Magyarországon az aktív korú nők 51 százalékának van munkája, az Európai Unióban ez az arány 56 százalék, ami közeli érték a közösség 2005-ös célkitűzéséhez.

Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) politikai államtitkára csütörtökön az Európai Unió EQUAL programja keretében kezdődött budapesti konferencián utalt arra, hogy Magyarországon a férfiak 63,5 százalékának van munkahelye, míg az Európai Unióban ez az arány 73,5 százalék, vagyis a férfiaknál nagyobb hazánk lemaradása az uniós átlagtól. A női és a férfi foglalkoztatottság közötti különbség 12,5 százalék, míg az EU-ban 17,5. A foglalkoztatottsági szint nem túl magas, a munkanélküliségi ráta viszont alacsonyabb, mint az Európai Unióban. Az államtitkár szerint ennek a sajátos helyzetnek az egyik magyarázata az, hogy az 1990-es évek elején sokan kiszorultak a munkaerőpiacról, ami növelte az inaktívak arányát. A női munkanélküliségi ráta 5,6, a férfiaknál pedig 6,1 százalékos.

Magyarországon kiépült a gyermekgondozási rendszer, amit a nők és a férfiak egyaránt igénybe vehetnek, a gyakorlatban azonban többségében, 90 százalékban a nők élnek ezzel a lehetőséggel. A hölgyek körében magasabb az iskolázottság mint, a férfiaknál, és ez jó feltétel ahhoz, hogy az inaktív nők is visszatérjenek a munkaerőpiacra. A gyerekeket nevelő hölgyek prioritást élveznek a foglalkoztatáspolitikában, számukra pozitív diszkriminációt alkalmaznak a foglalkoztatási eszközökben, például speciális programokat működtetnek számukra – jelentette ki Csizmár Gábor. A bérhelyzetről szólva az államtitkár elmondta: az összehasonlítható munkakörökben 13-14 százalékos a különbség a két nem között a nők hátrányára. A bérkülönbség csökkentése érdekében előrelépés volt, hogy 2002-ben a közszférában jelentős emelést hajtottak végre azokban az ágazatokban, ahol többségében nőket foglalkoztatnak. Ennek ellenére tovább kell dolgozni azon, hogy csökkenjen a bérkülönbség.

Az Európai Bizottság felkérése alapján 2003-2004 során Magyarország és Finnország vezető szerepet tölt be az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásaiból finanszírozott EQUAL program keretén belül használandó nemek közötti esélyegyenlőség útmutató kidolgozásában, melyet eszközként használnak majd a tagállamok. Az FMM tájékoztatása szerint az EQUAL programon belül 716 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre a nemek közötti munkaerő-piaci különbségek és a foglalkoztatási szegregáció csökkentésére. Ez év június 11-én hirdették meg az EQUAL programot a 2004-2006 közötti időszakra, melynek teljes támogatási összege 10 milliárd forint, ennek 75 százalékát az ESZA, 25 százalékát pedig a magyar költségvetés biztosítja.