard számonkérni, hogy a gyerekre költi-e ezt az összeget, ugyanis, mint ObudaFan is írta elég kevés a kért gyerektartás ahhoz, hogy az anya ennek bármennyi részét is vígan magára tudja költeni.
A láthatási jog tudtommal minden szülőnek jár. Nem függ össze a gyerektartással. Igaz sok olyan esetet hallottam, ahol az anya ehhez köti a láthatást, de személy szerint nagyon elítélem.
Az lenne, a legjobb, ha megegyeznétek, és bíróság előtt már csak az egyezségetek kerülne jegyzőkönyvbe. Ez mindkettőtöket kötelezne dolgokra (anyát-apát), és megkímélnétek magatokat egy hosszú prodecúrától.

pimki # 2006.12.08. 07:41

Köszönöm a válaszod!
Még lenne egy-két kérdésem,hogy mindenre fel tudjak készülni!

  • A tartásdíj összegének megállapításánál mit vesznek figyelembe?
  • Számonkérhetem,hogy tényleg a gyerekre költi-e a pénzt?
  • Milyen esetekben rendelhet el a bíró apasági vizsgálatot és kinek kell ezt állnia?
  • Ha tartásdíjat fizetek,akkor automatikusan nem jár láthatási jog,csak ha viszontkeresetet nyújtok be?
  • Ha nyitunk egy számlát a gyereknek és oda fizetjük havi szinten a tartásdíjat akkor kivédhetem,hogy az annya megkaparintsa az összeget?

Előre is köszi!

ObudaFan # 2006.12.06. 20:46

Nem a kiskorú veszélyeztetése valósul meg, hanem a tartás elmulasztása, de csak akkor, ha a kötelezett a végrehajtható határozaton alapuló díjat nem fizeti. Akkor valósul meg, ha a kötelezett önhibájából. nem teljesíti a határozatban foglaltakat.

Csjt. 68. § (1) A tartási követelés hat hónapra visszamenôleg, valamint a jövôre nézve érvényesíthetô.
(2) Hat hónapnál régebbi idôre tartási követelést csak akkor lehet visszamenôleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli.

ketesfelev # 2006.12.06. 18:31

Kedves Obudafan,

Nagy segitsegemre lenne, ha tudnal torvenyi hivatkozast adni arra vonatkozoan, hogy tartasdijat legfeljebb 6 honapra visszamenoleg lehet kovetelni, mivel a 1994. évi LIII. Törvény a bírósági végrehajtásról, 14 paragrafusa az alabbit tartalmazza:

14. § Tartásdíj, szüléssel járó költség és tartásra irányuló járadékszerű szolgáltatás (a továbbiakban: tartásdíj) behajtására elrendelt végrehajtás esetén a végrehajtható okiratot a lejárt, 6 hónapnál régebbi tartásdíjrészletekre nézve akkor lehet kiállítani, ha a végrehajtást kérő valószínűsítette, hogy

  1. a tartásdíjhátralék az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza, vagy
  2. annak érvényesítését alapos okból mulasztotta el.
----------
Az en ertelmezesemben ez azt jelenti, hogy a biro joindulatan mulik, hogy hat honap vagy nem, de mivel nem vagyok jogasz lehet, hogy felreertem. Ehhez kapcsolodoan lenne egy masik kerdesem is. Ha jol tudom a tartasdij nem fizetese kimeriti a kiskoru veszelyezteteset. Kiskoru veszelyeztetese fenall-e abban az esetben ha minimum osszeg (meglehetosen magas) es % tartisdij van megitelve es csak a minimum osszeg van fizetve?

Valaszat elore is koszonom!

ObudaFan # 2006.12.06. 16:34

A tartásdíjat legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni. A 15000 Ft ugyanakkor elég minimális összegnek számít. (Az én gyakorlatomban a 8000 volt a legkisebb, de ott azért igen speciális körülmények voltak.) Viszontkeresetben lehet kérni a kapcsolattartás szabályozását, ugyanakkor arra hivatkozva, hogy eddig nem engedte a kapcsolattartást a másik szülő, nem lehet kivédeni a tartásdíj fizetését. A cél az lehet, hogy minél kevesebb legyen.

