Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Adósság behajtás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.30. 17:19
KissCsillag # e-mail 2017.01.30. 17:11

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni. 2010-ben egy távoli ismerősöm, aki Dél-Koreából készült az országunkba egyetemre jelentkezni felkeresett, hogy egy ideig had lakjon nálam. Amikor megérkezett kiderült, hogy az egyetemi jelentkezés feltétele, hogy legyen bejelentett lakcíme, de amíg nem dőlt el a felvételi eredménye, nem akart lakást bérelni. Ezért megengedtem neki, hogy bejelentkezzen az én lakásomba (én vagyok a tulajdonos). Végül felvették, de csak 3-4 hónap ittlakás után talált megfelelő albérletet. Azt mondta, hogy oda megengedik, hogy bejelentkezzen és a lakás tulajdonosai mondták neki, hogy nekem ezzel már nem lesz tennivalóm, mert, ha ők bejelentik, az automatikus kijelentést eredményez az én lakásomból. A téma ennyiben maradt, később már nem is nagyon tartottuk a kapcsolatot. Kb. 3 évet töltött az egyetemen, de nem bírta és hazament. A mai napon jött a lakcímemre egy levél az ő nevére, mégpedig egy fizetési felszólítás egy ügyvédi irodától, aki a BKK pótdíjazó osztályától vette át az ügyet. Nagy meglepetésemre látom, hogy egy 2012.12.14-es büntetésről van szó. Ebből arra következtetek, hogy az én lakásomból talán mégsem jelentkezett ki? Mit tehetek ilyen esetben? A Facebook volt az egyetlen platform, ahol még tudtam volna neki írni, de már nincs is fent. Egy ilyen 3. országbeli állampolgár lakásbejelentésénél nincs valami elévülési idő, amikor automatikusan kijelentik a lakásból, ha nem frissítette a bevándorlási hivatalban? A végén esetleg nekem kell kifizetnem az ő tartozását?
Válaszotokat előre is köszönöm!

runningman # e-mail 2017.01.26. 12:41

Félreértésből,véletlenűl rendeltem

Olyan már nincs, hogy saját nyilatkozatát megtámadhatja az aki tévedésben volt?

Nyilván nem tudom, hogy történt az eset, de simán lehetett úgy is (mondanám jellemző a netes szolgáltatások egy részére): Töltsd le a próbaverziót, próbáld ki ingyen. Add meg az adataidat és a zárolt funkciók is megnyílnak. A szoftverrel most egy nagy rózsaszín plüssmackót is adunk ajándékba, rendeld meg most kötelezettség nélkül!
Aztán az apróbetűben persze ott van, hogy a kötelezettség nélkül az 7 nap, utána kőkeményen fizetni kell - ennek a végigbogarászása nem feltétlenül várható el a kiskorútól. Ő leragadt ott, hogy kötelezettség nélkül jön a plüssállat.

Kár nem történt, max visszaadja a nagy rózsaszín plüssmackót a cégnek.

Egyébként meg az ilyeneknek véget kell vetni, még egy felnőtt pillanatnyi hülyesége/figyelemzavara/elcsábulása stb miatt sem lehetne tönkretenni egy családot, nemhogy egy gyerek tévedése/pillanatnyi vágya miatt, feltéve, hogy effektív kár nem keletkezett (azt nyilván meg kell általában téríteni). És itt nem keletkezett kár. Ha mégis rájuk szállnak, szvsz vonóhorog után kell kötni és végighúzgálni az aszfalton még azt is aki egy ilyen követelésre igényt tartana, megítélné és végrehajtaná. Mindet az aszfalton húznám végig...

us-ben volt már több ilyen: megvette a hülyegyerek a ferrarit liciten az ebayen a szülők adataival 600.000 dollárért. Ki is szállították. Ámde a meglepett szülőkre nem terhelték rá a vételárat, sőt még a különbözetet sem amiért a következő árverésen a ferrari csak 450.000-ért ment el. A szállítás költségét ki kellett fizetni meg némi adminisztrációs költséget mert valóban papíroztak, keccsöltek vele. Ennyi. Ide mikor jutunk el végre?

