öröklés,ingatlan


Peter35 # 2018.12.02. 06:47

Köszönöm a felvilágosítást az ügyben. Megszokom valahogy az állapotot.

drbjozsef # 2018.12.01. 05:02

Ha önként nem megy, nem lesz bonyolult, mert a jogcím megszűnik, legfeljebb gyors nem lesz, de hát ez van. Ha a haszonélvező engedi most...

Szomorú örökös # 2018.12.01. 04:42

Sombokor

édesanyád esetleges halála után kirakhatod, akár be van jelentkezve, akár nincs

Ami viszont rohadtul nem egyszerű, ha ő van birtokon belül. :-O

Sombokor # 2018.11.30. 20:16

Peter35
A hivatalos bejelentkezés nem ad neki semmilyen jogot/rendelkezést a lakás fölött. Amíg édesanyád él, addig nincs jogi lehetőséged fellépni az élettársa beköltözése ellen (a rábeszélés működhet, de az nem jogi út), de édesanyád esetleges halála után kirakhatod, akár be van jelentkezve, akár nincs.

Peter35 # 2018.11.30. 20:06

Köszönöm a válaszokat! Pedig nagyon nem szeretném ha az uriember bejelentkezne a lakasba hivatalosan.... Ez van. Be akarta magát vetetni a haszonélvezetbe is....nevetségesnek tartottam, de nem volt rest megkérdezte.

drbjozsef # 2018.11.30. 19:51

Természetesen igen.

Sőt, csak hogy ne érjen meglepetésként : ingyenesen annak engedi át a használat jogát akinek akarja.
Ha bérbe adná, akkor lenne esetleg előbérleti jogod.

Az ingatlan terheit, hasznait a haszonélvező viseli illetve szedi, a tulajdonjogon kívül mindenben rendelkezhet az ingatlannal.

Ugyancsak természetesen, bárki is lakik az ingatlanban, a Ptk szerinti kötelezettségek az ingatlan állagát tekintve ugyanaz, mint a haszonélvezőnek.

Sombokor # 2018.11.30. 19:50

Peter35
Igen, megteheti. Azt is megtehetné, hogy bérbe adja a lakást, és ő maga kiköltözik. Ő rendelkezik a lakás használata fölött, csak a tulajdonjog fölött nem.

Peter35 # 2018.11.30. 19:05

Tisztelet fórumozók!
Szeretném kérdezni, hogy egy lakásban ahol tulajdonos vagyok, édesanyám a haszonélvező, beengedhet e engedélyem nélkül a lakásba egy odaköltöző élettársat? Köszönöm a választ...

drbjozsef # 2018.11.30. 14:47

(Valóban)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 13:17

(Az származhatott a köteles rész jogintézményének a félreértéséből is.)

drbjozsef # 2018.11.30. 08:38

(Az 1/3 felvetésből gondolom 2 gyerek)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 07:54

Vagy 1/6-ot. Vagy 1/8-ot. Vagy 1/1-et... (Elfelejtetted megírni, hányan vagytok gyerekek.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 07:52

Nem. De ha akarja, akkor 1/4-et örököl haszonélvezetet meg nem kap.

Fauv # 2018.11.30. 07:48

Tiszteletem !

Azt szeretném megkérdezni, mert szeretnénk tisztán látni, hogy apámnak és a jelenlegi feleségének halála esetén van e öröklési joga a az elhunyt 1/3-ad részére?

Azaz ha apám esetleg meghalna, akkor lakás ingatlan esetén / jelenleg 50%-50% a tul. jog / a felesége örökölne e 1/3-ad részt apám után a haszonélvezet mellett?

Köszönöm előre is.

drbjozsef # 2018.11.30. 05:44

Ptgr,

Ha 1/1 tulajdonos vagy, akkor a lakott értéknek nincs jelentősége. Számolhatsz a magasabbal adónál és illetéknél is.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.29. 17:27

Ne aggódj.

Ptgr # 2018.11.29. 17:07

Tisztelt Ügyvéd Úr, kedves fórumozók!

