A nők helye otthon van – ezt a sztereotípiát erősíti az az alkotmányos rendelkezés, amelyet most  törölne az ír kormány a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében Írország 1937 óta hatályban lévő alkotmányából. Az alaptörvény 40. és 41. paragrafusaira kiterjedő modosítási javaslatokkal kapcsolatban népszavazáson kérik ki az írek véleményét – írja az Independent.ie hírpoltál.

Az ír alkotmány 41.2 cikkelye kimondja, hogy

az állam mindent köteles megtenni annak érdekében, hogy az anyák elláthassák otthoni kötelezettségeiket és gazdasági okokból ne kényszerüljenek munkába állni”.

Ez az alkotmányos rendelkezés – a bírálatok szerint – az anya háztartási szerepét alaptételként meghatározva állandósítja Írországban a nemi sztereotípiákat, és azt sugallja, hogy a nőket – a férfiakkal ellentétben – nem illeti meg a választás szabadsága.

Az ír kormányt a bírált szövegrész törlése mellett azt is javasolja, hogy az alkotmány deklarálja a férfiak és a nők közötti egyenlőséget valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

Az alkotmánymódosítással kapcsolatos népszavazás és ütemterv kihirdetésekor a kormány közölte, hogy még március hónapban tárcaközi csoportot hoz létre a javaslatok egyeztetésére.

A nemek közötti egyenlőséget előmozdítani hivatott alkotmánymódosító javaslat és referendum bejelentését üdvözölte az Országos Nőtanács. “Ez egy időszerű és nagy horderejű lépés a nemek közötti egyenlőség megteremtése, és ezáltal az ír nők és a családok helyzetének javítása érdekében. A kormány javaslatának elfogadása egységesítené az ír társadalmat, alapjaiban változtatná meg az ír nők helyzetét. Itt az idő, hogy túllépjünk a leértékelő, korlátozó megközelítéseken és az elavult szerepeken és szabályokon. Itt az idő, hogy értéknek ismerjük el és kezeljük a nőket és hogy ennek jogi garanciáit is megteremtsük” – nyilatkozta Orla O’Connor igazgató.

Nyitókép: dr. Somlói Miklós / Fortepan