Mikor mondjuk ki, hogy más HIBÁJÁN gazdagodni nem lehet? Mert most erről szól ez az ország, kopasszuk le a figyelmetlent, tudatlant, butát, szétszórtat, stb,stb.

gerbera317 # e-mail 2017.01.26. 11:48

Itt különösebb károkozás nem történt, csak a forgalmazónak hirtelen lett egy 4 milliós forgalma, amiről nem szívesen mondana le, és most fenyegetéssel próbálkozik. A kérdés az, hogy ezt valóra is tudja-e váltani kiskorú ellen.

A kérdező elállást jelentett be. A kérdés, hogy el kell-e állnia, illetve az lehetséges-e, vagy pedig eleve semmis az a szerződés, tekintettel a Ptk. 2:11. §-ra és az azt követő szakaszokra. (Azt még egyébként nem tudjuk, mennyire kiskorú a kérdező.)

végrehajtó1 # e-mail 2017.01.26. 09:59

Ancoraa
ha jól értem a neten rendelted.
Ha megkaptad az árut mindenféle indokolás nélkül 14 napon belül el álhatsz a vételtől. Vissza kell küldened és a vételárat is vissza kell kapnod.

Ez a 7 nap ez baromság.

drbjozsef # e-mail 2017.01.26. 09:43

Ancoraa,

szerintem írjanak a szüleid egy levelet a szolgáltatónak, hogy mi történt, hibáztál, nem szerződhettél volna az engedélyed nélkül, satöbbi, satöbbi. Esetleg keressetek fel egy ügyvédet előtte.

Ha mégis behajtás indulna, akkor fontos, hogy átvegyétek a fizetési meghagyást (bár nem is tudom, ki ellen bocsátaná ki a közjegyző, ellened?), és ellentmondjatok neki.

drbjozsef # e-mail 2017.01.26. 09:36

Kiskorúra is ez vonatkozik :

Ptk. 347. § (1) Akinek belátási képessége hiányzik vagy fogyatékos, felelősségre nem vonható. Helyette gondozója felel, kivéve, ha bizonyítja, hogy a felügyelet ellátása érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
(4) Ha a kárt belátási képességgel rendelkező olyan kiskorú okozta, akinek felügyeletre köteles gondozója is van, és bizonyítják, hogy az kötelességeit felróhatóan megszegte, a gondozó a károkozóval egyetemlegesen felelős.

Elvileg felelősségre vonhatják a szüleidet, kérdés, hogy megfelelő körültekintéssel jártak-e el, amikor hagyták, hogy mindenfélét rendelgessél a neten. Mivel ma már mindnki kattogtat minden szarra ami a szeme elé kerül, nem olyan ritka, hogy ilyesmibe fusson az ember fia.

Mindenesetre egy ilyen szolgáltatás esetén konkrét kárt nem nagyon valószínű, hogy okoztál. Kicsi az esélye, hogy perelnek, de ha mégis, annak a költsége is többszázezer lehet...

Egyébként kérjél tőlük magyar nyelvű ÁSZF-et vagy szerződési feltételeket, én azt sem találtam a honlapon, csak angolt.

gerbera317 # e-mail 2017.01.26. 07:24

Ez nem végrehajtási kérdés, hanem polgárjogi.
Ha perelnek, ott majd azt vizsgálják, kiskorúként köthettél-e ilyen nagy értékre szerződést. Ha azt állapítják meg, hogy nem, még mindig vizsgálhatják, történt-e károkozás (kárt o kiskorú is tud okozni).

