tartozás öröklése


Katama # 2013.02.26. 19:28

Segítséget szeretnék kérni.
Elváltam, majd a volt férjem újranősült. Már nős emberként sokmilliós devizahitelt vettek fel arra a házra (kb. 2-3 éve), amiben korábban mi is éltünk 19 évig, és később az új feleség is az elmúlt pár évben. A kölcsön felvételkor azonban az exem egyedülállónak írta be magát a szerződésen, ami nem volt igaz, hiszen akkor már nős volt (Rávette szegény 84 éves kisnyugdíjas anyukáját kezesnek, a bank meg simán elfogadta!?!). Tavaly meghalt és a sok adósság (nem csak a devizahitel, de hitelkártyán is van), valamint a ház maradt utána, amit sokkal magasabbra értékeltek, mint amennyit valójában ér. A felvett pénznek nyoma veszett, (talán elköltötték), nincs kimutatható nyoma a házon.(Erről is csak utólag értesültem, nem tartottuk a kapcsolatot). Most ott tartunk, hogy az öröklési rend szabályai szerint az özvegy a gyerekem nyakába akarja varrni az adósságot (illetve a kezes anyós nyakába, de tőle, ha elkezdik is vonni a 33%-ot, ez max 20-30ezer Ft-ot jelenthet havonta, ráadásul már idős, beteg is szegény), mondván, hogy a kölcsönhöz neki nincs köze. De közben a haszonélvezeti joghoz ragaszkodik a házon, ami tudomásom szerint azt is jelenti, hogy így a ház eladhatatlan az aláírása nélkül. Mivel első perctől gyűlöl minket a fiammal, így várhatóan semmiben nem számíthatok kompromisszumra.
Az első kérdésem az lenne, hogy ezt megteheti e, valóban kimaradhat e az adósságból, ha nem írták be feleségként a szerződésbe, miközben a házból sem tehető ki? Vagy ha utólag kiderül a bank számára, hogy házastársak voltak és okirathamisítás történt, akkor be fogja e hajtani tőle az adósságot a bank? Ez utóbbi esetben nyilván kénytelen lenne hozzájárulni az eladáshoz. Ha ez nincs (és ő erre számít), akkor a fiam nyakában az adósság, de a házból nem lesz pénz, amiből kifizethető lenne.

A másik kérdésem a közjegyzői díjra vonatkozik. A közjegyző 150.000.- díjat számolt fel, ez szerepel az idézésben. Én egyedül nevelem a fiamat, aki ugyan már 25 éves, de autista, emiatt egy 33ezer forintos rokkannyugdíja van, én csak 6 órás munkát tudtam vállalni mellette, tehát esélytelen a számunkra kifizetni ezt az összeget, még részletekben se, hiszen napról napról élünk, "apránként" törleszteni sem tudnék miből. (A felét se tudnám) Ilyenkor mit lehet tenni?

Legszívesebben lemondanék az örökségről, hiszen a piaci értékkel számolva több az adósság rajta, mint amennyit a ház ér, de a túlzott felértékelés miatt valami pici pluszt matekozott ki a közjegyző.
Felül lehet ezt bírálni/bíráltatni? Az értékbecslő szava szent?

Előre is köszönök minden segítő hozzászólást.

julcsi0409 # 2013.02.23. 14:36

Azt szeretném kérdezni,hogy ebben a hónapban meghalt édesapám.Mivel szüleim régen elváltak így nem is nagyon tartottuk a kapcsolatot.Most viszont nekünk kell eltemetni.Nyugdijas volt és mint kiderült volt személyi kölcsön és még valamilyen kölcsön a nevén.Mivel semmilyen ingósága illetve vagyona nincsen örökölhetem-e a hiteleinek a visszavizetését?

ObudaFan # 2005.11.21. 21:16

Az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai alapján, amelyet az előző hozzászólásban leírtam. A szerződő fél halála általában nem szünteti meg a szerződést, hanem a szerződésbe az örökös lép, de a hagyatéki tartozásokért való felelősség szabályai szerint.

zkis # 2005.11.21. 20:02

Azt szeretném kérdezni,hogy ha valaki válása után személyi hitelt vesz fel, az adós halála után az adósság örökölhető-e?

ObudaFan # 2005.11.16. 18:13

Az örökösök csak a hagyaték tárgyaival felenek a tartozásokért, illetve ha a hagyaték tárgyait felélik, akkor azok értékéig. A többletért nem. E mellett a hagyaték visszautasításának minden körülmények között helye van, ha az örökös nem akar foglalkozni az egésszel, ha mindenki visszautasítja, akkor az állam örököl, aztán foglalkozzon ő ezzel. Így először azt érdemes megnézni, hogy a tartozások kiegyenlítése után marad-e valami az örökösöknek, ha nem, akkor valszeg érdemes visszautasítani, hogy macera se legyen vele.

obsitos # 2005.11.16. 16:55

A testvérek egyik-másika vegyen fel személyi kölcsönt - ha tud -, és abból mielőbb lerendezni a tartozásokat.

Egy hagyatéki eljárás rendre elhuzódik..., és mire az örökséget végre kiadják, és mire azzal bármit is lehetne kezdeni, a bank és/vagy a behajtó már rég retette a kezét a hagyatékra. (Pl. ha ingatlan az örökség messze ár alatt kerül eladásra.)

Ellenben ha az örökösöket nem szorítja az idő, az eljárás után reális áron ők adhatják el az ingatlant: visszafizetve a kölcsönt, jobb esetben még marad is az öröklésből.

cskbaba # 2005.11.16. 16:17

Kedves mindenki! Egy kis segítségre lenne szükségem. Sajnálatos haláleset (öngyilkosság) történt a családban. Az örökhagyó megdöbbenésünkre sok adósságot (főleg személyi kölcsönök formájában) hagyott a családra. Amíg a hagyatéki leltárra és -gondolom hónapok múlva- a tárgyalásra nem kerül sor, addig mit tudnak tenni az örökösök? Ugyebár az örökösöket pontosan majd a közjegyző nevezi meg? Persze ez egyértelmű, mert 2 gyermeke van az örökhagyónak. Tehát most ők öröklik a tartozásokat is.. Ezeket rendezzék még a leltár és tárgyalás előtt? Ha nincs miből, csak majd a hagyaték többi részéből, akkor mi a teendő? Ketyeg a kamat, jön a behajtó?