Idén tavasszal hunyt el Édesanyám. A héten kaptam kézhez a közjegyzői végzést mely szerint a korábban az ő tulajdonában álló ingatlant, melyben mindketten bejelentett lakcím szerint laktunk 1/1 arányban megörököltem. Miután egyedül maradtam szándékomban állt a lakás eladása ezért utánajártam a különböző illetékeknek, adóterheknek. (Hozzátenném, hogy sem az önkormányzati hagyatéki ügyintéző sem a közjegyző nem adott érdemi választ arra, hogy az ingatlan eladása és egy következő ingatlan vásárlása milyen terheket von maga után). NAV-nál kapott felvilágosítás után kiderült (mivel egyenes ági öröklés illetékmentes), hogy a legjobban úgy járok, ha minél többre taksálom az ingatlant, hiszen 5 évig ez lesz a forgalmi értéke. Ha ezért vagy ennél kevesebb összegért adom el, akkor nem kell adót fizetnem és a következő ingatlan (amennyiben drágább) vételára közti különbözet után lesz illeték. A hagyatéki ügyintéző a becsült forgalmi értéknél figyelembe vette „kérésemet”. A közjegyzői végzésben két leltári érték lett megállapítva, az egyik a nagyjából az általam becsült értékekkel azonos beköltözhetően érték, a másik ennek kb. 70%-a lakottan érték. Kérdésemre, hogy most ez pontosan mit jelent a közjegyző annyit mondott nem tudja, nem ő állapítja ezt meg ezen módosítani nem lehet. Jeleztem, hogy mivel nyilván üresen adnám el az ingatlant (nem úgy, hogy ott lakok) ezért a nagyobb érték számít a forgalmi értéknek, erre a következőt mondta: „ez nem az ő hatásköre, majd a nav eldönti, melyik értékkel számol, de mivel illetékmentes az örökség, hogy a nav a pénzénél legyen! a kisebb érték a valószínű.” Annyit tudott tanácsolni, hogy várjam meg az 5 évet…
Természetesen egyből érdeklődtem a Navnál, ahol nem értették miért szerepel két érték, hiszen nyilván nem lakottan lesz az ingatlan eladva. érdeklődjek a közjegyzőnél milyen törvény alapján hozta ezt. Annyit mondtak még, hogy bár nem terhel a nav fele semmi kikérhetem, hogy milyen illetékek terheltek volna és az alapján látom, hogy melyik ingatlanértékkel számoltak, viszont amire ezt megkapom lejár a fellebbezés határideje.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben melyik érték a valós,kell-e fellebbeznem a végzés ellen vagy csak egy totál inkompetens közjegyzőhöz volt „szerencsém”, pontosan milyen illetékek/szja terhelnek ha ezt az ingatlant a forgalmi értékén (vagy az alatt) adom el és egy éven belül vásárolok többért/kevesebbért egy másikat.

Válaszát előre is köszönöm.

Péter

ObudaFan # 2018.11.01. 20:56

Az 50-50% aránnyal számolva igen, mert csak a kötelesrészre kell figyelemmel lenni.

Ramon # 2018.11.01. 20:23

Köszönöm a tájékoztatást.
A leírt öröklési rendet végrendelet írásával és letétbe helyezésével némileg lehet módosítani? Értem ezalatt, hogy a két gyerek osztozhat-e mégis fele-fele arányban az örökségen, ha a házaspár így szeretné.

ObudaFan # 2018.11.01. 18:24

Mindkét házastárs után külön, a saját része vonatkozásában kell az öröklési rendet meghatározni, tehát az első annak a meghatározása, hogy melyiküknek mekkora hányada van az ingatlanban. Ezt a házastársi vagyonjog szabályozza és bár az 50-50% egyébként is a vélelmezett hányad, a valóságban ettől akkor is mutatkozhat eltérés, ha az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés szerint 50-50%.

Feltételezve, hogy a házaspár ebben az ingatlanban lakik, ők egymás után csak haszonélvezetet örökölnek arra a hányadra, amit a gyermek(ek) örököl(nek). Egyébként a feleség hányadát egyenlő arányban öröklik a gyerekei, a férj hányadát meg egyedül örökli az ő gyereke.