pimki # 2006.12.06. 09:02

Sziasztok!
Légyszi segítsetek nekem abban,hogy mit tehetünk a kedvesemmel,abban az esetben,ha a volt élettársa-akinek van egy 9éves gyereke a páromtól-most 8év után eltalálta,hogy neki szüksége van gyerektartásra!
Dióhélyban: Korábban eltiltotta a kislánytól,az apja ellen hangolta,lényegében nem is ismeri őt,azt sem tudja,hogy ki az apja igazából,mert a volt élettárs mindíg az éppen aktuális pasijait hítvta apának!
Most felkeresett minket és közölte velünk,hogy bírósághoz fog fordulni,mert valaki azt mondta neki,hogy visszamenőleg is behajthatja rajtunk a tartásdíjat(ami még meg sincs ugyan állapítva)! Õ jelenleg egyedül neveli a kislányukat albérletben(a település viszonyaihoz képest nagyon olcsón) és a havi jövedelme is viszonylag jó,inkább már az átlag felett van. Õ kiszámolta,hogy havi 40.000.-ot költ a gyerekre és tőlünk havi 15.000.-ot akar kérni,úgy hogy a lányt továbbra sem láthatjuk anélkül,hogy ő ne lenne jelen végig! Felháborító! A páromnak nincs bejelentett munkahelye és állandó lakcíme és a nevén sincs semmilyen ingó,ingatlan sem!És az illető anya állítása szerint semmilyen segélyt nem tud felvenni,mivel egyedül neveli a gyerekét-Ezt sem nagyon akarom elhinni! Mit tudunk tenni,mert mi nagyon szívesen fizetünk neki havi járandóságot,persze nem annyit amennyit ő szeretne,de cserébe láthatási jogot is kérnénk!Mik az esélyeint,ha bírósághoz fordulunk?Vagy ha ő megy?Amúgy eddig is fizettünk volna neki,nem egyszer megkérdeztük,hogy szüksége van -e valamire,de rendre elutasított minket,mivel volt neki mindig valakije,aki ellátta őt és ezáltal kerek perec elhajtott minket a pénzünkel együtt!
Előre is köszi a tanácsokat!

derill # 2005.09.20. 13:24

Szerintem nem, minden ügy más, sablonokat erre nem nagyon lehet megfogalmazni. Ird le amit gondolsz, a biróság majd ugyis kiválogatja, ami abból számára fontos. Legyen benne, hogy mit akarsz, legyenek adatok, és ha korábbi határozat volt annak a száma.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

adrivik # 2005.09.20. 08:49

Ismét köszönöm a válaszodat, most megpróbálok megfogalmazni egy beadványt. Még sosem csináltam, nem akarok butaságokat írni, a kérelmemre vonatkozóan találok valahol egy "sablon" levelet?

derill # 2005.09.19. 13:31

Ezt igy nem tudom megmondani. A biróság sem bemondás, hanem iratok, a felek meghallgatása és egyéb bizonyitékok alapján dönt. Én a törvényes mértéküt kérném (15-25 százalék között), és rábiznám a biróságra a megállapitását. Minimumként ugy nyilatkoznék, hogy az apa jövedelmének ismeretében tudok majd nyilatkozni, és megvárom, hogy mit igazol az apa. Ezt esetleg megkifogásolom az életmódja alapján és kb. az életmódja alapján kiszámitott jövedelem felét osztanám a gyerekek számával.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

adrivik # 2005.09.18. 12:55

Köszi Derill!
Most már csak arra kérlek válaszolj a tények ismeretében hány százalék (az én két gyerekem és az időközben született 1 gyerek) az amit kérhetek? És mi az a minimum összeg ami még meg állhatja a helyét?
Illetve hogy a beadványban van-e értelme a másodállásból is kérni?

derill # 2005.09.16. 13:38

Kérd százalékosan, és ugy, hogy minimum összeget is állapitson meg a biróság, tehát x százalék, de minimum y összeg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

adrivik # 2005.09.16. 09:28

Köszönöm a választ, de azt a pontosság kedvéért leírnám, hogy a csemetéimet a volt férjem nem látogatja, velük szüneteket (nyári, téli stb )nem tölt, bár én többször kértem erre. Gyakorlatilag a kapcsolattartás két havonta 10 perc telefonbeszélgetés a nagyobbal. A kicsiről egy félévig semmit sem tudott. Ja, és a hab a tortán, egy városban lakunk. Tehát nem igen van még csak lehetősége sem költeni rájuk. De régebben (2 évvel ezelőtt) amikor olykor-olykor elvitte 1 órára a lányokat, akkor is közölte velük, hogy neki nincs pénze pl. hamburgerre, fagyira
Kizsebelni igazán nem akarom. A kérésem legfőbb indoka részemről az, hogy rendszeresen hangoztatja közös ismerettségi körünkben, hogy mennyire túl sok pénzt ad a gyerekeinek. Ezért szeretnék nem"túl sokat", hanem annyit ami jár. És úgy gondolom, hogy a %-os forma szerencsésebb lenne. (anyagilag nekünk)Vagy Te nem így látod?

derill # 2005.09.16. 08:13

adrivik: kérheted, de felesleges szerintem, mert nem emelkedett olyan lényegesen a fizetése, hogy magasabb összeget állapitanának meg. Az, hogy óraadó, nem jelent semmit, ugyanis sok főiskolán, egyetemen ingyenesen tanitanak a tanárok, vagy valami minimális, pl. havi 10-15 ezer forintért, ugyanis nem a pénzért tanitanak, hanem mert elvárják tőlük bizonyos poziciókban, vagy mert szeretnek tanitani.

