Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


zsuba1 # 2020.07.16. 17:57

Sziasztok, sikerült bemennem és megérdeklődnöm, hogy is állunk. Az adós márciusban beadott egy kérelmet, hogy ne kelljen kiköltöznie a covidta tekintettel. Ezt júniusban elutasították, majd várjuk a jogerőt, és mint Gerbera irta valóban időn túli stb.., sajnos azonban június 26 án elinditott egy árverés megszüntetéses eljárást is, ahol hoztak egy végrehajtás felfüggesztéses határozatot, 21 én lesz a felek meghallgatása. Ott elméletileg döntés születik, persze nem jogerős....

benö1 # 2020.07.16. 10:40

akhilleusz48!
Vannak esetek amikor ez a módszer működik,sajnos az enyém nem ilyen.16 hónapja várok türelmesen,ezt a két hónapot
már kivárom.Amúgy ketyeg a havi használati díj,hogy be tudom e hajtani az egy másik kérdés.

akhilleusz48 # 2020.07.15. 16:09

benö 1

hát ez az..kitől?a bentlakótól aki már bent se lakik?

én vettem úgy ingatlant,hogy "üres" volt.hívtam egy zárast és a közös képviselőt(háznál esetleg a szomszéd)a záras feltörte,adott egy számlát.a közös képviselővel(és tanuval-haverod.pl)megcsináltuk a birtokba adási jegyzőkönyvet,felirtuk az óra állásokat és mindenki ment a dolgára...nem volt üres az ingatlan.pár rozoga szekrény.ágy volt.amit levittünk a tárolóba.értesitettem az embert(ami annyit tesz,hogy kifüggesztettem a ház faiujságára),hogy 30 napig itt és itt találja meg a holmiját.lecseréltem a zárat azt jóccakát..a kiskutya se szólt hozzám,se végrehajtó,se semmi...ott az üres kecó..nem is értem mire vársz?

benö1 # 2020.07.15. 15:02

akhilleusz48
Az által,hogy adós nem lakik az ingatlanban még Ő van birtokban- jogcím nélküli rosszhiszemű lakáshasználó-.
Akkor szerinted kitől kértem?
Ezért javasoltam ügyvédet fogadni.

Bence86 # 2020.07.15. 12:36

Ma reggel bent voltam a végrehajtónal 9 órakor . Kicsit kivertem a balhét , mondtam , hogy kifogást nyújtok be , utána pedig kárigényt . Láss csodát mindjárt másképp álltak a dologhoz. Azt mondták , hogy holnap reggel hívjam őket , hogy mire jutnak. Erre 10 perce jött az e-mail , hogy a kilakoltatás augusztus 17en lesz . Ezt kellett csinálni ? Nagyon szépen köszönöm a tanácsot itt mindenkitől. Nélkületek valószínű hónapokig húzták volna ! Köszönöm a drága időtöket ami alatt itt segítetek! Hála nektek !!!

akhilleusz48 # 2020.07.15. 11:19

benö 1

"használati díjat kell kérni,amit én jogi képviselőn keresztül megtettem.Azt javaslom szánjátok rá a pénzt és mihamarabb megküldetni az adósnak a felszólítást."

most meg azt írod,hogy az adós nem lakik az ingatlanban
akkor kitől kérted a használati dijat?

Amode # 2020.07.15. 09:57

Hiénák vagytok. Vegyetek piaci áron lakást. Nem más nyomorán kell nyerészkedni. Nem sül le a pofátokról a bőr ?

benö1 # 2020.07.15. 09:40

Bence86!
Félreértelmezted soraimat,nem az írtam,hogy adj be vh.kifogást,hanem hogy helyezd kilátásba.
Azt tedd amit gerbera javasolt,kommunikációval és kérelemmel próbálj eredményre jutni a Vh.nál.
Esetemben adós nem lakik az ingatlanban,mégsem adtam be vk.kifogást a Vht.182/A(3)alapján mert egy év mire jogerősen elbírálják!

