Társasházi jog


vargapeti # 2016.10.31. 17:21

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.
Társasházunkban, két lakás illetve két üzlethelyiség található.
Az egyik üzlethelyiséghez tartozik egy a közös udvaron lévő, raktárként funkcionáló, több mint tíz évvel ezelőtt engedély nélkül épített fa tartószerkezettel, valamint azbeszt alapú hullámpalával borított, több mint 50 m3- es raktár.
Az említett ingatlan tulajdonosa a helyi önkormányzat által megbízott vagyonkezelő.
Az raktáron, a mai napon elkezdtek dolgozni. Az ott dolgozó munkások elmondták, hogy a tartószerkezet kivételével mindent elbontanak, és a megmaradt vázszerkezetet, OSB lapokkal újraburkolják.
A kérdés az, hogy ez felújításnak, vagy újraépítésnek minősül, illetve ez végrehajtható-e a tulajdonostársak és az építési osztály engedélye nélkül.
Amennyiben szükséges a tulajdonostársak engedélye és ők nem járulnak hozzá (eleve bontatni szerettük volna, az állapota, valamint évek óta használaton kívülisége miatt)leállítható-e az átépítés, illetve a vázszerkezetre bontás elrendelhető-e.
Köszönettel.
Varga Péter

fohász # 2016.10.31. 07:11

Társasházi ügyekben személyes es ingyenes jogi tanácsadás hol vehető igénybe?

fohász # 2016.10.31. 07:09

Leznov, használt lakásra is van szavatosság, mégpedig 5 év.
Ebben az esetben szerintem fordulj az adásvételt lebonyolító ügyvédhez. Akàr elállhatsz a vételtől is.

Immaculata # 2016.10.30. 12:50

Pistapapa, azt kell megszavaztatnod a közgyűléssel, hogy felhatalmazzon téged, hogy minden tartozást 3 hónap nem fizetése után ráterhelhetsz a lakásra. Olyan értékben jegyeztetsz be jelzálogjogot, amilyen értékben adós a nemfizető.
Az első jelzálogjog bejegyzése után nem lesz több gondod.

Az adósság kiegyenlítése után az adósnak lehetősége lesz a jelzálogjogot töröltetni, de ez is pénzébe fog kerülni.

pistapapa # 2016.10.30. 08:27

Abban kérnék segitséget, hogy szabadulhatnék egy évente ismétlődő pénzbeszedési kellemetlenségtől.
4 es társasházunk éves vizdíj elszámlásakor a főmérő és az almérők között mérési különbözetként kb 1000 Ft/fő többletköltség mutatkozik amit az ezzel megbizott személy (én) köteles vagyok felosztani és beszedni. Egy lakó nem használja állandó tartózkodásra a lakását, ezért rá való tekintetel a különbözetet fogyasztás arányosan osztottam el és szedtem be. Ez évben fogyasztás arányosan, számára is 1050 ft lett az igy kiszámitottt különbözet, amit többszöri felszóllításra sem adott át. A vizmű úgy lenne hajlandó levenni rólam ezt a kötelezettséget ha mind a négyen irásban nyilatkoznánk hogy kérjük egyenlő arányban szétosztani és ránkterhelni a különbözetet. Ez esélytelen.
Kérdésem: Közgyűlési 3/4 es határozattal köteles lenne-e vizmű szétosztani és lakókra terhelni a fenti díjat, hogy ne én szívjak egy kellemetlen ember miatt?
Hogy történik a főmérős különbözet számlázása a mienknél többlakásos társasházakban, milyen dokumentum alapján küldi az ilyen jellegű számlát a vizmű?

Leznov # 2016.10.07. 13:29

Kedves ügyvéd urak

mit lehet tenni olyankor ha a többség miatt elmaradnak a felújítások a házon és emiatt nincs fűtés a lakásomban? Nem olyan rég vásároltam egy ingatlant, minden rendben van vele, szép állapotban van. Aztán most hogy eljött a fűtési szezon a távhős radiátor csak nem akart melegedni egyáltalán. Felhívtam ma a közösképviselőt aki 10 percen keresztül ecsetelte milyen durva dolgok történtek az utolsó lakógyüléseken, személyeskedésig fajult egy két tulajdonos véleménye arról hogy a háznak szüksége van új tetőre és a fűtési rendszer felújítására. Ezért elhalt a dolog, egy két hangadó miatt az egészet leszavazták. Ez azt eredményezi - és erről az eladó sem tájékoztatott - hogy jó pár lakásban egyszerűen nincs fűtés. A távhővel minden rendben, a házon belüli szabályzók és csövek a gond. Most úgy néz ki hogy fizethetem a távhőt és élvezhetem a hideget. Lehet bármilyen jogi lépést tenni? Kártérítés? Kötelezni a közösséget hogy csináltassa meg az elmaradt újításokat? Egy beruházó egész jó konstrukcióval állt elő de szó szerint elzavarta egy két rövidlátó lakó. Ez nonszensz... nem hiszem hogy semmit se lehet tenni csak fagyoskodni... Átverve és becsapva érzem magamat. Köszönöm szépen a választ előre is.

wers # 2016.09.29. 09:44

Még mindig nem derült ki, miről szól a szerződés. Én azt írtam, kb. miről kellene.