Ancoraa (törölt felhasználó) #   2017.01.25. 21:38

Félreértésből,véletlenűl rendeltem 5db TeamViewer 12 Premium és 9db AddOn csatorna 12 licencet. Összesen 4 182 364,00 Ft értékben. Írtam az ügyfélszolgálatnak hogy töröljék a rendelésemet. Sajnos, nem tudják törölni mivel a vásárlástól csak 7 napon belül állhatok el. Sajnos, már bőven le telt a 7 munkanap. Ha ma nem fizetek, akkor megindítják a behajtási eljárást. Kiskorú vagyok. Elvehetik a szüleim ingatlanát, számláját zárolhatják? Még kiskorú vagyok. :(
http://www.kepfeltoltes.eu/…pkiv_g_s.png

BWillis #   2016.10.26. 13:10

#gerbera317

Köszönöm a választ!

Ezek szerint az OTP megnyithatja a cégem számláját mindenféle gond nélkül, hisz az nekik jó, hogy ott vezetem a pénzt, mint cég.
Az igazgatói fizetésemből pedig ha megállapodunk a faktoringal tudom rendezni az adósságot, mint magánszemély.

A cégszámla védett. Köszönöm!

Tiszteletel,
Vilmos

gerbera317 # e-mail 2016.10.26. 12:22

79/B. § (1) Ha az átutalási végzésben vagy a végrehajtó által benyújtott hatósági átutalási megbízásban megjelölt fizetési számlán kezelt összeg nem, vagy csak részben fedezi a követelés összegét, a pénzforgalmi szolgáltató a teljesítést kiterjeszti a további fizetésiszámla-szerződés, illetve betétszerződés vagy takarékbetét-szerződés alapján kezelt, adóst megillető összegre is.

Nem a céged az adós, hanem te. Az újonnan nyitandó bankszámla pedig a cégé lesz. Úgyhogy nem.

BWillis #   2016.10.26. 12:03

Azzal kapcsolatban kérem a segítségüket, hogy még 2011.ben keletkezett magánszemélyként tartozásom az OTP felé. Külföldön voltam, nemrég költöztem haza.
Elvileg inkasszó van a magánszámlámon, melyet az OTP faktoring indított.

MOst nyitok céges számlát az OTP-nél. A kérdésem az, hogy behajthatják a céges számlámon a tartozást, ha igen, milyen gyorsan, zárolhatnak-e ott egyenleget.A cég külföldi, saját tulajdon, de az enyém.

Már felvettem a kapcsolatot, hogy szeretném rendezni a tartozást, mint magánszemély.

Köszönöm

végrehajtó1 # e-mail 2016.10.23. 19:31

LeZsu

Nem.

wers # e-mail 2016.10.23. 13:13

:)

gerbera317 # e-mail 2016.10.23. 13:11

Nem akarod ezt még a szomszéd füstjénél is megkérdezni??? Biztos, ami biztos...

LeZsu # e-mail 2016.10.23. 12:10

Azzal kapcsolatban szeretnék információhoz jutni, hogy nagykorú, külön élő, de saját háztartásomban állandó lakcímmel bejelentett gyermekem adósságának végrehajtását a saját tulajdonomból, ill. ingóságomból lefoglalhatják-e?

Burn Out # e-mail 2016.08.11. 23:57

Az inkasszó és a jövedelemletiltás között nincs fokozati különbség, így együtt is alkalmazhatók, így szerintem Gerbera 317 álláspontja a helyes.

gerbera317 # e-mail 2016.08.09. 12:17

Továbbra sem fogunk egyetérteni. A Vht. 7. § nem zárja ki az együttes alkalmazást. A pénzeszközök és a munkabér végrehajtás alá vonását is külön fejezetek tárgyalják, és sehol nem zárja ki a jogalkotó az egyidejű alkalmazást.
Továbbá, korábban, de nem olyan régen jelent itt meg egy tanumány ugyanerről a témáról, hadd ajánljam olvasmánynak.
Továbbá, hadd ajánljam a Vht. 217. §-át is olvasmánynak, ugyanis, ha a végrehajtó esetleg jogszabályt sért az intézkedésével, az ellen nem a feljelentés (főleg nem a rendőrségi feljelentés!) az orvosság.
d.attis! Nem javaslom, hogy (ebben a kérdésben) hallgass dr. Attikára, csak azért, mert valamennyire hasonlít a nicketek.

