Végrendelet írása


ObudaFan # 2006.12.11. 17:44

Nincs mit.

paca # 2006.12.11. 14:42

Köszönöm!

ObudaFan # 2006.12.07. 18:58

A biztosítási szerződésben, illetve a biztosítási kötvényben lehet megnevezni. Ha nincs megnevezve, a törvényes öröklés rendje érvényesül.

paca # 2006.12.07. 09:23

Tényleg az utolsó kérdésem:

Magán nyugdíjpénztárban lévő összegre, élet és személybiztosítás után kapható összegre és egyáltalán az utazásra kötött biztosítás összegére is lehet megnevezni örököst?
Mert hát a biztosítók nem igazán arról híresek, hogysimán és egyszerűen fizessenek, ha arra kerülne a sor....

Köszönöm!

paca # 2006.12.06. 18:31

Köszönöm!

jogfenntartó denevér # 2006.12.05. 19:13

Lehet író(számító)géppel is, de az nem számít saját kezűleg írt végrendeletnek és két tanú kell hozzá.

paca # 2006.12.05. 19:08

Köszönöm a választ, de még annyit szeretnék kérdezni, hogy szükséges-e kézzel írni vagy lehet géppel is?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.05. 16:17

A teljes terjedelmében saját kezűleg írt és aláírt végrendelethez nem szükségesek tanúk. A hagyaték tárgyait azonosíthatóan kell megjelölni, természetesen annál jobb, minél pontosabb a megjelölés. Ugyanez érvényes a kedvezményezett személyekre is. A törvényes örököst az örökhagyó akár más személy örökössé nevezésével, akár a végrendeletben tett kifejezett nyilatkozattal kizárhatja az öröklésből.

paca # 2006.12.05. 13:59

Közös utazás előtt állok a két lányommal. A végrendelet formájáról már úgy, ahogy tájékozódtam:
minden oldalon feltüntetni, hogy végrendelet, oldalszámozás, minden oldalt aláírni, minden oldalon dátum.
Ha ez a lista nem teljes, kérnék még segítséget, mi szükséges ahhoz, hogy elfogadják!

Géppel írt végrendelet elfogadott? Ha igen, akkor csak a géppel írt végrendeletnél kell-e 2 tanúval hitelesíttetni a végrendelkező aláírását vagy a kézzel írottnál is?

Milyen módon kell felsorolni, hogy miről végrendelkezik az ember? Ezt arra értem, elég-e, ha csak az utca, házszám alatti ingatlan X részét nevezi meg az örökhagyó vagy házrajzi szám szerint kell-e megemlíteni?
Kell-e mellékelni a Végrendelethez az öröklendő ingatlanok hivatalos papírjai?

Az örökösként megjelölt illetőnek kell-e valamilyen adatait beírni? (ha igen, milyeneket)

Azt bele kell-e írni, hogy nem szeretnénk, ha a jogos örökös jusson hozzá az ingóságokhoz? Nálunk már csak egyetlen idős szülő jönne számításba és egy testvér, de egyikre sem szeretnénk hagyni azt, amiről tudunk végrendelkezni.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 14:27

Tévedsz. A takarékbetéthez még csak-csak engednek hozzányúlni - de azt is indokoltan, számlával igazoltan. Az ingatlanvagyont viszont - érthető módon - nagyon is mereven kezelik.

U.i.: Az a gyermek, akinek az apja él, nem árva.

sanger # 2006.11.23. 12:20

KBS:
Te vagy nagyon naív vagy, vagy csak nemtörődöm. Nem hallottál még arról, hogy a gyámügyesek mennyire nem alaposak az árva gyerekek vagyonának védelmekor? Elég csak egy jó indok, és máris adnak engedélyt mindenre.
Ja, és azt végképp el akarom kerülni, hogy az apuci a házamba betegye a lábát. Egy megveszekedett vasa sincs benne. Akkor már inkább az anyámnak, egyharmada az ő pénzéből van.

sanger # 2006.11.23. 12:15

Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni. Egyszerűen el akarom kerülni, hogy a gyerekem az apja miatt földönfutó legyen. Van vagyon, ha nem is óriási, de egyetlen örökösként könnyebb lesz az élete. És tudom, hogy édesapuci csak a pénzre hajt. És szeretném bebiztosítani a gyereket, hogy az apja ne férjen hozzá ahhoz, amihez semmi köze. A kérdés csak az, hogy miként tudom megtenni? Öröklési szerződéssel? Vagy még életemben ruházzam át valaki másra a vagyont? Van erre lehetőségem?
És nincs férj. Soha nem is volt.
Nem gyilkosságra gondoltam, egyébként. A halál bármikor, bárhogy bekövetkezhet. Baleset, esetleg...

Kersztin # 2006.11.23. 11:30

Sanger!

Ha férjed meggyilkol téged, akkor nem a házadba, hanem a börtönbe fog beköltözni. A gyereket pedig a gyámhatóság elhelyezi valahol. Úgyhogy csak ezért felesleges őt bármiből is kitagadni.