Marcsi46_1 # 2016.09.29. 07:04

Köszönöm a válaszát, ha nem készült dokumentum ill. jegyzőkönyv az átvételről, de én a vételárat teljes egészében kifizettem a vállalkozónak,akkor az a hiánytalan teljesítés elismerésének minősül? Ha mégis van probléma a teljesítéssel,akkor

  • mi a hivatalos módja ennek közlésének ?(email,tértivevényes levél,
  • kinek kell címezni?
  • van valamiféle "elévülése"? azaz ha pl. pár éve lakom a lakást, akkor van helye reklamációnak kivitelezéssel kapcsolatos nemteljesítéssel vagy hibás teljesítéssel kapcsolatban? köszönöm!

üdv marcsi

wers # 2016.09.29. 06:15

A kérdésedben sok a kérdőjel, a tényleges szerződések ismerete nélkül:

Ilyen jellegű szerződéseket több ütemű szerződéssel kötik, ami azt jelenti, hogy a teljesített részmunkákról teljesítésigazolást írnak alá a felek. Ez alapján teljesül a részfizetés. Amikor a szerződött munka teljes mértékben elkészül, akkor az utolsó teljesítés után átadás-átvételi jegykönyvet vesznek fel, amiben rögzítik az esetleges hiányokat, nem megfelelőségeket. Általában 5-15% visszatartást is szokásos, ha "eltűnne" a vállalkozó a garanciális időn belül.
Ezeknél a felelős műszaki vezetőnek is jelen kell lennie. Ő a kivitelező részéről igazolja magfelelő kivitelezést.
A megrendelő részéről érdemes műszaki ellenőrt is megbízni. De ez igen ritka, mivel nem kötelező. (kár megspórolni)

Marcsi46_1 # 2016.09.29. 05:31

Meg tudnák mondani,hogy egy társasházi újépítésű lakás jogilag mikor számít átvettnek az építési vállalkozótól? Kell valami átvételi papírt aláírni,amin igazolom,hogy a vállalkozó a megrendelés szerint teljesített,vagy nem? Ha problémám van a kivitelezéssel,akkor van arra vonatkozó előírás,hogy a reklamációt milyen módon kell a vállalkozó tudtára adni?Van a teljesítési hibáknak elévülése? (pl ha már x éve a lakásban lakom,utána lehet reklamálni?) Köszönöm üdv marcsi

Tomi45 # 2016.09.27. 19:35

Tisztelt Forum. Kiadható úgy egy lakás, hogy még nincs alapító okirata a háznak, de a lakásra a használatbavételi eng. megvan? Praktikusan nincs albetétesítve még a lakás, beépítetlen terület alatt fut a földhivatalban az egyes tul hányadokkal rávezetve.
Mik a rizikók ebben az esetben, - ha vannak ilyenek? Köszömöm! Üdv Tomi

MajorDomus # 2016.09.27. 19:14

Kérd el tőle a közgyűlési jegyzőkönyvet! Meg az ügyvédi számla másolatát!

ObudaFan # 2016.09.27. 14:39

Az, hogy levelezik veled, különösebb joghatással nem jár. A bíróság közgyűlési döntés alapján fogadja el csak a felemelést. Ügyvédi munkadíjjal si akkor tartozol, ha azt a bíróság állapítja meg.

Security125 # 2016.09.27. 13:46

Kedves KBS.

Mit tehetek, ha társasházunk-ban gond van a közösképviselővel???
( nyolc lakásos társasház )

Konkrétabban :
( 2015-év )
Tavaj elvileg feljelentett a közösképviselő engem a biróságon közösköltség tartozás miatt.

De sehonnan nem kaptam levelet hogy ez hivatalos lett volna.
2015-ben nem érkezett, hivatalosan semmilyen levél egy biróságtól sem.( 2015.12.31)

Kifizettem az összes tartozásomat a Társasház felé.
Sőt még túl is fizettem 45 ezer forintal.(2015 Dec 31-ig)

2016-os évbe léptünk.
Nyitó egyenlegem 45e Ft. -Túlfizetésem keletkezett.