gaba1966 # 2020.07.15. 09:36

Az adós most a király. Büntettlenűl azt csinál a házaddal amit akar/ itt most képzeld el a legszörnyűbb dolgot ami történhet a házaddal/ nem érdemes felhúzni.

akhilleusz48 # 2020.07.15. 07:20

a kérdés is jó volt és vártam a választ!
"orákulum" ismét okosan szólt!nem csapunk a "király" asztalára mert a végén mi kerülünk "tömlöcbe"
vannak pillanatok az életben mikor jobb kérni,mint követelni,ezért én megfogadom a tanácsot és "csak" kérvényekkel bombázom a végrehajtót.

viszont a bentlakótól kérhető használati díjról most hallok először.ezt alkalmazni fogom.ne legyen már nyugodtan az ember az ingatlanomban

Bence86 # 2020.07.15. 06:54

Köszönöm Gerbera!

gerbera317 # 2020.07.15. 06:42

Kifogással megtámadhatod, hogy a végrehajtó nem tűz ki kiürítést. Ő azzal fog majd védekezni, hogy "dehát a kari ajánlás". Szerintem a kari ajánlás helytelen jogértelmezésen alapul, valószínűleg szándékosan, jogpolitikai megfontolásból, ezért a bíróság elmarasztalhatja a végrehajtót, és kötelezheti hogy tűzze ki a kiürítést. Kárigénnyel csak akkor, és olyan terjedelemben élhetsz a végrehajtó ellen, ha és amennyire a bíróság őt elmarasztalja a mulasztásáért.
Viszont, ha a kifogásodat csak év végére bírálják el, és a végrehajtó ezért nem tűz ki szeptemberre kiürítést, aztán jön a téli moratórium, az már a te saját sarad lesz. Míg ha nem kifogásolsz, hanem csak sürgeted a kiürítést, szeptemberben az elsők között lehetsz. Jól gondold meg tehát, hogy megéri-e hőzöngeni, még ha igazad is van.

Bence86 # 2020.07.14. 20:30

Köszönöm , visszaolvastam. Pontos választ nem találtam . Tehát ...nyújthatok be kárigényt pl . mert én albérletet vagyok köteles fizetni ahelyett , hogy a saját ingatlanomat végre birtokba vehetném?

Grave7 # 2020.07.14. 18:00

@Bence86:
Ez már ki volt tárgyalva ebben a témában, olvass vissza egy kicsit (elég csak 2020.07.01-ig).

Bence86 # 2020.07.14. 17:49

Köszönöm a tanácsot , kerestem ma egy ügyvédet , kifogást nyújtunk be ha holnap nem kapok kielégítő választ a kilakoltatás időpontjára . Használati díjat is kérni fogok . De ! Mi van abban az esetben ha az emberünk nem fizet , márpedig nem fog az tuti . Illetve engem is érdekelne az előző hozzászólásban említett kárigény! Vegrehajtótól kérhetek ilyet ha nem adja birtokba az ingatlant ? De amúgy miért húzzák halasztják ezt ???

benö1 # 2020.07.14. 16:17

Zsuba 1.
Azt javaslom,hogy személyesen keresd fel a vh.-t (ne az ügyintézővel a vh.-val tárgyalj)kérd ki azokat az iratokat amelyek nem állnak rendelkezésedre.
Hivatkozol a Vht.222§ (az árverés jogerős,bármit ad be bármivel szemben annak halaszó hatálya nincs)
Mivel a szakértők világosan kifejtették,hogy esetedben nem kell kivárni a jegyző 60 napját, azt tedd amit gerbera317 javasolt: amennyiben a vh. nem tűzi ki a záros határidőn belül a kilakoltatást,kifogást terjesztesz elő és kárigényt helyezel kilátásba.

benö1 # 2020.07.14. 15:52

Sziasztok!
Azoknak írok akik a jegyző 60 napjára várnak.
E témában azt javasolták nekem a szakértők,hogy a tulajdonjog ingatlannyilvántartásba történt bejegyzést
követő naptól használati díjat kell kérni,amit én jogi képviselőn keresztül megtettem.Azt javaslom szánjátok rá a pénzt és mihamarabb megküldetni az adósnak a felszólítást.

