osztalék kifizetése


ObudaFan # 2017.05.15. 14:53

Nem jellemző, hogy egy perben kizárólag ez az egy bizonyíték merül fel, amiről döntenie kelljen a bíróságnak. Nyilván valamilyen magyarázatot a másik fél is ad majd erre, hogy miért ez szerepel a bevallásában, esetleg egyéb bizonyítékok is felmerülnek, így azt megjósolni, hogy a bíróság hogyan fog dönteni, aligha lehet ilyen egyszerűen.

mme deer # 2017.05.15. 13:29

Igen errol van szo, tagok között elszámolasi vita van ( férj-feleség válik egyikuk ugyvezeto is).a cég értére vonatkozóan. Ezert lenne kerdes hogy pl. ez is az elszamolas reszet kepezi, ha perre megy a dolog, mert nem tudnak megegyezni.akkor megalapozott-e a tag kovetelese.
Nincs kiadasi bizonylat, nincs tanú.nincs alairas.
Csak bevallasok vannak alairva, elkuldve.
Tobb evre visszamenoleg.

pazs # 2017.05.15. 12:58

Az osztalék konkrét kifizetéséről nem kell külön határozat, elég, hogy X összeget osztalékként rendelnek kifizetni a tagoknak.

pazs # 2017.05.15. 12:58

Szóval az van, hogy a kft. átadott valamennyi készpénzt a tagnak "osztalék" jogcímen (egy másik összeget meg átutalással fizetett ki ugyanennek a tagnak osztalékként), de a készpénz átadásáról nincs papír, a tag meg követeli az át nem utalt részt? A kft. meg azzal próbálja bizonyítani, hogy átadta, hogy a tag adóbevallásában a teljes összeget szerepelteti?
Hát a készpénz átadásánál ki volt jelen? Őket behívták tanúnak? Van-e kiviteli pénztárbizonylat?
Egyáltalán melyik évben történt mindez?

mme deer # 2017.05.15. 12:37

Adózott eredmény felhasználásáról van határozat. Jóváhagyott osztalék tehat van.
Osztalékfizetésről nincs, nem volt taggyűlés, csak fizetés.
Kft ről van szó.
Az hogy szerepelteti a bevallasban tag, azt jelenti hogy elismeri az osztalekfelvetel tenyet fuggetlenul attol hogy bizonylatot nem irt ala a penz atveteléről? Ami utalva lett az nem kerdeses. Jogosan kovetelheti-e tehat kft-vel szemben a bevallott de ténylegesen ki nem fizetett osztalekot? (Nyilván nem békés a tagok-ügyvezető közti viszony)

pazs # 2017.05.15. 12:25

Ki követel milyen összeget és milyen jogcímen? Van-e az osztalékfizetésről határozat és az mit tartalmaz? Ténylegesen mi történt (ki fizetett kinek milyen jogcímen mennyit mikor?)?

mme deer # 2017.05.15. 12:23

Üdvözletem

A tag az SZJA bevallasát illetve az azt alatamaszto M30-as igazolasát aláirta es ezaltal bevallotta az osztalékot. Kifizetése egy reszben utalva lett, részben kp kifizetés útján. Erről azonban nincs aláírt bizonylat. Megállja a helyét a bíróságon ennek a hiányzó összegnek a követelése?
Köszönöm

ObudaFan # 2015.06.09. 14:41

Mivel 2015-ben még nem kötelező az új Ptk-ra áttérni, ezért a 2014-es osztalék a tőke felemelése nélkül is kifizethető. HA viszont a cég áttér az új Ptk-ra, abban az esetben amennyiben a társasági szerződés a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására a társaság nyilvántartásba vételétől számított egy évnél hosszabb határidőt állapít meg, a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a ki nem fizetett és a tagok törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tagok által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét.

Techman # 2015.06.09. 11:06

Kedves Fórumozók!
Osztalék kifizetésével kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni: az új ptk szerint a törzstőke 3 m Ft-ra növelésével történhet meg csak a 2014-es osztalék kifizetése. Kérdésem, hogy az osztalék átutalása mikor történhet meg leghamarább? Csak akkor, ha a törzstőke emelését a cégbíróság bejegyezte, s ezt a könyvelő is lekönyvelte, vagy akár technikailag már hamarabb is, pl. ha a papírok már be lettek adva a cégbíróságra, és folyamatban van eljárás? Vagy időben technikailag mihez kell kötni, hogy minél hamarább hozzáférhessen a tulajdonos?
Köszönöm előre is!

Orsi1977 # 2015.02.24. 11:25

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2015.02.23. 21:41

Attól függ. Osztalékot nem lehet kifizetni úgy, hogy a saját tőke a jegyzett tőke alá csökkenjen, így az is lehet, hogy eleve az osztalékról való döntés nem volt jogszerű.

Orsi1977 # 2015.02.23. 17:20

szeretném megkérdezni, hogy hivatkozhatnak-e arra januárban( mert a főkönyvelő ezt tette), hogy nem kaptak meg egy pénzt ezért nem fizettek osztalékot.

Orsi1977 # 2015.02.23. 17:15

Köszönöm a segítséget. a közgyűlési jegyzőkönyvet nem kaptam meg, ezt el fogom kérni a régebbiekben megvannak. A főkönyvelő mondta azt, mikor május végén megkérdeztem miért nincs utalás, hogy osztalék jár(telefonon beszéltünk) és hogy legkésőbb december 31.-ig kell kifizetni az osztalékot.

ObudaFan # 2015.02.23. 12:01

Ha van közgyűlési határozat az osztalékfizetésről és annak az esedékessége eltelt, akkor fizetési meghagyásos eljárást lehet indítani.

Orsi1977 # 2015.02.22. 16:39

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. Tavalyi évben édesapám halála után megörököltem a részvényeit( nagyon kis százalék 0,24) egy Zrtben. A Közgyűlésre tavaly május 10.-én került sor ezen nem tudtam részt venni. A főkönyvelővel tartottam a kapcsolatot ő mondta, hogy osztalékot fizetnek ki, amelyet december 31.-ig meg kellett volna kapnom. (ezek a beszélgetések telefonon zajlottak le, mert jegyzőkönyvet, amit édesapám mindig megkapott én nem kaptam meg). többször hívtam őket május és december között. .(számlaszámot mindent megadtam). Megvártam a januárt, de nem érkezett meg az utalás, se készpénzfizetés. Januárban mikor felhívtam szintén a főkönyvelőt azt mondta nem tudja mikor lesz a kifizetés, mivel az a pénz amiből kifizetnék nem érkezett meg, és kérdezzem ha érdekel az ügyvezetőt. A kérdésem, hogy jogilag mit tehetek, mert lassan jön a következő közgyűlés. Addig nem szeretnék beszélni az ügyvezetővel, még nem tudom milyen jogi lépéseket tehetek.