Ramon # 2018.11.01. 16:29

Kedves Fórumozók!
Egy örökösödési jogi kérdéssel fordulnék hozzátok.
Van egy lakóingatlan, ami egy idős házaspár 50-50%-os tulajdonában áll. Van egy közös fiúk, valamint egy lány a feleség előző házasságából. Elhalálozás esetén hogyan történik az öröklés a gyermekek között?
Ha a házaspár valamelyik tagja elhalálozik, a társa lesz a 100%-os tulajdonos? A gyerekek részére örökség csak abban az esetben áll fenn, ha mindkét fél elhalálozik? A lány gyermek, aki csak anyai ágon vérszerinti örökös, kevesebbet kap, mint a fiú?

nonolet # 2018.03.19. 13:19

"Korábban az édesanyám a nagymamám részére lemondott az apai örökségéről."

Tehát: minden az IS a nagyié lett a nagyfater utáni örökségből.

"Most elhunyt a nagymamám és édesanyám is (egy napon)."

Tehát anyád örökölt volna a nagyi után!
(és a tesói, ha vannak neki)

De mivel anyád is meghalt!
Így anyád (nagyanyai) örökségét te öröklöd tovább.
(és a tesóid ha vannak)

"édesanyám korábban elhunyt testvérének két gyermekét illeti meg a teljes nagyapai rész, azaz az eredetileg engem illető részhez így már nem lehet közöm? Vagy jár nekem az eredetileg járó nagyapai fele rész?"

Nagyapai rész már rég nincs!
Azt anno a nagyi és mások MÁR megörökölték.
(pl. anyád, de ő az övét a nagyinak adta)

Fentebb leírtam az örökségi láncot...

Ami alapján

  • ha neked nincs tesód, akkor
  • a nagyi teljes hagyatékának a fele jár neked

(mivel anyád a tesója miatt csak egy fél részt örökölt volna a nagyitól)

Nagyszülő hagyatéka > gyermekei > unokái a sorrend lefelé.

De CSAK anyagi hagyatéka játszik!
Ami a lefelé szinteken eloszlik többfelé,
ha nem csak egy gyerek van azon a szinten.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.19. 12:47

Tessék?!

Valami azt súgja nekem, hogy valami egészen egyszerűt akarsz kérdezni, csak nem sikerül.

zizi99 # 2018.03.19. 11:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Korábban az édesanyám a nagymamám részére lemondott az apai örökségéről, így nem került be széljegyként a nagyszüleim közös tulajdonában lévő ingatlanra. Most elhunyt a nagymamám és édesanyám is (egy napon). Kérdezem, hogy így az édesanyám korábban elhunyt testvérének két gyermekét illeti meg a teljes nagyapai rész, azaz az eredetileg engem illető részhez így már nem lehet közöm? Vagy jár nekem az eredetileg járó nagyapai fele rész?

És most a nagyanyai rész fele?

Kérdezem, hogy édesanyám rossz döntét hozott ezzel, és így csak a teljes nagyszülői rész 1/3-a jár az eredetileg járó fele rész helyett?

Köszönöm előre is a válaszát.

SaireyVMK # 2018.03.19. 11:05

Hacsak nem 83milliót ér az ingatlan. Mivel féltestvére(nem egyenesági rokon) után örököl, ezért az öröklési illeték 9%.

Mindenesetre valóban az adott közjegyző lesz az illetékes.(nonolet már megírta,hogy miért) Harmadkézből hallott információ akár hazugság/pénzkicsalás is lehet. Először látnám a hagyatékit, aztán eldöntöm,hogy elfogadom-e vagy sem,aztán lehet arról beszélni,hogy mit is kell fizetni.
Persze az is lehet,hogy adósság van az ingatlanon és az a 7,5millió. Akkor az adósságot kell összevetni az örökrész értékével (meg levonni az egyéb költségeket ,mint földhivatali bejegyzés díja, közjegyzői díj, 9-18%-os illetékek stb)és eldönteni,hogy érdemes-e foglalkozni vele vagy sem.