Kitagadasi Kerdes


Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 22:43

Meglehet nem ugyanazt értjük a két fogalom alatt. Szótáramban az 'eltartás' mindig az eltartó költségére történik - magában foglalhatja az eltaró által személyesen nyújtott ellátást, de nem szükségképpen. Az 'ellátás' (hacsak nem eltartás is egyúttal) az ellátott költségére történik - az ellátó a munkavégzéssel járul hozzá.

ObudaFan # 2006.11.23. 17:42

Azért tartási szerződés esetén a természetbeni tartás dominál, tehát az ellátás tekinthető tartásnak. Viszont ha a tartási szerződés ennél jóval korábban köttetik, akkor már jó eséllyel színlelt lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 10:31

Az örökhagyó haláláig, természetesen.
Az "ellátás" és "eltartás " két különböző dolog. Olyannyira, hogy lehetséges, hogy egy személy, akit valaki más ellát, maga eltartsa az ellátóját.

lalilda # 2006.11.22. 20:36

Kedves Obuda Fan. Kinek az elhalalozasaig kell hogy 15 ev elteljen? Itt meg kell emlitenem, hogy felesegem 30 evvel fiatalabb nalam, tehat elobb utobb valoban O fog ellatni engem.

ObudaFan # 2006.11.22. 17:10

A magyar jog szerint érdemtelen az öröklésre

  • aki az örökhagyó életére tört;
  • aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetôleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  • aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

Ha a hagyaték értéke 1M dollár, akkor a kételesrész félmillió dollárnak megfelelő magyar forint.
Ha a feleség ajándékként kapja meg a vagyont, akkor is jár a kötelesrész, kivéve, ha elhalálozásáig még 15 év eltelik.
Ha mondjuk tartási szerződés keretében, akkor nem, de erre csak akkor van lehetőség, ha Ön eltartásra szorul, ő pedig erre képes. Ellenkező esetben leánya bizonyítani tudja a szerződés színleltségét, és megintcsak kötelesrészre jogosult.

lalilda # 2006.11.22. 00:23

Kedves Obudafan, sajnos a "leany" egyetlen gyermek. Meg mindig nem vagyok tisztaban a szamokkal, ha csak az egyszeruseg kedveert, 1 millio dollar az ossz vagyon, akkor, mennyi a koteles resz? Valamint az elso bejegyzes szerint " az orolkesre erdemtelen lenne." Nyilvanvalo, hogy erdemtelen, de ezt hogy bizonyitom? Mi tortenik, ha mindent a felesegem nevere iratok, es egy fuszal sem lesz a nevem alatt? Akkor mit tud tenni?

ObudaFan # 2006.11.21. 23:39

Ez így leírva aligha, mert ha jól értem, nem állapította meg bíróság, hogy történt bűncselekmény. Talán a többi kitagadási okot böngészve kellene elgondolkodni a leány ismeretében, mire lehetne még hivatkozni.

lalilda # 2006.11.21. 23:36

Koszonom valaszat. Lanyom a kovetkezot kovette el ellenem. 10 evvel ezelott keserves valason keresztulmenve, menteni akartam a menthetot, es egy $100 000 erteku foldet rairattam a nevere, abban a tudatban, hogy mikor minden elcsendesult, visszairatjuk a sajat nevemre. Erre fel, O a tudtom nelkul eladta a foldet, es elherdalta. Azota hiret sem hallom, es nem is akarom. Ez eleg indok a kitagadasra? Mivel kell ezeket a tenyeket bizonyitanom a Vegrendeletben?

ObudaFan # 2006.11.21. 23:13

Ha a korábbi végrendelet az USA-ban keletkezett, és az adott állam szabályainak alakilag mindenben megfelel, az érvényes lesz. Mégis érdemes lesz új végrendeletet készíteni, egyrészt azért, hogy a leendő örökösnek ne kelljen bizonyítania, hogy vajon az ottani jognak megfelel-e, másrészt azért, mert a kitagadás viszont csak akkor érvényes, ha tartalmilag megfelel a magyar szabályoknak.

A magyar jog szerint kitagadásnak akkor van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  • az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  • az örökhagyó sérelmére súlyos bûncselekményt követett el;
  • az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bûntettet követett el;
  • az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  • erkölcstelen életmódot folytat;
  • jogerôsen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

    Ha a kitagadás nem teljesíti a fenti feltételeket, attól még egy végrendeletben örökössé teheti feleségét, de lánya a kötelesrészt követelheti, ami annak a fele, ami törvényes örökrésze lenne, vagyis ha egyetlen gyermek, a teljes hagyaték felének pénzbeli ellenértéke.

lalilda # 2006.11.21. 19:30

A kovetkezo a kerdes: 60 eves amerikai magyar allampolgar vagyok, jelentos vagyonnal. Minden ingo es ingatlan vagyonomat jelenlegi felesegemre akarom hagyni. Elozo, magyarorszagi hazassagombol van egy 32 eves csalo lanyom, aki tobbszor meglopott, mar nem lattam vagy 6 eve. Itt Amerikaban mar irattam vegrendeletet, hogy minden vagyonom felesegemre hagyom, azonban, mivel gondolkodunk a hazakoltozesen, ez azt jelenti hogy Magyarorszagon uj Vegrendeletet kell keszitenem az otthoni szabalyok szerint? Ebben a Vegrendeletben ki kell a lanyom tagadnom? Koszonom valaszuk.