Jogerőre emelkedés


Pici78 # 2016.07.22. 17:26

Hogyan tudhatom meg, hogy egy ítélet már jogerős-e? A polgári irodában a gépben még nem láttak jogerőt, az iratok meg fent voltak a bírónál, azokba nem tudtam betekinteni. Mikor dönti el a bíróság, hogy valamely ítélete jogerős-e? Én jún 20.-án vettem kézhez az ítéletete, nem fellebbeztem, ha a másik fél sem fellebbezett, akkor hány nap, mire a bíróság megállapítja a jogerőt és erről levélben értesít?

monnalisa22 # 2011.02.07. 13:59

Tudja-e valaki, hogy a jogerőre emelkedésnek van-e valamilyen határideje? (Ha jól tudom, akkor ha nem történik fellebbezés, akkor elvileg 15 munkanap. De ha történt fellebbezés, akkor mennyi?)

A helyzet a következő:
2010. májusában sikeres bírósági ingatlan árverés ellen végrehajtási kifogás (fellebbezés?) történt, amely kifogást a Bíróság 2010.07.26-án elutasította.

A Bíróság a végrehajtót a jogerőre emelkedésről a mai napig nem értesítette, tehát az ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonjog változásának bejegyzése sem történt meg. (Az nem is lehetséges, amíg akifgoás elutasítása jogerős nem lesz)

A kérdésem, van-e valamilyen erre vonatkozó jogszabály, hogy ha a Bíróság elutasította a végrehajtási kifogást, az mennyi időn belül lesz jogerős?

Köszönöm a válaszokat!