Más kérdés, mi van akkor, ha sétálsz az utcán, és a fejedre esik egy tégla. Akkor tényleg hozzátok költözik az akkor már - megözvegyült - férjed.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 11:13

Beköltözni be tud, elvégre csak együtt kell laknia az általa nevelt gyermekkel. De a gyermek vagyonát "elherdálni" nem tudja, az azzal való rendelkezéshez ugyanis minden esetben a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

Õszintén szólva nem vicceltem. Van abban valami bizarr, amikor arról beszélgetünk, mi lesz a jogi helyzet egyikünk esetleges meggyilkolása után.

sanger # 2006.11.23. 11:09

De, hozzátud. Nem akarom, hogy beköltözzön a házamba, még akkor sem, ha már nem élek. Sunyi alak, és elherdálná a gyereke elől a vagyonát.

Az orvosi tanácsod csak egy vicc, ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 09:29

Alapból nem tud hozzáférni. Persze, ha ő is olyan tájékozatlan a kérdésben, mint te magad, akkor lehet okod a félelemre...

(Halkan és félre): kértél már orvosi tanácsot is?

sanger # 2006.11.23. 07:59

Köszönöm, ezeket én is tudom. Mivel kisgyermekről van szó, ez így egy kicsit bonyolultabb. A köteles részt is szeretném a gyermek részére úgy megőrizni, hogy csak felnőttkora után férhessen hozzá, ugyanis van okom feltételezni, hogy az apa az életemre tör a vagyon miatt. Viszont, ha nem tud hozzáférni, akkor talán békén hagy. Ezt hogy tudom jogilag kivitelezni?

ObudaFan # 2006.11.21. 23:24

Kizárni minden további feltétel nélkül ki lehet, csak ekkor szabályszerű végrendeletben más örököst kell megnevezni. A kizárás ellenére viszont kötelesrészt még követelhet, hacsak ki nem tagadod, ennek viszont feltételei vannak.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  • az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  • az örökhagyó sérelmére súlyos bûncselekményt követett el;
  • az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bûntettet követett el;
  • az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  • erkölcstelen életmódot folytat;
  • jogerôsen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

    Érdemtelen az öröklésre

  • aki az örökhagyó életére tört;
  • aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetôleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  • aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
sanger # 2006.11.21. 12:20

Ki tudom-e zárni a gyerekemet az öröklésből, hogy megakadályozzam, hogy az apja halálom esetén rátegye a kezét a vagyonra? Mikortól számít valaki érdemtelennek?

ObudaFan # 2006.11.02. 17:50

(Egyrészt csak akkor nincs rajta, ha az özvegynek természetben juttatott vagyontárgy értéke legalább megegyezik a korlátozott haszonélvezet értékével. Ez itt igen valószínű, de azért ki tudja.)

Másrészt viszont "a kötelesrész mellett ,egy -egy értékesebb ingóság" tekintetében szabad a rendelkezési joga az örökhagyónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.02. 17:45

Ha a feleség kizárólagos örökösként van megnevezve, akkor a gyermekek kötelesrészre vannak szorítva, az egyébként egyedileg megjelölt ingóságot is ennek keretében kapják. A kötelesrészen pedig nincs haszonélvezete az özvegynek. (Megjegyzem az özvegyi jog céljával sem lenne összeegyeztethető, ha a végrendeleti örökös özvegy a törvényes örökrészüknél kevesebbet jussooló gyermekek örökrészén haszonélvezetet kapna.)

ObudaFan # 2006.11.02. 17:06

Azért arról a félreértések elkerülése végett nem árt rendelkezni, hogy ezekre a kivett ingóságokra kiterjed-e a haszonélvezet, vagy sem, mert mindkét megoldás jogszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.02. 15:23

Ha mindent rá kíván hagyni, akkor nem szükséges a hagyaték tárgyainak felsorolása. Sőt, épp a fesorolás okozna gondot, hiszen az abból esetlege kimaradó dolgok törvényes öröklés alá esnének.
Ha ő az egyedüli végrendeleti örökös, akkor nem lehet ugyanakkor haszonélvező is. Az fogalmilag kizárt.
A kötelesrészt is azonnal ki kell adni, méghozzá teher és tartozásmentesen - de a végrendelkezésben juttatott dolgok a köteles részbe beleszámítanak.

vanda24 # 2006.11.02. 13:54

Ha egyedüli örökösének a feleségét nevezi meg, akkor ez ugye nem az özvegyi jog?

A kötelesrész kiadása után a feleség szabadon végrendelkezhet a maga részével.

Ha ingatlan van ,akkor azt el kell adnia,hogy a két fiú megkapja a részét, vagy lakhat benne tovább?

vanda24 # 2006.11.02. 12:52

Sziasztok!

Végrendelet esetében, ha a férj egyedüli örökösének a feleségét teszi meg ,akkor elég azt írnia ,hogy minden ingó és ingatlan vagyonát a feleségére hagyja holtig tartó haszonélvezeti joggal?

Továbbá van két fia rájuk a kötelesrész mellett ,egy -egy értékesebb ingóságot hagyna.

A kötelesrészt édesanyjuk halála után kapják meg, viszont a két ingóságot a halála után azonnal?!

Köszi:)