Érthető és jogos igénynek nevezte Sólyom László Sopronban, hogy a nemzeti kisebbségeknek parlamenti képviseletük legyen Magyarországon. A köztársasági elnök horvát kollégájával, Stjepan Mesic-csel tartott találkozón megállapodott, hogy a két ország közös Balkán-politikát folytat.

“A magyar alkotmány szerint a kisebbségek Magyarországon államalkotó közösségek, ezért nemcsak kulturális jogaik vannak, hanem joguk van helyi és országos önkormányzatokat képezni, de teljesen érthetőnek tartom a kisebbségek törekvését arra, hogy parlamenti képviseletük legyen. Ezt az igényt indokoltnak tartom” – jelentette ki Sólyom László a Stjepan Mesic horvát államfővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: több alkotmánymódosításra is szükség lenne, hogy a parlamenti egyenlőség problémáját megoldják, mivel a magyarországi kisebbségek, létszámuk alapján, nincsenek abban a helyzetben, hogy önállóan képviselőt juttathatnának a parlamentbe.

Stjepan Mesic a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy Horvátországban a legmagasabb szinten biztosítják a kisebbségek jogait; közös célként jelölte meg az integrálódást az Európai Unióba, melyben szavai szerint Magyarországnak és Horvátországnak azonos a jövője. A horvát elnök megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország Horvátország európai uniós csatlakozása során nyújt.