Dr.Attika # e-mail 2016.08.09. 11:52

Nem szabályos. Gerbera317! Ilyet ne állítsál. Magyarországon a megélhetést biztosító jövedelem felénél többet semmilyen körülmények között elvonni nem lehet. Ha a végrehajtó a fizetésből tiltatott, akkor a fizetés másik felére érkező bankszámláról nem inkasszálhat. Jelentse fel a végrehajtót azonnal a kérdező hivatali visszaélés miatt a helyi rendőrségen. A feljelentés jegyzőkönyvének másolatával haladéktalanul menjen be a végrehajtó irodájába és kérje a jogellenesen elvont összeg készpénzben azonnali kifizetését.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

gerbera317 # e-mail 2016.08.08. 21:16

Az egyidejű munkabér-letiltás és az inkasszó szabályos. Kár volt megvárni, hogy erre kerüljön a sor.

gerbera317 # e-mail 2016.08.08. 21:16

Az egyidejű munkabér-letiltás és az inkasszó szabályos. Kár volt megvárni, hogy erre kerüljön a sor.

d.attis # e-mail 2016.08.08. 20:59

d.attis vagyok és azzal a problámával kapcsolatban keresem fel az oldalt,hogy 2016.08.05-én dr F.T Végrehajtó fizetésem 50%-t terhelte.Igy a számlámra csak fizetésem fele érkezett meg,de aznap szembesültem vele hogy a számlámra érkezet fizetésemet inkaztózta,így nem tudtam azt a keveset felveni.A mai nap folyamán a bank sms-t küldöt hogy Dr F.T-ás azt a keveset is leemelte a kártyámról/számlámról így teljes fizetésem ö hozzá vándorolt.Ez jogos e? lehet e lépni valamit? vagy ez mindig így fog meni. A dr urat a mai nap folyamán többször is kerestem telefonon és emailt is írtam neki de semmi választ nem kaptam.Válaszuk jelenleg sürgős lenne egy gyermeket nevelek ebből a kevés pénzből amit nem kaptam meg mert 100%ba Dr F.T hez vándorolt! Segítségeteket köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.08.10. 15:39

Ez nem egészen így van. De az igaz, hogy ha a nyilvántartott lakóhelye az, ahonnan a fizetési meghagyás visszajött, akkor lehet perelni az ismeretlen helyen tartózkodó adóst, majd rendelnek neki ügygondnokot. Igen, az is plusz költség. Ez ilyen.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2015.08.10. 15:10

nem hiszem, hogy egy bujkáló adós címe így megtalálható

Ha van bejelentett lakcíme, akkor az oda történő kézbesítéshez jogkövetkezmény fűződik, a fizetési meghagyás is jogerőre emelkedhet. Minden egyebet felderít majd a végrehajtó.

szolva # e-mail 2015.08.09. 11:32

Lehet hogy valahol volt már erről szó, de rém nehézkes a levélrengetegben keresgélni. Fizetési meghagyást adtam le közjegyzőnél, az adós általam ismert címéről visszajött azzal, hogy címzett ismeretlen. Javasolták, hogy forduljak az okmányiroda adatszolgáltatásához, de túl azon hogy az megint plusz költség, nem hiszem, hogy egy bujkáló adós címe így megtalálható.
Úgy tudom ilyenkor a bíróság jön képbe, ez hogyan zajlik, és mennyibe kerül? és mennyi időbe? a közjegyzői díj visszatérül, gondolom. Vagy van-e más mód, mint bíróság?
Köszönettel, Sz.É.