Több hónap után ( az az ma 2016.09.27 ) kaptam egy szokásos módón nem értelmezhető papirt a közösképviselőtől , hogy felemelte a közösköltségemet 5500 Ft/hó-ról 6352 / hóra. (év elejétől 2016)
Amiről persze senkit nem értesitett!!!

Ja és még tartozom a feljelentés ügyvédi költségével!!
35e Ft-al.

Kérdezem én,hogyan lehet felemeli a közösköltségét egy lakásnak a tulajdonosok beleegyezése nélkül??

Ha nem volt birósági feljelentés miért kell az ügyvédi dijjat kifizetnem, olyan eljárásért ami le sem zajlott??

Előre is köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2016.09.20. 19:22

Ha zavaró, akkor meg lehet próbálni birtokvédelmet kérni.

BBarb40 # 2016.09.20. 19:09

Tarsashazunk kozos udvari homlokzatan az egyik tulajdonos kulteri klima egyseget helyezett el, engedelyek es hozzajarulasok nelkul. A Kozos Kepviselo altal osszehivott Kozgyulesen ugyan megigerte,hogy leszerelteti, de mindezt hatarido nelkul, es kerdesemre,hogy 10 even belul varhato e, a valasz egy cinikus "talan 50 even belul"volt. Emlitett tulajdonos kozjegyzo, aki nyilvan tisztaban van a joggal, es teszi ezt ennek tudataban. Valoban semmit nem tehetunk, hogy az SzMSzt betartassuk? Akkor mi ertelme van?

korrekt54 # 2016.08.19. 13:28

Kedves KBS !

Köszönöm szépen a választ !

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.19. 10:59

A "nincs" szólt neked. Nincs ezen mit elkeseredni. Természetes, hogy a közös képviselő nem kényszeríthető arra, hogy az esetleg több száz tulajdonostárs bármelyikének a megrendelésére iratokat küldözgessen; pláne havi rendszerességgel. Éves beszámolásra van köteles, az ennél gyakoribb ellenőrzésre ott van a számvizsgáló bizottság, kíváncsi tulajdonostársaknak pedig a betekintés és a (térítéses) másolatkérés joga.

korrekt54 # 2016.08.19. 10:47

Kedves KBS !

A NEM az nekem szól ? Mert akkor nagyon elkeseredek !

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.18. 20:22

Nincs.

korrekt54 # 2016.08.18. 17:56

Segítséget kérnék !
Balatonon egy 36 lakásos társasházban van egy lakásom !
Urak laknak a másik 35 lakásban, hogy senkit nem érdekel sem a közös költség, sem a közös képviselő, sem az, hogy mennyi pénze van a háznak, az mire van elköltve, ki mennyi pénzzel tartozik /mert 20 hónapon keresztül elfelejtett fizetni/ stb.

Nincs számvizsgáló, nincs a házban semmi, a közös képviselő 1 évben 1 alkalommal tart egy közgyűlést, ahol 5-6 ember jelenik meg.

Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem e a közös képviselőt, hogy részemre skennelje be, küldje meg az email címemre minden hónapban a banktól kapott havi elszámolási kimutatást. Így mégis lehetne követni a pénzmozgást, és a nagyobb pénzfelvételt.

Csak, hogy mint tulajdonos van -e erre jogom ?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.18. 15:00

Nem.

1566798 # 2016.08.18. 14:12

Kedves Kollégák,

kérdésem igen hasonló [Siegelinde 2016.07.28. 11:58]-hoz, de nem világos, mi köze van a közös képviselőnek ahhoz, hogy a tulajdonosok szavazással kinyilvánítják akaratukat, és függ-e a válasz még az szmsz-től is.

Társasház közösen tulajdonolt részében emléktáblát helyeznék el, ennek semmilyen költsége nem hárul a társasházra. Nyilván a tulajdonosok többségének egyetértése szükséges ehhez. A következő közgyűlés csak tavasszal lesz. Ha a tulajdonosokkal egyenként, írásban ismertetem a célt, és kérem őket, hogy az iratot szavazólapnak használva, szem. ig. számmal és aláírással együtt juttassa el azt a gondnoknak, akkor a szavazat bír olyan jogerővel, mint egy közgyűlésen adott szavazat? Illetve milyen formai kritériumoknak kell megfelelnie, hogy bírjon?

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.18. 05:48

Nem.

bundori # 2016.08.18. 04:58

Ingatlanadó elkerülésére jó ez a 2-3 lakásos társasházzá nyílvánítás?