Céges fizetés meghagyás vs. felszámolás


Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 14:48
  1. Nem indulhat végrehajtás, ha az adóssal szemben felszámolás folyik.
  2. Ugye, ez egy költői kérdés?

Tényleg kialakítottak a közjegyzők egy olyan szokást, hogy a "nem kereste" jelzéssel visszaérkező fizetési meghagyást kiküldik mégegyszer? Mondjátok, hogy nem...

Kirja # 2011.01.13. 13:55

Tisztel hozzáértő fórum résztvevők!
Következő kérdésben szeretnék segítségüket kérni? hogy tudjak mire számíthatok az alábbi szerintem nem túl bonyolult ügyben.
Egy cégnél van fizetési meghagyásos ügyem. A felmondásom után a cégvezető személyes levélben elismerte a tartozást, ígérte egy hónapon belüli kifizetést, de annak már 8 hónapja. Elindítottam a fizetési meghagyásos eljárást. Annak a küldeményeit nem vette át a cég. Most már másodszor sem. Szóval, már csak a jogerőre emelkedésre várok és végrehajtás elindítására.
Kérdéseim a következők:

  1. A cég ellen még nem indítottak az elszámolási eljárást. De mi történik az én ügyemmel ha ebben a határidős két hétben elindítják? Ez az én ügyemnek mit jelentene?
  2. Miből vagy mit tudnak végrehajtani, ha a cégnek nincs pénze a számlákon és a cégtulajdonát is eltüntették? Vagy ha a felszámolás elindult ebben a két hétben...

Szóval, a kérdésem az - miből és tudnak e a pénzemet előteremteni a hatóságok normál esetben és a számlás pénzhiányos esetben is?

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat!

Szisz78 # 2010.06.01. 12:27

De miért nem lenne?
Miért jobb egy évi bért kifizetni, mint 4 havit?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.01. 12:25

Nem lenne.
Az viszont jó lenne, ha nem kérdeznéd meg ugyanazt ötször, különösen ha már választ is kaptál rá.

Szisz78 # 2010.06.01. 12:12

Kérhetnék valakitől választ?
Igazából az érdekelne, hogy nem lenne kötelessége a felszámolónak felmondani, mit tegyek?

Szisz78 # 2010.05.31. 11:11

Tisztelt Hozzáértők!

Az alábbi kérdésben kérnék segítséget.
A cég ellen, ahol dolgoztam, felszámolási eljárást indítottak. Én jelenleg munkaviszonyban vagyok ezen céggel, illetve jelen esetben ha jól tudom, a munkáltatóm a felszámolóbiztos.
Február 1-je óta csak 4 órás munkát tudok elvállalni, mert a felszámoló nem mondott fel nekem. Amikor kérem, hogy rendezzük a papírokat, azt a választ kapom, hogy sok a munkájuk, majd ha sorra kerülök. Ez eddig nekem 4 havi bérem, és egy hónap felmondási idő, mert emiatt nem tudok munkát vállalni.

Kérdésem, hogy meddig húzhatja ezt a felszomló, mi a teendőm, esetleg ven-e valamilyen elévülési idő, amíg én ezt követelhetem, és ugye jól tudom, hogy a Bérgarancia alapból nekem jelen esteben 5 havi bérem jogosan jár?
És ugye ezt a felszomoló csak a felmondási papírok aláírása után tudja igényelni ebből az alapból? Akkor mire vár?

Köszönöm a választ előre is.
Szisz

ah.lorinc # 2010.05.30. 11:27

Ha a cég már átvette a levelet, akkor az átvételtől számított 15 nap elteltével - függetlenül attól, hogy személy szerint felvette-e azt - jogerős és végrehajtható lesz az fmh.

A költségek az eljárási díj (a követelés 3%-a, min 3000 Ft) és az esetleges egyéb költségekkel (ügyvédi díj, felszólítás, etc. díja) emelkednek, azaz ennyivel többet kell majd megfizetni.

Ha jogos a követelés, akkor is előterjeszthető részletfizetés engedélyezése iránti kérelem, amely a jogosult nyilatkozata, és a bíróság döntése alapján megilletheti.

Ha ellentmond - lehetőség van csak a vitatott összeg tekintetében is -, akkor a költségek a peres eljárás illetékével, és az ottani egyéb perköltségekkel emelkednek.

FMHFMH # 2010.05.28. 11:28

Sajnos nehéz helyzetben lévő cégem ma kapott fizetési meghagyást a bíróságtól, de még nem tudtam felvenni a levelem.

Mire számíthatok ilyen esetben? A követelés jogos bár összegszerűségét illetően esetleg kifogásolhatom.
Mennyi plussz költsége lesz nekem ha pereskedem és bukok vagy pedig mennyi plussz költségem lett azzal, hogy a bíróság küldte a fizetési meghagyást? Igazság szerint 2 hónap múlva tudnám rendezni a számlát, de ha most 15 napot adnak és nem fogadják el a 2 hónapos ajánlatomat, akkor mit tehetek?

kalmi # 2010.05.23. 11:31

Erre való hivatkozással felszámolást lehet kezdeményezni a cég ellen, ha jól tudom.

Terméseztessen, ha nem ismeri el a tartozást, akkor peresedik az eljárás, azaz bármi lehet a végkimenetele az ügynek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.23. 10:21

1. Ez hülyeség.

kalmi # 2010.05.23. 09:59

Ezt pontosan, hogy érted? A két eljárás miért gátolja egymást?

Természetesen a pénzhez szeretnék jutni.

KALMI

Kacsa1111 # 2010.05.23. 09:52

Kedves kalmi,

  1. Az történik, hogy valszeg sosem jutsz a pénzedhez.

A hatékonyság megítélése meg attól függ, hogy mi a célod...


Kacsa11

kalmi # 2010.05.23. 08:57

Kedves Fórumozók!

Szeretnék magamban egy-két dolgot helyretenni céges kintlévőségekkel kapcsolatban:

  1. Ha jól tudom egy cég egy tértivevényes levéllel átvesz egy számlát (jogos követeléssel) és 15 nap alatt nem reagál rá, akkor a követelés jogossá válik.
  2. Mi történik akkor, ha egyszerre két eljárást kezdeményezek a cég ellen. Felszámolást és fizetés meghagyást. Kérdés melyik a hatékonyabb és gyorsabb?

Várom a válaszokat!

KALMI