drboly # 2020.07.14. 09:13

Nem kell újra kérni a jegyzőt, és csak abban az esetben indul újra a 60 napos határidőt, ha a veszélyhelyzet szakította a félbe. Azoknál akiknél már pl. kitűzésre került egyszer a kiürítés, csak egyéb okból -pl moratórium, kérelem- maradt el, nem kell kivárni a 60 napot.
A Kar küldött ki egy ajánlást, ami nem jogszabály...az, hogy a te ügyedben eljáró végrehajtó szerint emiatt nem lehet még 60 napig intézkedni, nem jelenti, hogy így is van, ha nem intézkedik kifogást nyújthatsz be

akhilleusz48 # 2020.07.13. 22:47

zsuba 1

jó,h leírtad,mert engem is érdekelt.

"egyébként a hócipőm van tele - az egész magyar jogrendszerrel, hogy az adóst védik, aki éveken át nem fizetett, és még most is más zsírján él..."
szivemből szóltál.én most untam meg.ez az utolsó ügyem ha lezárul 1x, akkor soha többet nem veszek árverésen ingatlant bármilyen kecsegtető is az ár.
ez tette be nálam a kaput.a veszélyhelyzet...
simán lehetne már juliusban kilakoltatni.miért kell szeptemberig várni?..

Grave7 # 2020.07.13. 21:25

@Bence86:
Ez tényleg így van? [...] Tudok e bármit tenni a birtokba adásért? Ilyenkor újra kell kérni? A jegyzőt újra értesítik?
Olvass vissza, párszor ki volt már tárgyalva ebben a témában.

Kérhetek e használati díjat már a bent lakótól?
Igen, már eddig is kérhettél volna.

Bence86 # 2020.07.13. 20:19

Szép estét!
Árverési vevő vagyok egy családi házon. Az árverés decemberben zárult . Jegyzőkönyv aláírva decemberben , teljes vételár kifizetve szintén decemberben . Jegyző értesítve a kiürétésről január 8-án. Birtokba adás mai napig nem történt a vészhelyzetre való tekintettel . Volt tulajdonos kifogással élt májusban a pénz felosztásával kapcsolatban. A végrehajtó azt mondta ez nem akadálya a birtokba adásnak, július közepén várhatom a hatósági kilakoltatásról a levelet . Mai napon pedig azt mondtàk a végrehajtónál, hogy július 2től 60 napig nem lehet birtokba adni ?!
Ez tényleg így van ? Földhivatalnál a nevemen , vagyonszerzési befizetve .
Tudok e bármit tenni a birtokba adásért? Ilyenkor újra kell kérni ? A jegyzőt újra értesítik ? Kérhetek e használati díjat már a bent lakótól?
Megköszönöm ha bármi tanáccsal tudnak segíteni .
Tisztelettel .

zsuba1 # 2020.07.13. 20:13

Kedves Beno,
lehet, hogy a terminus technicusokkal nem vagyok teljesen tisztában - illetve nem feltétlenül használom őket jól, de a következő történt:
Megnyertem egy második árverést, bementem, kifizettem az aláírástól számított 3 napon belül.
Majd értesítettek, hogy az árverés ellen kifogás érkezett, ezért a végrehajtást felfüggesztették a kifogás elbírálásáig. Közben elindított az adós egy pert (erről nem sokat tudok, csak utalásokból szedtem össze, hogy a bankkal pereskedik), ami miatt az egész iratanyagot áttették oda, és semmilyen előrelépés nem volt az ügyben - közben teltek a hónapok persze, ekkor írtam egy kérelmet, hogy folytassák az árverési kifogás elbírálását, melyre azt a választ kaptam, hogy mivel sok cselekményt nem végeztek el időben, ezért soron kívül utasították az eljáró bíróságot a végzés meghozatalára. Ez lett tavaly szeptemberben jogerős, persze kértem a birtokbaadást, de nov. közepén telt le a 60 nap, a jegyző értesítésére.. és persze nem költöztek ki- moratórium, koronavírus stb... most márciusban nyújtottak be kérelmet, ha igaz, határidőn túl. Sajnos a Bíróságon nem vagyok ügyfél, a kérelmet nem tudom elolvasni az elutasító határozatot sem. A beadványt, hogy adják birtokba végre az ingatlant, ma feladtam postán, illetve csüt. bemegyek a végrehajtóhoz iratbetekinteni, már ha engedik.... egyébként a hócipőm van tele - az egész magyar jogrendszerrel, hogy az adóst védik, aki éveken át nem fizetett, és még most is más zsírján él...