Nem biztos, hogy jó megoldás totál kizsebelni a gyerekek apját, főleg, ha a kapcsolattartás során még ő gondozza és költ is rájuk. Ilyen esetekben ugyanis tulajdonképpen véleményem szerint nem járna a tartásdij, sőt, a gyermeket gondozó szülőnek kellene kapnia. Ilyen birói gyakorlat ugyan még nincs, de azon vagyok, hogy legyen, mert nem tartom fair megoldásnak, hogy nyáron pl. egy hónapig az apánál a gyerek, és akkor is ő fizeti a tartásdijat.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Jekyll # 2005.09.15. 11:45

Köszönöm, Kandi.
Ezt a gondolatot elteszem magamnak.

Kandi # 2005.09.15. 11:29

"Már előre rettegek a Karácsonytól, ha kapok némi bónuszt, abból hitelt törlesztek majd, vagy ajándékot veszek a gyerekeknek?"
Jekyll! Inkább játszál velük sokat, "csináljatok" dolgokat sokat (szánkózás, stb.). Én sem nagyon emlékszem az ajándékokra, amit az apám adott, arra viszont igen, hogy nem nagyon játszhattam velük jószívvel, mert az rosszul esett anyukámnak. Arra viszont a mai napig emlékszem, hogy kézenfogva mentem az apukámmal, és halálosan büszke voltam, hogy nekem is van apukám, aki ráadásul még szeret is engem.

adrivik # 2005.09.15. 10:12
Nagyon örültem, hogy megtatáltam ezt a fórumot, mert nagyon szeretnék néhány kérdésben tisztán látni és a segítségeteket kérem. 2003-ban közösmegegyezéssel elváltunk és a gyermektartásban (bár nem akartam,de megzsarolt) fix összegben egyeztünk meg, pontosan 40.000
  • ban 2 gyerek után, amin időközben nem emelt, bár kértem. (infláció, stb.). Akkor a fizetése nettó 120.000.- volt.
Kérdésem. Jelenleg tudomásom van róla, hogy a nettó fizetése 150-160.000.- és van egy másodállása, ahol óraadó nem tudom milyen formában, de jövedelemhez jut. (Lehet megbízási szerződés.) Közben született egy gyermeke is egyik kapcsolatából. Szeretném tudni, hogy a számok ismeretében van-e értelme kérni a gyermektartás újbóli esetelg 35%- ( a 3. gyerekre való tekintettel) megállapítását mindennemű jövedelméből. Mert jelenleg még a 13. haviból sem adott. A másodállásából kaphatnak-e a gyerekei? És egyáltalán hogyan kezdjek ehhez az ügyinézéshez?
Jekyll # 2005.09.15. 08:27

Hűűű, az már határterület a javából.
Egyszer sok-sok évvel ezelőtt megkérdeztem az APEH-től, hogy a magánszemélyként a másoddiplomás képzésem tandíjával lehet-e valamit kezdeni? Nagyjából azt válaszolta, hogy minek költöm a pénzem ilyenre, inkább szórakoznám el valahol.
Most üzenem neki, lehet, hogy igaza volt...
Ha a racionális oldalról nézzük, mindenképpen.

derill # 2005.09.14. 18:14

Azt sem árt figyelembe venni, hogy van aki pl. vállalkozó, ez esetben a gépkocsi munkaeszköz, aminek a költségeit ugyan leirja, azonban azokat ki is kell termelni. Mások pedig kénytelenek kocsival járni, mivel a munkakörükhöz adott esetben ez is hozzátartozott, ezzel vették fel.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Sücy # 2005.09.13. 14:27

A 3 Ft/km emelkedett június (vagy július?) 1-jével 9 Ft-ra...

Jekyll # 2005.09.13. 13:57

Ez már tényleg off: munka céljára történő gépkocsihasználat esetén útnyilvántartás alapján norma szerinti üzemanyag költségtérítés, + 3 Ft/km átalány jár. Munkábajárást pedig adómentesen támogathatja a munkáltató legfeljebb 9 Ft/km-rel (akkor, ha a munkavégzés helye és a munkavállaló tartózkodási helye nem azonos településen belül található).
Remélem, jól írtam le emlékezetből.

Sücy # 2005.09.13. 13:02

A 9Ft valóban kevés, de ezt a kocsid amortizációjáért kapod. A benzinre nem kapsz pénzt? (Többiek: egyáltalán jár? Szerintem járna... Legalábbis a józan paraszti ész szerint, ha nem is teljes összeg... De útnyilvántartás alapján...)

Jekyll # 2005.09.13. 12:34

Sücy: igen, valamennyi költségtérítést kapok, azonban a 9Ft/km a mai üzemanyagárak mellett csak kis részét fedezi a tényleges költségeknek.
Igen, a tömegközlekedés lehet alternatíva, meg a kerékpár is. Azonban esetemben a mérleg serpenyőjében igen jelentős tétel az a napi közel 2 óra, amit a gépkocsi révén meg tudok takarítani.