benö1 # 2020.07.13. 10:14

zsuba1!
Azt írtad " Mint árverési vevő 2 éve nem vagyok birtokon belül, 1 éve a nevemen van az ingatlan"
Engem-és bizonyára másokat is- érdekelnek a tények.
Megosztanád velünk?
Mikor volt az árverés,mikor emelkedett jogerőre,mikor
került a nevedre az ingatlan.
Az egy év nekem soknak tűnik, nem áll össze a kép.

gerbera317 # 2020.07.13. 07:15

Hát, néhány dolog én kihagytam, illetve másként fogalmaztam volna. Ezeket:
a kilakoltatási halasztást szüntessék meg
Ami nincs, azt nem lehet megszüntetni. Helyesen: méltóztassanak már végre elutasítani azt a k.szott halasztási kérelmet.
soron kívül utasítsák a Végrehajtót a birtokba adásra.
Erre nem utasíthatják a végrehajtót. Majd ha már lehet kiüríteni, és a végrehajtó jogellenesen vonakodik azt megtenni, akkor egy vh-kifogásban kérheted ezt.
Hivatkoztam a 140§ 4, a 154 § 1, 4 pontjára, valamint a 182 A § 4 pontjára.
Nem elég hivatkozni. A bírósággal (meg mindenkivel) elsősorban az álláspontunkat közöljük, és azt támogatjuk meg jogszabályi helyekkel. Egyébként a 154. §-nak nincs 4 pontja, de bekezdése sem. Meg a többi is.
1 éve jogerős a végzés
Milyen végzés? Az árverés jogerős, tiéd az ingatlan. Punktum.
kértem a birtokbaadást a törvényi előírásnak megfelelően.
Ezt csak te tudod, hogy valóban így volt-e.
egyébként már egyszer végrehajtsi kifogással éltek, amit felfüggesztettek
Egy végrehajtási kifogást nem lehet "felfüggeszteni". Ja, és "folytatni" sem.
hátha most is helyt adnak
Minek adnának helyt? Egy mondatnak nem csak állítmánya van, hanem alanya, tárgya, határozozója stb. is, amiket - szükség esetén - minden egyes mondatba újra és újra, ráadásul ugyanazzal a szóhasználattal bele kell fogalmazni. (Kedvenc bibliai példám: "és levágá és meghala". - Na de ki vágott le kit, és ki halt meg?)

zsuba1 # 2020.07.12. 19:42

Kedves Gerbera,
azért a T. Bíróságra, mert nekik nyújtották be a kilakoltatás elhalasztását kérő kérelmet. Ők ezt elutasították, de várjuk a jogerőt.. Gondoltam, hogy irok nekik a hogy a kilakoltatási halasztást szüntessék meg és soron kívül utasítsák a Végrehajtót a birtokbaadásra. Hivatkoztam a 140§ 4, a 154 § 1, 4 pontjára, valamint a 182 A § 4 pontjára.
Leírtam még, hogy több, mint 2 éve ki lett fizetve, 1 éve jogerős a végzés, a határidőn belül nem érkezett kiköltözésre halasztás kérelem, valamint, hogy kértem a birtokbaadást a törvényi előírásnak megfelelően.
Mi a véleményed? Előre is köszönöm!
(egyébként már egyszer végrehajtsi kifogással éltek, amit felfüggesztettek egy peres eljárás miatt, akkor is a kérelmemre folytatták, megállapították, hogy nem tartották be a határidőket, hátha most is helyt adnak)